Appeltaart!!!

Hoe zorg je het best voor jezelf en je naasten zowel nu als wanneer het wat minder of zelfs fout gaat.
Post Reply
User avatar
Lewieke
Posts: 1852
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 1 time

Appeltaart!!!

Post by Lewieke »

Je kent het wel, je verwacht bezoek en je loopt tegen het einde van je budget aan. Toch wil je de mensen goed ontvangen. Hoe pakken we dat aan? Wel we bieden een stukje appeltaart met koffie/thee aan. Wie lust dat niet. Een andere variant is natuurlijk perentaart.

Mijn geheime recept :
- 100g fijn gezeefd meel (bij voorkeur uit Lidl want heel fijn!! in pakjes van 500g)
- 100g kristalsuiker
- 100g vloeibare margarine (bij voorkeur solo bakken en braden)
- 2 eieren
- 2 tot 3 appels/peren

Klop het eiwit stijf en zorg dat het mooi gescheiden is van de dooier.
Meng de overige ingrediënten in een mixkom. Je gooit het meel, de suiker en de margarine er in, samen met de twee dooiers.
Je mengt alles goed door elkaar. Hierna voeg je er het eiwit aan toe en je je mengt dat voorzichtig onder het beslag.

Geheimpje. Je snijdt een van de appels in fijne stukjes en mengt dat onder het deeg.

Het mengsel doe je in een passende vorm. De bovenzijder garneer je met fijn gesneden partjes appel.

Je zet je bakvorm in een voorverwarmde oven gedurende 35 min op 180°C

Na 35 min is je appeltaart klaar. Je kan nog afwerken met een laagje gelei of poedersuiker en je hebt een feestelijk ontvangst voor je gasten. En hoeveel kost het? Een minuut of 10 werk en een paar euro.

Succes!!

L.

PS. De eerstvolgende keer plaats ik wat foto's.
User avatar
Carismo
Posts: 403
Joined: Thu Apr 07, 2016 9:40 pm
Location: Belgie

Re: Appeltaart!!!

Post by Carismo »

De appels of peren de dag op voorhand ff aanbakken met kaneel en een beetje geraffineerde bruine suiker maakt het nog net iets smeuïger...
If it's stupid and it works... it ain't stupid
User avatar
wodan
Posts: 3791
Joined: Wed Oct 14, 2015 3:06 pm
Location: In mijn hamster ren in Vlaanderen
Has thanked: 52 times
Been thanked: 17 times

Re: Appeltaart!!!

Post by wodan »

Moet daar geen rijsmiddel bij?
“Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.” -- Benjamin Franklin
"Peaceful majority is irrelevant if they do nothing ..." -- Brigitte Gabriel
De twee belangrijkste metalen zijn unaffordium en unobtainium...
We hebben het ongelooflijk goed, maar niemand is nog content. -- E. Geenen.
"The true Soldier fights not because he hates what is in front of him, but because he loves what is behind him." - GK Chesterton.
"Socialism is a shitty idea in theory and an immoral idea in practice" --Ben Shapiro
"We should be one and undivided, equal and free" -- Robin Hood
User avatar
Peerke
Posts: 4038
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 17 times
Been thanked: 81 times

Re: Appeltaart!!!

Post by Peerke »

Ik loop dan naar de bakker en koop daar X appelflappen. Scheelt me uren werk,
Lies live on, and the truth is the victim.
User avatar
Carismo
Posts: 403
Joined: Thu Apr 07, 2016 9:40 pm
Location: Belgie

Re: Appeltaart!!!

Post by Carismo »

Peerke wrote:Ik loop dan naar de bakker en koop daar X appelflappen. Scheelt me uren werk,

Bij de bakker voegen ze bij vele cakejes en gebakjes gelatine toe... dit ongezond afvalproduct eet ik niet ;)
If it's stupid and it works... it ain't stupid
User avatar
DonTor
Posts: 438
Joined: Fri Oct 23, 2015 5:58 pm

Re: Appeltaart!!!

Post by DonTor »

wodan wrote:Moet daar geen rijsmiddel bij?
Neen.
Eigenlijk maakt L hier een klassieke "quatre quart" (cake) belegd met appel.
Door het eiwit stijf te kloppen krijg je een luchtige massa.
Voor een taartbodem heb je eventueel wel gist nodig, maar dat hangt af van het type bodem die je wil.

Een quatre quart is de moeder der cakes.
In ronde vorm zie je ze vaak met kersen erin en bestreken met chocolademousse of als marmercake bijvoorbeeld (= cakedeeg met chocolade in).

Veel warenhuistaarten worden met die basis gemaakt omdat het goedkoper/eenvoudiger is dan een biscuitdeeg.
-- Op de snelweg van respect is er zelden file --
-- Wie rijk wil zijn, moet niet zijn vermogen vermeerderen maar zijn hebzucht verminderen -- Plato
User avatar
Carismo
Posts: 403
Joined: Thu Apr 07, 2016 9:40 pm
Location: Belgie

Re: Appeltaart!!!

Post by Carismo »

DonTor wrote:Neen.
Eigenlijk maakt L hier een klassieke "quatre quart" (cake) belegd met appel.
Door het eiwit stijf te kloppen krijg je een luchtige massa.
Voor een taartbodem heb je eventueel wel gist nodig, maar dat hangt af van het type bodem die je wil.

Een quatre quart is de moeder der cakes.
In ronde vorm zie je ze vaak met kersen erin en bestreken met chocolademousse of als marmercake bijvoorbeeld (= cakedeeg met chocolade in).

Veel warenhuistaarten worden met die basis gemaakt omdat het goedkoper/eenvoudiger is dan een biscuitdeeg.
quatre quart (de naam zegt het zelf) is slechts met 4 ingrediënten.

Van de moment dat er iets met extra vocht wordt toegevoegd is het altijd beetje controleren of er het deeg niet te slap is, anders kan deze inzakken en heb je meer een moulleux cake... terwijl een 4/4 toch behoorlijk vast is. ;)
If it's stupid and it works... it ain't stupid
User avatar
DonTor
Posts: 438
Joined: Fri Oct 23, 2015 5:58 pm

Re: Appeltaart!!!

Post by DonTor »

@Carismo
Daarom zei ik ook: "Eigenlijk maakt L hier een klassieke "quatre quart" (cake) belegd met appel." Hij maakt dus een quatre quart en legt er appelen op.

De quatre quart is de basis
-- Op de snelweg van respect is er zelden file --
-- Wie rijk wil zijn, moet niet zijn vermogen vermeerderen maar zijn hebzucht verminderen -- Plato
User avatar
Carismo
Posts: 403
Joined: Thu Apr 07, 2016 9:40 pm
Location: Belgie

Re: Appeltaart!!!

Post by Carismo »

DonTor wrote:@Carismo
Daarom zei ik ook: "Eigenlijk maakt L hier een klassieke "quatre quart" (cake) belegd met appel." Hij maakt dus een quatre quart en legt er appelen op.

De quatre quart is de basis
Lewieke wrote:
Geheimpje. Je snijdt een van de appels in fijne stukjes en mengt dat onder het deeg.
:geek: ;)
If it's stupid and it works... it ain't stupid
User avatar
Lewieke
Posts: 1852
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 1 time

Re: Appeltaart!!!

Post by Lewieke »

I know. It's stupid. But it works. De taart is net wat smeuiger en de appelstukjes houde veel vocht vast. Een beetje bakpoeder en zelfrijzend meel mogen zeker. Gist is nt nodig. De volgende die op bezoek komt krijgt een stukje van die onmogelijke taart.
T
User avatar
Lewieke
Posts: 1852
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 1 time

Re: Appeltaart!!!

Post by Lewieke »

Peerke wrote:Ik loop dan naar de bakker en koop daar X appelflappen. Scheelt me uren werk,
Het taartje is 10 min werk. Ik maak het volgendr stukje over appelflappen maken in 10 min. Dat scheelt een hoop euro's.
User avatar
wodan
Posts: 3791
Joined: Wed Oct 14, 2015 3:06 pm
Location: In mijn hamster ren in Vlaanderen
Has thanked: 52 times
Been thanked: 17 times

Re: Appeltaart!!!

Post by wodan »

Hier maakt de vriendin ook al eens appelflappen, maar wel met gekocht bladerdeeg... en zo komt het niet zo goedkoop uit vermoed ik,
wel lekker, kan je wat oude appeltjes verwerken enz, dat dan weer wel.
“Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.” -- Benjamin Franklin
"Peaceful majority is irrelevant if they do nothing ..." -- Brigitte Gabriel
De twee belangrijkste metalen zijn unaffordium en unobtainium...
We hebben het ongelooflijk goed, maar niemand is nog content. -- E. Geenen.
"The true Soldier fights not because he hates what is in front of him, but because he loves what is behind him." - GK Chesterton.
"Socialism is a shitty idea in theory and an immoral idea in practice" --Ben Shapiro
"We should be one and undivided, equal and free" -- Robin Hood
User avatar
Carismo
Posts: 403
Joined: Thu Apr 07, 2016 9:40 pm
Location: Belgie

Re: Appeltaart!!!

Post by Carismo »

wat is soms doe is appeltjes bakken (kaneel en bruine suiker) en dan veggie pannekoekendeeg (zelfrijzende bloem en roasted amandelmelk) toevoegen en roerbreken zoals een roerei, dan vaste vorm laten bakken. Deze omvouwen zoals een calzone op een baktrey met bakpapier de bovenkant beetje invetten samen met een beetje bloemsuiker en dan verder 25-30 minuten afbakken op 200° :o :o :o
If it's stupid and it works... it ain't stupid
Post Reply