Page 1 of 1

verjaardags wens

Posted: Thu Dec 06, 2018 3:23 am
by EVA
nee hoor, het duurt nog een maand of twee en dan ben ik pas jarig.
maar ik heb wel al een idee voor een cadeautje!
een workshop zelf worst maken...
heb ik nog nooit gedaan en kennis nemen ze je nooit meer af ;)
lijkt me super om te kunnen!

https://wateetons.com/wateetons-worksho ... uari-2019/

Re: verjaardags wens

Posted: Thu Dec 06, 2018 9:48 am
by Candyman
Hoe meer je zelf kan hoe beter :)

Re: verjaardags wens

Posted: Thu Dec 06, 2018 4:42 pm
by Flos
Ga je de workshop zelf geven of wil je er een volgen?

Re: verjaardags wens

Posted: Thu Dec 06, 2018 4:45 pm
by Peerke
Flos wrote:Ga je de workshop zelf geven of wil je er een volgen?

Ik denk dat ze een workshop wil gaan volgen.

Overigens @Flos, Friese worst met of zonder kruidnagel is wel heel erg lekker ...

Re: verjaardags wens

Posted: Thu Dec 06, 2018 4:55 pm
by Flos
Braadworst en droge varkensworst is in feite simpel. Naast een weegschaal een vleesmolen met wat toebehoren heb je eigenlijk niets speciaal nodig.
Wil je iets speciaal gaan maken of salami heb je wat meer spullen nodig. Droog kamer en of vocht kamer plaats om te fermenteren ook speciale kruiden soorten zout soorten snaren ( darmen ) cultuur starten. En nog veel meer dat in een gewone supermarkt niet te koop is.

Re: verjaardags wens

Posted: Thu Dec 06, 2018 4:57 pm
by Flos
@Peerke in theorie lust ik alle worsten en salami's.

Re: verjaardags wens

Posted: Thu Dec 06, 2018 8:53 pm
by Peerke
@Flos

Ik kwam op een meeting te laat om zelf te slachten. Jammer dat dit voor mij een gemiste kans was.

@EVA Volg die cursus. Draai je eigen worsten. Altijd beter dan die rommel uit de supermarkt. Van ambachtelijke worst krijg ik nooit genoeg !

Re: verjaardags wens

Posted: Thu Dec 13, 2018 7:17 am
by Flos
Gisteren is het bestelde boek ,, worst bijbel ,, toegekomen zo heb ik weer wat lees voer.

Re: verjaardags wens

Posted: Fri Dec 14, 2018 3:34 am
by EVA
Flos wrote:Gisteren is het bestelde boek ,, worst bijbel ,, toegekomen zo heb ik weer wat lees voer.
jep, dat boek wil ik dus ook heel graag!

Re: verjaardags wens

Posted: Fri Dec 14, 2018 7:33 pm
by Peerke
EVA wrote:jep, dat boek wil ik dus ook heel graag!

Kopen dus !

Re: verjaardags wens

Posted: Sat Dec 15, 2018 9:23 am
by EVA
Peerke wrote:Kopen dus !
of voor mn verjaardag vragen

Re: verjaardags wens

Posted: Sun Dec 16, 2018 2:07 pm
by Flos
Ik sta er van versteld wat er al komt bij kijken om een simpele worst te maken dat enigszins bewaard.

Re: verjaardags wens

Posted: Thu Dec 20, 2018 4:50 am
by EVA
Flos wrote:Ik sta er van versteld wat er al komt bij kijken om een simpele worst te maken dat enigszins bewaard.
dat is precies waarom ik een workshop wil doen (naast het boek kopen)...

Re: verjaardags wens

Posted: Thu Dec 20, 2018 3:47 pm
by Bazzym
Ik heb nog ergens een slagerijhandboek met alle "ouderwetse" recepten voor soorten worsten en andere vleeswaren, iemand tips waar ik deze het beste kan uploaden?
Als je een en ander eenmaal door hebt en de handigheid hebt in het vullen van worsten, dan valt het best wel mee, om te drogen voldoet een donkere niet tochtende ruimte redelijk in deze tijd van het jaar. In de zomer heb ik toch weinig tijd voor dit soort fratsen, omdat ik dan in de tuin bezig ben.

Ben nu wel aan het kijken voor een echte droogkast, die schijn je goed te kunnen maken van een oude koelkast.
De techniek en het schakelen laat ik aan mijn zoon over, die is daar handig in en heeft ook wel interesse in gedroogde worst van eigen fabricaat, spekken en hammen drogen etc.

Krijg alleen nu steeds meer het idee dat ik eigenlijk varkens zou moeten gaan houden.. waar houdt het op

Re: verjaardags wens

Posted: Thu Dec 20, 2018 7:32 pm
by Peerke
@Bazzym

Als je de ruimte hebt om varkens te houden ... ga dan voor Oxford and Sandy black.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Oxford_Sandy_and_Black

Hier zat Oh so Good, maar die heeft alles overgedragen aan boerderij Hamel. Dus bij interesse kun je daar contact mee opnemen.

http://www.boerderijhamel.nl/

Re: verjaardags wens

Posted: Fri Dec 21, 2018 8:47 pm
by Bazzym
Heb er wel eens serieus over nagedacht, maar hoewel ik een liefhebber van vlees ben kan ik ook prima een tijd zonder en dieren goed verzorgen kost nu eenmaal best wat tijd.

Heb overigens voor de liefhebbers nog wel ergens een slagerij handboek voor recepten van worsten, paté's en heel veel anders.

Re: verjaardags wens

Posted: Sat Dec 22, 2018 5:17 pm
by Flos
Het boek van Jane Grigson ,, worst paté,, en andere charcuterie uit de Franse keuken is ook iets mooi om te hebben.

Re: verjaardags wens

Posted: Sat Dec 22, 2018 8:30 pm
by Hulstkoning
Peerke wrote:@Bazzym

Als je de ruimte hebt om varkens te houden ... ga dan voor Oxford and Sandy black.
Ik woon in een huis uit 1920 die nog een varkenshok heeft. Er zullen er 2 tot 4 in kunnen. Ik vraag me af of dat als particulier nog wel mag. Niet dat ik een aantal varkens ga fokken, maar als de pleuris uitbreekt en noodgedwongen weer een groentetuin moet aanleggen, wordt het natuurlijk een ander verhaal. Een ingemetselde pekelbak bevindt zich ook nog in de kelder. Al heb ik me in het pekelen nooit echt verdiept.

Re: verjaardags wens

Posted: Mon Jan 14, 2019 10:27 am
by EVA
Bazzym wrote:
Heb overigens voor de liefhebbers nog wel ergens een slagerij handboek voor recepten van worsten, paté's en heel veel anders.
ik ben zeer geïnteresseerd Bazzym!

Re: verjaardags wens

Posted: Mon Jan 14, 2019 10:32 am
by EVA
heel lang nagedacht over het houden van slachtdieren.
na lang beraad met mezelf ben ik tot de conclusie gekomen dat ik tot het hypocriete soort behoor dat gek op vlees is maar niet wil weten wie, wanneer en hoe het geslacht wordt.
bah.

Re: verjaardags wens

Posted: Wed Jan 16, 2019 8:55 am
by Candyman
EVA wrote:heel lang nagedacht over het houden van slachtdieren.
na lang beraad met mezelf ben ik tot de conclusie gekomen dat ik tot het hypocriete soort behoor dat gek op vlees is maar niet wil weten wie, wanneer en hoe het geslacht wordt.
bah.
Zo denk ik er ook over.
Maar wat als er geen eten meer is en er komt een dikke kip voorbij?

Re: verjaardags wens

Posted: Wed Jan 16, 2019 12:16 pm
by Roel
Hier vind je ook het e.e.a. over worst...
Handboek voor de slager, pdf bestand, maar te groot om hier te plaatsen.

Re: verjaardags wens

Posted: Mon Jan 21, 2019 8:01 am
by EVA
Candyman wrote:Zo denk ik er ook over.
Maar wat als er geen eten meer is en er komt een dikke kip voorbij?
Als er geen eten is... denk ik er zelfs geen probleem mee te hebben om jou te slachten! :lol:

zonder gekheid, als TSHTF verandert er veel...

Vroeger als kind hielp ik zelfs mee met het slachten van kippen.
en als er een meeuw met een gebroken vleugel langs de kant van de weg ligt te creperen heb ik er weinig moeite mee
om hem uit z'n lijden te verlossen.
en een duifje schieten en opeten is ook geen probleem.
maar m'n eigen lieve kipjes of varkentjes? nope. dat wordt hem niet.