Zelf wijn maken.

Hoe zorg je het best voor jezelf en je naasten zowel nu als wanneer het wat minder of zelfs fout gaat.
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

appelwijn batch3

Post by Lewieke »

De bijkomende productie appelwijn die ik maakte staat te klaren buiten in de koude temperaturen. De gisting is stilgevallen. Er ligt nog een klein beetje bezinksel op de bodem van de fles. Binnenkort ga ik die 15l bottelen. Dan wordt mijn voorraad aangevuld met een stuk of 20 flessen en heb ik weer een fles vrij om een nieuwe productie op te zetten. Binnekort vergroot ik de hoeveelheden naar ongeveer 20-25l per productie. Met een doorlooptijd van 6 maand per productie, ligt de maximale productiecapaciteit hier momenteel op ongeveer 200l per jaar. Met het aankopen van enkele bijkomende damejeannes kan die capaciteit snel en gemakkelijk omhoog.
User avatar
wodan
Posts: 3793
Joined: Wed Oct 14, 2015 3:06 pm
Location: In mijn hamster ren in Vlaanderen
Has thanked: 59 times
Been thanked: 20 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by wodan »

Straks ga je nog in verdiepingen moeten stockeren :)
“Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.” -- Benjamin Franklin
"Peaceful majority is irrelevant if they do nothing ..." -- Brigitte Gabriel
De twee belangrijkste metalen zijn unaffordium en unobtainium...
We hebben het ongelooflijk goed, maar niemand is nog content. -- E. Geenen.
"The true Soldier fights not because he hates what is in front of him, but because he loves what is behind him." - GK Chesterton.
"Socialism is a shitty idea in theory and an immoral idea in practice" --Ben Shapiro
"We should be one and undivided, equal and free" -- Robin Hood
User avatar
ghostwhiper
Opperspammer
Posts: 1859
Joined: Fri Nov 20, 2015 10:39 am
Location: midden nederland

Re: Zelf wijn maken.

Post by ghostwhiper »

kwam dit artikel tegen en dacht dat is wel een leuke aansluiting op dit topic.
Amsterdamse wijn van afgedankt fruit
De twee Amsterdamse studenten Bjorn van den Oudenalder en Ruben Nijhof zijn wijnen gaan maken van afgedankte partijen fruit. De wijntjes smaken zo goed, dat de twee via crowdfunding duizenden euro’s op willen halen om een Amsterdams wijnhuis op te richten
Hij struinde de Amsterdamse parken af en plukte ruime veertig kilo bessen. „Die ben ik gaan verwerken tot 80 liter wijn. Het resultaat was een hartstikke lekkere droge Amsterdamse parkwijn.”
"god made man but samuel colt made them equal" (colt manufacturing)
"if guns cause crime, then pencils cause misspelled words"
"bolt actions speak louder then words"
The loose canon. A really important collection of words.
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by Lewieke »

Vandaag kreeg ik mijn digitaal weegschaaltje uit China, nauwkeurig genoeg voor het wegen van het ontsmettingsmiddel. Bovendien haalde ik bij een collega-wijnmaker 3 rabarberplanten. Daar maak je lekkere wijn mee.

Ik koop de meeste van mijn spullen tweedehands. Wijn maken is hier een hobby van oude mensen, waarvan er geregeld eentje sterft. De erfgenamen doen het spul dan voor een prikje van de hand.

L.
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by Lewieke »

Mijn bosbessenwijn moeten redden. De alcoholmakertjes gingen in staking. Ik maakte blijkbaar de fout om te veel suiker toe te voegen aan het brouwsel waardoor de giscellen verdronken.

Ik heb water toegevoegd (de smaak was toch te sterk) waardoor alles verdunde. Daarnaast maakte ik een nieuwe starter met sterke gistcellen om het proces weer vlot te krijgen.

Al doende ...
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by Lewieke »

De wijn reageert goed op de extra sterkte gistcellen. Hij staat hier naast mij muziek te maken in het waterslotje. Bij meting vanmorgen bleek ik een alcoholpercentage van 9% te hebben. Door de manipulaties die ik deed vallen mijn berekeningen in het water en zal ik op het gevoel verder moeten werken. De gist is er in enkele dagen in geslaagd om de meeste suiker om te zetten in alcohol. Vanmorgen 100g toegevoegd. Streefdoel is 12% alcohol.
User avatar
Peerke
Posts: 4048
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 20 times
Been thanked: 90 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by Peerke »

@Lewieke

Vanmiddag in het bos heb ik een berk lichtjes mishandeld, om te constateren dat de sapstroom op gang is gekomen.

Is het wat voor jou om berkensap te tappen en daar wijn van te maken ?
Lies live on, and the truth is the victim.
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by Lewieke »

Het is wat voor mij, alleen moet je kunnen tappen van berken. Per berk kan je ongeveer 3l aftappen en idealiter is dat in de maand maart. Ik heb nog niet geleerd hoe ik dat moet doen en hoe ik er wat lekkers van maak. Wellicht zal er volgend jaar een weekendje Wallonië aan vasthangen, met wat jerrycans voedselkwaliteit in de auto. Tegen die tijd zal ik ook wel houten pluggen en een handboor hebben om het sap te oogsten.
User avatar
Peerke
Posts: 4048
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 20 times
Been thanked: 90 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by Peerke »

Op kleine schaal berkensap tappen. Gaatje in de berk geprikt, slangetje erin gestopt die in een flesje drupt. Een testje die ik vorig jaar gedaan heb. Op deze manier heb ik 0,5 liter per dag getapt.

https://www.youtube.com/watch?v=nwPtJyIdSW4
Lies live on, and the truth is the victim.
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by Lewieke »

Nadien afsluiten met een hardhouten plug anders kan de berk doodbloeden.
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by Lewieke »

]Le nouveau chateau Louis est arrivé.

Millésime : 2016
% : 12.1°
acidité : 7
Goût : banane
Sans produits chimiques

Mis en bouteille : il y a 5 minutes
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
ghostwhiper
Opperspammer
Posts: 1859
Joined: Fri Nov 20, 2015 10:39 am
Location: midden nederland

Re: Zelf wijn maken.

Post by ghostwhiper »

ik ken frans niet en frans kent mij niet maar het zal wel een prima wijntje zijn @lewieke.
12% snap ik wel overigens :)
"god made man but samuel colt made them equal" (colt manufacturing)
"if guns cause crime, then pencils cause misspelled words"
"bolt actions speak louder then words"
The loose canon. A really important collection of words.
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by Lewieke »

Het bottelen van dit wijntje was -alweer- een stapje in het verwerven van de kennis. Ik liep toch tegen een aantal problemen aan :

- het reinigen van de flessen is behoorlijk wat werk.
- het spoelapparaat blijkt defekt te zijn, ik moest creatief zijn
- het manuele kurkapparaat is echt niet geschikt voor grote hoeveelheden, een apparaat op voet dringt zich op
- ik weet niet zeker of de wijn niet gaat hergisten in de fles en ik wil geen chemische producten gaan gebruiken
- ik had geen lijm om de etiketten te lijmen en ik gebruikte daarvoor een scheutje melk en een borsteltje

Ik ben blij met dit bescheiden resultaat.

@Flos Ik heb interesse in je apparaat. Mijn armen zijn bijna lam van 12 kurken. Met een apparaat op voet kan ik ook kunststofkurken gebruiken. Die zijn wat beter.
User avatar
Bj0rn
Posts: 239
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:08 pm
Contact:

Re: Zelf wijn maken.

Post by Bj0rn »

@Lewieke wijn pasteuriseren om hergisting te vermijden ?
User avatar
Flos
Posts: 419
Joined: Fri Oct 16, 2015 7:33 pm
Location: In vlaamse velden

Re: Zelf wijn maken.

Post by Flos »

@Lewieke het is paas vakantie misschien kan je even langs komen.
Lees , schrijf en prep verder .
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by Lewieke »

Bj0rn wrote:@Lewieke wijn pasteuriseren om hergisting te vermijden ?
Bij pasteuriseren verhit je de vloeistof. En verdampt de alcohol als eerste. Daar moest ik nu net te veel moeite voor doen.

L.
User avatar
Bj0rn
Posts: 239
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:08 pm
Contact:

Re: Zelf wijn maken.

Post by Bj0rn »

Lewieke wrote:Bij pasteuriseren verhit je de vloeistof. En verdampt de alcohol als eerste. Daar moest ik nu net te veel moeite voor doen.

L.
Pasteuriseren van melk bijvoorbeeld gebeurd op 72°c, ethanol verdampt op 78°c.
Ik zou het gewoon eens proberen met een kleine hoeveelheid.
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by Lewieke »

Ik zal 'm sneller uitdrinken om te vermijden dat de flessen springen. Ik heb overigens ook 1 testmodel gemaakt. Als dat goed afloopt, kan ik de volgende keer alleen maar bordeauflessen gebruiken.

L.
User avatar
Jobs
Posts: 783
Joined: Sun Nov 01, 2015 10:14 am

Re: Zelf wijn maken.

Post by Jobs »

Lewieke wrote:Het bottelen van dit wijntje was -alweer- een stapje in het verwerven van de kennis. Ik liep toch tegen een aantal problemen aan :

- het reinigen van de flessen is behoorlijk wat werk.
Flessenragger regelen.
Wassen in de badkuip: douchekop verwijderen en de flessen kunnen netjes voorzien worden van wat water.
Na het wassen nog desinfecteren door in water opgeloste oxi.
- ik weet niet zeker of de wijn niet gaat hergisten in de fles en ik wil geen chemische producten gaan gebruiken
De vergisting stopt zodra de suiker op is.
Pas bottelen als de vergisting gestopt is. (soortelijk massa o.i.d. controleren danwel waterslot observeren en een dag of wat extra nemen)

Bij bier wordt een gecontroleerde hoeveelheid suiker toegevoegd voor botteling t.b.v. de vorming van schuim.
Te vroeg bottelen levert potentieel bierbommen op doordat er teveel suiker in de fles belandt.
If you don't believe me or don't get it, I don't have time to try to convince you, sorry.
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by Lewieke »

Batch 9 : een mengsel van banaan en appel is mislukt. Door een fout procédé kreeg ik de geur van rotte eieren. Het goede nieuws is dat het spul wel gist. Alleen wil geen mens daar nog van drinken. De fout die ik maakte was het proberen van pulpgisting, duidelijk op de verkeerd manier. Weer wat geleerd.

L.
Repelsteeltje
Posts: 1172
Joined: Mon Oct 19, 2015 8:15 am

Re: Zelf wijn maken.

Post by Repelsteeltje »

Lewieke wrote:Batch 9 : een mengsel van banaan en appel is mislukt. Door een fout procédé kreeg ik de geur van rotte eieren. Het goede nieuws is dat het spul wel gist. Alleen wil geen mens daar nog van drinken. De fout die ik maakte was het proberen van pulpgisting, duidelijk op de verkeerd manier. Weer wat geleerd.

L.
Eindelijk weer een wijn-update :) Jammer dat Batch 9 mislukt is voor menselijke consumptie, maar zou deze nog te gebruiken zijn voor dierlijke consumptie? Dieren beleven geur anders en varkens en/of kippen zouden het maar zo kunnen opslobberen.

Niet dat je wijn (of welke wijn dan ook) hier voor bedoelt is, maar dat beetje alcohol kan een varkentje of een kippetje best wel aan. Aan hen opvoeren is altijd beter dan het weggooien.
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by Lewieke »

De moeite die ik zou moeten doen om het aan dieren te voederen is te groot. Het spul gaat samen met het andere groenafval in het compostvat. De wormen zullen een feestje kunnen bouwen.
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by Lewieke »

Batch 8 : De bosbessenwijn begon oorspronkelijk vrij lekker met een fruitige smaak en een leuke toets. Tijdens het produceren zijn blijkbaar pitjes in het sap blijven hangen waardoor de tannines vrijkwamen en de wijn een (te) bittere nasmaak kreeg. Om dit in de toekomst te vermijden zal ik sneller hevelen. De wijn zelf laat ik uitgisten en zal ik eventueel opslaan in kleinere gistingsflessen (5l) of in magnumflessen (1.5l). Het spul zal ik gebruiken om andere wijnen te versnijden of na het hevelen de gistingsflessen weer aan te vullen.

Ik zie mogelijkheden in combinatie met :
- rode vruchtenwijnen
- bananenwijn
- appelwijn

Hierdoor zal de bittere smaak verdwijnen en een wijn met te weinig body kan door de uitgesproken bosbessensmaak beduidend meer body krijgen.

Hoeveelheid : 15l
Beoordeling : Gematigd positief met enkele negatieve opmerkingen.
Positief : kleur, boeket, fruitige en frisse toets
Negatief : bittere nasmaak

Oplossing :
- kleine rvs pers kopen om de bessen rechtstreeks te persen ipv pulpgisting te gebruiken
- sneller hevelen (met als gevolg mogelijk verlies aan boeket)
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by Lewieke »

Batch 6 : Mede

De mede was een experiment dat ik startte op 01.02.16. Ik had geen fruit voorhanden en besloot om met 2 kg honing die ik hier had staan een wijntje te brouwen. Daarbij kwam ik tot een paar ontdekkingen die me wel verrasten :

- De helft van de honing kwam uit Hongarije. Ondanks het feit dat ik geen suikers toevoegde vertoonden de suikerwaarden een onverwacht patroon. Hierdoor ben ik geneigd te besluiten dat de honing ofwel verrijkt werd door suikers ofwel dat de bijen nog suiker bijgevoerd kregen. Ik betaalde de honing niet veel maar blijkbaar was de kwaliteit wat minder.

- De mede smaakt licht zurig en helemaal niet zoet zoals je zou verwachten. Ik kan me voorstellen dat de toch wel uitgesproken smaak niet iedereen kan bekoren. Persoonlijk vind ik het best wel lekker, al is het even wennen.

- De honing klaart moeilijk door de aanwezigheid van stuifmeeldeeltjes. De wijn rijpt heel traag en vergist relatief traag. Na herhaald hevelen wordt de wijn helderder maar ik vraag me af of ie ooit helemaal helder wordt. Ik betwijfel het. Ik zoek een manier om zonder toevoeging van neerslagstoffen, de wijn bij de start van de productie te ontdoen van de zwevende deeltjes.

Hoeveelheid : 5l
Smaak : licht zurig, met een verrassende typische medetoets. You love it or you hate it.
Kleur : licht troebel, gelig.
Nadelen : vrij duur door het gebruik van honing. Even een imker zoeken die me natuurhoning wil verkopen, zonder toevoegingen. Zwevende deeltjes en troebele kleur.

Remedie :
- Volgende keer betere kwaliteit honing nemen
- Honing koken en schuim afscheppen?
- Lang laten gisten
- Opnieuw een kleine test met max 6 liter. Tot het procédé op poten staat.
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by Lewieke »

Batch 4 & 5 : appelwijn

2 Producties appelwijn samengevoegd.

De wijn is bijna uitgegist en krijgt nog enkele weken om wat bij te rijpen en nagisting in de flessen te vermijden. Daarna gaat ie op flessen. Voor de zekerheid gebruik ik toch nog champagneflessen. Er gaat een gewone kurk op de fles die niet verankerd wordt. Hierdoor zie ik of de kurken uit de fles geduwd worden en er dus gisting ontstaat of niet. De flessen zullen worden gedateerd maar aan de opsmuk zal weinig tijd/geld besteed worden omdat het product perfectie mist.

Kleur : geel-amber
Smaak : vleugje appel met een ietwat zurige afdronk die de smaakervaring net iets minder aangenaam maakt.
Nadelen : te zurig, alcoholpercentage onzeker door 'gefoefel' tijdens de productie.

Remedie :
- Nazoeten met onvergistbare suiker om de zurige smaak te maskeren. Door dit te doen zal de wijn zoeter smaken, niet hergisten in de fles en door de zurigheid toch een frisse toets geven.
- Bij de productie niet vertrekken van gepasteuriseerd sap maar van het 'ruwe' appelsap. Blijkbaar heeft het pasturiseren toch een invloed op de smaak. Ik koos voor dit procédé omdat ik andere kiemen wilde doden voor ik de gistcellen er aan toevoegde. Hierdoor verkleint de kans op ziektes, schimmels, slechte geur, ... .
- Nauwkeurige metingen doen op het basissap om suikergehalte en zuurtegraad te bepalen en zo de juiste toevoegingen doen.
- Suikers meer gefaseerd toevoegen om de gistcellen de kans te geven geleidelijker te groeien. Wellicht bereik ik hierdoor het beoogde alcoholpercentage van 12.1%

Toepassing :
- Gezelligheidswijn, na zoeting aperitiefwijn.
- Wijntje om uitstekende producties mee aan te vullen.
- Voor eigen gebruik.

Hoeveelheid : 20l
Post Reply