Page 1 of 12

Zelf wijn maken.

Posted: Sat Oct 31, 2015 9:06 am
by Lewieke
Belastingen hier, taksen daar, je wordt er horendol van. Ik heb het er mee gehad. Alle leuke dingen in het leven worden belast. Daarnaast weet je niet wat er aan je dranken wordt toegevoegd van chemische producten. Zelf word ik geconfronteerd met het feit dat mijn partner allergisch reageert tegen steeds meer (gekochte) wijn. Wellicht wordt dat veroorzaakt door de chemische toevoegingen.

Daarom maak ik nu zelf natuurwijn van appels. Het is nog een heel verhaal om dat goed te doen maar het lijkt aardig te lukken. Intussen staat hier een liter of 25 te gisten. Het nadeel is natuurlijk wel dat je geduld moet hebben en dat is niet mijn sterkste kant.

Van de week maak ik weer appelwijn. De appels worden gewassen, in stukken gesneden, geplet en geperst. Het resultaat, het sap dus wordt vergist in glazen dame jeannes. De producten die worden gebruikt zijn allemaal in de natuur voorkomende producten. Sulfiet wordt niet aan de wijn toegevoegd maar enkel gebruikt om het materiaal te ontsmetten. Na gebruik wordt het materiaal ruim met leidingwater omgespoeld.

Om te vermijden dat andere dan gewenste schimmels het sap zouden doen vergisten, verhit ik het sap gedurende 15 min op 70-80°. Dit is voldoende om de gistcellen de kans te geven de overhand te nemen. Er wordt alleen maar heel hygiënisch gewerkt om ongewenste resultaten te vermijden.

Intussen heb ik me aangesloten bij een van de oudste wijngildes van het land. In dit genootschap wordt de kennis en kunde al decennialang doorgegeven aan de leden.

De komende dagen zet ik wat foto's van het productieprocédé op dit plekje. Het eerste deel loopt natuurlijk gelijk met het maken van appelsap!

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Sat Oct 31, 2015 9:21 am
by Repelsteeltje
Wijn maken ken ik nog niet (theorie wel, maar de praktijk niet) en staat ook niet hoog op ons prioriteitenlijstje (wij drinken geen alcohol). Maar ik ben erg benieuwd naar een reportage van huiswijntjes maken.

Overigens ben ik wel van mening dat de meesten hier de 2de stap van het procédé tot in den puntjes beheerst: Het opdrinken!

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Sat Oct 31, 2015 11:09 am
by Lewieke
Zonet heb ik de giststarter gemaakt. De fles moet luchtdicht afgesloten worden met een waterslot. Alleen een bijpassend kurk voor de fles had ik niet. In een siliconenkurk uit een wijnfles heb ik een gat geboord dat net groot genoeg is voor het buisje van het waterslot. Een dergelijke kurk kost in de handel minstens 1€. Met voedingszout zorg ik dat de cellen zich kiplekker voelen.

Kost voor deze starter : +/- 2€.

Ik nam gist van het type Chablis.

Foto volgt.

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Sat Oct 31, 2015 5:14 pm
by wodan
Gistvoeding is dat niet gewoonweg een verzameling suikers?

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Sat Oct 31, 2015 8:44 pm
by Lewieke
Het is een verzameling van mineralen en zouten vooral. Dingen die in de wijngronden in de natuur voorkomen.

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Sat Oct 31, 2015 8:48 pm
by Lewieke
Per graad alcohol is 17 gram suiker/liter nodig. Dus 170g voor 1° per liter, dat tikt snel aan.

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Sun Nov 01, 2015 9:58 am
by janc
Waar is de tijd dat je net over de grens bij elke Franse apotheek voor een appel en een ei kwalitatief goede alcohol kon kopen én die als basis kon gebruiken voor likeuren , porto , ...

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Sun Nov 01, 2015 12:15 pm
by Lewieke
Dat is nog niet zo lang geleden. In de grensstreek krijg je het spul niet meer, verder het land in wel. :-) Al moet je wel overtuigend zijn om nog liters mee te krijgen. Zelf maakte ik vroeger zo een rit langs apotheken en kwam dan thuis met 10l zuivere alcohol. Geen idee of het nu nog mogelijk is eigenlijk.

Re: Zelf wijn maken. (1) Resultaten van de eerste test.

Posted: Sun Nov 01, 2015 12:32 pm
by Lewieke
wijn batch1.jpg
[/align]

Vandaag heb ik mijn eerste lading wijn nog een keertje overgeheveld. Ik gebruikte een champagnegist waardoor de wijn licht parelend is. Normaliter moet je die bottelen en laten hergisten in de fles. Omdat de hoeveelheid maar 6l is, heb ik besloten om dat niet te doen. Het effect van champagne zal ik hierdoor missen maar de wijn smaakt er niet minder om.

Ik koos er voor om een wijn te maken die eerder droog is, omdat een zoete wijn te veel restsuikers heeft. Daarenboven worden de gistcellen in zoete wijn gedood door het toevoegen van sulfiet. Omdat mijn partner heel fel allergisch reageert op bijna elke wijn heb ik besloten om een puur biologische wijn te maken zonder toevoegingen en zonder gebruik van chemische producten, precies omdat we niet helemaal zeker zijn waarop ze allergisch reageert.

Vandaag heb ik een half litertje van die wijn gebruikt om te proeven, wat tests mee uit te voeren.

De eigenschappen :

- type : droog
- gisting : champagnegist
- alcohol : 12%
- zuurtegraad : 6g zuur per liter
- soortelijk gewicht : 1005
- restsuikers : ongeveer 15g suiker per liter
- kleur : goudgeel, aantrekkelijke kleur met een prachtige schittering.
- smaak : fruitig, de wijn beroert je mond, verrast je met zijn frisheid en de aangename toets. Als je na veel aarzelen toch beslist om de godendrank door te slikken is de nadronk achter in je mond zo lekker dat je neigt naar meer.

Omdat de hoeveelheid te klein is zal ik de wijn niet bottelen, daar krijgt ie de kans niet toe :lol: De proeftest verliep voorspoedig, mijn echtgenote was gelijk wild van de wijn al zegt dat meer over haar karakter dan dat van de wijn. In elk geval krijg ik de volledige steun om hiermee verder te gaan. Dat bleek uit de opmerking : 'Eindelijk eens een hobby waar ik kan genieten van het resultaat!'

Ik zal het procédé van dit probeersel gebruiken voor de volgende (veel grotere) batch. Hiervoor heb ik 84 kg appelen aangekocht. Ik wil 20l wijn maken en de rest (nog 20l ongeveer) houden voor appelsap voor de kids. Aan enkele flessen appelsap voeg ik geen ascorbinezuur toe omdat ik die flessen dan eventueel nog kan gebruiken om de gistingsflessen aan te vullen.

De volgende wijn maak ik met een gisttype 'Chablis', het lijkt me dat die gist de wijn nog beter tot zijn recht doet komen en beter aansluit bij de smaak van het eindresultaat. Daarnaast is een niet gistende wijn gemakkelijker te bottelen dan een wijn met nagisting. Al is dat mijn persoonlijk mening.

Re: Zelf wijn maken.(2) Opstarten productie grotere batch.

Posted: Sun Nov 01, 2015 12:58 pm
by Lewieke
De eerste voorzichtige test lijkt een succes te worden. De tweede test veel minder, maar daar gaan we het nu niet over hebben. Ik wil graag doorwerken met de formules die werken.

Gisteren ben ik begonnen met de voorbereiding van een lading van 20l appelwijn die ik wil maken. Doorlooptijd tussen start en lekker product schat ik op ongeveer 1 jaar. Na 1.5-2 jaar zal het product op zijn best zijn. De bewaartijd wil ik ruimer dan 10 jaar.

Allereerst heb je appels nodig. Daarvan kocht ik de variëteit Jonagold. 84 kg.
pommetjes.jpg
Daarna maak je een starter. Het procédé hiervoor blijft mijn geheimpje maar deze stap is onmisbaar om het vergisten op gang te krijgen.
starter.jpg
De starter moet 2 dagen tijd krijgen om op gang te komen, bij voorkeur op kamertemperatuur.

Morgen wassen we de appels, pletten we ze en zullen we ze persen. Na een experiment met pulpgisting waarover ik niet zo tevreden ben, opteer ik voor vergisting van geperst appelsap. Dit laat me ook toe om te grote appeldeeltjes vooraf uit te zeven en vermijdt de aanwezigheid van te veel pulp en zwevende deeltjes. Hierdoor krijg je sneller en gemakkelijker een klare wijn. Het levert inderdaad ook meer appelafval op én je laat een deeltje van je grondstof onbenut. Ik zie het anders. Door te werken met het beste van de appel krijg je ook het beste eindresultaat. Als bonus krijg je ook heel wat minder afwas.

De rest krijg je morgen.

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Sun Nov 01, 2015 5:10 pm
by JJenA
Als je het vermoeden het dat een fles niet lekker word kan je er altijd nog appelazijn van maken heeft ook bijzondere eigenschappen.
Goed bezig Lewieke, goed zo.

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Sun Nov 01, 2015 5:59 pm
by Lewieke
Het probleem is dan wel dat ik die wijn in flessen van 20l wil maken, dat is wel gelijk heel veel appelazijn. Ok, lekker, maar niet helemaal de bedoeling.

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Wed Nov 11, 2015 1:34 pm
by Lewieke
Vandaag heb ik de eerste appelwijn gebotteld. Aangezien het een wijn is met champagnegist, wil ik een nagisting in de fles. Daartoe voegde ik 8g suiker aan elke fles toe. Een beetje te weinig wellicht maar ik hoop dat de drukopbouw in de flessen niet zo groot wordt dat ze springen. Voor de zekerheid heb ik nog enkele tests gedaan met de wijn.

De bevindingen :
12°
De zuurtegraad was te laag en die heb ik verhoogd door enkele grammen citroenzuur toe te voegen. De zuurtegraad werd verhoogd van 5.5 nar 6.5g/liter.
Goudgele kleur.
Smaak doet niet aan appel denken maar heeft een bijzonder aroma, de nadronk zorgt voor een geweldige toets.
Verwerkingstijd : 7 maand.

In totaal 6 flessen. Dit was de eerste kleine test.

Intussen heb ik verschillende spullen verzameld om de wijn nog sneller en beter te kunnen verwerken. De total investering van alles wat ik kocht beloopt intussen ongeveer 200€. De spullen omvatten : glazen flessen, maatbekers, pipetten, alcoholmeters, zuurmeters, damejeannes, diverse (natuurlijke) toevoegspullen, ontsmettingsmiddel, plastic emmers, watersloten, stopsels, wijnfilter, filterpapier, ...

De spullen die ik nog tweedehands zoek tegen redelijke pijs : afvulapparaat, droogrek, flessenborstels, kurkapparaat, kurken, mandjes, ...

Ervaringen :

Experiment 1 (5l) was een succes tot nog toe.

De wijn van experiment 2 (10l) is een mislukking. Door het veranderen van het procédé zatten er te veel vezels in het sap. Die gingen ontbinden waardoor de wijn slecht rook en smaakte. Weggegooid.

Experiment 3 (15l) een matig succes. Ook hier maakte ik een ongelukkige verandering aan het procédé. De wijn smaakt flets en mist karakter. Technisch is de wijn wel min of meer ok. De zuurtegraad werd gecorrigeerd, het alcoholpercentage bedraagt al ruim 9%, nog een tijd te gaan dus. De kleur bevalt niet, de smaak is niet ideaal. De wijn zal wel kunnen gebruikt worden in de keuken, voor azijn of om andere producties aan te vullen zodat de flessen mooi vol zijn.

Voorlopige conclusie :

Het is een leerproces waarbij je fouten maakt. Ik grijp terug naar het eerste procédé wat meer werk vraagt maar waarvan de resultaten uitstekend zijn. Ik blijf kiezen voor een natuurlijke wijn. De enige toeslagstoffen die ik aan de wijn zelf wil toevoegen zijn citroen- en wijnsteenzuur om de zuurtegraad te corrigeren, neerslagkalk om een te hoge zuurtegraad te reduceren en ascorbinezuur om de wijn te stabilseren en de kleur te behouden zodat er minder oxidatie kan optreden.

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Thu Nov 12, 2015 10:41 pm
by Flos
@Lewieke als je eens eens een grote hoeveelheid moet bottelen ik heb een kurkapparaat.

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Thu Nov 12, 2015 11:08 pm
by Lewieke
Flos wrote:@Lewieke als je eens eens een grote hoeveelheid moet bottelen ik heb een kurkapparaat.
Maak jij zelf wijn? Ik ben materiaal aan het verzamelen om het een beetje efficiënt te doen. Welk apparaat heb jij ?

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Sun Nov 15, 2015 8:28 pm
by Flos
@Lewieke . Neen ik maak niet zelf wijn maar dat wilt niet zeggen dat ik er geen materiaal voor heb .
Zal eens een foto van maken .

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Sun Nov 15, 2015 8:31 pm
by Lewieke
Dat kan ook wel kloppen. Aan de andere kant kan je ook niet alles doen. Maak een keer een foto en dan kunnen we zien wat mogelijk is : lenen, kopen, ruilen voor wijn, ... . Misschien heb je daar meer aan dan een apparaat dat er zomaar staat.

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Mon Nov 16, 2015 10:43 am
by Flos
Ik heb het kurk apparaat gefotografeerd. Maar ik moet nu nog uit vissen hoe ik hier een foto kan plaatsen .

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Mon Nov 16, 2015 7:02 pm
by Lewieke
Gewoon het artikel weer openen met het potloodje, en de foto van je bureaublad naar het artikel slepen.

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Mon Nov 16, 2015 7:52 pm
by wodan
Lewieke wrote:Gewoon het artikel weer openen met het potloodje, en de foto van je bureaublad naar het artikel slepen.
Niet iedereen zit op een PC, vele met tablet en smartphone...

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Mon Nov 16, 2015 8:04 pm
by Flos
Kurkapparaat.
krukapparaat.jpg

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Mon Nov 16, 2015 8:54 pm
by Lewieke
Ow, dat is er eentje dat wel kan dienen denk ik. 't Ding heeft ook al redelijk wat flesjes gekurkt dus het heeft ervaring :-)

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Mon Nov 16, 2015 9:09 pm
by Rifleman
Hallo Lewieke kun je als je een antal liters hebt die niet echt lekker zijn maar wel het percentage deze niet stoken?

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Mon Nov 16, 2015 9:12 pm
by Lewieke
Dat zou kunnen maar ik zorg er wel voor dat ze wel lukken. Op stoken staan hier redelijk grote straffen en je hebt er een installatie voor nodig. Voor de kleine hoeveelheden die ik heb, is dat niet lonend.

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Mon Nov 16, 2015 10:34 pm
by Flos
@Lewieke het staat voorlopig nog niet in mijn weg . Als je het nodig hebt hoor ik het wel.