Page 4 of 6

Re: De moestuin

Posted: Thu Sep 01, 2016 7:35 pm
by DonTor
Ja, heb er een transparante kunststof bak over gezet.
Hoeveel wil je er kwijt? K wil persé confituur maken en de kinderen + hond snoepen ze ook af, dus moet m'n productie opdrijven :-)

Re: De moestuin

Posted: Thu Sep 01, 2016 8:09 pm
by Lewieke
Doe n beetje opzoekingswerk over aardbeien en het verplantseizoen. Ik heb er meer dan genoeg. Ze staan heel erg dik nu. Ik ga zelf ook een extra plantage aanleggen :-)

L.

Re: De moestuin

Posted: Sun Sep 04, 2016 1:32 pm
by DonTor
Vandaag nog enkele kleine aanpassingen gedaan voor de moestuin:

- Door aanpassing van de afboordingen is er nu zo'n 9m2 grond beschikbaar voor de groenten.
- De munt heb ik in de grond gestoken in een emmer met de bodem uitgesneden.
- Van de gezaaide plantjes deze week hebben de eerste hun kopje boven de grond gestoken, de winterbloemkool staat aan de leiding momenteel.

Oogst vandaag:
- 3 pompoenen
- Enkele uien

Er hangen momenteel nog een 10-tal paprika's aan de struikjes, wat denken jullie? Oogsten of laten hangen?
Ik heb ze niet direct van doen, maar 'k zou niet willen dat er beginnen te rotten.

Re: De moestuin

Posted: Mon Sep 05, 2016 1:53 pm
by Repelsteeltje
DonTor wrote:Er hangen momenteel nog een 10-tal paprika's aan de struikjes, wat denken jullie? Oogsten of laten hangen?
Ik heb ze niet direct van doen, maar 'k zou niet willen dat er beginnen te rotten.
De paprika's zou ik wel gaan oogsten. Eventueel 1 á 2 nog wat langer laten hangen om daar straks zaden van te winnen.

Heb je de paprika's nu niet direct vers nodig verwerk ze dan. Maak er paprikapoeder van. Of snij het in blokjes en weck ze (indien je de mogelijkheid hebt uiteraard) of vries ze in. Ook lekker is om de paprika's in de oven te roosteren en deze daarna, al dan niet met kruiden, in potten te stoppen afgetopt met olie. Wat @Lewieke bijvoorbeeld ook doet met zijn tomaatjes. Makkelijk, snel en overal bij te gebruiken. Ongeweckt ca 6 weken extra houdbaarheid erbij (geweckt jaren). Hetzelfde kan je ook doen met een azijnoplossing (voor de liefhebbers) in plaats van olie.

Afijn, gebruiken en/of verwerken dus, weggooien is zonde!

Re: De moestuin

Posted: Sat Oct 01, 2016 2:01 pm
by Peerke
De tijd om knoflook te planten is NU. Knoflook moet de winter overleven om goede bollen te krijgen.

Heb je een tuin, of desnoods balkonbakken, planten die losse tenen !

Re: De moestuin

Posted: Mon Oct 10, 2016 4:51 am
by FincaInSpanje
@Flos heeft het toch maar weer voor elkaar gekregen met zijn pompoenen.

http://www.ad.nl/bizar/belgische-pompoe ... ~a76a97ee/

Verstuurd vanaf mijn GT-I9505 met Tapatalk

Re: De moestuin

Posted: Mon Oct 10, 2016 4:03 pm
by Flos
FincaInSpanje wrote:@Flos heeft het toch maar weer voor elkaar gekregen met zijn pompoenen.

http://www.ad.nl/bizar/belgische-pompoe ... ~a76a97ee/

Verstuurd vanaf mijn GT-I9505 met Tapatalk
Wel jammer dat dit soort pompoenen niet eetbaar zijn.

Re: De moestuin

Posted: Mon Nov 07, 2016 7:35 pm
by EVA
het gaat deze week vriezen....
dat wil voor mij dus zeggen dat na de vorst de Yacon en de crosne de grond uit kunnen.
thuis inkuilen in bakken met zand.
altijd een koude bezigheid...

vorige week heb ik wat aardperen geoogst maar die smaken voor de vorst eigenlijk nergens naar maar je wordt er wél enorm winderig van!
man, man...niet normaal!!
pas als je het vaker eet krijg je daar minder last van. je darmen moeten eerst wennen.
de smaak zal na de vorst ook beter worden. iets zoeter en wat nootachtiger.

het enige wat daarna nog te oogsten valt zijn de spruiten en wat winterprei.
de tuin is praktisch leeg....

wat er dan nog overblijft om te doen deze winter;

de fruit struiken en bomen snoeien.
dat doe ik het liefst met lichte vorst.
de vorst droogt de wonden.
en bij zulke lage temperaturen leven er nog weinig ziekten die via de wonden in je boompjes kunnen komen.

mijn bosbessen moeten opnieuw geplant worden.
als je zoals ik op de klei zit moet je wat kunstgrepen toepassen om blauwe bessen te kweken.
eens in de drie/vier jaar moeten de struikjes verplant worden in speciaal geprepareerde plantgaten.
deze worden gevuld met een mengsel van bladeren, compost, zand en turf.
na drie jaar zijn de gaten ''op'' en begint het opnieuw.

nieuw hekwerkje voor de aardbeien maken.
ik heb een tweede aardbeienbed gemaakt.
als er eenmaal aardbeien aan zitten moet er een netje overheen.
het geraamte daarvoor maak ik met wilgentenen. deze groeien aan de rand van het tuinencomplex.
gratis en heel ecologisch!

munt uitdunnen

zevenblad beter inperken

nieuw pad leggen

gereedschap slijpen en invetten

hok opruimen

Re: De moestuin

Posted: Mon Nov 07, 2016 7:53 pm
by Peerke
Vergeet geen knoflook te planten, als dat er nog niet instaat !

Re: De moestuin

Posted: Tue Nov 08, 2016 10:11 pm
by EVA
staat er al in! :D

Re: De moestuin

Posted: Wed Nov 09, 2016 10:16 pm
by DonTor
Volgens wat ik lees is een paprikaplant meerjarig en moet deze bij vriestemperaturen binnen gezet worden.
Iemand een idee of dit klopt?
Heeft het nut om mijn paprikaplanten binnen te zetten en in leven te houden?

Re: De moestuin

Posted: Thu Nov 10, 2016 6:25 pm
by EVA
@DonTor -ja, alle paprika en peperplanten zijn eigenlijk meerjarig.
je kunt ze idd 's winters overhouden op een koele lichte plaats maar dat is nog niet eenvoudig.
je hebt een goede plek nodig, ruimte én verzorging.

persoonlijk vind ik het voor een simpele paprikaplant niet de moeite waard.
het kost me veel minder moeite om elk jaar opnieuw te zaaien.

bijzondere peperplanten laat ik nog wel eens overwinteren want zo'n plant is kostbaar en produceert het jaar erop meer pepers.
dat is bij paprikaplanten niet het geval.

Re: De moestuin

Posted: Thu Nov 10, 2016 7:18 pm
by Flos
Ik heb zo een 7m2 tuin bakken. Daar was alles uit geoost wat mogelijk was op 6 knolselders na. Nu ik heb een deel van mijn pluimvee wat meer beloop gegeven. Namelijk mijn fazanten. Die hebben alle onkruidjes op gegeten. Zal mij minder moeite kosten om de bakken om te spitten in de lente.

Re: De moestuin

Posted: Thu Nov 10, 2016 8:11 pm
by EVA
Flos wrote:Ik heb zo een 7m2 tuin bakken. Daar was alles uit geoost wat mogelijk was op 6 knolselders na. Nu ik heb een deel van mijn pluimvee wat meer beloop gegeven. Namelijk mijn fazanten. Die hebben alle onkruidjes op gegeten. Zal mij minder moeite kosten om de bakken om te spitten in de lente.
niet bang voor de vogelgriep?

Re: De moestuin

Posted: Thu Nov 10, 2016 9:41 pm
by Flos
Ja en neen. Hier is nog geen ophokplicht. Maar ik kan ze toch niet allemaal binnen steken.

Re: De moestuin

Posted: Thu Dec 29, 2016 3:52 pm
by DonTor
Vandaag een plannetje gemaakt voor het komende seizoen.
Zo krijg ik al een beetje een inzicht in wat waar kan komen en kan ik de beschikbare ruimte beter benutten.

Re: De moestuin

Posted: Thu Dec 29, 2016 7:23 pm
by EVA
DonTor wrote:Vandaag een plannetje gemaakt voor het komende seizoen.
Zo krijg ik al een beetje een inzicht in wat waar kan komen en kan ik de beschikbare ruimte beter benutten.
wat ga je doen DonTor?

Re: De moestuin

Posted: Thu Dec 29, 2016 7:59 pm
by DonTor
EVA wrote:wat ga je doen DonTor?
Onderstaande staan al op de planning:

- Tomaten
- Komkommer
- Pompoen
- Pastinaak
- Bonen
- Aardbeien
- Sla diverse
- Erwtjes
- Wortelen
- Spinazie
- Radijzen
- ...

Dit jaar zou ik me ook eens willen wagen aan aardappelen, dat zou de eerste keer zijn. Mijn vrouw wil eigen aardappelen ...

Re: De moestuin

Posted: Thu Dec 29, 2016 9:42 pm
by Flos
@Don Tor mooie lijst. Maar ik zou er nog een paar ui soorten aan toevoegen en prei en selder.

Re: De moestuin

Posted: Thu Dec 29, 2016 9:53 pm
by DonTor
Flos wrote:@Don Tor mooie lijst. Maar ik zou er nog een paar ui soorten aan toevoegen en prei en selder.
Idd, de uien stonden nog niet op de lijst. Prei heb ik nog nooit gedaan. Mss ook wel een goeie om te doen.

Re: De moestuin

Posted: Fri Dec 30, 2016 3:46 pm
by Peerke
Leuk om thuis binnen gember te kweken.

https://www.youtube.com/watch?v=mkmAUPLF3Go

Ga ik binnenkort ook proberen. Leuk plantje, en een fijne wortel.

Re: De moestuin

Posted: Fri Dec 30, 2016 3:53 pm
by Jobs
Peerke wrote:Leuk om thuis binnen gember te kweken.
Kan dat ook buiten? Welke temperaturen?

Re: De moestuin

Posted: Fri Dec 30, 2016 3:54 pm
by Peerke
Jobs wrote:Kan dat ook buiten? Welke temperaturen?
Geen idee. Ik probeer het binnen.

Re: De moestuin

Posted: Fri Dec 30, 2016 4:48 pm
by EVA
Jobs wrote:Kan dat ook buiten? Welke temperaturen?
nee wil niet buiten. tis hier te koud

Re: De moestuin

Posted: Fri Dec 30, 2016 4:51 pm
by Jobs
Maar vanaf maart, april?
Binnen is het 15 graden max op CV, meer op houtvuur.