Guerilla gardening prep-style

EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Guerilla gardening prep-style

Post by EVA »

bergthee
Gaultheria procumbens

De bergthee heeft in de herfst mooi verkleurend blad en de fraaie rode besjes blijven in de winter lang goed.
De besjes zijn eetbaar en schijnen naar mint te smaken.
Van de blaadjes kan je een kruidige thee trekken.
Je kunt ijs en snoep maken van zowel de bes als de bladeren.
In Amerika worden de bessen als lekkernij verwerkt in taart.

Als je over het blad wrijft, komt er een opvallende geur vrij:
het ruikt enigszins naar het middel Midalgan. Of een beetje naar ouderwets snoepgoed.

In de fytotherapie wordt deze plant gebruikt om spierpijnen te reduceren en en andere pees- en spierproblemen mee op te
lossen. De olie van wintergroen is pijnstillend, antibacterieel en ontstekingswerend.
indianen gebruikten de plant bij rugpijn, reuma, koorts en hoofdpijn.
Tegenwoordig wordt er etherische olie van bergthee gemaakt.
Deze is gevaarlijk om inwendig te gebruiken omdat er niet goed mee te doseren valt.
Een druppel bevat al zoveel acetylsalicylzuur dat zelfs doden zijn gevallen door inname
van de olie.

Door zijn bodem bedekkende groeiwijze is het een plant die zich makkelijk laat scheuren.
Haal worteluitlopers uit de grond en plant ze op een andere plaats waar uiteraard de bodem is aangepast aan zijn wensen.
Ze houden van zure grond en vochtige aarde.
Beste periode om te scheuren is september of april. Let op dat de plant de eerste weken niet uitdroogt. Daarna red hij zichzelf.
Hij groeit goed in vochtige bodems en heeft volop licht nodig.


Image
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Guerilla gardening prep-style

Post by EVA »

blaassilene
Silene vulgaris

De blaassilene komt hier in het wild voor. In het vroege voorjaar zijn de scheuten (en blaadjes, eventueel gebleekt)
goed eetbaar totdat de bloemstengels komen. dan worden ze bitter en hebben een vieze nasmaak.
Rond de Middellandse Zee wordt de blaassilene gezien als een lekkernij. daar wordt het silenesla of Stridolo genoemd.
Je kunt de blaadjes eten als malse, zoete sla. De scheuten kunnen kort gekookt worden en hebben dan de smaak van erwtjes.
De bloemetjes kunnen ook gegeten worden en zijn door de nectar die ze bevatten lekker zoet.
Omdat het geen grote plant met enorme bladeren is is de Blaassilene het meest geschikt als toevoeging aan de sla of wokgroente.

De Blaassilene staat op mijn moestuin en in een heemtuin vlakbij.
Ik raad aan om hem eerst voor te zaaien en pas als hij 6 blaadjes heeft uit te planten.
daarna zaait hij gemakkelijk zelf uit en red hij zichzelf prima zonder enige verzorging.

Image

Image
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Guerilla gardening prep-style

Post by EVA »

Maca
Lepidium meyenii

Zoals jullie misschien al in dit topic gelezen hebben, heb ik een grote interesse in 'de vergeten groenten van de Andes'.
Hun grote voedingswaarde én onbekendheid maken deze gewassen geweldige preppersplanten.
daarbij zijn ze ook vaak vorstbestendig.
Eén van deze vergeten groenten is de Maca.
Maca wordt al tenminste 5.000 jaar gebruikt door de lokale bevolking van de Peruviaanse hoogplateaus.
Deze wortelknol werd herontdekt in de tachtiger jaren van de twintigste eeuw maar tot een aantal jaren geleden waren
de knollen alleen op lokale markten verkrijgbaar.
Op dit moment heeft Vreeken zaden van de Maca in het assortiment.

Maca is een natuurlijk knolgewas dat hoog (3000-4000 meter boven de zeespiegel) in het Peruaanse Andesgebergte groeit.
Het is de hoogst groeiende eetbare plantensoort op aarde. Het is de enige eetbare plant die op deze plaatsen kan overleven.
Je kunt dus wel zeggen dat deze plant wel wat kan hebben...

Dit familielid van de tuinkers heeft een lekker pittig blad. De knol lijkt op een grote radijs. deze heeft een zoete smaak.
In Peru wordt Maca op verschillende manieren verwerkt: rauw, gebakken of gedroogd.
Er worden bijvoorbeeld koekjes, taarten, chips en drankjes van gemaakt.
Gedroogd kan de knol gemakkelijk zeven jaar bewaard worden.
Na de oogst de knollen enkele dagen in de zon drogen voor verse consumptie of lang drogen voor jarenlange opslag.
Invriezen schijnt ook goed mogelijk te zijn.

Zaaimethode
Zaaien: april-juni, zodra de eerste warmte in de grond aanwezig is.
Voorzaaien in potjes kan, kaal verplanten beschadigt de wortel.
Plantafstand 30x30 cm.


Na wat speuren op het net kon ik ook deze 'geneeskrachtige' werking vinden..
Maca is in Nederland te verkrijgen in poedervorm en capsules vanwege zijn bijzondere kwaliteiten.

Verbetert de vrouwelijke vruchtbaarheid en verhoogt de productie van mannelijk zaadvloeistof.
Verbetert het seksuele functioneren (libido en potentie) bij vrouwen en mannen.
Een Chinees gezegde luidt: If one is horny, one is healthy...

Het middel bezit vitaliserende, energieverhogende en conditieverbeterende eigenschappen.
Al in de tijd van de Inca’s werd de Maca gebruikt als natuurlijk pepmiddel.
De knol zou ook goed werken bij hoogteziekte, omdat hij het zuurstofgehalte in het bloed verhoogt.
De wetenschap heeft effect op de hypothalamus bewezen.
Verbetert intelligentie, vergroot uithoudingsvermogen, helpt (sport-)prestaties te verbeteren,
heeft een gunstige invloed op ouderdomsverschijnselen,
houdt controle op het behoud van een goed ijzergehalte in het bloed en verbetert de botdichtheid.

Nutriënten: Calcium, magnesium, fosfor, kalium, zwavel, natrium en ijzer.
Bevat onder andere de spoorelementen zink, koper, selenium, jodium, mangaan en silicium.
Tevens rijk aan vitamine B1, B2, C en E.
Maca bevat geen volledig aminozurenpatroon, maar wel 20 aminozuren waarvan 7 essentiële.

Image

Image

Image

http://www.boutique-vegetale.com/maca-l ... ianum.html
Post Reply