Eetbare paddenstoelen uit het wild

EVA
Berichten: 964
Lid geworden op: Wo Dec 09, 2015 1:03 am
Has thanked: 172 times
Been thanked: 398 times
Status: Offline

Eetbare paddenstoelen uit het wild

Berichtdoor EVA » Vr Feb 05, 2016 12:29 am

Nederland is maar een paddofoob landje...
wij zijn zó bang om paddenstoelen uit het wild te halen!
in de landen om ons heen is dat helemaal niet zo ongebruikelijk.
In bijvoorbeeld Duitsland en Polen is het heel gewoon om in de herfst het bos in te gaan om wilde paddenstoelen te plukken.
maar eerlijk is eerlijk; in Nederland gebeuren er lang niet zoveel ongelukken met paddenstoelen als in de ons omringende landen...

Ach, eigenlijk hebben beide partijen gelijk. er zijn echt gevaarlijke en zelfs dodelijke paddenstoelen.
maar er zijn ook genoeg zwammen die je eigenlijk heel veilig kunt plukken...
Er zijn heel herkenbare soorten die je maar met weinig of zelfs geen enkele giftige soort kunt verwarren.
Juist die soorten wil ik hier graag beschrijven.

Maar niet voordat ik weer de welbekende waarschuwing geef...
Mijn verhaaltjes zijn leuk, boekjes kunnen heel handig zijn maar....ga eerst op pad met een kenner!
Pluk niet lukraak voordat je honderd procent zeker bent van wat je plukt en wilt gaan eten.

Ik weet dat het wildplukken van zwammen hier in Nederland in principe verboden is maar ik weet ook dat de meeste boswachters
het oogluikend toestaan. zo lang je hier en daar een maaltje bij elkaar scharrelt en de rest voor anderen laat staan is het prima.

Wees niet bang dat je door het plukken van een paddenstoel de zwam uitmoord...
Vergelijk het met een appelboom. Het mycelium (onder de grond) is de boom, de paddenstoelen zijn de appels.
als je een appel plukt maak je de boom toch ook niet dood?


Paddenstoelen zijn rijk aan de mineralen kalium, fosfor, magnesium, calcium, koper en ijzer.
Paddenstoelen zijn erg vezelrijk en bevatten veel selenium.
Het selenium gehalte is zelfs vergelijkbaar met dat van vlees.
paddenstoelen zijn vetvrij en caloriearm.
50% van de calorieën uit paddenstoelen worden geleverd door eiwit.
Paddenstoelen passen dus uitstekend in een eiwitrijk dieet.
Ze bevatten naast vitamine C veel vitamine B en deze laatste vitamine blijft ook na het bakken intact.
Vitamine D is aanwezig in paddenstoelen die in direct zonlicht zijn gegroeid.

Heb je toevoegingen of opmerkingen stuur me even een pb dan zet ik het erbij!

Verder hoop ik hier weer een database van te mogen maken dus....

Gelieve niet hier te reageren!

EVA
Berichten: 964
Lid geworden op: Wo Dec 09, 2015 1:03 am
Has thanked: 172 times
Been thanked: 398 times
Status: Offline

Re: Eetbare paddenstoelen uit het wild

Berichtdoor EVA » Vr Feb 05, 2016 12:29 am

Gewone Morielje
Morchella esculenta

Ik begin met deze zwam omdat het een voorjaarspaddenstoel is.
April en Mei zijn meestal de ideale maanden om op zoek te gaan naar de Morielje.
Met zijn grove ribben die sterk op een honingraat lijken is de morielje een opvallende verschijning.
De kleur van de hoed verschilt wel eens maar houden vaak het midden tussen okerbruin en grijs-zwart.
De morielje wordt tussen de 3 en 10 centimeter hoog en groeien graag op zandgronden en kalkachtige bodems.
Vaak groeien ze op plekken in het bos waar brand heeft gewoed.

Zoals vaker bij zwammen zijn morieljes rauw enigszins giftig en pas na verhitten goed eetbaar.
De hoed van de morielje is hol en daar kunnen insecten in zitten dus let hier op voordat je ze wil gaan bereiden.
omdat je zwammen eigenlijk nooit mag wassen is de zwam wel eens lastig om schoon te borstelen.
De zwam wordt meestal gebruikt voor een paddenstoelsaus en wordt voornamelijk geserveerd bij wildgerechten.

De voorjaarskluifzwam(Gyromitra esculenta) is de enige zwam die op de morielje lijkt en op hetzelfde tijdstip groeit.
De voorjaarskluifzwam heeft holtes met een hersenachtige structuur in zijn hoed in plaats van de honingraatachtige holtes van de morielje.
De hoed is ook bruin. De kleur van de steel is wittig tot vleeskleurig, soms met een lila gloed.
Deze zwam is giftig maar bij een temperatuur van 60 graden of hoger wordt hij minder schadelijk.
Ondanks de giftigheid geldt de voorjaarskluifzwam in bijvoorbeeld Finland als een delicatesse.
Bij herhaaldelijk eten van gekookte voorjaarskluifzwammen kan het gif zich toch in het lichaam ophopen tot een dodelijke hoeveelheid.

De Gewone Morielje. met een duidelijk holle binnenkant
Afbeelding

En de voorjaarskluifzwam. met een heel andere structuur en geen duidelijk holle binnenkant.

Afbeelding

EVA
Berichten: 964
Lid geworden op: Wo Dec 09, 2015 1:03 am
Has thanked: 172 times
Been thanked: 398 times
Status: Offline

Re: Eetbare paddenstoelen uit het wild

Berichtdoor EVA » Zo Feb 07, 2016 12:38 am

zwavelzwam
Laetiporus sulphureus

De Zwavelzwam staat bekend als een van de meest smaakvolle paddenstoelen
De zwam groeit met twee verschillende groeifases.
vanaf april met een groeipiek in juni en vervolgens in september-oktober.
Hoewel de zwavelzwam ook wel op dood hout voorkomt is hij vooral bekend als een parasiet van levende bomen.

De zwavelzwam heeft een voorkeur voor eik, wilg, kers, robinia, tamme kastanje en ook taxus.
De zwam wordt hier zelden op naaldbomen aangetroffen.
Deze zwam neemt voedingstoffen van zijn gastheer over. dus zwavelzwammen die op taxus groeien zijn uiterst giftig.
Vanwege de bitterheid van bijvoorbeeld de eik zijn zwavelzwammen die gegroeid zijn op tamme kastanje favoriet.
Zwavelzwam wordt vaker op zandgronden gevonden dan op klei- en veengronden.

Het herkennen van deze zwam is simpel en zonder enig risico.
De jonge, eetbare zwavelzwam is gemakkelijk te herkennen aan zijn helder zwavelgele hoed.
De zwam heeft geen lamellen of buisjes. In plaats daarvan is de helder gele onderkant bedekt met kleine poriën.
Als ze jong en eetbaar zijn lekt er een goudgele vloeistof uit de onderkant.
De hoed is eerst zacht en glad met een suedeachtig vel en het vlees is sappig.
Als hij volwassen (en oneetbaar) wordt hij donkergeel en voelt hij leerachtig aan.
Later wordt de zwam bros, taai en kleurt hij steenoranje/rood.
De zwam hecht zich vast aan de bast van een boom. De zwam begint als een klein knopje en waaiert later uit.
als de zwam volwassen is kan hij wel een doorsnee van 70 cm bereiken en 22 kilo wegen.
Soms zijn de zwammen alleenstaand maar meestal groeien ze in gelaagde groepen.

Er zijn een aantal gevallen bekend dat consumptie van de zwavelzwam tot allergische reacties heeft geleid.
Jonge zwavelzwammen kunnen inderdaad bepaalde alkaloïden bevatten.
Dus het eten van zwavelzwammen kan (bij gevoeligheid hiervoor) leiden tot misselijkheid en duizeligheid.
Als je deze paddenstoel wil eten is het misschien handig om eerst een kleine hoeveelheid te proberen.

De smaak en de textuur van deze paddenstoel schijnen overeen te komen met kippenvlees.
De Engelse naam 'chicken of the woods' geeft dit ook aan.
De zwavelzwam heeft een draadjesachtige structuur, echt net als kip!
Het aroma is erg paddenstoelachtig, soms wat pittig, soms enigszins zuur.
Een mals exemplaar kan in plakken gesneden worden en gegrild of gebakken worden als koteletten of schnitzels.
Door het stevige vruchtvlees is de zwam overal in te verwerken als vleesvervanger.
Verder is de bereide zwam uitstekend in salades en ovengerechten.
Zowel frituren, bakken als koken gaat uitstekend met deze paddenstoel.
De iets oudere exemplaren, die oranjegeel zijn, kun je gebruiken in soepen, stoofschotels en om in te maken.

Prachtig exemplaar
perfect om te oogsten
Afbeelding

Ouder, volwassen exemplaar
Afbeelding

WhiteEagle
Berichten: 53
Lid geworden op: Di Nov 24, 2015 11:04 pm
Been thanked: 9 times
Status: Offline

Re: Eetbare paddenstoelen uit het wild

Berichtdoor WhiteEagle » Za Feb 27, 2016 11:17 pm

Hoi @EVA, Wat vind jij van de info in dit artikel? Betrouwbaar?

http://inhabitat.com/3-edible-mushrooms ... nous-ones/


Terug naar “Tuinieren - Zelf verbouwen van planten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast