Page 1 of 1

Smeden van een katana

Posted: Thu Dec 07, 2017 10:40 pm
by Peerke
Op YT zijn diverse filmpkes te zien over hoe ge een staal smeed. Er zijn diverse methoden van staal smeden.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... ue.svg.png

Stuk of 9 manieren om (gelaagd en gehard staal) te verkrijgen.

Leuk om je erin te verdiepen.

Voor mij is VG10 , aus8 en 440C voldoende voor dagelijks gebruik. VG10 wel voor de keukenmessen.
Slijpen en polijsten moeten we toch allemaal wel op zijn tijd.

En het goedkope Chinese 9Cr18MoV doet niks onder voor AUS8. Zelfs beter dan AUS8, iets minder dan 440C Een goedkope VG10 denk ik dan maar.Al zit er wel wat kwalteitsverschil in.

Re: Smeden van een katana

Posted: Thu Dec 07, 2017 10:43 pm
by Peerke
Messenstaal. De hemel van staal komt uit Seki, Japan. De Japonezen wisten al al vroeg hoe te smeden. Messen, Seki JPN zijn zeer gewild.

Re: Smeden van een katana

Posted: Fri Dec 08, 2017 11:16 am
by wodan
Staalsoorten, de kwaliteiten ervan kennen is gelijk kruipen tov zweefvliegen wat dan smeden van zwaarden is...

Re: Smeden van een katana

Posted: Sat Dec 09, 2017 3:02 pm
by Peerke
In onderstaande video heel duidelijk het vakmanschap te zien.

Van ijzer selecteren en smeden, het toevoegen van een ander staal en het erin kloppen en het smeden zelf. Allemaal ambachtelijk dus handwerk.

https://www.youtube.com/watch?v=2WkWNDDrQO4