zelf kruidenolie maken

EVA'S homemade Eden
Post Reply
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

zelf kruidenolie maken

Post by EVA »

zelf kruidenolie- maceraat maken


koude methode

Gebruik een leeg glazen potje, bijvoorbeeld een leeg (goed gereinigd) jampotje of iets dergelijks, en vul deze voor ¾ met de kruiden of gedroogde bloemen naar keuze.

Vul nu zoveel koudgeperste, liefst biologische, plantaardige olie toe, dat de kruiden net onder staan. Doe de deksel op de pot en zet de pot op een lichte, warme plek.

Schud dagelijks de pot even zodat alle kruiden goed in de olie blijven. Het is de bedoeling dat de kruiden hun werkzame bestanddelen aan de olie afstaan. Na 3 weken is dan de olie klaar.

Neem dan een schone pot (liefst van donker glas) en zeef de kruidenolie door een zeef (eventueel met koffiefilter) zodat alleen de zuivere olie met kruiden- of bloemengeur overblijft.



warme methode

Zet de pot, zónder deksel, 3 á 4 uur in een matig verwarmde oven (ongeveer 100 ° C )
of:
Verwarm de pot 3 á 4 uur au-bain-marie, op een zeer laag vuur. Pas wel op dat de olie níet boven de zestig graden komt!
Na de verwarming ook de olie filteren in een schone pot zodat je een zuivere kruidenolie overhoudt.

User avatar
wodan
Posts: 3248
Joined: Wed Oct 14, 2015 3:06 pm
Location: In mijn hamster ren in Vlaanderen
Has thanked: 35 times
Been thanked: 23 times

Re: zelf kruidenolie maken

Post by wodan »

Is gelijk welke plantaardige olie goed of zijn er voorkeuren dan wel die te mijden zijn (sneller zuur of zo)?
“Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.” -- Benjamin Franklin
"Peaceful majority is irrelevant if they do nothing ..." -- Brigitte Gabriel
De twee belangrijkste metalen zijn unaffordium en unobtainium...
We hebben het ongelooflijk goed, maar niemand is nog content. -- E. Geenen.
"The true Soldier fights not because he hates what is in front of him, but because he loves what is behind him." - GK Chesterton.
"Socialism is a shitty idea in theory and an immoral idea in practice" --Ben Shapiro
"We should be one and undivided, equal and free" -- Robin Hood

EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: zelf kruidenolie maken

Post by EVA »

wodan wrote:Is gelijk welke plantaardige olie goed of zijn er voorkeuren dan wel die te mijden zijn (sneller zuur of zo)?

goede vraag Wodan.
hier (niet door mij geschreven) info daarover.

zelf gebruik ik meestal olijf en zonnebloemolie voor mijn zalfjes etc.
duurdere oliën worden meestal gebruikt in cosmetica.

er word aangenomen dat je olie een jaar lang goed kan houden maar ik weet uit ervaring dat kruiden olie veel langer goed blijft
ik heb nog perfect werkende olie van drie jaar terug.
een kwestie van zelf uitvinden dus.






Hier volgen enkele voorbeelden van de meest gangbare oliën:

Amandelolie: neutrale olie geschikt voor alle huidtypen
Jojobaolie: neutrale olie zeer geschikt door zijn lange houdbaarheid
Olijfolie: vette olie die langzaam intrekt en verzachtend werkt (olijfolie heeft wel een sterke geur die kan overheersen)
Sesamolie: traditioneel in Ayurvedische Geneeskunde
Tarwekiemolie: dik vloeibare olie, bevat zeer veel Vitamine E
Druivepitolie: trekt snel in en neutraal van geur



Abrikozenpitolie

Abrikozenpitolie is een milde, niet vettende olie die behoort tot de halfdrogende oliën.
Abrikozenpitolie wordt gewonnen door het persen van het zachte binnenste van de abrikozenpit.
Abrikozenpitolie is geschikt voor ieder huidtype, maar met name goed voor de droge, ruwe, gevoelige en rijpere huid.
De olie wordt snel door de huid opgenomen, laat geen vettig laagje achter en maakt de huid zacht, soepel en glad.
Net als amandelolie is abrikozenpitolie een prima babyolie. Het is iets dunner dan amandelolie en ook heel geschikt als massageolie.
Abrikozenpitolie bevordert een gezonde, stralende huid en helpt fijne lijntjes te verminderen.
Bovendien kan de olie worden gebruikt als haarolie om het haar glans terug te geven.
Abrikozenpitolie laat zich goed mengen met etherische oliën en andere basisoliën.



Amandelolie

Amandelolie maakt de huid zacht en soepel en is geschikt voor ieder huidtype. Het wordt veel gebruikt als babyolie en bij massage en kan goed gecombineerd worden met andere oliën en boters om crèmes en lotions van te maken. Het is een niet-drogende olie en om deze reden ook uitermate geschikt voor de droge en/of rijpere huid. De olie reguleert het vochtgehalte en vermindert huidirritaties.
Amandelolie is rijk aan onverzadigde vetzuren, proteine en carbohydraten. Het bevat ook de vitaminen A en B en mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium.
De olie wordt gewonnen door het persen van de pitten van de Prunus Dolcis of de Prunus Amygdalus. Amandelolie is een lichtgele dunne olie met een aangename geur.



Arganolie

Arganolie is een kostbare en schaarse olie en wordt alleen in Marokko gewonnen. Vanwege haar superieure kwaliteiten is deze olie de laatste jaren sterk in populariteit gestegen vooral in haarproducten. Het geeft futloos haar glans en veerkracht
Als huidolie wordt het beschouwd als een anti-aging serum met uitstekende hydraterende eigenschappen. Arganolie wordt gemakkelijk door de huid opgenomen en laat geen vettig residu achter.



Avocado olie

Avocado-olie wordt uit de pitten van de avocado geperst en is rijk aan vitamine A, D en E. Avocado olie werkt onder andere hydraterend, huidverzorgend, huidverzachtend en regenererend.
Dit is een goede basisolie voor de droge, rijpe, gevoelige huid, beschadigde huid, schilferige huid en is niet drogend maar wordt desondanks goed door de huid opgenomen.



Castorolie, ricinusolie ofwel wonderolie

Castorolie wordt als huidolie ingezet tegen huidveroudering, littekenvorming, micro-organismen en acne. Dit laatste omdat het niet de neiging heeft poriën te verstoppen en licht uitdrogend werkt. De olie heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen. Het heeft een laag moleculair gewicht waardoor het diepere huidlagen kan bereiken.
Castorolie wordt ook gebruikt voor het conditioneren van haar. De olie is vrij dik ( viskeus) en wordt om deze reden vaak gemengd met andere oliën.
Castorolie wordt gewonnen door het persen van de zaden van de wonderboom, ricinus communis.




Distelolie

Distelolie (of Saffloerolie) is een half drogende, trage basisolie voor de vette huid met acne, normale huid met neiging tot ontsteking en de gecombineerde huid die meer naar vet neigt. Distelolie bevat zeer veel linolzuur (80%) maar is relatief stabiel en kan tot maximaal 12 maanden bewaard worden.




Druivenpitolie

Druivenpitolie is een drogende olie die goed door de huid wordt opgenomen en heeft een neutrale geur. Het kan gebruikt worden voor massage en als huidverzorging voor de gemengde, vette en onreine huid en bij acne.
Druivenpitolie is een bijproduct van de wijnproductie. De overgebleven druivenpitten worden geperst waardoor de olie vrijkomt.
Het bevat een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren en bevat ook de stof pycnogenol. Deze stof heeft een antioxidante werking en versterkt bovendien de haarvaatjes. Druivenpitolie bevat verschillende mineralen en een hoog gehalte aan vitamine E.
Druivenpitolie kan gebruikt worden met bijv. etherische olie als massageolie. Puur als huidverzorging of als onderdeel van creme, lotion e.d.
Let op: Druivenpitolie heeft een sterk huiddoorbloedende werking en kan daardoor in sommige gevallen een lichte huidirritatie geven. Deze lichte irritatie verdwijnt meestal weer snel.





Jojoba olie


Jojoba olie (eigenlijk is het een was) is verzachtend en geschikt voor elk huidtype.De olie word gewonnen door het persen van de zaden, is zeer licht, rijk aan onverzadigde vetzuren, wordt niet ranzig en kan lang bewaard worden.
Jojoba olie is goudgeel van kleur en wordt door alle huidtypen goed opgenomen. De olie bezit esters die bij de huid passen. Daarom wordt ze veel toegepast in de huidverzorging.
De olie wordt goed opgenomen door de huid, blijft stabiel en hydrateert de bovenste huidlagen zeer goed. Vertraagt de afgifte van talg en is daarom ook bijzonder geschikt voor de vette huid.
Het is een dikke olie die niet vet aanvoelt en daardoor een perfecte basis voor make-up. Kan zonder bezwaar rond de ogen gebruikt worden. Het is ook een goede basisolie om in combinatie met etherische olie reuma en artritis te bestrijden aangezien hij anti-ontstekend werkt. Jojoba bevat namelijk ontstekingremmende stoffen, myristinezuur en werkt helend op de huid.





Kokosolie

Kokos boter, kokos olie, kokos vet, … er zijn nogal wat namen voor deze olie! Kokosolie is in onze koude streken meestal een vet.
Kokosolie is een sterk verzadigde olie, daardoor wordt ze niet zo makkelijk ranzig. Kokosolie wordt veel voor de droge en zeer droge huid gebruikt. Daarnaast als styling en verzorging voor zwaar haar, met name kroes en pluizig haar.
Daarnaast wordt kokosolie snel opgenomen en laat het de huid zacht aanvoelen, Het verwijdert dode huidcellen en gaat de vorming van vrije radicalen tegen. Kokosolie vermindert grote poriën, werkt tegen acné, vermindert de zichtbaarheid van littekens en ook kokosolie kan helpen bij aandoeningen als psoriasis en eczeem.




Olijfolie

Olijfolie is het meest bekend als voedingsolie. De koudgeperste extra virgine olijfolie is de beste kwaliteit. Nadeel kan wel de sterke geur zijn die olijfolie heeft.
Olijfolie is eigenlijk te vet en zwaar voor een lichaamsmassage, hoewel sommigen het wel zo gebruiken. Olijfolie wordt traditioneel gebruikt voor het behandelen van huidproblemen en het inweken van nagels om ze sterk te maken. Olijfolie kan goed gecombineerd worden met andere olie en is bijvoorbeeld in combinatie met tarwekiem of jojoba olie een goede olie in zonneproducten.
Koudgeperste olijf olie verzacht en voedt de huid en bevordert de doorbloeding. Olijfolie stelt de huid in staat meer vocht op te nemen en op te slaan en is met name geschikt voor de droge huid. Omdat de olie niet snel in de huid trekt is de olie ideaal voor lichaamspakkingen. Ook geschikt bij huidverhardingen en voor de verzorging van droog haar.
Olijfolie kan ook gebruikt worden in de olie reinigings methode omdat het ook goed make-up verwijdert.





Zonnebloemolie

Ook zonnebloemolie is het meest bekend als voedingsolie maar kan ook prima in huidverzorgingsproducten gebruikt worden. Zonnebloemolie is een fijne zeer vloeibare massage-olie, die zich goed over de huid laat verdelen en deze versoepelt en verzacht, geschikt voor ieder huidtype.
Gebruik zonnebloemolie puur of in mengsels o.a. bij; geïrriteerde huid, huiduitslag, zweren en babyverzorging. De olie laat zich goed mengen met etherische oliën en is een uitstekende basis voor massage-oliën en om maceraten mee te maken.
Zonnebloem olie is gunstig in prijs en goed verkrijgbaar.




Walnootolie

Walnootolie behoort tot de halfdrogende oliën en het is een verzorgende olie die goed wordt verdragen door de gevoelige en droge huid.
Walnootolie bevordert de doorbloeding, helpt bij het aanmaken van nieuwe huidcellen en versterkt het onderhuids bindweefsel en is daardoor goed tegen huidveroudering.
De olie kan helpen de symptomen van bijvoorbeeld eczeem of psoriasis te verminderen (maar is geen geneesmiddel!) en is hierdoor ook heel geschikt voor een droge en schilferige (hoofd) huid.
Gecombineerd met andere voedende ingrediënten, is walnootolie een geschikte crèmebasis en ook walnoot olie laat zich goed mengen met etherische oliën en andere basisoliën.
Walnootolie is tot maximaal 12 maanden houdbaar na opening. De walnootolie blijft iets langer goed als je het op een koude en donkere plaats bewaard.

User avatar
Peerke
Posts: 3458
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 28 times
Been thanked: 31 times

Re: zelf kruidenolie maken

Post by Peerke »

Leuk en interessant @EVA

Op de koude methode maak ik mijn CBD olie, en die olie is erg goed.

Hiervoor vind ik af en toe wat wiet afval wat ik dan droog, en na drogen vermaal. Een gekende hoeveelheid afval gaat dan in een pot met een gekende hoeveelheid olijfolie. En inderdaad, na 3 weken zeven en filteren, en voila, huisgemaakte CBD olie. De olijfolie is het duurste, iets van 5 euro per fles.

Ik snap die dat de CBD olie in de reform en drogisterijen 30 euro voor 10 ml moeten kosten ...
Lies live on, and the truth is the victim.

Candyman
Posts: 309
Joined: Thu Sep 06, 2018 5:02 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 12 times

Re: zelf kruidenolie maken

Post by Candyman »

Erg interessant allemaal.
Fijn dat alles zo georganiseerd staat :)

Post Reply