GELDERSE ROOS GELEI

EVA'S homemade Eden
Post Reply
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

GELDERSE ROOS GELEI

Post by EVA »

GELDERSE ROOS GELEI

Image
De Gelderse Roos is een bladverliezende struik die vrij algemeen in Nederland voor komt.
Hij wordt zo ongeveer 2 tot 3 meter hoog.
hij bloeit vanaf eind mei tot juni met witte schermen.
De struik geeft glanzend helder rode trossen vruchten vanaf augustus tot december.
omdat vogels deze bessen vaak pas na de eerste echte vorst eten
draagt de Gelderse roos tot in de winter bessen.
de bessen zijn hierdoor eenvoudig te herkennen, het zijn immers de enige bessen die er nu nog over zijn!

Rauw bevatten de vruchten, bast en de bladeren licht giftige bestanddelen.
maar door de vruchten te koken verliezen ze hun giftigheid.
vooral samen met rozenbottels of vlierbessen vind ik de gelei erg lekker.

De bast wordt trouwens gebruikt als pijnstiller (als iemand een allergie voor aspirine heeft).



Voor ½ kilo aan gelei heb je nodig:

225 gram rijpe Gelderse Roos-bessen
de geraspte schil van ½ onbespoten sinaasappel
1 glas water
225 gram rietsuiker

Verzamel de bessen in de morgen na een droge nacht.
gooi alle gekneusde en zachte weg. Gebruik alleen de stevige bessen.
Zet een roestvrijstalen pan met het glas water, de sinaasappelrasp en de Gelderse Roos-bessen op.
Breng alles aan de kook en laat zeker 15 tot 30 minuten zachtjes sudderen.

Roer er af en toe met een houten pollepel doorheen en zorg dat alle bessen gekneusd worden
roer ze daarna door een fijnmazige zeef.
doe terug in de pan en meng de suiker er doorheen.

Breng het al roerend aan de kook, zodat de suiker helemaal opgelost wordt.
Laat alles doorkoken totdat aan de zijkant van de pan kleine belletjes komen.

Giet de gelei in een of twee goed met soda schoongemaakte jampotten.
Sluit de potten en laat ze op een theedoek een beetje afkoelen.
Draai de potten tijdens het afkoelen na 5 minuten om.
laat ze ongeveer 10 minuten op het deksel staan.
draai dan de potten weer om en laat ze vervolgens volledig afkoelen.
plak er een mooi etiketje op en klaar!

Image
Post Reply