zelf wijnazijn maken.

EVA'S homemade Eden
Post Reply
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

zelf wijnazijn maken.

Post by EVA »

maak je eigen wijnazijn van restjes of van chateau du migraine

Azijn is een natuurlijk product.
Als je een wijndrinker bent weet je dat als je wijn te lang laat staan het zuur wordt.
Alcoholische verbindingen worden door bacteriën omgezet in azijnzuren.

De bacteriën worden zichtbaar door een huid, de zgn. moeder, die op het oppervlak drijft.
Uit elk procent alcohol ontstaat grofweg een procent azijnzuur.

Azijn ontstaat zonder onze hulp (zure wijn),
Je kunt ook azijnmoeder kopen want dan gaat het proces sneller.
Dit is niet noodzakelijk want de azijnmoeder ontstaat vanzelf.
De bacteriën komen van nature voor in de lucht.
doordat je een open fles gebruikt kan de lucht en dus de bacteriën vanzelf bij de wijn komen.
je kunt ook een beetje (troebele) wijn azijn bij de tuinen oid kopen en dat als starter gebruiken.

Neem droge wijn en het liefste zonder zwavel, dit geeft het beste resultaat.
gebruik restjes wijn die overblijven (niet de droesem).
Bij zoete wijn ontstaan nare bijproducten vanwege het hoge suikergehalte.
Het liefst ongezwavelde wijn gebruiken want zwavel remt de bacteriën.
Maar alle wijn, zelfs eko wijn bevat een beetje sulfiet om de alcoholvorming te stoppen.
Sulfiet verdwijnt echter grotendeels als de wijnfles enige tijd is geopend.

Je kunt natuurlijk rode en witte azijn maken.
Voor witte azijn vanzelfsprekend alleen witte wijn gebruiken.
Voor rode azijn kun je alles mengen.
zelfs champagne, sherry en port kunnen in die mix.

je kunt ook wijnazijn maken door wijn(restjes) over beukenhout snippers te gieten en te
laten rijpen (verzuren) door blootstelling aan de lucht.

als de temperatuur hoog genoeg is vermeerderen de bacteriën zich sneller ..
De bacteriën vermenigvuldigen zich vanaf een temperatuur van ongeveer 20 graden.
Bij 25 graden gaat het lekker snel.
Onder de 10 graden gebeurt er niks.

De tijd dat het duurt om de azijn te vormen is verschillend.
Geduld is een schone zaak, want zonder azijnmoeder moet je hier ongeveer een half jaar voor uittrekken.
Let wel op dat het sneller kan, maar ook langzamer.
Het gaat om de variabelen zoals temperatuur en alcoholgehalte van de wijn.
In de zomer gaat het proces vanzelfsprekend sneller dan in de winter.

Gebruik je neus om te bepalen of het goed is.
Als het naar azijn ruikt, dan is het ook azijn.
Eigenlijk geen hogere wiskunde dus.

De gemakkelijkste wijze om de azijn te maken is in een echt azijnvat.
Die heeft een brede opening aan de bovenkant,
door de breedte heb je ook een grote oppervlakte voor de moederkoek.
en een kraantje aan de onderkant.
De wijn schenk je aan de bovenkant erop en de azijn haal je er aan de onderkant uit.
Heb je niet zo'n mooi azijnvaatje dan gebruik je gewoon een wijn fles.

Als er te weinig zuurstof bij komt, sterven de bacteriën.
Open het vat regelmatig.
schud het een beetje om extra zuurstof in je wijn te krijgen.
schud niet te hard want dan zakt de moederkoek naar de bodem en sterft daar door zuurstofgebrek.


Als je wilt doorstarten moet je ervoor zorgen dat de azijnmoeder genoeg 'te eten' houd.
Dat klinkt misschien raar, maar wanneer alle alcohol op is in je wijn, gaat de azijnmoeder dood.
Laat je fles of vat nooit meer dan 25% leeg worden en vul hem tijdig met kleine beetjes bij.
Veel wijn in 1 keer erbij, vraagt hard werken voor de azijnmoeder en dan duurt het
het weer heel lang voordat de bacteriën alle alcohol kunnen omzetten.


Zeef de azijn door een koffiefilter of kaasdoek en schenk het in schone flessen.
je kunt er ook voor kiezen om je azijn tien minuten te verhitten op 77 graden.
dan blijft je azijn zeker een jaar goed.

Image

Werkinstructie:

Laat een halve fles (overgebleven) wijn staan in de open wijnfles.

Zet de fles op een warme plek, bijvoorbeeld in de keuken, maar niet in de zon.

sluit de fles af met een stukje kaasdoek met een elastiekje erom.

Wacht ongeveer 3 tot 6 maanden.

Ruik aan de fles om te controleren.

tap of filter niet meer dan de helft tot 3/4 azijn uit de fles.

doe de azijn in een schoon, liefst gesteriliseerde flesje.

de azijn blijft tenminste een maand of 4 goed in de koelkast.
Post Reply