Eetbare bloemen

EVA'S homemade Eden
Post Reply
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Eetbare bloemen

Post by EVA »

Eetbare bloemen

Er zijn ontzettend veel eetbare bloemen.
bloemen kun je gebruiken als garnering en sommige kun je gebruiken als smaakmaker.

Jonge bloemen die net uit knop komen zijn meestal het lekkerst.
Oudere bloemen kunnen bitter gaan smaken.
De bloembodem en het hart van veel bloemen zijn vaak ook minder smakelijk.
dus even proeven voordat je ze opdient.
van de meeste bloemen eet je alleen de bloemblaadjes.
haal in ieder geval het groene gedeelte van de bloem.
geplukte bloemen verwelken snel dus dezelfde dag gebruiken.
Pluk de bloemen bij voorkeur 's morgens voordat de zon er op schijnt.
Bewaar ze dan in een papieren zakje in de groenten lade van de koelkast.
Voor de maaltijd kun je ze opfrissen door ze een half uurtje in ijswater te leggen.

Neem beslist geen bloemen die je net gekocht hebt, die zitten vol met gifstoffen.
Ook bloeiende planten die je gekocht hebt en in je tuin staan hebben een behoorlijke tijd nodig om te 'ontgiften'
dus het beste is om ze zelf te kweken.
voor bloemen die je in het wild plukt gelden natuurlijk dezelfde regels als voor álle wildpluk.
-pluk niet vlak naast een weg.
-pluk niet bij een industriegebied.
-pluk niet in of nabij gebieden met intensieve landbouw.
-pluk niet op hondenuitlaat plaatsen.



top vijftien eetbare bloemen.

-Oost-Indische kers
Deze bloemen smaken pittig, net als tuinkers.
de smaak en kleur maakt elke salade een feest om te proeven en te zien.
De meeldraden en de stamper smaken iets pittiger.
je kunt er dus voor kiezen om deze er uit te halen.
Image

-Daglelie (Hemerocallis)

smaak neutraal tot geparfumeerd
De bloemen van de daglelie zijn perfect om te vullen met bijvoorbeeld roomkaas.
verwijder de bittere stamper.
De licht gekleurde daglelie is vrij neutraal, de donkere daglelie smaakt het sterkst.
let op: de gewone lelie( Lilium) is giftig!
Image

-Stokroos

De stokroos heeft prachtige bloemen in verschillende kleuren.
ze zijn schitterend in salades.
ook deze bloemen zijn uitstekend te vullen en als aperitief te gebruiken.
de smaak is vrij neutraal.
Image

-Courgette
In Nederland eten we meestal alleen de vrucht maar in sommige landen eten ze meestal de bloem.
ze worden dan gevuld met een mousse, mozarella of gehakt met groenten.
de bloemen worden zelfs gefrituurd!
de smaak is zoals de vrucht.
Image

-Komkommerkruid (Borago officinalis)
Het Komkommerkruid heeft prachtige blauwe stervormige bloemetjes.
ze kleuren geweldig mooi in een salade maar je kunt ze overal als garnering gebruiken.
ik maak graag ijsblokjes met één komkommerkruid bloemetje erin. succes gegarandeerd!
De bloemetjes smaken ietsjes naar komkommer...
Image

-Goudsbloem
De goudsbloem vind ik een aparte smaak hebben. zeker als je de 'wilde' variant hebt.
de smaak is lastig te omschrijven...hij smaakt naar goudsbloem!
kruidig komt misschien het beste in de buurt.
De kleur is bijzonder opvallend dus heel geschikt om extra kleur toe te voegen aan gerechten.
je gebruikt alleen de bloemblaadjes.
Image

-Viooltje
Alle viooltjes zijn eetbaar.
Ze zijn er in veel verschillende kleuren en geuren.
de een smaakt iets citrusachtig en de ander een beetje geparfumeerd.
ik vind ze allemaal even lekker.
en je kunt ze overal voor gebruiken.
salades, garnering, in ijsblokjes of in drankjes.
Image

-Roos
volgens mij kent iedereen op deze planeet de roos wel.
maar tegenwoordig wordt de roos ook op culinair gebied steeds bekender.
Rozenblaadjes zijn heerlijk in salades, ijs of limonade.
tip: maak er eens sangria mee.
de smaak van rozen variëren nogal.
ga er maar van uit: hoe lekkerder ze ruiken, hoe lekkerder ze smaken.
vooral de ouderwetse theerozen zijn heerlijk.
verwijder het lichte stukje aan het begin van het blaadje, die is vaak wat wrang of bitter.
[imghttp://www.plantfoundry.com/wp-content/uploads ... oPeace.jpg][/img]

-Afrikaantje
Afrikaantjes zijn uitstekend geschikt om kleur te geven aan salades.
Gebruik niet teveel want de smaak en geur kunnen best sterk zijn.
Image

-Lavendel
ik moest er even aan wennen...
maar lavendelbloemen zijn ook prima te gebruiken in de keuken.
tegenwoordig gebruik ik ze om lavendelsuiker te maken.
en strooi eens verpulverde lavendelbloemen over roomijs...
heel verrassend verfrissend!
probeer ook eens wat lavendelbloemen bij vleesgerechten.
wees wel zuinig, lavendel overheerst snel.
Image

-Bergamot
heeft een 'earl grey' smaak.
dus wordt de bergamotplant meestal gebruikt om van de blaadjes en bloemen thee te maken.
maar de fel rode kleur staat geweldig in salades en als garnering.
doe ze eens in een zomerse zelfgemaakte ijsthee.
Image


-Madeliefje
Wie kent het madeliefje nou niet?
de kleine bloemknopjes zijn het lekkerst. ze smaken nootachtig.
lekker in de sla of op je broodje kaas.
Image


-Gekroonde ganzenbloem (Glebionis coronaria)
Deze bloem is vooral bekend als Chopsuey in de Aziatische keuken.
zij gebruiken hem in wok gerechten en omeletten.
de smaak is zoals een chrysant ruikt.
absoluut niet mijn smaak maar er zijn hele volksstammen die het wél lekker vinden.
dus leef je uit!
Image

-Cichorei (Cichorium intybus)
iets bitter zoals witlof waar hij ook familie van is.
lekker in salades
Image


-Begonia tuberosa
de smaak van de begonia is fris zurig, citroenachtig.
lekker knapperig in salades.
heeft een vrij hoog oxaalzuur gehalte dus eet met mate.
Image
Last edited by EVA on Fri Nov 16, 2018 5:46 pm, edited 1 time in total.
User avatar
SurfEasy
Posts: 672
Joined: Tue Feb 06, 2018 9:44 am
Has thanked: 47 times
Been thanked: 3 times

Re: Eetbare bloemen en plant.

Post by SurfEasy »

Bedankt EVA,

Misschien kan je het nog bij werken, welke bloemen wat voor kracht bezit, en wat het in het lichaam kan doen,
zij de planten verder ook nog van nut.

Dacht van courget dat de gehele plant te eten is.
En van de chicorei is ook de wortel te eten.
Hebben deze planten ook waardevolle stoffen???

Dit is alleen een beetje mee denken, met jou voortreffelijk werk. :) ;)
Mvg,
JenA
JJ&A
J.J
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Eetbare bloemen

Post by EVA »

@SurfEasy

zoals de titel al aangaf ging dit stukje specifiek over welke bloemen eetbaar zijn.
verder niets.

de bloemen worden afzonderlijk behandeld in een ander topic.
daar vertel ik ook over de eigenschappen ander nut van deze soorten.
Roel
Posts: 276
Joined: Tue Nov 24, 2015 2:34 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 3 times

Re: Eetbare bloemen

Post by Roel »

Je zou ook nog aan de dahlia kunnen denken als zijnde eetbaar.
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Eetbare bloemen

Post by EVA »

Roel wrote:Je zou ook nog aan de dahlia kunnen denken als zijnde eetbaar.
klopt helemaal!
Post Reply