Zelf Hazelnoten roosteren

EVA'S homemade Eden
EVA
Berichten: 1030
Lid geworden op: Wo Dec 09, 2015 1:03 am
Has thanked: 209 times
Been thanked: 421 times
Status: Offline

Zelf Hazelnoten roosteren

Berichtdoor EVA » Vr Nov 16, 2018 1:58 am

Het roosteren van hazelnoten versterkt hun smaak.
Ze zijn net als de meeste noten het lekkerst als ze licht geroosterd zijn.

Hoe moet je Hazelnoten roosteren?
Hazelnoten moeten eerst ontdopt moeten worden voordat je kan gaan hazelnoten roosteren.
Het gemakkelijkst gaat dit met een notenkraker.

voor verwarm de oven (200°C)
plaats de hazelnoten op een stuk bakpapier in het bakblik in de oven.
Af en toe even snel roeren.
rooster ongeveer 10 minuten. kijk regelmatig.
Wanneer de hazelnoten mooi bruin geroosterd zijn
en het bittere velletje komt er vanzelf af, zijn ze perfect.
Haal de hazelnoten na het roosteren meteen van de bakplaat of uit de pan zodat ze niet alsnog verbranden.
Afbeelding
Ontvel de hazelnoten.
doe een aantal in een theedoek en wrijf ze tegen elkaar aan.
De schil moet er nu vanzelf helemaal af gaan.
laat de noten hierna goed afkoelen.
De olie die vrijkomt door het roosteren wordt dan weer geabsorbeerd, waardoor de noten sappig blijven.
naar smaak een kleine hoeveelheid zout over de noten, roer het zout er goed door.
Laat de hazelnoten minimaal één uur afkoelen voordat ze geserveerd worden.

Het is beter om de hazelnoten te vroeg uit de oven te halen dan te laat.
verbrande noten zijn minder lekker en minder gezond: de gezonde onverzadigde vetten worden dan omgezet in ongezonde verzadigde vetten.
Verbrande hazelnoten smaken ook heel bitter, ze zijn dan ook niet meer lekker om te eten.

In een koekenpan roosteren kan ook, gebruik dan een beetje olie.
Wees wel zuinig met de olie want te veel olie kan de smaak van de noten beïnvloeden.
bak ze in één laag op middelmatig vuur tot ze goudbruin zijn.
Vergeet niet regelmatig te roeren!

Boven open vuur roosteren
Hazelnoten krijgen een rokerige smaak als je ze boven een open vuur zoals een kampvuur of barbecue roostert.
Om hazelnoten boven open vuur te roosteren, moet je het volgende doen:
Leg de noten inclusief schil in een vuurvaste pot of pan en zet die voorzichtig op de hete kolen.
Schep de hazelnoten elke 2 tot 3 minuten, afhankelijk van de hitte, om tot ze een mooi bruin kleurtje hebben.

Je kunt het papierachtige schilletje om de hazelnoot gewoon eten,
maar de meeste mensen vinden hazelnoten gepeld lekkerder.

Je kunt geroosterde hazelnoten in een luchtdicht bakje in de vriezer een paar maanden bewaren.
Laat ze nadat je ze uit de vriezer haalt simpelweg op kamertemperatuur komen; dan kun je ze gewoon weer eten.

Terug naar “Huishouden tips - middeltjes - recepten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast