Page 1 of 1

zelf likeur maken

Posted: Fri Nov 23, 2018 11:42 am
by EVA
Sleedoorn gin

Image

Er zijn twee manieren waarop je likeur kunt maken.
bij de ene heb je een destilleerder nodig een aangezien we die niet hebben gaan we met de tweede manier bezig.

deze manier heb ik jaren geleden van Engelse vrienden geleerd.
zij maakten elk jaar heel simpel Sloe-gin (sleedoornbessen gin)
en nadat ik het geproefd had wilde ik dat zelf ook wel maken...
eigenlijk ben ik te laat met dit recept want normaal maak je dit tegen het begin van november.
maar als je nog sleedoornbessen kunt vinden, ga je gang!

Als je geen bessen meer kunt vinden is het ook niet erg want dit is een
basis recept en je kunt het dus gebruiken voor allerhande fruit.


Image


Sleedoornlikeur

oogst de bessen.
De sleedoornbessen moeten rijp zijn en dit is meestal begin november wanneer de eerste vorst
er overheen gegaan is.
Je kunt ze ook eerder plukken en een tijdje in de diepvries leggen.

Sleedoornlikeur is een donker roodkleurige likeur die je in de herfst kunt maken.
ik heb het leren kennen onder de naam sloe gin.
Sloe is het Engels voor Sleedoorn.
Sleedoornbessen worden ook wel sleepruimen genoemd en zijn
van de blauwkleurige bessen van de Prunus Spinosa.

Image

Bereidingswijze:
Neem een pot of fles met een brede hals.
was de bessen goed en verwijder de steeltjes.
Prik elke bes apart aan met bijvoorbeeld een satéprikker.
De sleedoornbessen hebben een hele dikke schil en je wilt alle smaak in de gin krijgen.
als dat je teveel werk is kun je ze allemaal even met een deegroller butsen.
zorg er wel voor dat zo veel mogelijk sap in de gin komt.

Vul de pot voor de helft met bessen en vul de pot af met gin (je mag ook brandewijn of jenever gebruiken).
Voeg voor elke 500 ml aan drank ten minste 100 gram suiker toe.
als je wilt kun je er nu er een kaneelstokje, kruidnagel en een beetje amandel essence bij doen.
sluit de pot.

schud de fles of pot goed zodat de suiker goed verdeeld is.
Zet donker en koel weg.
De eerste 2 weken moet de pot dagelijks gekeerd/geschud worden, daarna 3 maanden lang wekelijks keren.

Na die 3,5 maand kun je proeven of je hem al lekker vind.
je kunt nu nog suiker en/of kruiden toevoegen en nog een paar weekjes laten staan.
als hij naar smaak is kun je de sloegin filteren.
ik doe dat zelf met een koffiefilter want dan wordt de gin prachtig helder en minder wrang.
de bessen met kruiden hoef je trouwens niet weg te gooien, daar kun je nog jam mee maken!

Re: zelf likeur maken

Posted: Fri Nov 23, 2018 11:46 am
by EVA
Het werkt ook met vlierbloesem!

Vlierbloesemlikeur

Ingrediënten
- 25 mooie vlierbloesemschermen
- 3 liter water
- 1,5 liter gin
- 50 gram citroenzuur
- 1 kilo suiker
- 4 biologische citroenen

Werkwijze:
Laat het water met de suiker koken en afkoelen.
Gebruik een grote pot met deksel.
Snij de ongepelde citroenen in stukken en doe ze samen met de gin en het
citroenzuur in de pot.
Het afgekoelde suikerwater en de vlier toevoegen en goed roeren. 72 uur laten rusten met
gesloten deksel.
Door een zeef gieten en zo nodig filteren door een koffiefilter of kaasdoek.
Bottelen, 3 maanden wachten en... proost

Re: zelf likeur maken

Posted: Fri Nov 23, 2018 11:48 am
by EVA
nog een recept gevonden maar nog niet zelf uitgeprobeerd...



Walnotenlikeur

Een smaak die we niet vaak maar tegenkomen, maar zeker de moeite waard is. Niet schrikken van de smaak als je
tussendoor proeft, want die apothekersmaak is helemaal weg als de likeur klaar is. En tegen die tijd is het winter... en
kan je optimaal genieten van je eigen, bijzondere likeur.

Het maken van walnotenlikeur:
binnenkant mandfles goed schoonspoelen met bijv. in 2 liter warm water opgeloste sulfietpoeder en (2 mespuntjes)
citroenzuur.
flink spoelen met water.
30 groene walnoten wassen, in vier stukjes snijden en in de fles doen. Draag daarbij latex handschoenen, want het
bruingele vocht is niet direct afwasbaar van je handen.
toevoegen: 2 kaneelstokjes, 5 kruidnagels, in de lengte doorgesneden vanillestokje, de zeste (rasp) van een
citroenschil, 325 gram suiker en 1 liter wodka.
2 maanden laten staan (om de paar dagen even goed schudden).
het geheel zeven door een neteldoek (fijnmazige doek) en verdelen over kleinere flessen. Op zich is de nocino nu
drinkbaar, maar als je wachten kan, laat het dan nog 3 maanden rijpen.
Wij maken de likeur met brandewijn i.p.v. wodka.

Re: zelf likeur maken

Posted: Fri Nov 23, 2018 11:50 am
by EVA
nog een recept wat ik graag wil uit proberen!

Paardenbloemlikeur

Wat is de paardnebloem toch veelzijdig, het geeft lekkere jam, of verrassende molsla, maar ook deze likeur.
Het schijnt te smaken naar port.

Recept paardenbloemlikeur
Pluk een emmer paardenbloemen (zoveel mogelijk groen verwijderen)
Overgiet ze met kokend water tot ze onder staan. Laat ze afgedekt enkele dagen staan.

Giet het vocht in een pan en breng het aan de kook met een kilo suiker per anderhalve liter.
Laat een half uurtje koken, en neem van het vuur.
Voeg, per anderhalve liter, het sap van 1 geperste citroen toe en de rasp van de schil.
Doe er een beschuit besmeerd met gist bij en enkele stukjes gember.
Laat enkele dagen tot een week trekken.

Giet het door een zeef, zodat er geen prut meer in zit.
Giet het mengsel in donkere flessen met een draaidop (want van kurk zou de fles kunnen ontploffen door de kracht van
de gisting in de fles!)
Een maandje of 3 laten staan.

Re: zelf likeur maken

Posted: Fri Nov 23, 2018 11:55 am
by SurfEasy
Beste EVA weer een mooi aandeel.
Hoe zit het met mispels moet je ook eerst de pitten er uithalen die zouden niet zo gezond zijn.
En de schil die kan zeker blijven zitten of geven die een verkeerde smaak aan de likeur.

Re: zelf likeur maken

Posted: Fri Nov 23, 2018 11:55 am
by EVA
nog maar eentje....
ga ik ook nog maken!


Verveinelikeur


Ingrediënten:
1 liter vruchtenalcohol
60 suikerklontjes
60 blaadjes verse verveine (citroenverbena)
1 vanille peul, doormidden gebroken
1 kaneelstokje

1 grote gesteriliseerde afsluitbare pot
1 zeef
1 mooie gesteriliseerde afsluitbare fles

Werkwijze:

Meng alle ingrediënten in een grote pot, sluit deze af met een deksel en laat het mengsel een maand trekken op een
donkere, koele plek. Giet het door een zeef in een mooie fles en laar de likeur rijpen. Je kunt de likeur al na 2 a 3
maanden drinken, echter de smaakontwikkeling gaat zeker nog 1 a 2 jaar door en veranderd dan ook en wordt wat
subtieler.

Re: zelf likeur maken

Posted: Fri Nov 23, 2018 11:56 am
by EVA
SurfEasy wrote:Beste EVA weer een mooi aandeel.
Hoe zit het met mispels moet je ook eerst de pitten er uithalen die zouden niet zo gezond zijn.
En de schil die kan zeker blijven zitten of geven die een verkeerde smaak aan de likeur.
eerlijk gezegd weet ik dat niet.
ik heb nog nooit iets met mispels gedaan.
ik ga er zeker nog een artikeltje over schrijven...

Re: zelf likeur maken

Posted: Fri Nov 23, 2018 1:02 pm
by Candyman
Wat een leuke tip, bedankt weer :)

Re: zelf likeur maken

Posted: Fri Nov 23, 2018 9:20 pm
by EVA
Candyman wrote:Wat een leuke tip, bedankt weer :)
daar doe ik het voor!