Health issues : longproblemen

Algemene zaken aangaande preppen wordt hier besproken.
Post Reply
User avatar
Lewieke
Posts: 1852
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 1 time

Health issues : longproblemen

Post by Lewieke »

Soms zit het in details, kleine dingen waar je niet bij stil staat.

Stel je even voor dat je bij elke ademteug moeite moet doen, dat je maanden na elkaar het gevoel hebt dat je grieperig bent, je rug is klam van het zweet, je voelt je loom, hebt geen enerige, het lijkt of je maar op halve kracht functioneert, je batterijen moeten om de haverklap bijgeladen worden.

Exact dat overkwam mij. En als ik het naga is dat al van 2007 aan de gang. Zomaar, uit het niets ging mijn conditie achteruit, liep ik tegen mijn grenzen aan. En zeg nu zelf, als je je niet lekker voelt, dan ben je misschien ook niet erg aangenaam in de omgang. Een beetj kort aangebonden, wat minder geduld, ... .

Deze zomer ging ik met mijn zoon kamperen. Pokkewarm was het. Gelukkig kregen we verkoeling in Istrië, we stonden letterlijk op 50m van de zee. De zeelucht deed me goed. Tenminste, dat is wat ik dacht. Mijn longproblemen waren van de baan. Je kan je niet voorstellen hoe verlicht ik me voelde. Eindelijk weer adem, ik voelde mijn krachten terugkomen, net of ik weer 10j jonger werd.

Terug in België ging het al na drie dagen weer fout. Luchtvervuiling dacht ik eerst. Of toch niet?

Ik stelde me de vraag wat e anders was dan tijdens mijn reis. Eigenlijk vooral comfort.
En ... koeling.
Zonder koelkast kan je geen melkproducten bewaren. Dus kocht ik geen melk,joghurt, boter, kaas, ...
Hier kan dat wel want de koelkast doet haar werk ... .

Stilaan begon het nikkeltje te vallen. Zou het niet kunnen dat mijn lijf reageert op melkproducten? Ik onderging tientallen allergietests, die waren allemaal negatief, ok, op de gevoeligheid voor pollen en zaden na. Maar in mijn bloed werden erg hoge waarden aan histamines gemeten, een teken dat mijn lichaam zich verdedigt tegen allergenen. Volgens de longarts een reactie op lichaamseigen eiwitten waartegen ik allergisch reageer. Maar is dat wel zo?

Ik besloot om alle koemelkproducten uit mijn dieet te schrappen. Geen melk, kaas, joghurt, roomijs, melkchocolade,koekjes, gebak, ... alles waar koemelk in voorkomt. En ja wel hoor, je raadt het al. Met mijn ademhaling en longen gaat het steeds beter. We zijn nu een viertal weken verder en ik voel me herboren, mijn energie komt terug,ik heb weer de moed om dingen af te werken, het obligate middagdutje hoeft niet meer, ... .

Enig opzoekwerk op het wereldwijde web leerde mij dat koemelk niet alleen lactose bevat (waartegen ik niet allergisch reageer) maar vanzelfsprekend ook specifieke eiwtitten. Je kan het hier nalezen : https://nl.wikipedia.org/wiki/Koemelkallergie

Het is mogelijk dat je een allergie ontwikkelt tegen specifieke eiwitten en dat zijn er heel wat : https://www.voedselallergie.nl/allergenen/melk.html

Waar ik last van had waren deze maar er zijn nog heel wat andere mogelijkheden.

Luchtwegklachten :
Klachten van de luchtwegen kunnen zich uiten als hoesten, niezen, een gezwollen keel, piepende ademhaling, benauwdheid, ontstoken neusslijmvlies, slijmvorming en astma-aanvallen.

Intussen heb ik alle koemelkproducten uit mijn dieet geschrapt en dat blijkt goed te werken. Mijn longarts kreeg een mailtje met het verzoek om tests uit te voeren om mijn allergie te controleren tegen volgende producten, als dat al mogelijk is.


Alpha-S1 caseïne
Alpha-S2 caseïne
Alpha-lacta-albumine
Beta-caseïne
Beta-lactoglobuline
Bos d 7
Runderalbumine
Kappa-Caseïne
Lactoferrine


Wellicht reageer ik tegen de caseïne producten. Een bijzonder detail is dat het een stof is die al sinds de middeleeuwen in lijmproductie wordt gebruikt, zo voelde het aan in mijn longen. Als er al eens een stukje slijm meekwam dan was het erg taai en klevering. Details kan je hier nalezen : https://nl.wikipedia.org/wiki/Case%C3%AFne

Bij deze, een herboren Lewieke, stukken energieker, rustiger en hij voelt zich 10 jaar jongeren zonder melkproducten. Dit is er toch eentje om over na te denken. Ik hou jullie op de hoogte van de tests en de bevindingen van de specialist.

L.
User avatar
wodan
Posts: 3791
Joined: Wed Oct 14, 2015 3:06 pm
Location: In mijn hamster ren in Vlaanderen
Has thanked: 52 times
Been thanked: 17 times

Re: Health issues : longproblemen

Post by wodan »

Tof dat je het hebt kunnen uitsluiten, dit opent nieuwe mogelijkheden.
“Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.” -- Benjamin Franklin
"Peaceful majority is irrelevant if they do nothing ..." -- Brigitte Gabriel
De twee belangrijkste metalen zijn unaffordium en unobtainium...
We hebben het ongelooflijk goed, maar niemand is nog content. -- E. Geenen.
"The true Soldier fights not because he hates what is in front of him, but because he loves what is behind him." - GK Chesterton.
"Socialism is a shitty idea in theory and an immoral idea in practice" --Ben Shapiro
"We should be one and undivided, equal and free" -- Robin Hood
User avatar
Peerke
Posts: 4038
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 17 times
Been thanked: 81 times

Re: Health issues : longproblemen

Post by Peerke »

Interessant artikel @Lewieke

Fijn dat je longproblemen daardoor een stuk minder zijn geworden.

Melk, zelf drink ik het al meer dan 20 jaar niet minder, en ik consumeer ook geen yoghurt, vla, slagroom. Weliswaar eet ik als Kaaskop (zo wordt de Hollander ook wel genoemd) KAAS. In verband met mijn allergie op pollen zocht ik destijds op kruisreacties. Diverse groenten en fruit kunnen ook histamine aanmaken. In dit geval over kaas gesproken; hoe ouder de kaas, hoe groter de aanmaak van histamine, en zeker schimmelkaas zoals Camembert en Brie dragen er zeer aan bij.

Deze voedingsmiddelen zijn extra histaminerijk en kun je dus beter vermijden:

Gefermenteerde producten, zoals zuurkool, augurken, paddenstoelen, tempeh en andere sojaproducten. Histamine ontstaat namelijk in voeding door processen als rijping en fermentatie. Bacteriën, schimmels en gist worden gebruikt om gefermenteerde voedingsproducten te maken.
Kaas, vooral gefermenteerde kazen, zoals camembert, brie, gruyère, cheddar, roquefort en Parmezaanse kaas.
Vis. Er zit veel histamine in makreel, tonijn, kabeljauw, haring, sardines, garnalen en schaaldieren. Vis in blik is ook extra rijk aan histamine.
Kruiden en specerijen. Vooral: kaneel, anijs, sesamzaad, kruidnagel, mosterdzaad, komijn, koriander, gember, nootmuskaat en vanille.
Groenten en fruit. De meeste histamine vind je in: tomaten, spinazie en bietjes, avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen.
Vlees: varkens- en lamsvlees, wild.
Cider, bier en wijn. In rode wijn zit over het algemeen meer histamine dan in witte wijn.
Chocolade.
En ook: drop, ketjap, zaden en noten.

https://gezondnu.nl/dossiers/gezondheid ... histamine/

Ik schreef ook eens dat ik tintelingen in mijn mond kreeg, als ik een kiwi had gegeten. Kiwi staat ook in bovenstaand overzicht, dus voor mij helaas geen kiwi's meer.
Lies live on, and the truth is the victim.
Post Reply