Knakkerbrood zelf maken

Alles wat mens en dier eten en drinken wordt hier besproken.
luclcdnlf
Berichten: 43
Lid geworden op: Di Jan 30, 2018 12:35 am
Locatie: Hoek bij Terneuzen
Gegeven waarderingen: 0
Ontvangen waarderingen: 0

Knakkerbrood zelf maken

Bericht door luclcdnlf »

20 gr verse gist of 8 gram gedroogde gist
350 gr volkoren meel
225 gr lauwwarm water
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels honing
25 gr havermout
1 theelepel zout
gemengde zaden naar keuze

Weeg alles echt nauwkeurig af. De bloem, het meel en de havermout mogen bij elkaar in een kom. Roer er een theelepel zout doorheen. Los de gist samen met de honing op in het lauwwarme water. Roer dit met een spatel door de bloem. Wanneer alles bij elkaar gaat klonteren voeg je de olie toe. Keer nu alles om op een werkblad en kneed dit goed door to een stevig maar elastisch deeg. Vet de kom in met een beetje olie. Maak een mooie bol van je deeg en leg deze in de kom die je afdekt met huishoudfolie. Zet dit anderhalf uur op een warme tochtvrije plaats.

Rol het deeg uit tot een grote lap van ongeveer 3 tot 5 mm dik. Maak de bovenkant nat met een kwastje met een beetje water en strooi er zaden en /of pitten naar wens op. Rol de pitten er met de deegroller in vast, zodat ze er na het bakken niet zo makkelijk afvallen. Snijd hiervan rechthoeken (6 bij 12 cm) of cirkels en leg deze met kleine tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat dit een kwartiertje rusten en zet de oven aan op 225 graden. Prik de deegplakjes over de hele lengte in met een vork. Bak de deegplakjes in ongeveer 10 tot 15 minuten goudbuin en knapperig. Draai de oven uit, haal de bakplaat uit de oven, draai de broodjes om en laat deze nog nadrogen in de warme oven die op een kiertje staat. Bewaar het Knäkkebröd in een trommel zodat het niet weer zacht wordt. Mochten ze onverhoopt toch te zacht zijn, je krijgt ze perfect knapperig in de broodrooster.

https://lekkertafelen.nl/recepten/knackebrod-maak-zelf/

Plaats reactie