Page 1 of 1

Welke Olie kan je het beste in de keuken gebruiken?

Posted: Thu Nov 15, 2018 10:15 pm
by SurfEasy
Je leest en hoort vaak dat er met Oliën geknoeid word.

We hebben een tijd lang zonnebloem, Olijf en nu koolzaadolie gebruikt.
Nu blijkt ook dat koolzaadolie niet goed te zijn.
Sinds 1995 heeft de chemiereus Monsanto koolzaad genetisch gemodificeerd zodat het resistent is tegen de onkruidverdelger RoundUp. Tegenwoordig is ongeveer 90% van de canola in de wereld genetisch gemodificeerd.
Kortom: Canola-olie wordt gemaakt door middel van een zeer onnatuurlijke bewerkingsmethode: het wordt sterk verhit en ontgeurd en het giftige oplosmiddel hexaan wordt erbij gebruikt.
https://www.ahealthylife.nl/is-koolzaad ... -ongezond/


gevaren-koolzaadolie-610x325.png
https://healthwatch.eu/nl/koolzaadolie- ... roorzaken/

En men gaat er van uit dat reformzaken betrouwbare spullen verkopen, maar wij geloven het niet zomaar ook reformzaken zijn in het verleden nog wel eens in opspraak geweest.
Waar geld mee gemoeid is word vaak bedrog gepleegd, winstbejag komt dan om de hoek kijken.

Jullie onderzoeken en bespreken veel dingen, ik ben benieuwd wat er uit de bus komt.

Re: Welke Olie kan je het beste in de keuken gebruiken?

Posted: Fri Nov 16, 2018 8:08 am
by Roel
Wij gebruiken rijstolie in de keuken, het heeft geen nadrukkelijke smaak en kan een hogere temperatuur verdragen dan de meeste andere oliën.

Re: Welke Olie kan je het beste in de keuken gebruiken?

Posted: Fri Nov 16, 2018 8:01 pm
by Peerke
Koolzaadolie bakt niet lekker vind ik.Maisolie ben ik niet wild van. Olijfolie heeft voor mij een te sterke (bij)smaak. Meestal gebruik ik zonnebloemolie aangezien die weinig smaak heeft. Die zonnebloemolie is ook zeer geschikt voor het maken van je eigen sambal.

Pinda- of arachideolie kan ook goed tegen hogere temperaturen. Ideaal voor wokken.

Re: Welke Olie kan je het beste in de keuken gebruiken?

Posted: Sat Nov 17, 2018 6:29 pm
by SurfEasy
Zonnebloem olie schijnt niet in verhouding te zijn.

Te veel omega 6 veroorzaakt een ongezonde verhouding met omega 3. Deze ‘onbalans’ maakt je vatbaar voor infecties, hart- en vaatziekten, arthritis, netvliesveroudering en auto-immuunziekten.
https://www.jasperalblas.nl/zonnebloemolie/

Opzoek naar betere olie wie weet nog een olie voor dagelijks gebruik.

Re: Welke Olie kan je het beste in de keuken gebruiken?

Posted: Sat Nov 17, 2018 6:32 pm
by SurfEasy
Is kokosolie gezonder dan zonnebloemolie? | Voedingscentrum
https://www.voedingscentrum.nl › ... › Gezonde voeding en voedingsstoffen

Het staat vast dat kokosvet erg veel verzadigd vet bevat, meer dan zonnebloemolie of olijfolie. Verzadigd vet verhoogt je slechte cholesterol, en dit vergroot het …
https://www.voedingscentrum.nl/nl/servi ... molie.aspx

Ik vind het wel heel moeilijk. :?

Re: Welke Olie kan je het beste in de keuken gebruiken?

Posted: Sat Nov 17, 2018 6:50 pm
by SurfEasy
Zonnebloemolie bestaat voor meer dan 60% uit omega-6 = linolzuur

De meta-analyse die door het Voedingscentrum niet wordt genoemd meldt dat proefpersonen die overschakelden naar omega-6 vetzuren een 13 % hogere kans hadden om ten gevolge van een hart- of vaatziekte te overlijden4. Dit is slecht nieuws voor de Nederlandse bevolking want het meest gegeten meervoudige onverzadigde vet, zonnebloemolie, bevat meer dan 60% omega-6 (linolzuur)5.
Als een geneesmiddel 13% meer doden zou veroorzaken dan zou het uit de handel genomen worden. Dus je zou verwachten dat het Voedingscentrum op zijn minst vraagtekens zet achter producten met zonnebloemolie maar het omgekeerde gebeurt. Omega-6 wordt als gezond aangeprezen en zonnebloemolie wordt zelfs opgenomen in de schrijf van vijf6.
Bovendien geeft het Voedingscentrum Becel Omega3plus het “Ik Kies Bewust logo” terwijl dit product 16 x meer ongezonde omega-6 (zonnebloemolie) bevat dan gezonde omega-37. De naam van dit product is dan ook zeer misleidend.
https://pilliewillie.nl/voeding/zonnebl ... rschuwing/
Helemaal onder op de foto de zonnebloemolie en de Becel
Schijf_van_Vijf.jpg

Re: Welke Olie kan je het beste in de keuken gebruiken?

Posted: Sat Nov 17, 2018 7:06 pm
by Peerke
Ik denk dat het de olie en vet om in te bakken wel meevalt. Je eet misschien 100 gram brood per dag, maar je consumeert echt geen 100 ml olie per dag.

Hoeveel olie gebruik je om een ei of een stuk vlees in te bakken ? 10ml ? En ook die olie consumeer je niet compleet.

Ik denk dat je je beter zorgen kunt maken over hoe heet je je olie stookt, alvorens erin te bakken .... Een te hoge temperatuur zorgt voor afbraak van moleculen waarvan de restproducten aanleiding geven tot een verhoogd risico op kanker.

Dat is mijn visie, en ik ben geen voedingsgoeroe. Doe wat jou het beste lijkt.

Over vetten gesproken, de onderstaande link wilde ik je niet onthouden. Doe daar ook je voordeel mee !

https://www.ninefornews.nl/?zoeken=vetten

Re: Welke Olie kan je het beste in de keuken gebruiken?

Posted: Sat Nov 17, 2018 8:27 pm
by Lewieke
Ik bak wel eens met kokosolie, af en toe. Voor koude bereidingen (mayo, brood, vinaigrette, ...) gebruiken we maïsolie. Voor wokken en fondu arachide-olie, af en toe olijfolie. Er staat hier altijd wel een voorraadje klaar. Diverse soorten dus. Vergeet ook de frituurolie niet... .

L.

Re: Welke Olie kan je het beste in de keuken gebruiken?

Posted: Sat Nov 17, 2018 9:39 pm
by SurfEasy
Fijne reacties, ik verwacht niet meer goede tips.
Bedankt Peerke en Lewieke.
Ik blijf nog even rond neuzen als ik iets goed vind plaatst ik het nog wel voor de volledigheid.
Dit ga ik nog zeker lezen: https://www.ninefornews.nl/?zoeken=vetten

Re: Welke Olie kan je het beste in de keuken gebruiken?

Posted: Sun Nov 18, 2018 7:53 pm
by Lewieke
Boter gebruik ik ook graag in de keuken, een biefstukje smaakt zoveel beter ... .

L.

Re: Welke Olie kan je het beste in de keuken gebruiken?

Posted: Sun Nov 18, 2018 7:56 pm
by janc
Lewieke wrote:Boter gebruik ik ook graag in de keuken, een biefstukje smaakt zoveel beter ... .

L.
Ja ! Echte boter ! Stukken gezonder dan al die chemische rommel .

Re: Welke Olie kan je het beste in de keuken gebruiken?

Posted: Sun Nov 18, 2018 9:41 pm
by SurfEasy
Lewieke wrote:Boter gebruik ik ook graag in de keuken, een biefstukje smaakt zoveel beter ... .

L.
Hoi Lewieke,
Door jou stukje over boter ben ik ook dag gaan bekijken op het internet, best wel interessant, en er is ook een groot verschil volgens dit artikel: https://moniquevandervloed.nl/alles-dis ... grasboter/
Door het onderzoek naar goede oliën en jou tip van boter en dit stukje over grasboter en ook nog een merk van de beste boter gaan we die kopen, kost wat waarschijnlijk maar dan heb je ook wat.

Ik kan iedereen aanraden het stukje over de boter te lezen.

Het onderzoek naar de beste olie dat blijft nog even voortduren.

Re: Welke Olie kan je het beste in de keuken gebruiken?

Posted: Mon Nov 19, 2018 11:29 am
by EVA
zoals bij alles geldt: ALLES MET MATE!

Re: Welke Olie kan je het beste in de keuken gebruiken?

Posted: Sat Nov 24, 2018 11:41 am
by FincaInSpanje
Ik gebruik uitsluitend 100% natuurlijke olijfolie. Zo die van de boom komt en niet mee gerommeld. Uitsluitend voor frituren of wokken op hoge temperatuur, voeg ik een wokolie of plantaardige olie toe.

Re: Welke Olie kan je het beste in de keuken gebruiken?

Posted: Sat Nov 24, 2018 12:20 pm
by SurfEasy
FincaInSpanje wrote:Ik gebruik uitsluitend 100% natuurlijke olijfolie. Zo die van de boom komt en niet mee gerommeld. Uitsluitend voor frituren of wokken op hoge temperatuur, voeg ik een wokolie of plantaardige olie toe.
Ja dat is heel mooi maar hoe in Nederland komen we aan goede Olijfolie, er word ontzetten mee gerommeld, de Aldi verkoopt ook twee soorten Olijfolies, maar kan je daar op aan dat dit 100% Olijfolie is.Tukse winkels verkopen de olie ook maar is dat honderd prosent Olijfolie.
Je weet het niet meer als consument.

Re: Welke Olie kan je het beste in de keuken gebruiken?

Posted: Sat Nov 24, 2018 3:25 pm
by FincaInSpanje
Op zich is goede olie wel te krijgen in Nederland maar niet bij de gemiddelde supermarkt.

Griekse, Italiaanse, Spaanse, Portugese of Marokkaanse olie's zijn allemaal goed. In dat soort winkeltjes kun je het kopen en bijna iedere gemiddelde stad heeft wel een winkeltje of groothandel. Bijvoorbeeld Little Italy in Rotterdam. Ook kun je via MP zoeken op olijfolie, dan kom je het ook wel tegen.

Zelf neem ik regelmatig olie mee naar Nederland maar ik ga tegenwoordig niet veel meer met de auto.

Re: Welke Olie kan je het beste in de keuken gebruiken?

Posted: Sat Nov 24, 2018 5:35 pm
by Candyman
FincaInSpanje wrote:Ik gebruik uitsluitend 100% natuurlijke olijfolie. Zo die van de boom komt en niet mee gerommeld. Uitsluitend voor frituren of wokken op hoge temperatuur, voeg ik een wokolie of plantaardige olie toe.

Is olijfolie geen plantaardige olie?

Re: Welke Olie kan je het beste in de keuken gebruiken?

Posted: Sat Nov 24, 2018 6:42 pm
by FincaInSpanje
In de volksmond misschien wel, maar bij mij is een olijfboom een boom, dus geen plant.

Re: Welke Olie kan je het beste in de keuken gebruiken?

Posted: Sat Nov 24, 2018 6:49 pm
by wodan
Candyman wrote:Is olijfolie geen plantaardige olie?
Jawel, bomen zijn ook planten. Struiken zijn ook planten. Bloemen en bloemkolen zijn ook planten.

Re: Welke Olie kan je het beste in de keuken gebruiken?

Posted: Sat Nov 24, 2018 8:11 pm
by Candyman
Ok, ik begrijp het.

Re: Welke Olie kan je het beste in de keuken gebruiken?

Posted: Sat Nov 24, 2018 9:33 pm
by Peerke
Canola olie is het best te vermijden.

Re: Welke Olie kan je het beste in de keuken gebruiken?

Posted: Sat Nov 24, 2018 10:15 pm
by SurfEasy
FincaInSpanje wrote: Zelf neem ik regelmatig olie mee naar Nederland, maar ik ga tegenwoordig niet veel meer met de auto.
Dat laatste stukje van de zin heb ik niet gelezen, wanneer kom je weer met de auto in NL :D ;)

Re: Welke Olie kan je het beste in de keuken gebruiken?

Posted: Wed Nov 28, 2018 5:45 pm
by FincaInSpanje
Augulli

Re: Welke Olie kan je het beste in de keuken gebruiken?

Posted: Fri Nov 30, 2018 8:46 pm
by DonTor
Zoals sommigen onder jullie wel weten heb ik een achtergrond op gebied van koken en voedingsleer.
Met alle respect, maar mijn maag keert als ik zo'n dingen lees.
Het doet me wat denken aan het aardappelverhaal:
Eet je ze rauw = teveel zetmeel, gefrituurd = vet, nieuwe aardappelen = slecht voor de darmen, oude aardappelen = teveel suiker, van de airfryer krijg je kanker, bij te hoge verhitting van frituurolie komen er giftige stoffen vrij, en ga zo maar door.

Zoals hier al aangehaald klopt het dat er door verhitting giftige stoffen kunnen vrijkomen. Meestal vergeet men te zeggen dat die stoffen pas vrijkomen vanaf 120°c en deze temperatuur gaat aanhouden gedurende langere tijd.
Ons FAVV doet jaarlijks een controle bij frituristen in België. In 2018 bleken er welgeteld 0 met een negatieve score te zijn, In 2017 waren er 2 (vermoedelijk twee die hun vet niet voldoende verversten).

Waar kokosolie enkele jaren geleden dé hype was op gezondheidsvlak, zo giftig zou het nu te zijn (Bron)
Ik denk dat het probleem van (volks)gezondheid meer in de geraffineerde brol zit die we eten dan in de roomboter of het lepeltje olijfolie waar we een aardappel in bakken.
Ok, mijn pee'ke kreeg hartproblemen. Door roomboter te eten? mss wel, maar pee'ke smeerde een halve centimeter roomboter op z'n boterham met gezouten hesp en at een gans brood. Daarbij dronk 'ie nog een liter soep met de vetringen die er op dreven ;)

SurfEasy wrote: er is ook een groot verschil volgens dit artikel: https://moniquevandervloed.nl/alles-dis ... grasboter/
.
Monique bedoelt het vast goed, maar of haar mening altijd een wetenschappelijke onderbouwing heeft?
Grasboter? Serieus? Boter gemaakt van koeien die gras hebben gegeten ...
Wat is roomboter dan? Boter van koeien die room gedronken hebben?
Ik heb die blog eens bekeken, ze is er blijkbaar zeker van dat er in alles wat je kan kopen rommel zit en doet er alles aan om dat ook te bewijzen

Wat las ik ondermeer op deze blog:
"Mijd in de supermarkt chips, zoutjes aardappelproducten en bak zoveel mogelijk in de oven bakken en….maak alles lekker zelf!" (aiai, dat is niet gezond hoor, want je gaat gedurende lange tijd op een hoge temperatuur bakken in je oven. Krijg je kanker van hé)
"Mijd producten die in hun ingrediënten lijsten woorden vermelden die eindigen op ” ose ” .Bijvoorbeeld dextrose, glucose, fructose of beginnen of eindigen met ” stroop “, ” siroop ” , ” nectar ” , en ” honing "
...

Kortom: Wat vandaag gezond is, daar krijg je morgen enge ziektes van.
Bij het opstellen van rapporten is men ook niet bepaald consequent. Even een voorbeeld uit het artikel genoemd in de openingspost:
"Volgens het algemeen aanvaarde idee is verzadigd vet slecht en onverzadigd vet goed, maar uit verscheidene recente studies is gebleken dat dit echt niets te maken heeft met hartziektes. De lage waarde aan verzadigd vet in canola-olie is daarom irrelevant"
Het komt neer op: Onverzadigde vetten zijn gezond, maar nu even niet, want het komt mij niet zo goed uit ;)

@SurfEasy, ik begrijp je bezorgdheid. Maar probeer om niet alles zomaar voor waar aan te nemen in dit geval, want voedingsleer is geen exacte wetenschap. Het is een leer die uitgaat van veronderstellingen. Denk hierbij vooral aan de uitspraken:
- Mogelijks kankerverwekkend;
- Mogelijk gezondheidsrisico;

Re: Welke Olie kan je het beste in de keuken gebruiken?

Posted: Fri Nov 30, 2018 11:04 pm
by wodan
Inderdaad een beetje opletten met alles wat je op het net leest (dus ook hier hé!) want het is niet omdat je het ergens leest,
het correct, juist of volledig is qua informatie.
Eenvoudig gezegd geldt altijd dat hoe minder voeding bewerkt is, hoe waarschijnlijker het is dat het gezond voor ons is
en omgekeerd. Nu moet je wel geen groene ongebakken aardappel gaan eten, of op vingerhoedskruid gaan kauwen!

Wat men een tijd terug zei van verzadigde vetten die slecht zouden zijn... dat is duidelijk dat dat wel kort door de bocht was.
TEVEEL verzadigde vetten eten en geen onverzadigde, dat is inderdaad ongezond.
Transvetten, dat zijn ongezonde vetten (deze komen in de natuur ook zo goed als niet voor) en dus is het in de lijn der verwachtingen
dat ze niet gezond zijn voor ons.

Nu heeft ons lichaam vetten nodig, wat zeg ik, ze zijn van essentieel belang, zonder gaan we gewoon dood. Een deel kunnen we
zelf maken (van suiker eten wanneer je geen nood hebt aan energie wordt je vet) maar een deel niet.
Vandaar dat ze essentiële vetzuren worden genoemd, wij kunnen ze niet zelf maken: https://nl.wikipedia.org/wiki/Essenti%C ... _linolzuur
(Hetzelfde geldt voor essentiële eiwitten, die kunnen we ook niet zelf aanmaken).

Gebruik oliën dus gerust en veel, je wordt er echt niet dik van, tenzij je sowieso teveel aan calorieën eet vetten inclusief,
dan kan je wel dik worden :) Hou baktemperaturen laag, zeker bij boter!

Nu is koolzaadolie in de EU wel iets anders dan de Canola olie in de VS, al hebben ze wel dezelfde basisgrondstof,
namelijk de zwarte zaadjes van de koolzaad plant. Wanneer koolzaadolie niet (licht)geel maar lichtbruin is (bijna thee kleur)
en vrij 'dik' dan is deze onbewerkt en gezond voor mens en dier.