Hete pepers.

Alles wat mens en dier eten en drinken wordt hier besproken.
Post Reply
User avatar
Peerke
Posts: 4030
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 17 times
Been thanked: 77 times

Hete pepers.

Post by Peerke »

Ik ben geen Jeanette, maar de madamme Jeanette is een hete peper met en goeie 200.000 op de Scoville schaal.
Ik kreeg van een vriend een aantal habanero pepers. 500.000 op de Scoville schaal.
Het eerste hapje was fris en fruitig. Het tweede hapje was ...
Vreselijk heet en het houdt lang aan. Anders dan de rawits. Het was een half uur genieten. Voordeel, de meeste sinussen zijn nu wel open.

Op de stoof staat nog een wondermiddel. Natuurlijk krachtigste antibioticum.
Appelazijn gemengd met knoflook, ui, gember, mierikswortel, kurkuma en hete pepers. Na 1 jaar nog niet beschimmeld. Er leeft niets in azijn. Een vreselijk spul om te nuttigen. Net zoals de Zweedse kruiden van Maria Treben. Iets wat niet lekker smaakt kan goed zijn.
Lies live on, and the truth is the victim.
User avatar
SurfEasy
Posts: 668
Joined: Tue Feb 06, 2018 9:44 am
Has thanked: 42 times
Been thanked: 3 times

Re: Hete pepers.

Post by SurfEasy »

Je zou haast zeggen dat je wel heeeeel gezond moet worden, dat wens ik je ook toe.
Misschien wel heel interessant voor je om te lezen, spit het even goed door: https://www.denieuwedokters.nl/index.ph ... en/cayenne
Mvg,
JenA
JJ&A
J.J
User avatar
Candyman
Posts: 387
Joined: Thu Sep 06, 2018 5:02 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Re: Hete pepers.

Post by Candyman »

Ik heb pas wat pepers gedroogd en tot poeder vermalen.
Sterk spul zeg, er kwam een beetje stof vrij tijdens het vermalen maar dat merkte ik wel.
User avatar
Peerke
Posts: 4030
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 17 times
Been thanked: 77 times

Re: Hete pepers.

Post by Peerke »

Candyman wrote:Ik heb pas wat pepers gedroogd en tot poeder vermalen.
Sterk spul zeg, er kwam een beetje stof vrij tijdens het vermalen maar dat merkte ik wel.
Ha ha haaaa tsjoe :P
Lies live on, and the truth is the victim.
User avatar
SurfEasy
Posts: 668
Joined: Tue Feb 06, 2018 9:44 am
Has thanked: 42 times
Been thanked: 3 times

Re: Hete pepers.

Post by SurfEasy »

Peerke wrote:Ha ha haaaa tsjoe :P
Gezondheid @Peerke.
Mijn maatje niest geheel op haar eigen manier Hatsjoegie ook in de winkels mensen kijken dan vaak waar komt dat vandaan, beste grappig mijn maatje doet dat niet om aandacht te krijgen maar ze is gewoon best geinig, daarom hebben we haast elke dag wel lol, ondanks alles.
Mvg,
JenA
JJ&A
J.J
User avatar
SurfEasy
Posts: 668
Joined: Tue Feb 06, 2018 9:44 am
Has thanked: 42 times
Been thanked: 3 times

Re: Hete pepers.

Post by SurfEasy »

Candyman wrote:Ik heb pas wat pepers gedroogd en tot poeder vermalen.
Sterk spul zeg, er kwam een beetje stof vrij tijdens het vermalen maar dat merkte ik wel.
Hoe heb je de pepers gedoogt en vermalen @Candyman.
Mvg,
JenA
JJ&A
J.J
User avatar
Candyman
Posts: 387
Joined: Thu Sep 06, 2018 5:02 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Re: Hete pepers.

Post by Candyman »

SurfEasy wrote:Hoe heb je de pepers gedoogt en vermalen @Candyman.
Met een elektrische voedseldroger en een elektrische vermaler, die ze ook voor koffiebonen gebruiken.
User avatar
Peerke
Posts: 4030
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 17 times
Been thanked: 77 times

Re: Hete pepers.

Post by Peerke »

Vandaag even naar de toko geweest om mijn Chinese keuken aan te vullen. Mijn oog viel op een potje sambal van Jalapeno peper.
Bij nader onderzoek is deze niet echt heet met 2000 - 8000 Scoville, maar hij is wel erg fruitig en fris van smaak !

Dit is hem !

https://www.vanka-kawat.nl/product/samb ... peno-rood/

Een stuk smaakvoller dan de standaard sambal oelek die stijf staat van zout en azijn.
Hoeveel sambals ik nu heb ? Eh, een stuk of 8 ....

https://www.youtube.com/watch?v=B88pFxXOglU

@1:10 :o !!!
Lies live on, and the truth is the victim.
User avatar
Peerke
Posts: 4030
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 17 times
Been thanked: 77 times

Re: Hete pepers.

Post by Peerke »

SurfEasy wrote:Je zou haast zeggen dat je wel heeeeel gezond moet worden, dat wens ik je ook toe.
Misschien wel heel interessant voor je om te lezen, spit het even goed door: https://www.denieuwedokters.nl/index.ph ... en/cayenne
Ik heb altijd vrij goed tegen hete sambals gekund. Hoe heter de peper hoe beter voor het immuunsysteem en ook voor de doorbloeding. Ik heb altijd gruwelijk warme handen door de bloedstroom en de geleide energie.

Vroeger maakte ik mijn sambal zelf. Tegenwoordig is het niet rendabel meer om het zelf te maken. Een potje sambal rawit rood kost 1,20. Aan ingrediënten ben ik het dubbele kwijt, afgezien van de tijd en kosten om het te maken.

Ranking:
Conimex sambal oelek: goedkope smaakmaker met een teveel aan zout
Conimex sambal badjak: aardig. milde sambal
Conimex sambal Brandal: iets pittiger
Markt: Surinaamse sambal: fruitig en pittig
Toko: Surinaamse sambal: scherp
Markt: sambal rawit rood: fruitig, heet maar te doen
Toko: sambal rawit rood: vreselijk scherp
Toko: Jalapeno sambal: beetje azijnsmaak, weinig zout, beetje pikant.

Om te besluiten met Eagle chili saus: totaal niet scherp en enorm zoet !
Lies live on, and the truth is the victim.
User avatar
Peerke
Posts: 4030
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 17 times
Been thanked: 77 times

Re: Hete pepers. Sambal zelf maken.

Post by Peerke »

Neem een zak pepers naar keuze. Spaanse peper, madamme Jeanette of de Ghost pepper, wat jij wil en hoe heet je het wil hebben, of hoe fruitig.

- ontdoe 500 gram pepers van de steeltjes.
- pel een ui en snij in grove stukken.
- pers een paar teentjes knoflook uit.
- neem een half blikje ananas en 2 theelepels trassie.
- meng alles in een blender met een beetje olie.

Fruit dit in een pan met wat olie. Voeg daarna wat zout, azijn en suiker toe toe. Even laten sudderen op laag vuur en zoveel olie toevoegen tot het mengsel net onder de olie staat. Eventueel ascorbinezuurpoeder (hitte breekt vit c af) na afkoelen toevoegen voor de houdbaarheid te verlengen. Meng, en schep na afkoelen over in steriele potjes. Bewaren in de koelkast.
Lies live on, and the truth is the victim.
User avatar
SurfEasy
Posts: 668
Joined: Tue Feb 06, 2018 9:44 am
Has thanked: 42 times
Been thanked: 3 times

Re: Hete pepers.

Post by SurfEasy »

Conimex sambal badjak: aardig. milde sambal, grote pot die heb ik al jaren,
maar je hebt ook: Conimex sambal badjak: Heet.
Mvg,
JenA
JJ&A
J.J
User avatar
Peerke
Posts: 4030
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 17 times
Been thanked: 77 times

Re: Hete pepers.

Post by Peerke »

SurfEasy wrote:Conimex sambal badjak: aardig. milde sambal, grote pot die heb ik al jaren,
maar je hebt ook: Conimex sambal badjak: Heet.
Sambal badjak is niet heet, maar zeer mild. Leuk voor op een broodje kaas. Je moet toch met serieuzer heter spul aankomen wil ik ervan gaan zweten en snotteren. Oh ja, ik ben gewoon een blanke man. Misschien is mijn tolerantie wat hoger maar die van mijn darmen niet. Schroom niet; gooi er een eetlepel overheen ! Laat de hitte je weer eens man voelen ! Surinaamse sambal = pittig. Rawit rood = heet. TriSambal is verschrikkelijk. Daar ga je vlammen van sch##ten. Jalapeno is fris en fruitig.

Hoedanook, sambal is lekker. Ieder gerecht verdient zijn eigen sambal. Morgenochtend maar weer een dubbel broodje kaas met sambal :P
Lies live on, and the truth is the victim.
User avatar
SurfEasy
Posts: 668
Joined: Tue Feb 06, 2018 9:44 am
Has thanked: 42 times
Been thanked: 3 times

Re: Hete pepers.

Post by SurfEasy »

Peerke kan gedachten lezen net de chat gelezen en dacht zou peerke,,,,,,,, nee hoor ik las met je antwoord, hahaha.

Als een mens zo heet en vaak zo eet hoe is het dan gesteld met de darmbacteriën die een mens ook gezond moet houden???
Mvg,
JenA
JJ&A
J.J
Post Reply