Page 1 of 1

Tomatenpuree

Posted: Sat Feb 01, 2020 5:22 pm
by Hulstkoning
Twee jaar geleden kocht ik 2 dozen tomatenpuree van elk 100 stuks. Recentelijk zag ik zwarte vlekken door de dozen komen. Bij nader onderzoek zag ik dat een aantal blikje lekte en nog een aantal bol stonden.
Veel andere conserven in blik staan er al vele jaren en daar mankeert niets aan.
Heeft hier iemand een verklaring voor? De kelder is licht vochtig. Al lijkt me dat niet de boosdoener anders zouden de andere blikken hetzelfde euvel moeten vertonen.

Re: Tomatenpuree

Posted: Sat Feb 01, 2020 6:07 pm
by Peerke
Nee, ik heb er geen verklaring voor maar het komt vaker bij tomatenpuree voor. De blikjes die bol staan absoluut niet openen !
Anders kunnen je kleren in de wasmachine, jij onder de douche en het plafond kan gewit worden ...

Re: Tomatenpuree

Posted: Sat Feb 01, 2020 8:41 pm
by Frauke
Misschien niet steriel genoeg verpakt?
Door fermentatie of bepaalde soorten bacteriƫn is er mogelijks een productie van CO2 in die blikjes.
Misschien dat ze daardoor bol staan.

Dus ehrm, haal ze maar zo snel mogelijk weg als je geen extra lekkende blikjes wilt. :)

Re: Tomatenpuree

Posted: Sat Feb 01, 2020 10:22 pm
by wodan
Tomaten zijn nogal zuur, dit vreet al eens door het blik heen. Tegenwoordig is blik binnenin niet niet met een roestwerend metaallaagje (lost op in het eten) maar met kunststoffolie bekleed, maar daar waar bodem en bovenkant gekrimpt zitten op de ronde wand, kan er al eens een imperfecte
dichting ontstaan en tataa.. oxidatie. Tomatenpuree in blik wordt dus des te sneller slecht en al zeker bij de goedkopere merken. Ik bewaar
zulks maximum een jaar en laat de puree in de naden van het blikje onaangeroerd, maw, ik gebruik een afgeronde lepel om het er uit te halen.

Re: Tomatenpuree

Posted: Sun Feb 02, 2020 3:49 am
by SurfEasy
Peerke wrote:Nee, ik heb er geen verklaring voor maar het komt vaker bij tomatenpuree voor. De blikjes die bol staan absoluut niet openen !
Anders kunnen je kleren in de wasmachine, jij onder de douche en het plafond kan gewit worden ...
Ha dat vroeger thuis bij mijn ouders ook gebeurd ook alles er onder inclusief mijn zuster, ook het plafond.
Misschien dat de coating toch niet tegen de zuren van de puree kan en het metaal aan tast.
Of de blikken zijn toch niet goed gecoat.

Je kan ook het blikje voor het openen bedekken met eventueel theedoek voor de zekerheid, mocht er toch iets van druk zijn dat niet alles er onder word gespoten, een kleine voorzorg zorg voor minder na werk.

Re: Tomatenpuree

Posted: Sun Feb 02, 2020 2:11 pm
by Frauke
Ik zou het niet opendoen als je de oorzaak niet kent.
Bovenstaande kan kloppen, maar kan net zo goed door een bacterie komen.
Kans lijkt me wel heel stuk kleiner als het gewoon van een supermarkt komt.. in vergelijking met voedsel dat zelf ingemaakt werd.

https://en.wikipedia.org/wiki/Clostridium_botulinum
http://edis.ifas.ufl.edu/fs104

Canned food products, including both those produced at home and commercially, should be inspected before use. Cans with bulging or damaged lids, leakage, or off-odors should not be used, because these signs are indicative of gas-producing bacteria growth inside the can.

Re: Tomatenpuree

Posted: Sun Feb 02, 2020 6:51 pm
by Hulstkoning
Zelf vermoed ik net als een aantal andere mensen hier, dat het zuur, aanwezig in de tomatenpuree, invreet op de binnenkant van de blikjes. Beide dozen zijn bij de Jumbo gekocht. Doos twee kocht ik enkele maanden later met een ander batchnummer.
Mijn conclusie is dan ook dat tomatenpuree in blik geen geweldig prep middel is.

Re: Tomatenpuree

Posted: Sun Feb 02, 2020 8:26 pm
by Peerke
Misschien zijn tubes ketchup handiger ?

Re: Tomatenpuree

Posted: Sun Feb 02, 2020 9:22 pm
by wodan
Peerke wrote:Misschien zijn tubes ketchup handiger ?
Toch wel een groot verschil tussen beide...

Re: Tomatenpuree

Posted: Sun Feb 02, 2020 9:41 pm
by Peerke
wodan wrote:Toch wel een groot verschil tussen beide...
Soms is het gemis aan iets. groter dan het gebrek aan iets.
Arnica/ Calendula mengsel ruim voorradig in voorraad. Noodgevallen zijn er altijd.
Ik heb 2 lantaarnpalen in elkaar geslagen. Ik moest wat energie en frustratie kwijt.
Ik heb een kutweeek van griep en hoop dat ik nu likkerdel slaap.

Re: Tomatenpuree

Posted: Sun Feb 02, 2020 9:44 pm
by Peerke
Gemberthee, met kaneel en citroen en soms kardemom. Ik begin de thee beu te worden.
Bier ! En ook dat staat me tegen. Bavaria strong is smerig. Liever een goeie trappist !
Straks ben ik geheelonthouder.

Re: Tomatenpuree

Posted: Wed Feb 26, 2020 1:09 pm
by Repelsteeltje
wodan wrote:Tomaten zijn nogal zuur, dit vreet al eens door het blik heen. Tegenwoordig is blik binnenin niet niet met een roestwerend metaallaagje (lost op in het eten) maar met kunststoffolie bekleed, maar daar waar bodem en bovenkant gekrimpt zitten op de ronde wand, kan er al eens een imperfecte
dichting ontstaan en tataa.. oxidatie. Tomatenpuree in blik wordt dus des te sneller slecht en al zeker bij de goedkopere merken. Ik bewaar
zulks maximum een jaar en laat de puree in de naden van het blikje onaangeroerd, maw, ik gebruik een afgeronde lepel om het er uit te halen.
Enig juiste antwoord!