Page 1 of 1

Voeding drogen

Posted: Mon Apr 06, 2020 7:14 pm
by Kurt02
Hallo iedereen ik ben bezig om voedsel te drogen heeft er iemand nog suggesties ook volwaardige menu's.
Ook recepten voor gedroogd vlees
Alles is de welkom

Re: Voeding drogen

Posted: Mon Apr 06, 2020 7:17 pm
by Peerke
Drogen in de oven ?
Lang op een lagere temperatuur 40-60 graden.
Zo kun je ook je eigen beef jerky maken. Of kip jerky. Met de kruiden die je wilt.

Re: Voeding drogen

Posted: Tue Apr 07, 2020 7:45 am
by Kurt02
Niet in de oven heb een voedseldroger aangeschaft en ziek nog recepten en ideeën ervoor

Re: Voeding drogen

Posted: Tue Apr 07, 2020 9:20 am
by Repelsteeltje
Lekkere bouillon maken, inkoken en daarna verder indrogen voor je eigen bouillonpoeder.

Re: Voeding drogen

Posted: Tue Apr 07, 2020 1:27 pm
by wodan
Kurt02 wrote:Niet in de oven heb een voedseldroger aangeschaft en ziek nog recepten en ideeën ervoor
Zorg dat de aangezogen lucht goed gefilterd wordt, bvb met dampkapfilter media, zo niet, duw je allerlei vuil stof
in je eten.

Qua recepten, kan je afgaan op gewone recepten, enkel zullen je ingrediënten, wat anders smaken door het droogproces en
het terug laten vocht opnemen.

Re: Voeding drogen

Posted: Tue Apr 07, 2020 1:35 pm
by Prepp
Is het een vriesdroger of gewone voedsel droger met lucht (+-40 graden...)?

Re: Voeding drogen

Posted: Tue Apr 07, 2020 5:14 pm
by EVA
complete gerechten drogen?
nog nooit aan gedacht!
heb je dat al eerder geprobeerd?

Re: Voeding drogen

Posted: Tue Apr 07, 2020 6:52 pm
by Peerke
EVA wrote:complete gerechten drogen?
nog nooit aan gedacht!
heb je dat al eerder geprobeerd?
Slim, eerst een wok nasi of pan macaroni maken en daarna drogen en in porties verdelen. Later met kokend water weer bereiden, vergelijkbaar ala mountain house voedsel wat schreeuwend duur is.

Met maaltijden drogen heb ik geen ervaring, helaas. Hoe doe je dat ? Hetzelfde als beef jerky maken, gewoon langzaam drogen bij 40-60 graden voor een paar uur ?

Re: Voeding drogen

Posted: Wed Apr 08, 2020 5:54 am
by Kurt02
Het is een luchtdroger Vries drogen kost veel geld heb al naar gekeken . Ik heb al enkele gerechten gemaakt macaroni met kaassaus en Chilli con carne , en pasta met tomatensaus heb ook Ratatouille geprobeerd en ei :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: maar het ei is niet gelukt , maar ik heb eerst het ei gebakken en dan gedroogd en dat gaat niet moet rauw gedroogd worden. Ik heb wel ondervonden dat je beter alles afzonderlijke droogd en dan samenvoegen als alles droog is.
En dan vacuüm verpakt.

Re: Voeding drogen

Posted: Wed Apr 08, 2020 6:02 am
by Kurt02
Alle Vlees , vis , gevogelte droog je op 70 graden en de rest droog ik op 55 tot 65 graden hangt er van af wat er in zit.
Is gewoon leuk om te doen en is veel goedkoper en je weet wat er in zit en naar eigen smaak gemaakt.
Ik en mijn vrouw drogen wat er overblijft van het avondmaal niet meer weggooien.
Beter voor het milieu en voor de portefeuille.
En als de winkels leeg zijn heb je nog lekker zelfbereide maaltijden.

Re: Voeding drogen

Posted: Thu Apr 09, 2020 10:24 pm
by EVA
Kurt02 wrote:Alle Vlees , vis , gevogelte droog je op 70 graden en de rest droog ik op 55 tot 65 graden hangt er van af wat er in zit.
Is gewoon leuk om te doen en is veel goedkoper en je weet wat er in zit en naar eigen smaak gemaakt.
Ik en mijn vrouw drogen wat er overblijft van het avondmaal niet meer weggooien.
Beter voor het milieu en voor de portefeuille.
En als de winkels leeg zijn heb je nog lekker zelfbereide maaltijden.
hoe zit het met de smaak naderhand?

Re: Voeding drogen

Posted: Fri Apr 10, 2020 9:08 am
by Kurt02
De smaak is goed soms moet je wat extra kruiden maar al bij al is het veel beter en goedkoper dan het gedroogd eten uit de winkel.
Het is zoeken in het begin en soms mislukt het.
Ik heb al gebakken ei gedroogd en dan terug gemaakt maar is niet te eten nu heb ik gelezen dat het beter is om het ei rauw te drogen

Re: Voeding drogen

Posted: Mon Apr 20, 2020 2:04 pm
by Red
Hoe slaan jullie het op na het drogen?

Re: Voeding drogen

Posted: Mon Apr 20, 2020 2:29 pm
by Peerke
Red wrote:Hoe slaan jullie het op na het drogen?
Ik heb nog geen ervaringen met het drogen van voedsel, maar mijn gedachten gaan uit naar een vacumeerapparaat met zakken, of anders ziplock zakjes.
Ziplock zakjes gebruik ik voor de meest uiteenlopende dingen en ze zijn spotgoedkoop bij de Action.

Re: Voeding drogen

Posted: Mon Apr 20, 2020 9:38 pm
by EVA
Kurt02 wrote:De smaak is goed soms moet je wat extra kruiden maar al bij al is het veel beter en goedkoper dan het gedroogd eten uit de winkel.
Het is zoeken in het begin en soms mislukt het.
Ik heb al gebakken ei gedroogd en dan terug gemaakt maar is niet te eten nu heb ik gelezen dat het beter is om het ei rauw te drogen
rauw ei? das gek...is dat net zoiets als poeder eieren?

Re: Voeding drogen

Posted: Mon Jun 22, 2020 5:54 pm
by Red
Ik heb mijn droogmachine binnen en na 1,5 emmer kersen drogen heb ik nu 3 emmers kersen (gemixed met kruisbessen en zwartebessen) fruitleer gemaakt. Dat is echt een aanrader. Lekker, vol van vitamines, makkelijk mee te nemen en je kunt het mixen zoals je wilt.

Re: Voeding drogen

Posted: Mon Jun 22, 2020 8:15 pm
by wodan
Dat vraagt om een fototje... (Liefst in klein formaat kwestie van zuinig te zijn met diskspace ;) )

Re: Voeding drogen

Posted: Thu Jun 25, 2020 3:14 pm
by Peerke
Kurt02 wrote: Wed Apr 08, 2020 6:02 am Alle Vlees , vis , gevogelte droog je op 70 graden en de rest droog ik op 55 tot 65 graden hangt er van af wat er in zit.
Is gewoon leuk om te doen en is veel goedkoper en je weet wat er in zit en naar eigen smaak gemaakt.
Ik en mijn vrouw drogen wat er overblijft van het avondmaal niet meer weggooien.
Beter voor het milieu en voor de portefeuille.
En als de winkels leeg zijn heb je nog lekker zelfbereide maaltijden.
Hoe bepaal je de hoeveelheid water die je naderhand moet toevoegen zodat het niet te droog, of te nat is ?

Re: Voeding drogen

Posted: Mon Jan 18, 2021 7:42 pm
by dreezy
Ik droog ook al een hele tijd.
Ik heb twee droogmachines:
  • SilverCrest Food Dehydrator SDA 350
  • Andrew James Black Rectangular Digital Food Dehydrator
Beide doen hun werk goed.
Wij drogen vaak fruit zoals appels, bananen, peren en dergelijke of maken er fruitleer van.
Fruitleer is ook erg lekker, maar moet wel wat gezoet zijn anders wordt het wat zurig.
Hoe bepaal je de hoeveelheid water die je naderhand moet toevoegen zodat het niet te droog, of te nat is ?
Dit bepaal ik aan de hand van mijn gevoel.
Als bijvoorbeeld appelleer nog plakkerig is en niet makkelijk van het bakpapier af gaat, laat ik het nog een uurtje drogen
als ik appels droog voel ik of de appels droog aanvoelen.
Hopelijk kun je er wat mee.

Re: Voeding drogen

Posted: Mon Jan 10, 2022 10:27 pm
by prikkeldraad
ik heb een voedseldroger van Silvercrest. APPROX 350W. Maar het is nog steeds niet gelukt om een eetbaar product te fabriceren. schijfjes uien, wortels, aardappels enz. enz. Het wordt niet goed droog of juiste TE droog. :? Ik heb diverse temperatuur en tijden geprobeerd. Ligt het aan de apparatuur of aan mij?

Re: Voeding drogen

Posted: Tue Jan 11, 2022 5:29 pm
by dreezy
Heel vreemd, ik heb zelf ook een silvercrest en die werkt goed.
Misschien heb je wat aan de bijgevoegde tabellen...

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Re: Voeding drogen

Posted: Fri Jan 14, 2022 8:04 am
by dreezy
Okee, aangepast naar het juiste formaat als het goed is

Re: Voeding drogen

Posted: Sun Jan 23, 2022 4:48 pm
by Alaric
Na aanleiding van deze chat een Vita5 Nobel PRO 6 Voedseldroger – 6 Laags aangeschaft. We zijn deze nu 2 dagen aan het uit proberen en hij bevalt prima. Banaan, appel, kiwi, mandarijn. Goed droog en een perfecte smaak.