Voeding drogen

Alles wat mens en dier eten en drinken wordt hier besproken.
Post Reply
Kurt02
Posts: 6
Joined: Sun Apr 05, 2020 12:29 pm

Voeding drogen

Post by Kurt02 »

Hallo iedereen ik ben bezig om voedsel te drogen heeft er iemand nog suggesties ook volwaardige menu's.
Ook recepten voor gedroogd vlees
Alles is de welkom
User avatar
Peerke
Posts: 4030
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 17 times
Been thanked: 77 times

Re: Voeding drogen

Post by Peerke »

Drogen in de oven ?
Lang op een lagere temperatuur 40-60 graden.
Zo kun je ook je eigen beef jerky maken. Of kip jerky. Met de kruiden die je wilt.
Lies live on, and the truth is the victim.
Kurt02
Posts: 6
Joined: Sun Apr 05, 2020 12:29 pm

Re: Voeding drogen

Post by Kurt02 »

Niet in de oven heb een voedseldroger aangeschaft en ziek nog recepten en ideeën ervoor
Repelsteeltje
Posts: 1172
Joined: Mon Oct 19, 2015 8:15 am

Re: Voeding drogen

Post by Repelsteeltje »

Lekkere bouillon maken, inkoken en daarna verder indrogen voor je eigen bouillonpoeder.
User avatar
wodan
Posts: 3789
Joined: Wed Oct 14, 2015 3:06 pm
Location: In mijn hamster ren in Vlaanderen
Has thanked: 51 times
Been thanked: 16 times

Re: Voeding drogen

Post by wodan »

Kurt02 wrote:Niet in de oven heb een voedseldroger aangeschaft en ziek nog recepten en ideeën ervoor
Zorg dat de aangezogen lucht goed gefilterd wordt, bvb met dampkapfilter media, zo niet, duw je allerlei vuil stof
in je eten.

Qua recepten, kan je afgaan op gewone recepten, enkel zullen je ingrediënten, wat anders smaken door het droogproces en
het terug laten vocht opnemen.
“Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.” -- Benjamin Franklin
"Peaceful majority is irrelevant if they do nothing ..." -- Brigitte Gabriel
De twee belangrijkste metalen zijn unaffordium en unobtainium...
We hebben het ongelooflijk goed, maar niemand is nog content. -- E. Geenen.
"The true Soldier fights not because he hates what is in front of him, but because he loves what is behind him." - GK Chesterton.
"Socialism is a shitty idea in theory and an immoral idea in practice" --Ben Shapiro
"We should be one and undivided, equal and free" -- Robin Hood
Prepp
Posts: 3
Joined: Thu Apr 02, 2020 1:12 pm

Re: Voeding drogen

Post by Prepp »

Is het een vriesdroger of gewone voedsel droger met lucht (+-40 graden...)?
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Voeding drogen

Post by EVA »

complete gerechten drogen?
nog nooit aan gedacht!
heb je dat al eerder geprobeerd?
User avatar
Peerke
Posts: 4030
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 17 times
Been thanked: 77 times

Re: Voeding drogen

Post by Peerke »

EVA wrote:complete gerechten drogen?
nog nooit aan gedacht!
heb je dat al eerder geprobeerd?
Slim, eerst een wok nasi of pan macaroni maken en daarna drogen en in porties verdelen. Later met kokend water weer bereiden, vergelijkbaar ala mountain house voedsel wat schreeuwend duur is.

Met maaltijden drogen heb ik geen ervaring, helaas. Hoe doe je dat ? Hetzelfde als beef jerky maken, gewoon langzaam drogen bij 40-60 graden voor een paar uur ?
Lies live on, and the truth is the victim.
Kurt02
Posts: 6
Joined: Sun Apr 05, 2020 12:29 pm

Re: Voeding drogen

Post by Kurt02 »

Het is een luchtdroger Vries drogen kost veel geld heb al naar gekeken . Ik heb al enkele gerechten gemaakt macaroni met kaassaus en Chilli con carne , en pasta met tomatensaus heb ook Ratatouille geprobeerd en ei :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: maar het ei is niet gelukt , maar ik heb eerst het ei gebakken en dan gedroogd en dat gaat niet moet rauw gedroogd worden. Ik heb wel ondervonden dat je beter alles afzonderlijke droogd en dan samenvoegen als alles droog is.
En dan vacuüm verpakt.
Kurt02
Posts: 6
Joined: Sun Apr 05, 2020 12:29 pm

Re: Voeding drogen

Post by Kurt02 »

Alle Vlees , vis , gevogelte droog je op 70 graden en de rest droog ik op 55 tot 65 graden hangt er van af wat er in zit.
Is gewoon leuk om te doen en is veel goedkoper en je weet wat er in zit en naar eigen smaak gemaakt.
Ik en mijn vrouw drogen wat er overblijft van het avondmaal niet meer weggooien.
Beter voor het milieu en voor de portefeuille.
En als de winkels leeg zijn heb je nog lekker zelfbereide maaltijden.
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Voeding drogen

Post by EVA »

Kurt02 wrote:Alle Vlees , vis , gevogelte droog je op 70 graden en de rest droog ik op 55 tot 65 graden hangt er van af wat er in zit.
Is gewoon leuk om te doen en is veel goedkoper en je weet wat er in zit en naar eigen smaak gemaakt.
Ik en mijn vrouw drogen wat er overblijft van het avondmaal niet meer weggooien.
Beter voor het milieu en voor de portefeuille.
En als de winkels leeg zijn heb je nog lekker zelfbereide maaltijden.
hoe zit het met de smaak naderhand?
Kurt02
Posts: 6
Joined: Sun Apr 05, 2020 12:29 pm

Re: Voeding drogen

Post by Kurt02 »

De smaak is goed soms moet je wat extra kruiden maar al bij al is het veel beter en goedkoper dan het gedroogd eten uit de winkel.
Het is zoeken in het begin en soms mislukt het.
Ik heb al gebakken ei gedroogd en dan terug gemaakt maar is niet te eten nu heb ik gelezen dat het beter is om het ei rauw te drogen
Red
Posts: 11
Joined: Wed Mar 11, 2020 1:06 pm

Re: Voeding drogen

Post by Red »

Hoe slaan jullie het op na het drogen?
User avatar
Peerke
Posts: 4030
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 17 times
Been thanked: 77 times

Re: Voeding drogen

Post by Peerke »

Red wrote:Hoe slaan jullie het op na het drogen?
Ik heb nog geen ervaringen met het drogen van voedsel, maar mijn gedachten gaan uit naar een vacumeerapparaat met zakken, of anders ziplock zakjes.
Ziplock zakjes gebruik ik voor de meest uiteenlopende dingen en ze zijn spotgoedkoop bij de Action.
Lies live on, and the truth is the victim.
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Voeding drogen

Post by EVA »

Kurt02 wrote:De smaak is goed soms moet je wat extra kruiden maar al bij al is het veel beter en goedkoper dan het gedroogd eten uit de winkel.
Het is zoeken in het begin en soms mislukt het.
Ik heb al gebakken ei gedroogd en dan terug gemaakt maar is niet te eten nu heb ik gelezen dat het beter is om het ei rauw te drogen
rauw ei? das gek...is dat net zoiets als poeder eieren?
Red
Posts: 11
Joined: Wed Mar 11, 2020 1:06 pm

Re: Voeding drogen

Post by Red »

Ik heb mijn droogmachine binnen en na 1,5 emmer kersen drogen heb ik nu 3 emmers kersen (gemixed met kruisbessen en zwartebessen) fruitleer gemaakt. Dat is echt een aanrader. Lekker, vol van vitamines, makkelijk mee te nemen en je kunt het mixen zoals je wilt.
User avatar
wodan
Posts: 3789
Joined: Wed Oct 14, 2015 3:06 pm
Location: In mijn hamster ren in Vlaanderen
Has thanked: 51 times
Been thanked: 16 times

Re: Voeding drogen

Post by wodan »

Dat vraagt om een fototje... (Liefst in klein formaat kwestie van zuinig te zijn met diskspace ;) )
“Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.” -- Benjamin Franklin
"Peaceful majority is irrelevant if they do nothing ..." -- Brigitte Gabriel
De twee belangrijkste metalen zijn unaffordium en unobtainium...
We hebben het ongelooflijk goed, maar niemand is nog content. -- E. Geenen.
"The true Soldier fights not because he hates what is in front of him, but because he loves what is behind him." - GK Chesterton.
"Socialism is a shitty idea in theory and an immoral idea in practice" --Ben Shapiro
"We should be one and undivided, equal and free" -- Robin Hood
User avatar
Peerke
Posts: 4030
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 17 times
Been thanked: 77 times

Re: Voeding drogen

Post by Peerke »

Kurt02 wrote: Wed Apr 08, 2020 6:02 am Alle Vlees , vis , gevogelte droog je op 70 graden en de rest droog ik op 55 tot 65 graden hangt er van af wat er in zit.
Is gewoon leuk om te doen en is veel goedkoper en je weet wat er in zit en naar eigen smaak gemaakt.
Ik en mijn vrouw drogen wat er overblijft van het avondmaal niet meer weggooien.
Beter voor het milieu en voor de portefeuille.
En als de winkels leeg zijn heb je nog lekker zelfbereide maaltijden.
Hoe bepaal je de hoeveelheid water die je naderhand moet toevoegen zodat het niet te droog, of te nat is ?
Lies live on, and the truth is the victim.
dreezy
Posts: 49
Joined: Tue Dec 08, 2015 7:06 pm

Re: Voeding drogen

Post by dreezy »

Ik droog ook al een hele tijd.
Ik heb twee droogmachines:
  • SilverCrest Food Dehydrator SDA 350
  • Andrew James Black Rectangular Digital Food Dehydrator
Beide doen hun werk goed.
Wij drogen vaak fruit zoals appels, bananen, peren en dergelijke of maken er fruitleer van.
Fruitleer is ook erg lekker, maar moet wel wat gezoet zijn anders wordt het wat zurig.
Hoe bepaal je de hoeveelheid water die je naderhand moet toevoegen zodat het niet te droog, of te nat is ?
Dit bepaal ik aan de hand van mijn gevoel.
Als bijvoorbeeld appelleer nog plakkerig is en niet makkelijk van het bakpapier af gaat, laat ik het nog een uurtje drogen
als ik appels droog voel ik of de appels droog aanvoelen.
Hopelijk kun je er wat mee.
User avatar
prikkeldraad
Posts: 7
Joined: Mon Jan 03, 2022 12:15 am

Re: Voeding drogen

Post by prikkeldraad »

ik heb een voedseldroger van Silvercrest. APPROX 350W. Maar het is nog steeds niet gelukt om een eetbaar product te fabriceren. schijfjes uien, wortels, aardappels enz. enz. Het wordt niet goed droog of juiste TE droog. :? Ik heb diverse temperatuur en tijden geprobeerd. Ligt het aan de apparatuur of aan mij?
dreezy
Posts: 49
Joined: Tue Dec 08, 2015 7:06 pm

Re: Voeding drogen

Post by dreezy »

Heel vreemd, ik heb zelf ook een silvercrest en die werkt goed.
Misschien heb je wat aan de bijgevoegde tabellen...

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Last edited by dreezy on Fri Jan 14, 2022 8:04 am, edited 1 time in total.
dreezy
Posts: 49
Joined: Tue Dec 08, 2015 7:06 pm

Re: Voeding drogen

Post by dreezy »

Okee, aangepast naar het juiste formaat als het goed is
Alaric
Posts: 7
Joined: Tue Jul 11, 2017 4:14 am

Re: Voeding drogen

Post by Alaric »

Na aanleiding van deze chat een Vita5 Nobel PRO 6 Voedseldroger – 6 Laags aangeschaft. We zijn deze nu 2 dagen aan het uit proberen en hij bevalt prima. Banaan, appel, kiwi, mandarijn. Goed droog en een perfecte smaak.
Post Reply