Page 1 of 1

Mout

Posted: Sat Aug 08, 2020 7:29 pm
by Steve
Zijn er hier ook mensen , die mout geprept hebben?
Zelf heb ik hier 2 emmers van 25 kg aan kant en klaar gemengde mout staan.
Ongeschroot gekocht, al wel op voorhand laten mengen.
Wat als er ineens geen zuiver water meer is , dan kan ik perfect, een laagalcohol bier maken.
Ook de hop heb ik ruim op voorraad. (ingevroren, luchtdicht, zeer lang houdbaar.
Ik heb maar een soort mout, en 2 soorten hop.
Gist is leverbaar door de natuur,
Grote ketel, houtvuur pollepel, en gaan.
Heb dit natuurlijk al op een gasbrander getest, maar wil dit nog op een houtvuur gaan proberen.
Uiteraard brouw ik op het moment ook bier, maar dan van een andere soort.
Maar wel met wilde gisten. (gekochte van WL)
Wat doen jullie hiermee.
Bier is namelijk bij onhygiënisch watertoestanden de perfect houdbare drank.
Als je met veel water en weinig mout werkt, is de smaak goed,
en het alcoholpercentage onder de 3.5% te houden.
Uiteraard heb ik ook genoeg boeken en naslagwerk om een drinkbaar resultaat te krijgen.
Heb op het moment een vergisting van al 9 maanden staan.
Want bij gewoon bier , ben ik ook op zoek gegaan , om geuze, en lambiek te maken.
Ook een leuke hobby/trade bij een SHTF situatie. (elke smoes is goed om bier en sterke drank te kunnen proeven)

Re: Mout

Posted: Sat Aug 08, 2020 8:59 pm
by wodan
Leuke insteek, maar vraag tijd, opslag, kans op mislukken enz. Ik heb dan liever een goede waterfilter...

Re: Mout

Posted: Sat Aug 29, 2020 9:14 pm
by Frauke
Nee, maar ik ga wel met de tijd mede brouwen. Gewoon uit interesse.
En als je rauwe honing hebt, hoef je zelfs geen gist toe te voegen. Enkel water.
Alles goed ontsmetten.. een goede airlock.. https://en.wikipedia.org/wiki/Fermentation_lock
En voila! :D

Qua preppen, prefereer ik gewoon een waterfilter. Heb ik nog me theetje.. :)

Re: Mout

Posted: Sun Aug 30, 2020 2:47 pm
by Peerke
Bier brouwen is een vak apart. Ik heb het eens geprobeerd. Het resultaat was een drank die naar kots smaakte. Ik koop het maar.
Wat @wodan en @Frauke ook zeggen; doe mij maar een waterfilter en ik zet wel thee. Dat is veel makkelijker :)

Re: Mout

Posted: Tue Sep 08, 2020 10:02 am
by DonTor
Ik heb me er ooit mee beziggehouden ism @Lewieke om bier te brouwen vanaf 0 (zelf mouten met een molentje, koken, enz ...).
Ik vond er niets aan. Een heel omslachtige/smerige procedure om alles juist te hebben.
Steve wrote: Sat Aug 08, 2020 7:29 pm Grote ketel, houtvuur pollepel, en gaan.
Heb dit natuurlijk al op een gasbrander getest, maar wil dit nog op een houtvuur gaan proberen.
Ik wens je succes. De moeilijkheid in het brouwproces is dat je gedurende x aantal minuten een bepaalde temperatuur moet aanhouden en die mag echt geen twee graden afwijken, geloof me. Dan gaat de temp in een vastgelegde tijd naar boven en moet je opnieuw x aantal minuten die temp aanhouden. Er bestaan brouwketels die dat automatisch doen en kunnen regelen. Aankoop als kleine hobbybrouwer bijna niet waard.
Daarna dien je nog zo snel als mogelijk de temperatuur te laten zakken van je wort. Idealiter met een dompelkoeler of platenwarmtewisselaar.

Re: Mout

Posted: Tue Sep 08, 2020 11:12 am
by Jobs
Blikbrouwen daarentegen is eenvoudig te doen.
Warm water, blikinhoud, gistvat, gist, suiker of soortgelijk, koud water...

Re: Mout

Posted: Sat Sep 12, 2020 4:41 pm
by Steve
DonTor wrote: Tue Sep 08, 2020 10:02 am Ik heb me er ooit mee beziggehouden ism @Lewieke om bier te brouwen vanaf 0 (zelf mouten met een molentje, koken, enz ...).
Ik vond er niets aan. Een heel omslachtige/smerige procedure om alles juist te hebben.


Ik wens je succes. De moeilijkheid in het brouwproces is dat je gedurende x aantal minuten een bepaalde temperatuur moet aanhouden en die mag echt geen twee graden afwijken, geloof me. Dan gaat de temp in een vastgelegde tijd naar boven en moet je opnieuw x aantal minuten die temp aanhouden. Er bestaan brouwketels die dat automatisch doen en kunnen regelen. Aankoop als kleine hobbybrouwer bijna niet waard.
Daarna dien je nog zo snel als mogelijk de temperatuur te laten zakken van je wort. Idealiter met een dompelkoeler of platenwarmtewisselaar.
In de eeuwen voor het jaar 0 , kon men al bier brouwen, die graden zijn leuk, een grainfather (heb ik). makkelijk,maar de precieze temperatuur, gelul. Heb het op zijn jan boeren fluitjes gedaan, en ik proefde geen verschil, met de grainfather. De temperaturen zijn er om de suikers vrij te krijgen, en dat komt echt niet op 5 graden hoger en lager. Ja je merkt een verschil als je een smaak perfect wil namaken, maar tijdens een drooglegging ben je ineens een stukje minder kriti.