Werken aan onafhankelijkheid : tomaten drogen.

Alles wat mens en dier eten en drinken wordt hier besproken.
Post Reply
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

Werken aan onafhankelijkheid : tomaten drogen.

Post by Lewieke »

Mijn vaste lezers weten dat ik een moestuintje heb. Een vierkantemeter tuin om meer precies te zijn. Die is wat aan het uitbreiden en zelfs in mijn eigen tuin ben ik aan het guerillatuinieren. Met wisselend succes. De ene oogst slaagt, de andere mislukt. Er is al bij al toch wel een beetje werk aan, maar leuk is het altijd. Nog veel leuker is het als je oogst slaagt. En omdat ik nu ongeveer 20m2 moestuin heb, krijg ik wel eens een grote oogst. En dan komt de aloude filosofie weer bovendrijven. Hoe pak je dat aan, maak je er gebruik van en doe je daar je voordeel mee ? Daar moet je even over nadenken.

Wij eten thuis geregeld gedroogde tomaatjes. Ze komen uit de Colruyt en kosten een fortuin. Ook de olijfolie waarin ze bewaard worden is behoorlijk duur. Dat moet beter kunnen.

Uitgangspunten :

- Minder verspillen, gezonder eten, minder een beroep doen op de winkel, lekkerder eten.
- Geen nieuwe apparaten kopen, geld uitgeven aan dingen waarvan de terugverdieneffecten onzeker zijn.
- De aanwezige apparatuur optimaal benutten.
- Tijdens de zomer produceren onze PV panelen een stroomoverschot. Hoe leggen we het ogenblik van verbruik dichter bij het ogenblik van productie ?
- Besparen op de aankoop. Zongedroogde tomaten kosten ongeveer 23€/kg.

We beginnen met tomaten omdat dit vrij eenvoudig lijkt, later willen we het drogen uitbreiden naar tuinkruiden, thijm, basilicum, lavendel, rozemarijn, appels, peren, ... . Wat ook maar het seizoen is. Vanzelfsprekend zal ik wel foutjes maken. Om die te minimaliseren start ik met kleine hoeveelheden.

Tomaten drogen :

Je koopt de tomaten in de winkel, momenteel staan ze heel goedkoop. Wellicht krijg je ze nog goedkoper als je ze rechtstreeks bij een teler haalt. Daarvoor moet je al iemand kennen.

Er bestaan speciale apparaten in de handel voor drogen. Ik ben er zo een gaan bekijken. De goedkoopste modellen kosten 75€, de duurdere 600€. Wat me stoort in het verhaal is de kleine hoeveelheden die je maar kan bereiden.
droogoven.jpg
We hebben thuis wel een gewone oven, met 3 bakplaten. De oven heeft verschillende standen : hete lucht, grill, ... . We betaalden voor het ding nieuw ongeveer 500€. De oven wordt gebruikt voor broodjes, taarten, bereidingen. Minimaal een drietal keer per week. Die wil ik gaan gebruik omdat ik 'm al heb, omdat ik veel op de bakplaten kan leggen. Indien nodig koop ik nog een extra bakplaat, dan kan ik nog meer drogen.

Intussen heb ik op het net veel informatie gezocht en ben ik nu voor het eerst aan het experimenteren met basilicum die mijn echtgenote van een collega kreeg. De eerste fout die ik al maakte was een te hoge temperatuur. Ik ben weer te ongeduldig. 50° merk is, is de ideale droogtemperatuur. Het duurt wel even voor alles klaar is. Ik wil mijn experiment als het slaagt uitbreiden naar munt (thee!) en andere kruiden die we hebben. Dat kost ons NIETS omdat we de kruiden toch hebben, de oven ook al hebben en de stroom zelf produceren.

Foto volgt.

Voor de tomaten heb ik een filmpje gevonden van de énige kok die ik ken die JUISTE recepten geeft. Andere koks (zoals Sofie Dumont) zorgen altijd dat er een fout in hun recepten zit. Piet Huyentruyt is dé uitzondering en verdient een standbeeld. Het filmpje dat bijzonder duidelijk is kan je hieronder bekijken.

http://koken.vtm.be/de-perfecte-keuken/ ... de-tomaten

Ingrediënten
1 kg tomaten
zout
2 el italiaanse kruiden
olijfolie
4 teentjes look, gehakt
verse basilicum, gehakt

Snijd de tomaten in vieren en strooi wat zout en italiaanse kruiden erover. Plaats gedurende acht uur in een oven van 50 °C tot ze droog zijn.
Laat de tomaten afkoelen. Overgiet met olijfolie, gehakte knoflook en gehakte basilicum. Heerlijk bij het aperitief.

Vandaag ga ik verder met mijn experiment. Tomaten heb ik al, grof zout is er ook al (dat gebruik ik voor het roken van zalm/vis), de oven is er ook. Meer resultaten de volgende uren/dagen.

Hoeveel zullen we besparen ?

Ik ga er van uit dat 90% van het gewicht van de tomaten verdwijnt. Dus heb je 10kg tomaten nodig voor 1 kg gedroogde tomaten. Tegen 0.75€/kg kost dit dus 7.5€, verder is nog nodig wat zout 0.1€, wat kruiden (uit de tuin ?). Bewaren doen we in olijfolie. Die willen we achteraf nog gebruiken in de keuken zodat die ook niet wordt verspild. De oven moet 8 uur aanliggen en die verbruikt ook wel wat. Op lage temperaturen volgens mij niet meer dan 1.5€. De besparing die we kunnen realiseren bedraagt dus ongeveer 15€/kg, of 75% van de winkelprijs. Dat loont voor mij de moeite.

Vanmorgen heb ik basilicum gedroogd. De eerste keer dat ik zoiets doe. Die ruikt heerlijk. Intussen heb ik tomaatjes uit de eigen tuin gesneden, op bakpapier gelegd en volgens het recept van Piet gekruid met zelf gedroogd basilicum en er een beetje grof zout aan toegevoegd. Eerst dat proberen, daarna optimaliseren.

De oven staat op 50°, warme lucht, voorzien op 8 u warmen. Ik ben benieuwd ... .
IMG_4102.jpg
Zo gingen ze er in. Als het resultaat goed is gaan er de volgende keer 4 of 5 bakplaten in één keer in. Lekker veel, lekker snel. Zoals je ziet werd het bakpapier al eerder gebruikt voor broodjes. Ik experimenteer met verschillende diktes, partjes, schijfjes, ... .

En zo zien ze er uit na 6 uur drogen op 50°. Morgen gaan we voor een echt grote hoeveelheid. Daarvoor haal ik bij Action 2 bijkomende uitschuifbare bakplaten. De smaak is verrukkelijk.

Ik leerde er uit dat :

- de temperatuur wat hoger mag
- de partjes groter mogen
IMG_4103.jpg
Het zijn er duidelijk minder, dat is omdat ik ze tijdens het drogen toch moest proeven. :-) Uiteindelijk zijn ze nu half droog
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
DonTor
Posts: 438
Joined: Fri Oct 23, 2015 5:58 pm

Re: Werken aan onafhankelijkheid : tomaten drogen.

Post by DonTor »

Gisteren kwam ik bij m'n schoonmoeder (Idd, ik ga daar soms vrijwillig langs :-) ) en zei ze dat ze een oud oventje had staan waar ze geen weg mee wist. Zo'n klein dingetje die je bij studenten vaak op de kamer ziet.
Ik bekeek het toestel even en zag dat de temperatuurregeling start bij 50°c en een timer heeft die de oven uitschakelt. Mijn oven in de keuken heeft dat niet. Die start pas op 100° en heeft geen timer.
Enkele seconden later zei ze dat ik het gerust mocht meenemen. Zo gezegd, zo gedaan.

Bij thuiskomst onmiddellijk het toestel uitgewassen en een 30-tal van m'n kerstomaatjes in 2 gesneden.
Zoals @Lewieke hierboven uitlegt de tomaatjes voorbereid.
De tomaatjes hebben zo'n 4u op 80 graden liggen drogen. Ik zag dat er enkele zwart werden, terwijl er andere nog nat waren.
Toen de temperatuur naar beneden gebracht tot 50 graden.
Op die temperatuur heb ik ze nog 2 uur verder laten drogen. Ik heb ze laten afkoelen in de oven en daarna in een pot met olijfolie gelegd.
Het was een eerste ervaring met het drogen die ik dankzij de handleiding van @Lewieke tot een goed einde kon brengen.

Nu is het nadenken over wat het volgende zal zijn om te drogen.
-- Op de snelweg van respect is er zelden file --
-- Wie rijk wil zijn, moet niet zijn vermogen vermeerderen maar zijn hebzucht verminderen -- Plato
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

Re: Werken aan onafhankelijkheid : tomaten drogen.

Post by Lewieke »

Drogen doe je langdurige en op een lage temperatuur. Vergeet niet om de oven op een kiertje te zetten zodat het vocht weg kan. Zout strooien tussen de tomaten absorbeert ook vocht.

Hou wel je potjes in de gaten. Die van mij zijn na verloop van tijd beginnen gisten.

L.
Repelsteeltje
Posts: 1172
Joined: Mon Oct 19, 2015 8:15 am

Re: Werken aan onafhankelijkheid : tomaten drogen.

Post by Repelsteeltje »

Lewieke wrote:Hou wel je potjes in de gaten. Die van mij zijn na verloop van tijd beginnen gisten.

L.
Gisten? Verklaar je nader over wat er is gebeurd. Ik heb dit namelijk nog nooit meegemaakt.
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

Re: Werken aan onafhankelijkheid : tomaten drogen.

Post by Lewieke »

Er kwam druk op het potje en tja, geen idee eigenlijk, misschien niet goed genoeg gedroogd.

L.
Repelsteeltje
Posts: 1172
Joined: Mon Oct 19, 2015 8:15 am

Re: Werken aan onafhankelijkheid : tomaten drogen.

Post by Repelsteeltje »

Ik heb jouw verhaal nog een paar keer nagelezen voordat het kwartje pas viel bij mij.

Op tomaten zitten, net als elke andere fruitsoort, natuurlijke gisten. Die horen erop. Het verschil tussen jouw en mij is dat ik mijn potten nadien nog weck om de inhoud te steriliseren en zodoende ook deze gisten te doden.

Dus ongeweckte potten zijn, mits donker en koel bewaard enkele weken houdbaar. En geweckte potten zijn haast onbeperkt houdbaar.

Nog even recepttechnisch: Ik droog mijn tomaatjes uitsluitend met warmte een klein beetje zout en een weinig olie. Verder helemaal niets. Alvorens ik de gedroogde tomaatjes in de weckpotten leg doe ik er eerst wat thijm/basillicum/knoflook/kappertjes/pepertjes/peperkorrels of wat ik ook maar lekker vind/heb liggen in de pot. Gewoon vers. Dan de tomaatjes erin en tot slot aftoppen met een lekkere olie. Door het wecken worden de smaken verwarmt en trekken deze in de olie die op zijn buurt de tomaatjes marineerd. De potten en poosje laten staan zorgt er juist voor dat de smaken beter gaan rijpen in de potten en deze zijn dus lekkerder naarmate ze ouder worden.
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

Re: Werken aan onafhankelijkheid : tomaten drogen.

Post by Lewieke »

Dat zal ik beslist nog n keer proberen. Niet dit jaar maar volgend seizoen. Wellicht ligt daar idd de fout. Bedankt voor de tips.

L.
User avatar
DonTor
Posts: 438
Joined: Fri Oct 23, 2015 5:58 pm

Re: Werken aan onafhankelijkheid : tomaten drogen.

Post by DonTor »

Deze week kwam vader (op zijn laatste werkdag voor z'n pensioen) af met een voedseldrogertje.
Een klant van het containerpark ging het ding weggooien wegens geen gebruik. Het toestelletje is slechts een keer of twee gebruikt en zit zelfs nog in de originele verpakking.
Hij heeft dus aan mij gedacht en sloeg het ding achterover.
Omdat de kinderen graag 'groentenchips' eten en die dingen stukken van mensen kosten in de winkel (en vol zout zitten) zal ik dit jaar meer toeleggen op het drogen van allerhande.
Momenteel heb ik er courgette in zitten die nu rustig aan het drogen is.
-- Op de snelweg van respect is er zelden file --
-- Wie rijk wil zijn, moet niet zijn vermogen vermeerderen maar zijn hebzucht verminderen -- Plato
Post Reply