Page 1 of 4

De "Ultieme" Stoofvlees test

Posted: Wed Jan 27, 2016 12:58 pm
by FincaInSpanje
Gisteren bracht ik de dag door bij "mankepoot", mijn goede Belgische vriend. ;)

Ik ben een liefhebber van stoofschotels (eigenlijk ook de velen Indonesische smaken) en ze zitten dan ook in onze basisvoorraad. Bij de NL groothandel koop ik een grootverbruik stoofvleesschotel (grote brokken paardenvlees) die met weinig middelen is op te leuken tot verschillende varianten. Maar dat zijn blikken van ongeveer 2700 gram, dus veel. Het merk Coertjens (BE) is bekend in NL omdat dat wordt gebruikt op de friet\patat stoofvlees. Die is erg goed maar dus bekend bij de meeste mensen.

Stoofvlees in pot of blik wordt in NL weinig verkocht en meestal is het een tijdelijk product tijdens de BE-weken of een andere actie. De prijzen in NL liggen dan ook een stuk hoger want in BE is het ALTIJD verkrijgbaar (dat scheel vaak wel 1,80€ per pot\blik). Gisteren kocht ik met mijn Vlaamse vriend dus verschillende potten, die ik deze week allemaal ga testen. Van de lekkerste ga ik later een voorraadje aanleggen, ook voor Spanje.

De smaak vind ik het belangrijkste, want je wilt toch iets acceptabels eten. Daarnaast kijk ik naar de hoeveelheid (vlees), prijs en overal kwaliteit. Een verslagje zal ik hier plaatsen al zullen smaken verschillen. Later zal ik ook een paar foto's plaatsen.

Eet ze. :FS

Re: De "Ultieme" Stoofvlees test

Posted: Wed Jan 27, 2016 1:18 pm
by FincaInSpanje
Runderstoofvlees: alle prijzen liggen rond 3,60-3,80 euro.

Aldi grootmoederswijze 680 gram waarvan 39% vlees
Aldi met BE bier 680 gram waarvan 39% vlees
Carrefour huismerk op Vlaamse wijze 800 gram waarvan 29% vlees
Lidl klassiek 800 gram waarvan 39% vlees
Lidl met BE bruin bier 800 gram waarvan 39% vlees
stoofvlees test.jpg
Vanavond ga ik de eerste 2 potten testen. :geek:

Re: De "Ultieme" Stoofvlees test

Posted: Wed Jan 27, 2016 1:34 pm
by Repelsteeltje
Test dan vooral de Aldi en Lidl potten naast elkander. De 2 soorten zonder bier en de 2 soorten met bier. Zou mij niets verbazen dat deze eenzelfde recepten zijn.

Re: De "Ultieme" Stoofvlees test

Posted: Wed Jan 27, 2016 2:29 pm
by Peerke
Ik ben benieuwd. Dan weet ik welke ik waar moet halen.

Re: De "Ultieme" Stoofvlees test

Posted: Wed Jan 27, 2016 3:30 pm
by EVA
ik ben heel erg benieuwd!
smakelijk eten ;)

Re: De "Ultieme" Stoofvlees test

Posted: Wed Jan 27, 2016 3:59 pm
by wodan
Al weer een tijdje geleden dat ik uwe Vlaamse vriend nog gesproken heb, ik ga hem 's moeten bellen :)

Re: De "Ultieme" Stoofvlees test

Posted: Wed Jan 27, 2016 4:59 pm
by Flos
Ook ik ben benieuwd wat een Nederlander met Spaanse ideeën vind van potten vlaams stoofvlees.
Misschien moet je bij die op grootmoederswijze be. bier bij drinken

Re: De "Ultieme" Stoofvlees test

Posted: Wed Jan 27, 2016 5:02 pm
by FincaInSpanje
Op verzoek van @repelsteeltje nam ik vanavond als eerste de Aldi en Lidl naast elkaar. Niet die met BE bier, maar de Lidl klassiekenAldi volgens grootmoedersrecept. Het komt absoluut niet uit dezelfde fabriek volgens mij. Ik moet eerlijke zeggen dat ik die van de Aldi al eens eerder gekocht had in NL.

Aldi Grootmoeder:
Echt een lekker potje stoofvlees met voldoende vlees en heel veel smaak aan de saus. De saus is zonder vlees al lekker en dikker dan die van de concurrent. Je zou het niet mogen zeggen, maar als je dit voorgeschoteld krijgt in een café restaurant, dan zou je er niet over klagen. Flinke brokken vlees en een ragoutachtige saus. Voor mijn persoonlijke smaak zou ik uitsluitend wat zwarte peper willen toevoegen. Hoewel er 120 gram minder in de pot zit, zou ik deze prefereren boven die van de Lidl vooralsnog.

Lidl klassiek:
Geen verkeerd stoofpotje, maar de smaak is beduidend minder dan die van de Aldi. De saus is wat dunner en er zit minder smaak aan het gerecht. Hoewel er voldoende vlees in zit en het vlees iets malser lijkt dan dat van de Aldi is het toch een beetje een saai gerecht. Absoluut wel waard om in tijden van SHTF te eten, maar geen hoogvlieger. Ik zou het waarschijnlijk opleuken met wat champignons, peper en rode wijn en de saus iets meer indikken. Nogmaals het is niet slecht vergeleken bij wat de NL-ers in blikken\potten doen.

PS cijfers geef ik pas op het einde als ik alle potten geproefd heb om het spannend te houden en een zo eerlijk mogelijke vergelijk te doen. :FS

Re: De "Ultieme" Stoofvlees test

Posted: Wed Jan 27, 2016 6:19 pm
by Repelsteeltje
@fincainspanje

Grappig. Ik had er bijna met gerust hart een weddenschapje op afgesloten. Zoveel fabrieken die op deze schaal, voor Aldi en Lidl, kunnen produceren zijn er namelijk niet. Wel fijn om te weten dat het dus echt verschillende kwalitatieve producten zijn.

Ik heb in mijn jeugd in een banketfabriek gewerkt. Die had ook zo goed als monopoly op een aantal koekartikelen in NL en omringende landen. Vaak zaten exact dezelfde koeken in verschillende zakjes. Gulden Krakeling koeken waren destijds exact hetzelfde als HEMA en AH-huismerk koeken.

Ik wijk weer eens af van het onderwerp. Op naar de volgende potten en kan je aan het einde van de week nog wel stoofvlees zien :lol:

Re: De "Ultieme" Stoofvlees test

Posted: Thu Jan 28, 2016 7:18 am
by FincaInSpanje
Repelsteeltje wrote:@fincainspanje

Grappig. Ik had er bijna met gerust hart een weddenschapje op afgesloten. Zoveel fabrieken die op deze schaal, voor Aldi en Lidl, kunnen produceren zijn er namelijk niet. Wel fijn om te weten dat het dus echt verschillende kwalitatieve producten zijn.

Ik heb in mijn jeugd in een banketfabriek gewerkt. Die had ook zo goed als monopoly op een aantal koekartikelen in NL en omringende landen. Vaak zaten exact dezelfde koeken in verschillende zakjes. Gulden Krakeling koeken waren destijds exact hetzelfde als HEMA en AH-huismerk koeken.

Ik wijk weer eens af van het onderwerp. Op naar de volgende potten en kan je aan het einde van de week nog wel stoofvlees zien :lol:
Dat klopt, ik heb bij een specerijenhandel gewerkt en veel recepten voor bijvoorbeeld gehaktkruiden zijn hetzelfde en worden door verschillende klanten onder huismerk verkocht. Er waren ook klanten die een eigen recept lieten maken.

Re: De "Ultieme" Stoofvlees test

Posted: Fri Jan 29, 2016 11:42 am
by FincaInSpanje
Daar gaan we dan weer.

Vandaag testte ik de runderstoofvlees van Carrefour. Bah, dit lijkt echt nergens op. De ingrediënten en het lage vleespercentage deed me dit al vermoeden. Dit kun je absoluut geen stoofvlees noemen. De smaak lijkt eigenlijk nergens op, flauw, klein beetje zurig zelfs. Dit deed me denken aan de Franse hap langs de snelweg. Hoewel het vlees mager is en ook zacht, valt het niet uit elkaar zoals je van draadjesvlees zou verwachten (ALDI wow). De saus is erg dun, misschien wel dunner als jus. Het lijkt erop dat er veel water is toegevoegd aan het product om de pot vol te krijgen.

Het is wel een van de goedkopere potten, maar de prijzen verschillen hooguit een paar dubbeltjes. In een Hollandse supermarkt zou ik dit wel hebben verwacht, maar bij de Belgen stelt dit potje stoofvlees me erg teleur.

Ik zou bijna niet weten hoe ik dit potje eenvoudig zou kunnen opleuken zodat het enigszins eetbaar wordt. Waarschijnlijk gaat er dan een flinke lepel sambal bij en zal de saus verder ingedikt moeten worden. Ik heb de helft van de pot nog over en ik hik er tegenop deze nog te gaan nuttigen vanmiddag. Waarschijnlijk gaat er een rommel bij. Ik had niet verwacht tot een onvoldoende te komen, maar deze komt niet ver boven de 4-5 punten in het eindresultaat, vrees ik. Zou ik dit eten tijdens een SHTF? Tuurlijk, dat dan weer wel maar het is geen toppertje.

Re: De "Ultieme" Stoofvlees test

Posted: Fri Jan 29, 2016 12:13 pm
by Peerke
@FincaInSpanje

Als ik jou was zou Ik de pot wegmikken... en andere proeven.

Re: De "Ultieme" Stoofvlees test

Posted: Fri Jan 29, 2016 12:35 pm
by FincaInSpanje
Peerke wrote:@FincaInSpanje

Als ik jou was zou Ik de pot wegmikken... en andere proeven.
Mijn Opa is geboren in 1914 begin van WOI en was in de bloei van zijn leven (althans qua leeftijd) in WOII. Een wijs man die in zijn leven veel heeft meegemaakt. Als kind hing iedereen aan zijn lippen om de verhalen. Zo moest hij tijdens de hongerwinter regelmatig op de fiets van Rotterdam naar Antwerpen met zijn jonge broertje achterop om proviand te halen.

Je begrijpt dat ik daarom weinig of geen eten kan weggooien en hier in NL heb ik helaas geen honden die voor de kliekjes zorgdragen. :FS

Re: De "Ultieme" Stoofvlees test

Posted: Sat Jan 30, 2016 9:37 am
by FincaInSpanje
Vandaag testte ik de Runderstoofvlees met bier van Lidl. Net als de "klassiek" van Lidl vond ik deze prima te doen. Persoonlijk vond ik de smaak iets minder dan de klassiek, maar verder leek het er veel op. De bruin biersmaak heb ik niet echt geproefd in dit gerecht. Het was iets zuurder van smaak dan de klassieke variant. Het vlees was verder prima (draadjesvlees) en de saus ook. ik zou deze prima kunnen eten tijdens een SHTF.

Re: De "Ultieme" Stoofvlees test

Posted: Sat Jan 30, 2016 9:39 am
by Peerke
Vraag: hoe vindt je ze in vergelijking met de Coertjens ? Of moet ik wachten tot het eindoordeel ?

Re: De "Ultieme" Stoofvlees test

Posted: Sat Jan 30, 2016 9:49 am
by FincaInSpanje
De laatste runderstoofvlees van de Aldi moet ik nog testen, maar op zeker zal bij mij de Aldi prefereren in deze test. Door de dikte van de saus, de smaak en voldoende vlees.

Ik las op internet dat er nog een goede stoofvariant in BE te krijgen is en ik ben er een keer met mijn Vlaamse vriend geweest. De Everyday van Colruyt moet ik dus nog een keer kopen.

Re: De "Ultieme" Stoofvlees test

Posted: Sat Jan 30, 2016 10:10 am
by FincaInSpanje
Peerke wrote:Vraag: hoe vindt je ze in vergelijking met de Coertjens ? Of moet ik wachten tot het eindoordeel ?
Nee hoor echt spannend is het niet. Die van Coertjens vind ik een prima stoofvlees maar meer gemaakt voor over de frieten (zout). De runderstoof van de Aldi vond ik persoonlijk net even iets meer smaak hebben (dik en ragout-achtig). Het restant in de pan heb ik met een boterham eruit zitten lepelen. Zo goed vond ik hem voor een pot\blik. Natuurlijk gaat er niets boven vers maken volgens je eigen recept, maar je merkt dat dit kwaliteitstundvlees uit Argentinië is. Nu ga ik de eindconclusie nog niet helemaal verraden maar voor alsnog:

1. Ga ik Aldi stoofvlees inslaan zodra het in BE een aanbieding is.
2. Coertjens kocht ik altijd al als er een aanbieding van is.
3. Lidl "klassiek" zal ik alleen kopen wanneer het prijstechnisch nog voordeliger voor me zou zijn (zit wel 120 gram meer product in dan bij de Aldi niet te vergeten).

Omdat smaken verschillen kan het heel gemakkelijk zo zijn dat mijn top 3 er iets anders uitziet dan die van iemand anders, maar je weet in ieder geval dat je merken als Carrefour en Unox en dergelijke niet hoeft te kopen. Ook Zwan (een hele dure soort met wel veel vlees) heb ik mindere recensies van gelezen, maar dat vertel ik verder ook in de eindconclusie.

Re: De "Ultieme" Stoofvlees test

Posted: Sat Jan 30, 2016 11:44 am
by Flos
Mooie en intressante revue. De goedkoopste winkel met de minst respect volle naam komt er met kop en schouder flink boven uit . Nu die van everyday.
Vroeger hadden ze ook blikjes in de carfour en die waren wel te eten.

Re: De "Ultieme" Stoofvlees test

Posted: Sat Jan 30, 2016 3:52 pm
by FincaInSpanje
Flos wrote:Mooie en intressante revue. De goedkoopste winkel met de minst respect volle naam komt er met kop en schouder flink boven uit . Nu die van everyday.
Vroeger hadden ze ook blikjes in de carfour en die waren wel te eten.
Jullie zijn me helaas steeds voor met jullie commentaar nog voordat ik een eindconclusie kan gaan plaatsen. Ik denk dat jullie ook ervaringsdeskundigen zijn. :lol: De reden waarom ik de stoofvlees Everyday van Colruyt nog een keer wil testen is omdat hij uit een andere BE test onder 55+ als beste uit de test kwam. Als NL had ik nog nooit van de winkel Colruyt gehoord, totdat mijn BE vriend mij er een keertje naartoe meenam. :oops:

@Repelsteeltje heeft ook gelijk al zijn de smaken\recepten wel totaal verschillend. Volgens die BE test komen de meeste van deze potten stoofvlees uit één en dezelfde fabriek in Wijnegem (Equinox).

http://www.equinox.be/index.asp?lang=NL&page=meals

Deze leverancier maakt dus zowel de Aldi, Colruyt en Toque du Chef van de Lidl (die heb ik niet gezien in de LIDL alleen de Saint Alby stoofvlees). Misschien was Toque du chef het oude recept of huismerk van de Lidl. Overigens komt uit andere tests een andere winnaar, zoals ik aangaf verschillen de persoonlijke smaken. Feit is wel dat Equinox dus prima stoofvlees maakt.

Andere test onder 55+:
http://www.radio2.be/de-inspecteur/de-l ... een-bokaal

Andere test van het nieuwsblad:
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160114_02067675

Mijn resultaat krijgen jullie dus na de laatste proeverij van de Aldi ..... waarschijnlijk vanavond. :FS

Re: De "Ultieme" Stoofvlees test

Posted: Sat Jan 30, 2016 8:21 pm
by Lewieke
De producten boni/everyday van Colruyt zijn meestal behoorlijk goed voor een aantrekkelijke prijs. Heel af en toe valt het tegen en inderdaad, de kwaliteit is soms een ietsje minder dan die van 'originele' producten. Meestal is het kwaliteitsverschil beperkt en het prijsverschil behoorlijk groot.

De enige echte tegenvaller die ik tot nog toe had met de producten van Colruyt is die van de koffiepads. De koffie is goedkoop, maar dat is de smaak ook. Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt.

PS. Verse vleeswaren zijn bij Colruyt geen topper.

Re: De "Ultieme" Stoofvlees test

Posted: Mon Feb 01, 2016 9:35 am
by FincaInSpanje
Vandaag dan de laatste van deze test. De runderstoof van Aldi met BE bier (Westmalle bruin). Ik had deze als laatste bewaard omdat grootmoeders stoofvlees ook een goede was. Het vlees is wederom prima met veel draadjes en de saus is lekker dik en ragoutachtig. Toch heeft deze iets minder smaak in mijn beleving dan grootmoeders variant. Je proeft hier wel duidelijk het bier en dat was bij die van Lidl eigenlijk niet het geval. ik zou de smaak iets aanpassen met wat peper om wat meer pit te krijgen. Is verder niets mis mee en het wordt nog lastig deze een plekje te geven t.o.v. de Lidl Klassiek. :D

Re: De "Ultieme" Stoofvlees test

Posted: Mon Feb 01, 2016 9:41 am
by FincaInSpanje
Mijn persoonlijk eindresultaat, lees eventueel ook de eerdere links van andere panels.

1. Aldi Grootmoeder
2. Lidl Klassiek
3. Aldi met BE bier
4. Lidl met BE bier
5. Carrefour (uitsluitend eten tijdens SHTF)

De nr 1 is onbetwist: Aldi Grootmoeder en ik geeft het een eindcijfer 9 voor een stoofvlees in bokaal.
De nr 2 en 3 zijn aan elkaar gewaagd. De doorslag gaf de 120 gram meer inhoud bij die van de Lidl. Eindcijfer 8.
De nr 3 Eindcijfer 8.
De nr 4 is een prima variant al proef je geen bier. Eindcijfer 7.
De nr 5 komt bij mij niet verder dan een 5.

Re: De "Ultieme" Stoofvlees test

Posted: Mon Feb 01, 2016 9:53 am
by ghostwhiper
vanmiddag dus even langs de aldi een potje halen :)

Re: De "Ultieme" Stoofvlees test

Posted: Mon Feb 01, 2016 10:19 am
by Repelsteeltje
@fincainspanje

Bedankt voor de review. Kan je nog wel stoofvlees zien de komende weken?

Re: De "Ultieme" Stoofvlees test

Posted: Mon Feb 01, 2016 10:29 am
by FincaInSpanje
Repelsteeltje wrote:@fincainspanje

Bedankt voor de review. Kan je nog wel stoofvlees zien de komende weken?
Gisteren werd mijn moeder 65 en we hadden een feestje met buffet en dergelijke geregeld. Bij het buffet zat ook een boeuf bourguignon en in eerste instantie wilde ik deze maar overslaan eerlijk gezegd. Toch maar een beetje genomen om te proeven van een verse variant. Maar inderdaad voor mij even een paar dagen geen stoofvlees. :geek: