Iers Soda Brood

Bazzym
Berichten: 55
Lid geworden op: Wo Jul 04, 2018 10:21 am
Has thanked: 14 times
Been thanked: 28 times
Status: Offline

Iers Soda Brood

Berichtdoor Bazzym » Do Mar 26, 2020 7:11 pm

Nu met de crisis en een vrouw die in een risicogroep zit proberen we zo min mogelijk contact met de buitenwereld te hebben, dat betekent behalve met dit weer veel in de tuin aan de slag ook weer eens wat meer in de keuken. Zodoende het Ierse brood weer eens op tafel getoverd.
Goedkoop, snel klaar en goed voedzaam.

Ik maak het als volgt:
Hetelucht oven op 180graden voorverwarmen

170 gram volkomen meel
170 gram zelf rijzend bakmeel
1/2 theelepel baking soda
1/2 theelepel zout (met 1/4 kan ook maar wordt smakeloos)

Mengen en door een zeef in een kom verzamelen, in het midden een kuiltje maken en daar 290ml karnemelk in delen aan toevoegen en goed mengen.
Als alles gemengd is in 1minuut lichtjes doorkneden (je doet eerder teveel dan te weinig)
En een mooie bal van maken, deze “smijt” ik op bakpapiertje op de bakplaat.
Bovenin een diep kruis snijden en de oven in 30-35minuten.

Als het “hol” klinkt als je er op klopt is het gaar. Houd je van een zachtere korst: uit de oven inpakken in een theedoek.

Wij eten hier met z’n 2en 2 dagen van (ontbijt+broodmaaltijd)

Gebruikersavatar
Peerke
Berichten: 3345
Lid geworden op: Do Okt 15, 2015 7:05 pm
Locatie: West Brabant
Has thanked: 889 times
Been thanked: 849 times
Status: Offline

Re: Iers Soda Brood

Berichtdoor Peerke » Zo Mar 29, 2020 3:38 pm

Leuk recept. Zelf drink ik geen (karne)melk.

Wel heb ik nog een pak overjarig instant broodmeel liggen. Altijd leuk om er in deze slechte dagen mee te experimenteren.
(beter had ik dat gedaan in goede dagen...)
All is one, and one means two to me.

Gebruikersavatar
wodan
Berichten: 3162
Lid geworden op: Wo Okt 14, 2015 3:06 pm
Locatie: In mijn hamster ren in Vlaanderen
Has thanked: 1202 times
Been thanked: 615 times
Status: Offline

Re: Iers Soda Brood

Berichtdoor wodan » Zo Mar 29, 2020 5:25 pm

Karnemelk of iets anders 'zuur' is nodig om de baking soda te laten werken, anders moet je bakpoeder gebruiken,
dat is baking soda + wijnsteenzuur of zo.
“Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.” -- Benjamin Franklin
"Peaceful majority is irrelevant if they do nothing ..." -- Brigitte Gabriel
De twee belangrijkste metalen zijn unaffordium en unobtainium...
We hebben het ongelooflijk goed, maar niemand is nog content. -- E. Geenen.
"The true Soldier fights not because he hates what is in front of him, but because he loves what is behind him." - GK Chesterton.
"Socialism is a shitty idea in theory and an immoral idea in practice" --Ben Shapiro
"We should be one and undivided, equal and free" -- Robin Hood

Gebruikersavatar
Peerke
Berichten: 3345
Lid geworden op: Do Okt 15, 2015 7:05 pm
Locatie: West Brabant
Has thanked: 889 times
Been thanked: 849 times
Status: Offline

Re: Iers Soda Brood

Berichtdoor Peerke » Zo Mar 29, 2020 7:24 pm

Ik heb altijd wel citroenen in huis.
All is one, and one means two to me.

Gebruikersavatar
Peerke
Berichten: 3345
Lid geworden op: Do Okt 15, 2015 7:05 pm
Locatie: West Brabant
Has thanked: 889 times
Been thanked: 849 times
Status: Offline

Re: Iers Soda Brood

Berichtdoor Peerke » Ma Mar 30, 2020 2:43 pm

Belofte maakt schuld. Tijdens een regenbui vandaag het pak uit de kast gepakt. meel afgewogen, water erbij, flinke schep baking soda en een halve geperste citroen erbij.

Flink kneden tot een egaal glad deeg. De aanbevolen tijd onder plastic laten rijzen. Daarna mooi in een vorm gedrukt, en in een ingevette ovenschaal die wel in de overleden combimagnetron paste, maar niet in het bakoventje....

Dus van alufolie maar een plaatje gemaakt en ingevet, brood erop en in de voorverwarmde oven op onder en bovenwarmte.

Na enkele minuten eens kijken. Goh, het rijst nog na tijdens het bakken. Nog iets later, dit gaat wel heel erg hard. Bovenwarmte maar uitgezet, de oven was toch op temperatuur en het brood zat tegen het bovenrooster en ik wilde verbranden dus voorkomen.

Dit is het resultaat.

brood.JPEG


Morgenochtend bij het ontbijt wordt het dus aangesneden. Mijn eerste goed gelukte brood.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen te bekijken van dit bericht.
All is one, and one means two to me.


Terug naar “Recepten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten