Snel en eenvoudig koken

Post Reply
User avatar
DonTor
Posts: 438
Joined: Fri Oct 23, 2015 5:58 pm

Snel en eenvoudig koken

Post by DonTor »

Soms is het doordeweeks niet evident om een deftig maaltijd op tafel te brengen.
Daarom een overzicht van enkele kooktechnieken die zorgen dat koken op momenten dat er weinig tijd is toch geen probleem is.

Blancheren:
Invriezen van verse groenten (uit de moestuin) is iets wat wij omzeggens met alles doen.
Een pot water op het vuur, laten koken en de desbetreffende groente er gedurende 2 minuten in onderdompelen (=Blancheren)

Mogelijk met:

Courgette, bloemkool, broccoli, spruiten, wortelen, bonen, erwten, pompoen, ... Kortom, alles die iets of wat een vaste structuur heeft.
Na het blancheren is het de bedoeling de groentes zo snel mogelijk af te koelen onder koud water.
In zakjes of potten doen en invriezen.

Gebruik:
Laat ontdooien en aanstoven.

Tomaat
Voor tomaten, zijn er verschillende mogelijkheden om in te vriezen.
Enkele mogelijkheden:
- Rauw wassen, pletten en invriezen;
- Schilletje verwijderen, pletten en invriezen
- Tomatensaus van maken
- Tomatenpuree van maken (= ingekookte tomatensaus)
- Ketchup van maken

Invriezen zonder bewerken
- versnipperde ui;
- Paprikablokjes of -reepjes;
- Bieslook;
- Peterselie;


Soepen
Wij maken veel soep. Hoofdzakelijk van het "afval" van de groenten.
Van bijvoorbeeld het hart van een bloemkool of broccoli maak je de beste soep. Daar zit een geconcentreerde smaak in.
De harten wel iets langer laten koken om geen 'rauwe" smaak te hebben.
Ook van o.a. resten sla, buitenste blaadjes van spruiten.

Puree
Wat men ook zou durven beweren, een puree kan je perfect invriezen, zowel klassieke aardappel als groentenpuree.
Wat ik zelf wel doe is de puree niet te slap maken (droge puree). Tijdens het opwarmen van de ontdooide puree voeg je wat melk of room toe. Dit zal schiften voorkomen. Melk is namelijk geen fan van invriezen.

Croque monsieur
Regelmatig maken wij een gans brood croques. Gewoon klassiek: Kaas, ham tussen het brood en invriezen maar. No problemo

Zelfgemaakte bereide maaltijd
Wat kan je zonder problemen invriezen:
- Spaghetti bolognaise;
- Macaroni kaas en ham;
- Ovenschotels (vb: puree, gehakt, pompoen);
- Hutsepot;
- Vleesschotels (volledige maaltijd maken, MAAR het vlees niet volledig doorbakken (om droog vlees te vermijden) en voldoende saus toevoegen om vriesbrand te vermijden);
- ...

@Lewieke
-- Op de snelweg van respect is er zelden file --
-- Wie rijk wil zijn, moet niet zijn vermogen vermeerderen maar zijn hebzucht verminderen -- Plato
User avatar
Lewieke
Posts: 1852
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 1 time

Re: Snel en eenvoudig koken

Post by Lewieke »

Nog wat snelrecepten van deze meesterkok worden wel op prijs gesteld. Dan hoef ik geen kookboeken meer, dan kijk ik gewoon hier ;-)

L.
User avatar
Peerke
Posts: 4038
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 17 times
Been thanked: 81 times

Re: Snel en eenvoudig koken

Post by Peerke »

Yes !!! And, thanks @Dontor !

:)
Lies live on, and the truth is the victim.
Post Reply