Page 1 of 1

Heb jij een beter recept voor de Couscous.

Posted: Thu Jan 31, 2019 11:53 am
by SurfEasy
Een vraag aan de kook graag liefhebbers.

Wij hebben couscous kruiden gekocht, zou jij het gerecht als onderstaande gebruiken, of weet je het nog beter te brengen.

Gevonden op:
https://www.trouw.nl/home/couscous-met- ... ~afcbcbe7/


Het is één alinea

1 kippenbouillontablet; 600 g snel-klaar couscous; zout; 75 g pijnboompitten; 2 citroenen (of 3 limoenen); 125 ml extra vierge olijfolie; 2 teentjes knoflook, uitgeperst; 4 bosuitjes; 75 g verse koriander; 4 takjes munt en evenveel citroenmelisse; 25 bladen basilicum; 50 g rucola; 1 bosje platbladige peterselie; versgemalen peper
Couscous met zeven groenten is een bekend gerecht uit de Marokkaanse keuken. Paula Wolfert geeft er een prachtig recept voor in haar standaardwerk ’Couscous and other good food from Morocco’.
Dit gerecht is iets totaal anders, want het is gebaseerd op snel-klaar couscous die kort geweld wordt en op kamertemperatuur gegeten (in tegenstelling tot ’echte’ couscous, die je in stappen moet stomen en kneden om tot een warm wolkachtig resultaat te komen – maak ik soms in de winter, maar ’s zomers moet het snel en verkoelend).
De gewelde couscous wordt op smaak gebracht met olijfolie, knoflook, citroensap en -rasp en een scala aan geurig groen: koriander, munt, bosui, rucola, peterselie, basilicum en citroenmelisse. Een beetje tuinier heeft al snel de helft ervan in z’n tuin. Anders is het misschien wat extravagant al die kruiden aan te schaffen. Hoewel ze samen een buitengewoon aromatische dis maken, kan het ook met minder kruiden. Het is wel zaak om niet te beknibbelen op olijfolie en citroen, want die geven pit, smaak en structuur.
Dit gerecht kan heel makkelijk uitgebreid worden tot een compleet maal. Bijvoorbeeld met lekkere tonijn, hardgekookte eieren, olijven, tomatensalade of een salade van kikkererwten, gebakken merguezworstjes of andere pittige worst. olijven, hummus, warm pitabrood.
Bereid de couscous liefst enkele uren van tevoren om de smaken goed te laten intrekken. Breng 1 liter water aan de kook en los de bouillontablet erin op. Doe de couscous in een hittebestendige kom en giet de bouillon erover. Laat de couscous 5 minuten wellen en roer de korrels dan voorzichtig los met een vork. Rooster intussen de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan. Boen de citroenen goed schoon en rasp de schil fijn af boven de couscous. Pers de citroenen uit en meng citroensap, olie en knoflook door de couscous. Breng op smaak met zout. Hak de bosui en al het andere groen fijn en schep ze door de couscous. Breng op smaak met peper en laat het gerecht enkele uren intrekken op kamertemperatuur. Roer de pijnboompitten er kort voor het serveren door.

Al alvast bedankt voor je tips.

Re: Heb jij een beter recept voor de Couscous.

Posted: Fri Feb 01, 2019 6:01 pm
by wodan
Leest als vol smaak. Ik doe het een pak simpeler: 2x zoveel water als couscous in volume, aan de kook brengen, wat bouillon, cerrypoeder, kruiden, peter en zo er bij, roeren en dan over de couscous gieten, laten trekken, klaar. 10 min en lekker kruidig.