Page 1 of 1

Spatzle

Posted: Thu Mar 14, 2019 7:18 pm
by Peerke
Spatzle is een Duitse eiermie. Grof van structuur en goed vullend.

Voor mij als 1 persoon een maaltijd gemaakt.

- 100 gram Spatzle met zout gekookt, en uitgelekt.
- ui gesnipperd en gefruit met daarna knoflook, kaassaus en extra geraspte kaas, blikje ham gesnipperd en peterselie toegevoegd.

- Spatzle in een ovenbakje gedaan en doorgeroerd met bovenstaand mengsel en bestrooid met meer geraspte kaas. Bakje 20 minuten in de oven op 180 graden.
Spatzle.jpg
Voila !

Het blikje ham was het duurste ingrediënt van circa 90 cent. Totale kosten zijn misschien 1,50

Voordelen: makkelijk, goedkoop, weinig moeite, weinig afwas,sterk vullend en kan niet mislukken.
Nadelen: nog niet tegen gekomen.

Re: Spatzle

Posted: Thu Mar 14, 2019 7:32 pm
by Lewieke
Het aluschaaltje zou je kunnen vervangen door een ovenkommetje.

L.

Re: Spatzle

Posted: Fri Mar 15, 2019 6:08 am
by FincaInSpanje
Ik moest even denken aan de mix tussen Cola en Sinas, maar dat is Spezi.

Maar dat kun je er dan altijd nog bij drinken.

Re: Spatzle

Posted: Sat Mar 16, 2019 8:31 pm
by Peerke
Spatzle is zo simpel. En je kunt er eindeloos mee variëren.

Noedels 10 minuten koken en afgieten.
In de tussentijd iets maken. Het gemaakte mengen met de afgegoten noedels.
Klaar !

Een volgende experiment zal worden: Spatzle met gebakken spekjes met gebakken champignons in champignonsaus (met knoflook en peper).
Geen haute cuisine, maar snel klaar,groot veel lekker, vullend, en goedkoop !

Re: Spatzle

Posted: Sat Mar 16, 2019 11:39 pm
by wodan

Re: Spatzle

Posted: Sun Mar 17, 2019 2:44 pm
by Peerke
Ziet er erg lekker uit en ga ik morgen dus maken. Bedankt voor de tip !

Re: Spatzle

Posted: Sun Mar 17, 2019 6:10 pm
by Janus
Ik woon aan de grens met Duitsland en haal het wel eens.
Meestal maakt ik er een saus bij met veel groente er in en wat gehakt.
Vind de spatzle zelf niet speciaal, maar je kunt er een leuk gerecht mee maken :).

Re: Spatzle

Posted: Sun Mar 17, 2019 7:26 pm
by Peerke
@Janus

Hier in West Brabant is Spatzle nooit verkrijgbaar, tenzij bij de super toll weken van de Aldi. Ik heb nog een zak van een pond liggen, met nog een paar maaltjes in een voorraad doos.

Bij de volgende super toll weken zal ik zeker een paar pakken extra inslaan.

Want inderdaad, je kunt er leuke gerechten mee bereiden. Zowel gekookt als in een oven schaal.

En aangezien het droog spul is, is het lang houdbaar zonder te bederven. Ideaal prepper voer dus :)

Re: Spatzle

Posted: Sun Mar 17, 2019 7:58 pm
by SurfEasy
Janus wrote:Ik woon aan de grens met Duitsland en haal het wel eens.
Meestal maakt ik er een saus bij met veel groente er in en wat gehakt.
Vind de spatzle zelf niet speciaal, maar je kunt er een leuk gerecht mee maken :).
Hoi Janus,

Wij wonen dan niet vlak bij de grens, maar mogen graag rijden dus halen we in Duisland bij de Lidl sterke goedkope WC en Braadharing in blik die is in NL veel duurder daar €1,19 het en hier €5,49 in de aanbieding.

Re: Spatzle

Posted: Sun Mar 17, 2019 8:50 pm
by Janus
Haha, leuk om te lezen dat meer mensen het voor de prep hebben liggen, dat heb ik ook.
Ik koop het bij de Real supermarkt van het merk Tip (budget merk), maar die zakken zijn ook nog eens luchtdicht geseald.

Overigens qua prepwaardig spul hebben die Duitsers meer leuk spul zoals ingeblikt vlees.
@Flos heb ik al wel eens een blik meegegeven, en die heeft het zelfs getest. Schijnt te doen te zijn, al vond ik het er smerig uit zien :P.

Re: Spatzle

Posted: Mon Mar 18, 2019 7:58 pm
by Peerke
Zoals beloofd dus vandaag gemaakt.

75 gram Spatzle, 2 kleine uitjes, 125 gram champignons, 200 gram spekreepjes, teentje look, eetlepel peterselie, champignonsaus, geraspte kaas.
Spatzle.jpg
Het was voor 2 personen genoeg.

Re: Spatzle

Posted: Tue Oct 15, 2019 7:01 pm
by Peerke
Zoiets dus. Ik heb ongeveer de helft van alles genomen. En na het eten vind ik het niet vreemd dat het recept voor 4 personen is ...

:)

Re: Spatzle

Posted: Fri Dec 06, 2019 7:35 pm
by Peerke
We hebben hier een Poolse supermarkt waar ik producten vind die ik niet in een Nederlandse supermarkt kan krijgen. Dus ook spatzle ! Yes ! En andere soorten pasta in de vorm van vlindertjes en rare macaroni tegen een spotprijs.

Met spatzle kun je alles maken ! Direct als een soort pasta, of een vorm van bijgerecht, of een ovenschotel.
Het is droogvoer dus bederft niet. Ideaal prepspul.

Re: Spatzle

Posted: Sat Jan 18, 2020 7:24 pm
by Frauke
Je kan net zoals bij pannenkoeken die noedels gewoon zelf van nul maken.
Kan je doen met zowel een Spätzle schaafje als met een keukenplank en mes.

https://walz-images.walz.de/v2/470x470_ ... 8981-1.jpg

Zolang je de basisingrediënten hebt, heb je geen winkel nodig.. :D

Re: Spatzle

Posted: Sat Jan 18, 2020 8:25 pm
by Peerke
Frauke wrote:Je kan net zoals bij pannenkoeken die noedels gewoon zelf van nul maken.
Kan je doen met zowel een Spätzle schaafje als met een keukenplank en mes.

https://walz-images.walz.de/v2/470x470_ ... 8981-1.jpg

Zolang je de basisingrediënten hebt, heb je geen winkel nodig.. :D
Hi @Frauke.

Soms is het inderdaad leuk om zelf te maken. Vaak is het uit kostenoverweging niet rendabel om het zelf te maken. Of uit tijdgebrek.

Nu nog Alpenfest bij Lidl en Spatzle in de aanbieding.

Re: Spatzle

Posted: Sat Jan 18, 2020 8:47 pm
by Frauke
Peerke wrote:Hi @Frauke.

Soms is het inderdaad leuk om zelf te maken. Vaak is het uit kostenoverweging niet rendabel om het zelf te maken. Of uit tijdgebrek.

Nu nog Alpenfest bij Lidl en Spatzle in de aanbieding.
Ik ben het met je eens. Neemt niet weg dat dit niet overal in de supermarkten verkrijgbaar is.
Zelf ben ik wel van het principe om alles zoveel mogelijk van nul te maken. Geen extra toevoegingen, bewaarmiddelen, enz.
Eten is een belangrijke basis en liever voorkomen dan genezen.