Koken met beperkt budget.

User avatar
Lewieke
Posts: 1852
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 1 time

Koken met beperkt budget.

Post by Lewieke »

Hoe doe je dat koken met een beperkt budget? Eigenlijk is het allemaal veel minder problematisch dan het lijkt. Budget moet ook niet dé motivator zijn want op de duur ga je eenzijdig eten en dat is ook niet de bedoeling. Toch zijn er een paar manieren om het budget binnen de grenzen te houden en eens uit de band springen mag zeker ook eens. Als je wat minder goed in je vel zit, dan wil eens lekker eten al helpen.

Wie alleen is zal het kunnen beamen. Is het de moeite om te koken voor 1 persoon? Zelf probeer ik dat probleem op te lossen door maaltijden met weinig werk aan in de vriezer klaar te zetten. Voor noodgevallen, geen zin, of gewoon omdat het eenvoudig is.

Een paar tips :

- Vermijd afval. Bedorven voedsel kost handen vol geld, neemt ruimte in, heb je ooit ook in de winkel gekocht, ... . Een goed voorraadbeheer is dus een must.
- Veel data op voedingsmiddelen zijn 'ten minste houdbaar tot'. Het betekent niet dat iets bedorven is als die datum verstreken is. Als de kleur goed is en de geur is goed en het uitzicht is normaal, dan kan er weinig fout gaan. Zorg dat je koelkast koel genoeg staat.
- Bewaar restje in opbergdozen en eet ze op bij (een van) volgende maaltijden.
- Koop familieverpakkingen, vaak krijg je daarop korting. De rest vries je gewoon in.
- Koop grotere hoeveelheden als je hoeveelheidskorting krijgt (Colruyt), koop ook niet té veel. De meeste voedingsmiddelen bewaren wel een hele tijd.
- Gebruik bewaardozen ipv folie, dat scheelt weer afval.
- Maak gebruik van promoties en opportuniteiten.
- Koop basisproducten, voor afgwerkte producten betaal je verhoudingsgewijs heel veel.

Enkele bewaartips :
- ham bewaart perfect in de vriezer
- gruyère ook, zo kan je nemen wat je nodig hebt en de rest in de vriezer laten, dat scheelt bederf.
- eigeel en eiwit kan je bewaren in de vriezer spaar de kleine (snoep)potjes met deksel.
- overschotje aan verse groenten? Gooi ze in een verzamelzakje in de vriezer en maak er later soep mee.
- recupereer plastic zakjes van groenten
User avatar
Lewieke
Posts: 1852
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 1 time

Thais - 1.5€/pp

Post by Lewieke »

De kids wilden Thais eten vandaag. Ik had dat nog nooit klaargemaakt én ik ben geen keukenprins. Toch maar even in een paar kookboeken gebladerd.

Ik loste het als volgt op voor 3 personen

300g basmatirijst 1.59€/kg = ongeveer 0.5€

4 grote wortels raspen en in reepjes snijden : 250g = 0.2€
2 uien in reepjes gesneden 100g = 0.1€
0.5kg bloemkool uit de diepvries = 0.5€
2 raapjes gele in reepjes snijden = 0.5€
500 g kippehaasje in reepjes snijden = 3.5€
1 blik kokosmelk = 1.09€

1 verpakking rode currypasta = 0.95€

De groenten heb ik voorbereid en kort in de snelkookpan gegaard. Allemaal samen.
De kipreepjes aangebakken en gekruid met peper, zout, ras el hanout
Daarna alles in de wok, met het blik kokosmelk. Een beetje kookvocht van de groenten gelaten en gemengd met de kokosmelk. Alles goed geroerd en eerst even gebakken met wat arachide-olie. Rustig laten sudderen.Ik voegde nog een stukje citroengras toe en wat fijngehakte gember.

Intussen in een pannetje de currypasta met een restje groentenkookvocht en een beetje kokosmelk een soepje van gemaakt, best wel sterk spul!

Na een minuut of twintig was alles klaar. En goedgekeurd door de kids. Met de bovengenoemde hoeveelheden had ik nog voor 2 personen over. (Zonder rekening te houden met de rijst). Dat spul ging in de vriezer in twee kleine verpakkingen. Goed voor als ik eens geen kids heb.

Totale prijs per persoon = 7.35€ voor de volledige maaltijd. Voor 5 volwassenen. Kost per maaltijd : 1.5€

Foto volgt.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
Peerke
Posts: 4038
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 17 times
Been thanked: 81 times

Re: Koken met beperkt budget.

Post by Peerke »

Koken voor 1 persoon. Rendabel of niet ?

Wat in bulk kan, maak ik in bulk. Dat is 1 keer de moeite van het maken om na invriezen en ontdooien weer op te warmen in een pannetje.

Denk hierbij aan nasi, bami, chili con carne en spaghetti/macaroni saus.

Als ik dan al eens voor mezelf bak, gebruik ik ook 3 pannetjes, weliswaar kleinere als voor een gezin, maar dan nog. Uiteraard gebruik ik dan ook minder aardappelen en groenten dan voor een compleet gezin van 3 of 4 personen. 1 klein blikje of potje groenten volstaat prima voor 1 persoon. Soms hebben mijn ouders groenten over, want 1 grote pot (die net iets duurder is dan 1 klein potje) is voor hun weer teveel en krijg ik weer een klein potje met groenten.

In verhouding zal ik qua voedselkosten ongeveer evenveel kwijt zijn als voor een gezin. Maar aangezien ik evenveel pannen gebruik zullen de bereidingskosten iets duurder uitvallen.

Ik heb hier al wat food selfies geplaatst van maaltjes die ik gemaakt heb.

Vanavond worden het gebakken aardappelen met rode kool met een biefstukje of een pangasiusfilet. Vlees of vis, dat weet ik nu nog even niet. Rode kool en aardappelen hebben mijn ouders nog over. Het biefstukje kost 1,40. De pangasiusfilet slechts 1,25.

Zou ik aardappelen en groenten moeten kopen, dan zou ik in totaal max. 2 euro per maal kwijt zijn. Ik kan er niet voor naar een restaurant gaan. In die zin is koken voor 1 persoon rendabel te noemen.
Lies live on, and the truth is the victim.
FincaInSpanje
Posts: 1208
Joined: Fri Oct 16, 2015 5:55 am

Re: Koken met beperkt budget.

Post by FincaInSpanje »

Koken met beperkt budget doe ik niet echt bewust, maar bij mij wordt er geen voedsel verspild. De restjes vormen vaak de basis voor de volgende dag, de honden of andere dieren in geval van groenten.

Mijn manco is dat ik brood niet lekker vind, dus dat eet ik beperkt dan wel in vorm van pita, wraps, pastij etc.

Ragout/vol au vent voor de Vlamingen eet ik graag dus dat is vaak de basis voor een maaltje en eigenlijk kun je hier ontelbaar mee combineren qua kliekjes. Je kunt er alle soorten van vis, vlees, worst, deegwaren aan toevoegen.

Ragout is erg goedkoop in blik of makkelijk te maken.
User avatar
SurfEasy
Posts: 672
Joined: Tue Feb 06, 2018 9:44 am
Has thanked: 47 times
Been thanked: 3 times

Re: Koken met beperkt budget.

Post by SurfEasy »

Salades maken kan ook heel goedkoop en smakelijk zijn, en je hoeft het niet te koken.
Mvg,
JenA
JJ&A
J.J
User avatar
Lewieke
Posts: 1852
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 1 time

Stoverij op Vlaamse wijze

Post by Lewieke »

Ik kook grotere hoeveelheden en doe wat overblijft in de vriezer. Op die manier verlies ik minder tijd met koken, maar ik ben inderdaad langer bezig als ik dingen bereid. Reken op 200g vlees per persoon per maaltijd.

Mij eigen recept :

2.5kg mager rundsstoofvlees (à10€/kg) = 25€
4 grote ajuinen 0.25€
100g bakboter 0.25€
bindmiddel bruine saus 200g = 0.5€
4 flesjes piedboeuf tafelbier = 3€
peper en zout, 5 laurierblaadjes

Bak het vlees in de pan, eventueel met een scheutje arachide, dan krijg je een hogere baktemperatuur
Bak de ajuinen in ringetjes gesneden in boter in een grote pot.
Voeg 2 flesjes piedboeuf toe
Voeg het gebakken rundsvlees toe
Binde de jus met bindmiddel bruine sause (genre maizena), maar huismerk van Colruyt, voeg hier ook 2 flesjes piedboeuf aan toe.*
Laat alles een uur tot anderhalf uur sudderen op een laag vuurtje, nadat je 5 laurierblaadjes toevoegde

Totale kost : 29€, voor 10 personen ofwel 2.9€ per persoon. Serveer met frietjes (1€/pp). En home made mayonnaise (0.10/pp).


* Piedboef kost in grootverpakking veel minder, maar daarvoor is mijn verbruik te laag.

Foto volgt.
User avatar
DonTor
Posts: 438
Joined: Fri Oct 23, 2015 5:58 pm

Re: Koken met beperkt budget.

Post by DonTor »

Tip van de dag voor de liefhebbers:

in plaats van bindmiddel te gebruiken kan je de stukken vlees bestrooien met een laagje bloem als ze bruin gebakken zijn. De bloem zal langzaam de stoverij binden. Daarna verder zoals L's recept.
-- Op de snelweg van respect is er zelden file --
-- Wie rijk wil zijn, moet niet zijn vermogen vermeerderen maar zijn hebzucht verminderen -- Plato
User avatar
wodan
Posts: 3791
Joined: Wed Oct 14, 2015 3:06 pm
Location: In mijn hamster ren in Vlaanderen
Has thanked: 52 times
Been thanked: 17 times

Re: Koken met beperkt budget.

Post by wodan »

Of een snee of twee brood gaat ook.
“Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.” -- Benjamin Franklin
"Peaceful majority is irrelevant if they do nothing ..." -- Brigitte Gabriel
De twee belangrijkste metalen zijn unaffordium en unobtainium...
We hebben het ongelooflijk goed, maar niemand is nog content. -- E. Geenen.
"The true Soldier fights not because he hates what is in front of him, but because he loves what is behind him." - GK Chesterton.
"Socialism is a shitty idea in theory and an immoral idea in practice" --Ben Shapiro
"We should be one and undivided, equal and free" -- Robin Hood
User avatar
Peerke
Posts: 4038
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 17 times
Been thanked: 81 times

Re: Koken met beperkt budget.

Post by Peerke »

Bij AH Nederland is deze week de ultimate (smokey) beefburger in de aanbieding. Een fikse burger van 150 gram voor 1,20
Kadetjes had ik nog van Dirk van den Broek - 10 voor 1 euro, ofwel 10 cent per kadetje.

Een klein gratis geraapt uitje had ik nog liggen en ook nog een stukje komkommer en kwel in de koelkast.

Ik heb straks voor nog geen 1,50 een superdeluxe broodje burger waar de Mac niet aan kan tippen. Niet qua smaak en niet qua prijs.

Laatst op de website van de Mac gekeken en rot geschrokken van de prijzen.

https://www.fastfoodprijs.nl/mcdonalds/prijslijst-2019/
Lies live on, and the truth is the victim.
User avatar
Lewieke
Posts: 1852
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 1 time

Kabeljauw met bospadestoelen en kerstomaatjes

Post by Lewieke »

Gisteren een schoteltje klaargemaakt voor een dame die op bezoek kwam. Voor 2 personen :

Soep : pompoensoep met pompoen uit eigen tuin en een scheutje magere room. Lekker en niet duur.

Hoofdschotel :
500 g kabeljauw 6€
1 schaaltje bospaddestoelen 200g : 2.79€
1 schaaltje kerstomaatjes 500g : 1.79€ de helft van de tomaten in de schotel, de andere helft als aperitiefhapje
2 glazen witte wijn : 1.5€
1 rode ajuin : 0.1€
kruiden
een glas olijfolie extra vierge : 1€

Aardappelen nicolas 1 kg : 1€

De kabeljauw ontdooien vooraf, de paddestoelen kort aanbakken in de wok, de kerstomaatjes overlangs snijden, alles in de ovenschotel leggen, 2 glazen wijn er bij (en een extra glas voor de kok), alles mooi laten garen in de oven, een half uurtje op 180°

De aardappels vooraf bijna gaar koken in de snelkookpan, daarna in een ovenschotel, met goed veel olijfolie en pittig gekruid. In dezelfde oven een half uurtje op 180° laten garen.

Snel, makkelijk goedkoop. 14€ voor 2 personen en een feestelijk maal op tafel zetten. Er was nog genoeg over voor nog een maaltijd. Hiermee zakt de kostprijs tot minder dan 5€ per persoon.

Dessert :
Frambozentaartje
- bladerdeeg 0.69€, 300g frambozen uit de vriezer 1.5€, vanillepudding 0.3€, 100g suiker 0.1€, 1/2l melk 0.3€, 2 eieren 0.2€, 2 lepels afdekgelei abrikoos 0.1€, totaal 3.25€ voor een taartje van 6 personen ofte 0.5€ per persoon.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
Peerke
Posts: 4038
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 17 times
Been thanked: 81 times

Re: Koken met beperkt budget.

Post by Peerke »

@Lewieke wordt nog een god in de keuken :P Het klinkt lekker wat je hierboven schreef.
Lies live on, and the truth is the victim.
User avatar
Lewieke
Posts: 1852
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 1 time

Appelflappen

Post by Lewieke »

Neem een vel bladerdeeg, rond. 0.69€/st
Rol het open.
Snij in 4 stukken.
Leg in het midden van de stukken wat appelcompote uit glas, 300g nodig 0.25€
Bestrijk de zijkanten met wat water (en een penseeltje)
Vouw de flappen dicht.
Druk de zijkanten aan met een vork.
Strijk ze in met eigeel (0.1€)
Strooi er wat grove suiker over (0.1€)

Bak af in de oven 180-200° ongeveer 25-35 min. Als ze rijzen en goudgeel zijn, zijn ze klaar.

Na een half uurtje ben je de held van je kids. (Kostprijs voor 4 flappen 1.15€ ofte minder dan 0.3€/st)

Smakelijk !
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
Lewieke
Posts: 1852
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 1 time

Linzenstoofpotje met merguez - 9p

Post by Lewieke »

Ingrediënten :
2 ajuinen 0.2€
2 teentjes look 0.05€
1 dl witte wijn 0.5€
3 wortels 0.1€
tijm
laurier
orgegano
4 selderstengels 1€
5 tomaten (of een blik tomatenstukjes) 1€
0.5 l passata 0.5€
harissa
olijfolie
fleur de sel
peper
12 merguez 5€
400 g linzen 2€

8.35€ = 1€/pp

Linzen weken
Ajuin en look fruiten in olijfolie
Wortels en selder toevoegen en laten stoven onder deksel
Blussen met witte wijn en tijm, laurier en oregano toevoegen
Kruiden met zout en peper en harissa toevoegen
Laten sudderen op zacht vuur
Tomatenblik toevoegen
Linzen toevoegen
Merguez bakken in de pan en in stukjes van 3 cm snijden en toevoegen, ook het bakvocht van de merguez toevoegen

Mooi schikken op het bord. Smakelijk.

Foto volgt.
User avatar
Peerke
Posts: 4038
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 17 times
Been thanked: 81 times

Als koken niks mag kosten

Post by Peerke »

En als het toch eenvoudig moet.

Ik neem een handje gekruide krulfrites van Aldi, een blikje doperwten van LiDl en een pangasiusfilet in de aanbieding van Aldi. Likje mayo voor de frites, zelfgemaakte kruiden over de vis en klaar.
Groot, veel, lekker.
Voor circa 1,50 heb ik een bord vol.
dinner.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Lies live on, and the truth is the victim.
User avatar
Peerke
Posts: 4038
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 17 times
Been thanked: 81 times

Re: Koken met beperkt budget.

Post by Peerke »

Broodje kipdoner.

Kipdoner op de markt. 1 euro per ons. 10 broodjes bij Aldi voor 80 cent.
Krop sla bij AH voor 1 euro. 5 ons sla kost 1 euro. 1 ons gesneden sla kost ook 1 euro. Snijden kan ik zelf ook wel.
Beetje saus uit potje met extra knoflookpoeder.

Ik schat voor max. 2 euro weer een goddelijk maal.
kippie.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Lies live on, and the truth is the victim.
User avatar
SurfEasy
Posts: 672
Joined: Tue Feb 06, 2018 9:44 am
Has thanked: 47 times
Been thanked: 3 times

Re: Koken met beperkt budget.

Post by SurfEasy »

@Peerke toch wat eet je kleine porties of eet je de hele dag wat door.
Maar het ziet er wel altijd heerlijk uit.
Mvg,
JenA
JJ&A
J.J
User avatar
Peerke
Posts: 4038
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 17 times
Been thanked: 81 times

Re: Koken met beperkt budget.

Post by Peerke »

@SurfEasy

De porties zijn niet klein maar gewoon per dag aangepast naar behoefte en geleverde inspanning. En, we eten vaker veel te veel dan te weinig.

https://www.youtube.com/watch?v=ykSlbCUtgn0
Lies live on, and the truth is the victim.
User avatar
Peerke
Posts: 4038
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 17 times
Been thanked: 81 times

Re: Koken met beperkt budget.

Post by Peerke »

@SurfEasy

Eerlijk en goed voedsel en goed bereid is altijd beter dan een kant en klaar magnetron maaltijdje waar alle voedingswaarde door de straling kapot is gemaakt.

Soms eet ik bescheiden. Soms een groot bord vol. Omdat ik trek heb of er zin in heb. En het gewoon kan. MAAR.

Er is een Turks spreekwoord:

Wie zijn buik vol eet, graaft zijn graf met zijn tanden.

Matigen is het antwoord. Niemand heeft 30.000 MJ aan voedsel per dag nodig.
Lies live on, and the truth is the victim.
User avatar
SurfEasy
Posts: 672
Joined: Tue Feb 06, 2018 9:44 am
Has thanked: 47 times
Been thanked: 3 times

Re: Koken met beperkt budget.

Post by SurfEasy »

Joepie wat een wijsheid. :)
Mvg,
JenA
JJ&A
J.J
User avatar
Peerke
Posts: 4038
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 17 times
Been thanked: 81 times

Re: Koken met beperkt budget.

Post by Peerke »

SurfEasy wrote:Joepie wat een wijsheid. :)
Doe er je voordeel mee.
Lies live on, and the truth is the victim.
User avatar
Lewieke
Posts: 1852
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 1 time

Tajine

Post by Lewieke »

Bij gebrek aan tajine een grote ovenschaal met pyrex deksel gehaald in Action.

https://www.libelle-lekker.be/bekijk-re ... -lam-69722

Voor het lam heb ik een schouderstuk gebruikt, dat mooi in blokjes gesneden. 10€ voor 800g
Totaal aan groenten ongeveer 4€ (ik gebruikte blik tomaat, 2 augerines, courgettes, vergat de kikkererwten toe te voegen, aardappel, ...)

De begeleidende couscous vraagt 1ml water per gram couscous. 100g per persoon. Ik bereidde 250g voor 3 personen, wat ruim voldoende was.

De bovenvermelde hoeveelheden waaren geschikt voor 6 personen. Dat maakt dat de kostprijs ongeveer neerkomt op 2.5€/pp Wat over was ging in de vriezer, die stilaan uit zijn voegen barst van de bereide gerechten en soepen.

L.
User avatar
SurfEasy
Posts: 672
Joined: Tue Feb 06, 2018 9:44 am
Has thanked: 47 times
Been thanked: 3 times

Re: Koken met beperkt budget.

Post by SurfEasy »

Ziet er erg lekker en goed uit als het er zo uit ziet @Lewieke, wij houden wel van Lamsvlees alleen je komt niet altijd aan een goed stuk Lamsvlees.
We hebben trouwens wel couscouskruiden in huis maar het is er nog niet van gekomen het te gebruiken.
Je maakt steeds goede keuzes wat betreft maaltijden klaar te maken er schuilt beste wel een goede keukenprinses in je LOL.
Mvg,
JenA
JJ&A
J.J
User avatar
Peerke
Posts: 4038
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 17 times
Been thanked: 81 times

Re: Koken met beperkt budget.

Post by Peerke »

SurfEasy wrote:Ziet er erg lekker en goed uit als het er zo uit ziet @Lewieke, wij houden wel van Lamsvlees alleen je komt niet altijd aan een goed stuk Lamsvlees.
We hebben trouwens wel couscouskruiden in huis maar het is er nog niet van gekomen het te gebruiken.
Je maakt steeds goede keuzes wat betreft maaltijden klaar te maken er schuilt beste wel een goede keukenprinses in je LOL.
Goed (lams)vlees haal je bij een Islamitische slager. Ik weet niet of er eentje in je buurt zit.
Lies live on, and the truth is the victim.
User avatar
Peerke
Posts: 4038
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 17 times
Been thanked: 81 times

Experimentele Babi Pangang

Post by Peerke »

Na zo eens wat te hebben rond ge-youtube'd heb ik er maar mijn eigen draai aan gegeven.

Ik kocht bijna 4 ons dikke speklappen. Deze speklappen heb ik in koud water opgewarmd met wat olie, zout, Chinese 5 kruiden mix en zoete ketjap en ongeveer 1 uur laten sudderen.

Hierna heb ik de speklappen afgedroogd met keukenpapier en 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C verder laten grillen.

Ondertussen wat nasi opgewarmd.

Sausje gemaakt aan de hand van Conimex Babi pangang saus en wat extra gember poeder toegevoegd. Roeren en even doorkoken. Saus klaar.
De gegrilde speklapjes in reepjes gesneden en toegevoegd aan de saus. Doorroeren en bij de nasi toegevoegd.
Klaar. Simpel.Wel zijn de speklapjes flink geslonken en heb ik er maar 2 porties van.

Kosten speklapjes: ongeveer 2 euro
Kosten zakje mix: https://www.ah.nl/producten/product/wi3 ... bi-pangang 75 cent
Eigengemaakte nasi: 50 cent

Totaal weer 2 euro per goddelijk maal.
Lies live on, and the truth is the victim.
User avatar
Lewieke
Posts: 1852
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 1 time

Re: Koken met beperkt budget.

Post by Lewieke »

Peerke wrote:Goed (lams)vlees haal je bij een Islamitische slager. Ik weet niet of er eentje in je buurt zit.
Bedankt voor de tip. Maar ik word nog liever vegetariër dan dat ik naar de islamitische slager ga.

L.
Post Reply