Foe Yong Hai Met Nasi Goreng

Post Reply
Repelsteeltje
Posts: 1172
Joined: Mon Oct 19, 2015 8:15 am

Foe Yong Hai Met Nasi Goreng

Post by Repelsteeltje »

Daar het al een tijdje geleden is dat ik wat toevoegde, en ik zie dat @Peerke een gezonde fascinatie heeft voor Oosters eten, maar even dit receptje.

Wij hebben wat kakelend spul dat eieren legt. Maar soms heb je echt teveel. Dat werk je makkelijk, snel en vooral smakelijk weg middels wat Foe Yong Hai. Wij gebruiken zowel kippen als kwarteleieren door elkaar heen.

Eerst even een geurige olie maken. Deze is overal voor te gebruiken.

Voor de geurige olie (houdbaarheid buiten de koelkast, donker geplaatst, zeker een maand):
Zet een wok/pan op medium vuur. Half litertje olie erin, paar plakjes gember, tenen van een half bolletje knoflook en 2 medium uien grof gesneden. Laat rustig bakken tot alle ingrediënten bijna aanbranden. Schep alle groenten eruit en giet de olie (na iets afkoelen) in een flesje/potje (zelf gebruik ik een goed schoongemaakte beugelfles van Grolsch).

Nu maken wij de saus. Het recept is goed in te vriezen in bakjes voor de liefhebber. Wij wecken het zelfs tbv de handige voorraad.
Pak een grote pan en doe hier water, een aantal peperkorrels, een halm bleekselderij, 1 sinasappel in kwarten en 1 appel in kwarten. Breng aan de kook en laat daarna op een zacht vuur half uurtje staan trekken. Haal het garnituur eruit en laat het water iets afkoelen. Pak een wok/pan, medium vuur, en doe er een scheutje van de geurige olie in tezamen met een paar scheppen van de fruitbouillon. Zeef een weinig bloem erover heen en begin te roeren met een garde tot deze kookt. Hoe warmer het word, hoe dikker de saus!. Speel dus met bloem en/of water toevoegen tot je de gewenste dikte hebt. Voeg tomatenpuree toe tot je de juiste kleur hebt bereikt. Voeg verder ca 100ml azijn en 50 gram suiker toe. Ook hiermee spelen als je wat frisser of zoeter wenst. Beetje zout toevoegen en klaar is de saus.

Nasi:
Voorbereiding: Rijst koken en goed laten afkoelen. Bak 1 a 2 karbonaatjes met wat simpel zout en peper bestrooid. Snij ook 150 gram schouderham aan blokjes. Af laten koelen en in kleine blokjes snijden. Snij ook 150 gram schouderham aan blokjes. Snij een prei in ringetjes en kook een kopje (diepvries) doperwtjes gaar (af spoelen met koud water).
Afmaken: Verhit een scheutje geurige olie in de wok/pan. Breek 2 eieren in de pan en roerbak deze even. Voeg de koude rijst toe en blijf roerbakken tot alle korrels los zijn van elkander. Voeg de prei en doperwtjes toe en roerbak verder. Tot slot het vlees toevoegen en deze mee verwarmen. Als allerlaatste de nasi goreng op smaak brengen met zout, peper en eventueel ve-tsin.

De Foe Yong Hai:
Snij een kipfiletje aan dunne reepjes en marineer deze een half uurtje in wat olie, peper en zout. Breng onderwijl een pannetje water aan de kook. De gemarineerde kip even gaarkoken in dit water. Daarna even afspoelen onder koud water.
Verhit geurige olie in een wok/pan. Voeg hier losgeklopte eieren aan toe en begin te roerbakken (wij gebruiken ca 3 kippen eieren pp). Zodra deze bijna gestold is voeg je groentes toe. Dunne reepjes paprika, plakjes champignons, tauge, wortel, prei, wat maar voorhanden is en wat je lekker vind. Zorg dat het goed gemengd word met het ei. Voeg ten slotte de kip toe om op te warmen. Op smaak brengen met zout, peper en eventueel wat ve-tsin. Nu stoppen met roerbakken en het geheel doorbakken als 1 geheel! Anders word het een Foe Yong Roerbakei (qua smaak hetzelfde).

Voor @Wodan :Uiteraard smaakt zowel de nasi als de Foe Yong Hai ook erg lekker zonder het vleesgedeelte.
Post Reply