Page 1 of 1

Iers Soda Brood

Posted: Thu Mar 26, 2020 7:11 pm
by Bazzym
Nu met de crisis en een vrouw die in een risicogroep zit proberen we zo min mogelijk contact met de buitenwereld te hebben, dat betekent behalve met dit weer veel in de tuin aan de slag ook weer eens wat meer in de keuken. Zodoende het Ierse brood weer eens op tafel getoverd.
Goedkoop, snel klaar en goed voedzaam.

Ik maak het als volgt:
Hetelucht oven op 180graden voorverwarmen

170 gram volkomen meel
170 gram zelf rijzend bakmeel
1/2 theelepel baking soda
1/2 theelepel zout (met 1/4 kan ook maar wordt smakeloos)

Mengen en door een zeef in een kom verzamelen, in het midden een kuiltje maken en daar 290ml karnemelk in delen aan toevoegen en goed mengen.
Als alles gemengd is in 1minuut lichtjes doorkneden (je doet eerder teveel dan te weinig)
En een mooie bal van maken, deze “smijt” ik op bakpapiertje op de bakplaat.
Bovenin een diep kruis snijden en de oven in 30-35minuten.

Als het “hol” klinkt als je er op klopt is het gaar. Houd je van een zachtere korst: uit de oven inpakken in een theedoek.

Wij eten hier met z’n 2en 2 dagen van (ontbijt+broodmaaltijd)

Re: Iers Soda Brood

Posted: Sun Mar 29, 2020 3:38 pm
by Peerke
Leuk recept. Zelf drink ik geen (karne)melk.

Wel heb ik nog een pak overjarig instant broodmeel liggen. Altijd leuk om er in deze slechte dagen mee te experimenteren.
(beter had ik dat gedaan in goede dagen...)

Re: Iers Soda Brood

Posted: Sun Mar 29, 2020 5:25 pm
by wodan
Karnemelk of iets anders 'zuur' is nodig om de baking soda te laten werken, anders moet je bakpoeder gebruiken,
dat is baking soda + wijnsteenzuur of zo.

Re: Iers Soda Brood

Posted: Sun Mar 29, 2020 7:24 pm
by Peerke
Ik heb altijd wel citroenen in huis.

Re: Iers Soda Brood

Posted: Mon Mar 30, 2020 2:43 pm
by Peerke
Belofte maakt schuld. Tijdens een regenbui vandaag het pak uit de kast gepakt. meel afgewogen, water erbij, flinke schep baking soda en een halve geperste citroen erbij.

Flink kneden tot een egaal glad deeg. De aanbevolen tijd onder plastic laten rijzen. Daarna mooi in een vorm gedrukt, en in een ingevette ovenschaal die wel in de overleden combimagnetron paste, maar niet in het bakoventje....

Dus van alufolie maar een plaatje gemaakt en ingevet, brood erop en in de voorverwarmde oven op onder en bovenwarmte.

Na enkele minuten eens kijken. Goh, het rijst nog na tijdens het bakken. Nog iets later, dit gaat wel heel erg hard. Bovenwarmte maar uitgezet, de oven was toch op temperatuur en het brood zat tegen het bovenrooster en ik wilde verbranden dus voorkomen.

Dit is het resultaat.
brood.JPEG
Morgenochtend bij het ontbijt wordt het dus aangesneden. Mijn eerste goed gelukte brood.