Page 1 of 1

rook recepten

Posted: Sun Dec 13, 2015 5:18 pm
by ghostwhiper
Mijn recept voor rode poon:

Basis:
5 liter water
100-125 gram zout per liter water. (Ei moet net aan gaan drijven)
Handje jenever bessen erin.

Eventueel extra toe te voegen:
250 Tot 500 ml witte wijn.
Kruidnagel
Gekneusde hele knoflook

Even kort de kook er over zodat de smaak van alles loskomt en dan afkoelen Tot kamer temperatuur.
Afkoelen niet forceren dan word het bitter.

Aantal rode of grauwe ponen en uur in deze "natte" pekel laten zwemmen.
30 minuten garen op maximaal 70 graden met alleen eiken
30 minuten roken op eiken hout en dat afblussen met vochtig beuk mot en spanen ook op 65-70 graden.

Oude kaas en noten op 50-65 graden roken met voornamelijk beuken hout met een beetje eik om de temperatuur hoog genoeg te houden.
Gerookte cashewnoten zijn echt heerlijk.

Indien je kip wilt proberen te roken gebruik eens de doppen van pistache nootjes op het vuur
Bij wild en vooral konijn vind ik walnoot doppen samen met beuk een lekkere rook opleveren.

Eigenlijk alles is te roken vis vlees noten en zelfs groentes kunnen verrassend lekker zijn zoals gepoft/gerookte aardappel

Re: rook recepten

Posted: Tue Dec 22, 2015 2:06 am
by EVA
ik heb net gerookte knoflook gekocht...zalig!

waar rook je mee ghost?

Re: rook recepten

Posted: Tue Dec 22, 2015 2:22 am
by ghostwhiper
knoflook mag je wel wat fruitig hout voor gebruiken zoals appel of kersen mot op eikenhout vind ik.
knoflook is vrij scherp en door te roken met zoetere rook komt er een verrassende veel zachtere zoete smaak naar boven.

Rook is niets anders dan een verleng stuk van het kruiden/specerijen kastje.
je moet gewoon een balans zoeken @eva ;)

overigens wil ik wel eens sinnasapelboom hout proberen, heb wel wat ideeën daar mee :)

Re: rook recepten

Posted: Tue Dec 22, 2015 2:42 am
by EVA
ik heb geen specerijenkastje....ik heb een specerijenKAST
ik vind het heerlijk om alles uit te proberen én natuurlijk is het veel lekkerder dan al dat zout.

de geur van beukenhout vind ik onweerstaanbaar maar ik vind de keuze voor appel bij knoflook best wel logisch!

Ik wil al jaren leren roken maar ik wil geen duur rookapparaat aanschaffen.
Vroeger deden ze dat gewoon in een ton toch?

Re: rook recepten

Posted: Tue Dec 22, 2015 8:56 am
by ghostwhiper
gewoon in een ton echt roken @eva ;)
Op het fornuis lopen prutsen met bakken rookmot en een afzuiger die het niet trekt is een groot drama.

met deze ton ben ik begonnen.
niet al te makkelijk om de temperatuur stabiel te houden als beginner maar je word er steeds handiger in.
http://www.rookovens-online.nl/a-198485 ... 1-x-90-cm/

Re: rook recepten

Posted: Tue Dec 22, 2015 4:28 pm
by EVA

Re: rook recepten

Posted: Fri Dec 25, 2015 7:23 am
by RDNK76
Wij roken zelf grofzeezout met Black Oak mot, potje daarvan in je BOB en je kunt van je meest flauwe ingrediënten een feestmaal maken.

Knoflook bollen roken doen we ook wel eens, moet je voor de grap eens de roze knoflook roken met de Jack Daniels rookmot! :shock: :)

Re: rook recepten

Posted: Fri Dec 25, 2015 6:22 pm
by Flos
Vroeger veel gerookt toen mijn vader nog leefde. Ik zou het terug willen oppakken. Ben mij er langzaamaan in aan verdiepen. En het een en het ander aan het verzamelen.