rook recepten
Posted: Sun Dec 13, 2015 5:18 pm
Mijn recept voor rode poon:
Basis:
5 liter water
100-125 gram zout per liter water. (Ei moet net aan gaan drijven)
Handje jenever bessen erin.
Eventueel extra toe te voegen:
250 Tot 500 ml witte wijn.
Kruidnagel
Gekneusde hele knoflook
Even kort de kook er over zodat de smaak van alles loskomt en dan afkoelen Tot kamer temperatuur.
Afkoelen niet forceren dan word het bitter.
Aantal rode of grauwe ponen en uur in deze "natte" pekel laten zwemmen.
30 minuten garen op maximaal 70 graden met alleen eiken
30 minuten roken op eiken hout en dat afblussen met vochtig beuk mot en spanen ook op 65-70 graden.
Oude kaas en noten op 50-65 graden roken met voornamelijk beuken hout met een beetje eik om de temperatuur hoog genoeg te houden.
Gerookte cashewnoten zijn echt heerlijk.
Indien je kip wilt proberen te roken gebruik eens de doppen van pistache nootjes op het vuur
Bij wild en vooral konijn vind ik walnoot doppen samen met beuk een lekkere rook opleveren.
Eigenlijk alles is te roken vis vlees noten en zelfs groentes kunnen verrassend lekker zijn zoals gepoft/gerookte aardappel
Basis:
5 liter water
100-125 gram zout per liter water. (Ei moet net aan gaan drijven)
Handje jenever bessen erin.
Eventueel extra toe te voegen:
250 Tot 500 ml witte wijn.
Kruidnagel
Gekneusde hele knoflook
Even kort de kook er over zodat de smaak van alles loskomt en dan afkoelen Tot kamer temperatuur.
Afkoelen niet forceren dan word het bitter.
Aantal rode of grauwe ponen en uur in deze "natte" pekel laten zwemmen.
30 minuten garen op maximaal 70 graden met alleen eiken
30 minuten roken op eiken hout en dat afblussen met vochtig beuk mot en spanen ook op 65-70 graden.
Oude kaas en noten op 50-65 graden roken met voornamelijk beuken hout met een beetje eik om de temperatuur hoog genoeg te houden.
Gerookte cashewnoten zijn echt heerlijk.
Indien je kip wilt proberen te roken gebruik eens de doppen van pistache nootjes op het vuur
Bij wild en vooral konijn vind ik walnoot doppen samen met beuk een lekkere rook opleveren.
Eigenlijk alles is te roken vis vlees noten en zelfs groentes kunnen verrassend lekker zijn zoals gepoft/gerookte aardappel