Madame Jeanette sambal

EVA
Berichten: 1028
Lid geworden op: Wo Dec 09, 2015 1:03 am
Has thanked: 207 times
Been thanked: 421 times
Status: Offline

Madame Jeanette sambal

Berichtdoor EVA » Di Dec 22, 2015 3:11 am

Ooit aan een gesneden stukje madame jeanette gesnuffeld?
dan zijn er vast twee zaken aan opgevallen;
je krijgt er een branderige neus van én het ruikt heel fruitig!
daarom is de madame een van mijn favoriete pepers...

Koop de pepers op de markt of bij een toko, in de supermarkt zijn ze achterlijk duur.

sambal maken is zo ontzettend gemakkelijk!
je kunt het zo uit het potje op een broodje kaas doen of je kunt er mee koken.

Ingrediënten

350 gram Madame Jeanette pepers
3 kleine uien
5 teentjes knoflook
1el azijn
sap van 1/2 citroen
1 eetlepel suiker
1 eetlepel ketjap manis
1,5 theelepel zout
zonnebloemolie

Pel de uien en de knoflook.
snijd de groene steeltjes van de pepers.
je kunt de zaadjes en de witte stukjes uit de pepers halen dan is de sambal iets milder.
Haksel alles in de keukenmachine met een scheutje olie fijn.
doe het in een pot en giet er een scheutje olie op. dit zorgt ervoor dat de sambal langer houdbaar is.

ben je in een creatieve bui dan kun je ook nog tomaat, trassi (garnalenpasta),djahé(gemberpoeder)of ananas toevoegen.

De sambal kan ongeveer twee maanden afgesloten in de koelkast bewaard worden.

Tip: als je teveel last van de hitte hebt geen cola of bier oid drinken, dat maakt het alleen maar erger.
Capsaine hecht zich aan vetten dus een glas melk is de beste oplossing!

Gebruikersavatar
Peerke
Berichten: 3285
Lid geworden op: Do Okt 15, 2015 7:05 pm
Locatie: West Brabant
Has thanked: 860 times
Been thanked: 815 times
Status: Offline

Re: Madame Jeanette sambal

Berichtdoor Peerke » Di Dec 22, 2015 8:22 am

Nog een tip: gebruik latex handschoenen !

(ik heb zelf een vervelende ervaring gehad toen ik na het verkruimelen en 5x handen wassen moest plassen ...)
All is one, and one means two to me.

FincaInSpanje
Berichten: 1208
Lid geworden op: Vr Okt 16, 2015 5:55 am
Has thanked: 134 times
Been thanked: 388 times
Status: Offline

Re: Madame Jeanette sambal

Berichtdoor FincaInSpanje » Di Dec 22, 2015 8:46 am

Peerke schreef:Nog een tip: gebruik latex handschoenen !

(ik heb zelf een vervelende ervaring gehad toen ik na het verkruimelen en 5x handen wassen moest plassen ...)


Daar kan ik ook over meepraten. :oops: Ooit toen mijn vrouw nog mijn vriendin was en ik in de keuken Madame Jeanette stond te snijden, kwam zij binnenwandelen. Ik stopte een stukje in haar mond en zei dat het paprika was. Haar lippen begonnen te tintelen en de kop werd vuur rood. Gelukkig kan ze ook tegen pittig eten, maar ze heeft toch even de mond moeten spoelen.

Ik vind de rode pepers het lekkerst, de gele zijn wat scherper en dat gaat ten koste van de smaak van het gerecht wat je eet. Ik kan heel pittig eten (vooral indo vind ik lekker), maar ik wil de andere smaken ook goed proeven. De zaadjes haal ik er altijd uit, die maken het bitter. Ik snijd de MJ in kleinte partjes en dan gaan ze door de knoflookpers. :?

Gebruikersavatar
ghostwhiper
Opperspammer
Berichten: 1818
Lid geworden op: Vr Nov 20, 2015 10:39 am
Locatie: midden nederland
Has thanked: 342 times
Been thanked: 298 times
Status: Offline

Re: Madame Jeanette sambal

Berichtdoor ghostwhiper » Di Dec 22, 2015 8:49 am

in een boekje over wecken heb ik staan dat je zelfgemaakte sambal ook kan wecken om hem afgesloten langer houdbaar te maken.
heb geen idee of het werkt maar het zal me niets verbazen als het zo is.
"god made man but samuel colt made them equal" (colt manufacturing)
"if guns cause crime, then pencils cause misspelled words"
"bolt actions speak louder then words"
The loose canon. A really important collection of words.

Gebruikersavatar
Plaag
Berichten: 630
Lid geworden op: Do Okt 22, 2015 10:29 am
Locatie: EUROPA
Has thanked: 71 times
Been thanked: 42 times
Status: Offline

Re: Madame Jeanette sambal

Berichtdoor Plaag » Di Dec 22, 2015 9:34 am

Pikant eten is niets voor mij. Maar over smaken valt niet te disscusieren gelukkig.
TOLERANCE IS SUICIDE

FincaInSpanje
Berichten: 1208
Lid geworden op: Vr Okt 16, 2015 5:55 am
Has thanked: 134 times
Been thanked: 388 times
Status: Offline

Re: Madame Jeanette sambal

Berichtdoor FincaInSpanje » Di Dec 22, 2015 10:54 am

Overigens kun je madame Jeanette heel goed invriezen. Ik kocht altijd teveel in de toko en de rest deed ik in een plastic zakje per stuk verpakt in de vriezer.

Verstuurd vanaf mijn SM-G900F met Tapatalk

Repelsteeltje
Berichten: 1124
Lid geworden op: Ma Okt 19, 2015 8:15 am
Has thanked: 6 times
Been thanked: 219 times
Status: Offline

Re: Madame Jeanette sambal

Berichtdoor Repelsteeltje » Di Dec 22, 2015 5:42 pm

Een schepje suiker doet ook wonderen om het brandend gevoel uit de mond te krijgen.

Dreutel
Berichten: 6
Lid geworden op: Di Dec 08, 2015 8:20 pm
Has thanked: 30 times
Status: Offline

Re: Madame Jeanette sambal

Berichtdoor Dreutel » Di Dec 22, 2015 9:18 pm

Jammie, Madame Janet!

EVA
Berichten: 1028
Lid geworden op: Wo Dec 09, 2015 1:03 am
Has thanked: 207 times
Been thanked: 421 times
Status: Offline

Re: Madame Jeanette sambal

Berichtdoor EVA » Do Dec 24, 2015 11:06 pm

Peerke schreef:Nog een tip: gebruik latex handschoenen !

(ik heb zelf een vervelende ervaring gehad toen ik na het verkruimelen en 5x handen wassen moest plassen ...)


ik lach me altijd slap van die verhalen...

ik heb twee jaar geleden pepers gehad waarvan de capsaine door het latex heen kwam...Bloody hot!
je handen voor het snijden insmeren met olie en na de tijd weer wassen met olie help ook.

EVA
Berichten: 1028
Lid geworden op: Wo Dec 09, 2015 1:03 am
Has thanked: 207 times
Been thanked: 421 times
Status: Offline

Re: Madame Jeanette sambal

Berichtdoor EVA » Do Dec 24, 2015 11:11 pm

Plaag schreef:Pikant eten is niets voor mij. Maar over smaken valt niet te disscusieren gelukkig.


ik kon ook geen heet eten verdragen en het idee alleen al om te eten terwijl al je smaakpappillen verdoofd zijn leek me niet bepaald nuttig,..
Maar mijn fascinatie voor het kweken van de heetste pepers van de wereld heeft me geleerd om pepers te eten.
iedere keer een beetje meer, je tong went er al heel snel aan.
de pepers van een miljoen scoville red ik nog steeds niet hoor...en dat hoeft ook niet,
die kweek ik alleen voor mijn buren (en voor de capsaine....waar ik andere dingen mee doe)

EVA
Berichten: 1028
Lid geworden op: Wo Dec 09, 2015 1:03 am
Has thanked: 207 times
Been thanked: 421 times
Status: Offline

Re: Madame Jeanette sambal

Berichtdoor EVA » Do Dec 24, 2015 11:14 pm

ghostwhiper schreef:in een boekje over wecken heb ik staan dat je zelfgemaakte sambal ook kan wecken om hem afgesloten langer houdbaar te maken.
heb geen idee of het werkt maar het zal me niets verbazen als het zo is.


Klopt. je gebruikt hem dan meestal alleen maar voor bereide gerechten. je kookt er dus niet meer mee. geen flauw idee waarom eigenlijk...

Gebruikersavatar
Plaag
Berichten: 630
Lid geworden op: Do Okt 22, 2015 10:29 am
Locatie: EUROPA
Has thanked: 71 times
Been thanked: 42 times
Status: Offline

Re: Madame Jeanette sambal

Berichtdoor Plaag » Vr Dec 25, 2015 8:43 am

Heb wel eens wat pikant gegeten, kreeg er een euforisch gevoel ervan, terwijl ik niet van mijn eten proefde, haha
Maar zal het eens proberen om te zien of ik er aan wen.
TOLERANCE IS SUICIDE


Terug naar “Recepten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast