Page 1 of 1

Madame Jeanette sambal

Posted: Tue Dec 22, 2015 3:11 am
by EVA
Ooit aan een gesneden stukje madame jeanette gesnuffeld?
dan zijn er vast twee zaken aan opgevallen;
je krijgt er een branderige neus van én het ruikt heel fruitig!
daarom is de madame een van mijn favoriete pepers...

Koop de pepers op de markt of bij een toko, in de supermarkt zijn ze achterlijk duur.

sambal maken is zo ontzettend gemakkelijk!
je kunt het zo uit het potje op een broodje kaas doen of je kunt er mee koken.

Ingrediënten

350 gram Madame Jeanette pepers
3 kleine uien
5 teentjes knoflook
1el azijn
sap van 1/2 citroen
1 eetlepel suiker
1 eetlepel ketjap manis
1,5 theelepel zout
zonnebloemolie

Pel de uien en de knoflook.
snijd de groene steeltjes van de pepers.
je kunt de zaadjes en de witte stukjes uit de pepers halen dan is de sambal iets milder.
Haksel alles in de keukenmachine met een scheutje olie fijn.
doe het in een pot en giet er een scheutje olie op. dit zorgt ervoor dat de sambal langer houdbaar is.

ben je in een creatieve bui dan kun je ook nog tomaat, trassi (garnalenpasta),djahé(gemberpoeder)of ananas toevoegen.

De sambal kan ongeveer twee maanden afgesloten in de koelkast bewaard worden.

Tip: als je teveel last van de hitte hebt geen cola of bier oid drinken, dat maakt het alleen maar erger.
Capsaine hecht zich aan vetten dus een glas melk is de beste oplossing!

Re: Madame Jeanette sambal

Posted: Tue Dec 22, 2015 8:22 am
by Peerke
Nog een tip: gebruik latex handschoenen !

(ik heb zelf een vervelende ervaring gehad toen ik na het verkruimelen en 5x handen wassen moest plassen ...)

Re: Madame Jeanette sambal

Posted: Tue Dec 22, 2015 8:46 am
by FincaInSpanje
Peerke wrote:Nog een tip: gebruik latex handschoenen !

(ik heb zelf een vervelende ervaring gehad toen ik na het verkruimelen en 5x handen wassen moest plassen ...)
Daar kan ik ook over meepraten. :oops: Ooit toen mijn vrouw nog mijn vriendin was en ik in de keuken Madame Jeanette stond te snijden, kwam zij binnenwandelen. Ik stopte een stukje in haar mond en zei dat het paprika was. Haar lippen begonnen te tintelen en de kop werd vuur rood. Gelukkig kan ze ook tegen pittig eten, maar ze heeft toch even de mond moeten spoelen.

Ik vind de rode pepers het lekkerst, de gele zijn wat scherper en dat gaat ten koste van de smaak van het gerecht wat je eet. Ik kan heel pittig eten (vooral indo vind ik lekker), maar ik wil de andere smaken ook goed proeven. De zaadjes haal ik er altijd uit, die maken het bitter. Ik snijd de MJ in kleinte partjes en dan gaan ze door de knoflookpers. :?

Re: Madame Jeanette sambal

Posted: Tue Dec 22, 2015 8:49 am
by ghostwhiper
in een boekje over wecken heb ik staan dat je zelfgemaakte sambal ook kan wecken om hem afgesloten langer houdbaar te maken.
heb geen idee of het werkt maar het zal me niets verbazen als het zo is.

Re: Madame Jeanette sambal

Posted: Tue Dec 22, 2015 9:34 am
by Plaag
Pikant eten is niets voor mij. Maar over smaken valt niet te disscusieren gelukkig.

Re: Madame Jeanette sambal

Posted: Tue Dec 22, 2015 10:54 am
by FincaInSpanje
Overigens kun je madame Jeanette heel goed invriezen. Ik kocht altijd teveel in de toko en de rest deed ik in een plastic zakje per stuk verpakt in de vriezer.

Verstuurd vanaf mijn SM-G900F met Tapatalk

Re: Madame Jeanette sambal

Posted: Tue Dec 22, 2015 5:42 pm
by Repelsteeltje
Een schepje suiker doet ook wonderen om het brandend gevoel uit de mond te krijgen.

Re: Madame Jeanette sambal

Posted: Tue Dec 22, 2015 9:18 pm
by Dreutel
Jammie, Madame Janet!

Re: Madame Jeanette sambal

Posted: Thu Dec 24, 2015 11:06 pm
by EVA
Peerke wrote:Nog een tip: gebruik latex handschoenen !

(ik heb zelf een vervelende ervaring gehad toen ik na het verkruimelen en 5x handen wassen moest plassen ...)
ik lach me altijd slap van die verhalen...

ik heb twee jaar geleden pepers gehad waarvan de capsaine door het latex heen kwam...Bloody hot!
je handen voor het snijden insmeren met olie en na de tijd weer wassen met olie help ook.

Re: Madame Jeanette sambal

Posted: Thu Dec 24, 2015 11:11 pm
by EVA
Plaag wrote:Pikant eten is niets voor mij. Maar over smaken valt niet te disscusieren gelukkig.
ik kon ook geen heet eten verdragen en het idee alleen al om te eten terwijl al je smaakpappillen verdoofd zijn leek me niet bepaald nuttig,..
Maar mijn fascinatie voor het kweken van de heetste pepers van de wereld heeft me geleerd om pepers te eten.
iedere keer een beetje meer, je tong went er al heel snel aan.
de pepers van een miljoen scoville red ik nog steeds niet hoor...en dat hoeft ook niet,
die kweek ik alleen voor mijn buren (en voor de capsaine....waar ik andere dingen mee doe)

Re: Madame Jeanette sambal

Posted: Thu Dec 24, 2015 11:14 pm
by EVA
ghostwhiper wrote:in een boekje over wecken heb ik staan dat je zelfgemaakte sambal ook kan wecken om hem afgesloten langer houdbaar te maken.
heb geen idee of het werkt maar het zal me niets verbazen als het zo is.
Klopt. je gebruikt hem dan meestal alleen maar voor bereide gerechten. je kookt er dus niet meer mee. geen flauw idee waarom eigenlijk...

Re: Madame Jeanette sambal

Posted: Fri Dec 25, 2015 8:43 am
by Plaag
Heb wel eens wat pikant gegeten, kreeg er een euforisch gevoel ervan, terwijl ik niet van mijn eten proefde, haha
Maar zal het eens proberen om te zien of ik er aan wen.