Oliebollen en aanverwanten
Posted: Tue Dec 29, 2015 9:52 pm
Oud en nieuw staat voor de deur dus het word weer en oliebollenfestijn. Dus je gaat naar de oliebollenkraam en je schrikte je wezenloos wat die lui voor een, vaak zéér kleine, vette en vieze oliebol durven te vragen. Op naar de winkel, Daar staan kant en klaar pakjes in overvloed. Dit is een stuk betaalbaarder en je krijgt er als klap op de vuurpijl nog een lading E nummers gratis bij ook.
Maar hoe maak ik ze dan? Simpel, je maakt ze van bloem.
Men hebbe nodig:
-500 gram gezeefde bloem (zeven voor maximale luchtigheid)
-1/2 liter melk
-1 zakje gedroogde gist
-1 ei
-1 eetlepel suiker
-1 theelepel zout
Zet het melk en de suiker in een pannetje. Verwarm deze tot ca 30 graden. Belangrijk, zorg dat deze echt niet te heet word, even goed de kou eraf is voldoende. Zodra de melk op temperatuur is doe je de gist erin en roer je even door. Laat de melk een 10-15 minuten staan. Net zolang tot je de gist goed ziet bubbelen.
Zeef boven een ruime bak de bloem en zout door elkander. Voeg de melk/suiker/gist melange toe en mix het geheel goed door elkander. Zodra je een mooi beslag hebt voeg je het ei toe en mix je het geheel weer door tot een mooi glad beslag. Pak en theedoek en maak deze vochtig onder de hete kraan. Drapeer hem over de bak met beslag en zet de bak vervolgens in de vensterbank boven de verwarming. In de buurt van een houtkachel mag ook zolang het maar leker warm staat. Niet meer aankomen het komende uur moet hij namelijk rijzen!
Verwarm een pan met ruim zonnebloemolie tot 180 graden.
Maak met een ijslepel of 2 eetlepels een leuk bolletje van het beslag en laat deze in de olie glijden. Tip: doop eerst de lepel(s) in de olie om plakken te voorkomen. Indien de oliebol eerst naar de bodem zakt en niet veel later weer omhoog komt is de temperatur perfect! Indien 1 kant bruin is de oliebol licht aantikken zodat deze in de olie draait om de andere zijde te bakken tot een moie bruine kleur. Uitscheppen en uit laten lekken op papier.
Beetje poedersuiker eroverhen voor de liefhebber en smulen maar.
Houd je van een oliebol met vulling? Voeg dan rozijnen/krenten/appel/sukade naar smaak toe aan het beslag en meng deze erdoorheen vóórdat je het beslag laat rijzen.
Appelbeignets en annanasbeignets zijn hier ook makkelijk van te maken. Pak mooie appels (geschild, klokhuis verwijderd in mooie dikken plaken van ca 1,5 cm) of pak annanasschijven uit blik en laat deze uitlekken. Maak het beslag zoals eerder beschreven. Haal de appels/annanas door het gerezen beslag en bak ze net als een oliebol. Je zou bij beslag speciaal hiervoor ook nog en beetje kaneel kunnen toevoegen.
Prettig en smakelijke jaarwisseling!
Maar hoe maak ik ze dan? Simpel, je maakt ze van bloem.
Men hebbe nodig:
-500 gram gezeefde bloem (zeven voor maximale luchtigheid)
-1/2 liter melk
-1 zakje gedroogde gist
-1 ei
-1 eetlepel suiker
-1 theelepel zout
Zet het melk en de suiker in een pannetje. Verwarm deze tot ca 30 graden. Belangrijk, zorg dat deze echt niet te heet word, even goed de kou eraf is voldoende. Zodra de melk op temperatuur is doe je de gist erin en roer je even door. Laat de melk een 10-15 minuten staan. Net zolang tot je de gist goed ziet bubbelen.
Zeef boven een ruime bak de bloem en zout door elkander. Voeg de melk/suiker/gist melange toe en mix het geheel goed door elkander. Zodra je een mooi beslag hebt voeg je het ei toe en mix je het geheel weer door tot een mooi glad beslag. Pak en theedoek en maak deze vochtig onder de hete kraan. Drapeer hem over de bak met beslag en zet de bak vervolgens in de vensterbank boven de verwarming. In de buurt van een houtkachel mag ook zolang het maar leker warm staat. Niet meer aankomen het komende uur moet hij namelijk rijzen!
Verwarm een pan met ruim zonnebloemolie tot 180 graden.
Maak met een ijslepel of 2 eetlepels een leuk bolletje van het beslag en laat deze in de olie glijden. Tip: doop eerst de lepel(s) in de olie om plakken te voorkomen. Indien de oliebol eerst naar de bodem zakt en niet veel later weer omhoog komt is de temperatur perfect! Indien 1 kant bruin is de oliebol licht aantikken zodat deze in de olie draait om de andere zijde te bakken tot een moie bruine kleur. Uitscheppen en uit laten lekken op papier.
Beetje poedersuiker eroverhen voor de liefhebber en smulen maar.
Houd je van een oliebol met vulling? Voeg dan rozijnen/krenten/appel/sukade naar smaak toe aan het beslag en meng deze erdoorheen vóórdat je het beslag laat rijzen.
Appelbeignets en annanasbeignets zijn hier ook makkelijk van te maken. Pak mooie appels (geschild, klokhuis verwijderd in mooie dikken plaken van ca 1,5 cm) of pak annanasschijven uit blik en laat deze uitlekken. Maak het beslag zoals eerder beschreven. Haal de appels/annanas door het gerezen beslag en bak ze net als een oliebol. Je zou bij beslag speciaal hiervoor ook nog en beetje kaneel kunnen toevoegen.
Prettig en smakelijke jaarwisseling!