Stoofpotje basisrecept met 2 varianten Indo en Goulash

Post Reply
FincaInSpanje
Posts: 1208
Joined: Fri Oct 16, 2015 5:55 am

Stoofpotje basisrecept met 2 varianten Indo en Goulash

Post by FincaInSpanje »

Stoofschotels voor de Weckpot (Basisrecept + 2 varianten)

Hallo zoals beloofd hierbij een basis voor bijna iedere stoofschotel.

BASIS
1 ui
1 kg magere runderlappen of sukade
snufje zout en peper (naar smaak)
50 gram boter of margarine
1\2 vleesbouillontablet
2 eetlepels azijn
1 blikje tomatenblokjes, zo'n 400 gram (of vers)
2 takjes verse Thijm (ongeveer15 gram)
2 laurierblaadjes
1 theelepel oregano

Bereiding

Ui pellen en versnipperen
Vlees in blokjes van ongeveer 3 cm bestrooien met peper en zou naar smaak
Boter in de braadpan en vlees aanbraden (+\- 5 minuten)
Ui de laatste 2 minuten meebakken
Bouillonblokje verkruimelen erboven
azijn, tomatenblokjes met vocht, laurierblaadjes en oregano toevoegen
Geheel circa 2 1\2 uur laten sudderen en de basis is klaar

Dit is bijvoorbeeld al goed te eten met aardappelen en sperziebonen, maar we gaan hiervan 2 varianten maken.

Variant 1 RUNDERGOULASH

2 rode paprika's
75 spekreepjes
1 teentje knoflook
2 theelepels pittige paprikapoeder
1\2 van het BASIS recept
1 bekertje zure room (125ml)

Bereiding

Paprika's wassen en in stukjes snijden
Spekreepjes in de braadpan 3 minuten uitbakken (zachtjes)
Knoflook erboven uitpersen
Paprika stukjes en paprikapoeder toevoegen en 3 minuten doorbakken
1\2 van het basisrecept toevoegen met 1 dl water aan de kook brengen
Nog 30 minuten laten doorsudderen (totdat het vlees gaar is naar eigen keuze)
Zure room toevoegen na het opwarmen net voor het serveren


Variant 2 SAMBAL DAGING GORENG

1\2 van het basisrecept
3 teentjes knoflook
2 of 3 eetlepels pindakaas
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel sereh poeder
2 theelepels sambal oelek (eigenlijk toevoegen naar smaak)
1 zakje santen 30 gram (cocos)

Bereiding

1\2 van het basisrecept in de pan doen en zachtjes opzetten
knoflook erboven uitpersen
Pindakaas, gemberpoeder, sambal en sereh poeder erdoorheen roeren
Santen met 1 1\2 dl water erdoorheen roeren
aan de kook brengen en circa 30 minuten door laten sudderen (totdat het vlees gaar is naar eigen keuze)

Beste is om dit te serveren met Nasi, Bami of Rijst.

EET SMAKELIJK.


Ik heb dit ook nog niet gemaakt in de Weckketel, maar houdt er rekening mee dat het vlees nog anderhalf uur in de ketel inkookt en met opwarmen ook nog eens goed doorkoken i.v.m. botulisme. Voor de Weckketel zou ik dus een uurtje doorsudderen aanhouden voor het basisrecept zodat het vlees nog een beetje aan de taaie kant in. Bij het wecken en opwarmen wordt het dan vanzelf super gaar.
Post Reply