Stoofpot Indonesisch Daging Rendang (oud familie receptuur)
Posted: Thu Jan 28, 2016 9:28 am
Stoofschotels voor de Weckpot (of gelijk opeten)
Recept Daging Rendang (naar Indonesisch recept van de moeder van een oud-collega)
1 kg Rundvlees (Runderlappen of Sucade). Snij het vlees in stukken ongeveer 3 cm en kook dit in een pan met water totdat het bijna zacht is.
Kruidenmix (Boemboe):
2 stuks uien
4 teentjes knoflook
3 eetlepels koreander (ketoembar)
1 theelepel komijnzaad (djintan)
3 sneetjes Laos (van ongeveer 0,5 cm dik)
4 sneetjes Gemberwortel (van ongeveer 0,5 cm dik) (djahe)
1 theelepel Curcuma (koenjit)
5 stuks kemirie noten
5 steeltjes citroengras (sereh)
4 eetlepels suiker
10 stuks puroet blaadjes (daoen jeruk purut, een soort laurier)
4 eetlepels sambal oelek
1 klein stukje trasie bakar (niet teveel ivm sterke smaak)
1 klein stukje tamarinde oplossen in water
1 bouillonblokje
1 grote blik santen (cocosmelk)
zout naar smaak
Uien, knoflook en kemirie noten eerst goed malen.
Dit mengsel toevoegen aan de koreander, komijn, curcuma, siuker, zout, sambal oelek, trasie bakar, bouillonblok.
Met een klein beetje olie dit licht aanbakken totdat het geheel lichtbruin van kleur is (goed roeren).
Voeg nu het vlees toe en de cocosmelk. Daarna de wateroplossing van de tamarinde (dus niet de tamarinde zelf), de puroet blaadjes, citroengras, stukjes laos en gemberwortel. Voeg nu ongeveer 2 liter water toe en laat het sudderen totdat het water bijna weg is. Wel af en toe goed roeren uiteraard.
Dit is een traditioneel recept en het is veel werk de eerste keer dat je het maakt, maar zeker de moeite waard. Als je het een paar keer gemaakt hebt, kun je er je eigen draai aan geven om de smaak te perfectioneren.
Houdt er rekening mee dat het vlees in een Weckketel nog anderhalf uur doorkookt. Dus ik zou iets minder water toevoegen en iets minder sudderen totdat het vlees half gaar is. Daarna in de Weckpot en je hebt een perfect geprept Indonesisch gerecht wat je jaren kunt bewaren.
Recept Daging Rendang (naar Indonesisch recept van de moeder van een oud-collega)
1 kg Rundvlees (Runderlappen of Sucade). Snij het vlees in stukken ongeveer 3 cm en kook dit in een pan met water totdat het bijna zacht is.
Kruidenmix (Boemboe):
2 stuks uien
4 teentjes knoflook
3 eetlepels koreander (ketoembar)
1 theelepel komijnzaad (djintan)
3 sneetjes Laos (van ongeveer 0,5 cm dik)
4 sneetjes Gemberwortel (van ongeveer 0,5 cm dik) (djahe)
1 theelepel Curcuma (koenjit)
5 stuks kemirie noten
5 steeltjes citroengras (sereh)
4 eetlepels suiker
10 stuks puroet blaadjes (daoen jeruk purut, een soort laurier)
4 eetlepels sambal oelek
1 klein stukje trasie bakar (niet teveel ivm sterke smaak)
1 klein stukje tamarinde oplossen in water
1 bouillonblokje
1 grote blik santen (cocosmelk)
zout naar smaak
Uien, knoflook en kemirie noten eerst goed malen.
Dit mengsel toevoegen aan de koreander, komijn, curcuma, siuker, zout, sambal oelek, trasie bakar, bouillonblok.
Met een klein beetje olie dit licht aanbakken totdat het geheel lichtbruin van kleur is (goed roeren).
Voeg nu het vlees toe en de cocosmelk. Daarna de wateroplossing van de tamarinde (dus niet de tamarinde zelf), de puroet blaadjes, citroengras, stukjes laos en gemberwortel. Voeg nu ongeveer 2 liter water toe en laat het sudderen totdat het water bijna weg is. Wel af en toe goed roeren uiteraard.
Dit is een traditioneel recept en het is veel werk de eerste keer dat je het maakt, maar zeker de moeite waard. Als je het een paar keer gemaakt hebt, kun je er je eigen draai aan geven om de smaak te perfectioneren.
Houdt er rekening mee dat het vlees in een Weckketel nog anderhalf uur doorkookt. Dus ik zou iets minder water toevoegen en iets minder sudderen totdat het vlees half gaar is. Daarna in de Weckpot en je hebt een perfect geprept Indonesisch gerecht wat je jaren kunt bewaren.