Guerilla gardening prep-style

EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Guerilla gardening prep-style

Post by EVA »

Guerilla gardening prep-style
Voor wie niet weet wat guerrilla gardening is:
Op stedelijke of braakliggende plekken (illegaal) tuintjes aanleggen. meestal bedoeld om de natuur te stimuleren of om lelijke plekken in de stad op te fleuren.
Vrijwilligers planten plantjes of gooien zaadbommetjes.

Guerilla gardening prep-style is nét iets anders....
Al enkele jaren zoek ik in de omgeving naar braakliggende terreinen; bosranden, waterkanten, weiland randen,
perkjes en andere plaatsen waar niet geschoffeld of gemaaid wordt.
Daar zaai of plant ik planten die zichzelf zonder hulp kunnen redden.
Als er ooit een situatie komt waar ik gebrek aan voedsel krijg kan ik daar oogsten. mijn omgeving wordt op deze manier mijn onderhoudsvrije tuin...
Er zijn best wel veel eetbare planten die daar uitermate geschikt voor zijn.
Prioriteit is dat het sterke, zelf reddende planten zijn die zichzelf uitzaaien of anders uitbreiden zonder menselijke tussenkomst
én dat ze er niet direct als kant en klare groenten uitzien...

Bij het uitzoeken van een plekje om te guerrilla gardenen zou ik wel rekening houden met evt milieuvervuiling...

Gelieve niet op dit topic te reageren zodat er een mooie database ontstaat..
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Guerilla gardening prep-style

Post by EVA »

Zonnewortel

Deze plant met mooie zonnebloemachtige bloemen heb ik 4 jaar geleden aan de rand van een productiebos bij een slootje geplant.Hij doet het er geweldig.
Er heeft nog nooit iemand aan gezeten, hooguit om bloemen te plukken!
De knollen zijn voedzaam, goede bron van zetmeel, smakelijk, gemakkelijk te bereiden, eenvoudig te oogsten. breidt langzaam maar gestaag uit.
deze soort ga ik op meer plaatsen planten...
Tip: niet te dicht bij de wortels van de bomen planten want dan wordt het oogsten knap lastig...
Image

Image
https://www.vreeken.nl/409630-zonnewortel-herman
Last edited by EVA on Thu Dec 17, 2015 10:02 pm, edited 2 times in total.
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Guerilla gardening prep-style

Post by EVA »

Crosne

Deze soort heb ik op een braakliggend terrein geplant. op den duur gaan ze hier weer bouwen maar voorlopig heb ik er stiekem een tuintje van gemaakt.
Staat er nu 3 jaar, breid netjes uit, al 2 keer geoogst om de uitbreiding binnen de perken te houden.
Deze plant ziet er bijzonder weinig spectaculair uit. als je hem niet kent dan loop je ze zó voorbij...
Knapperige knolletjes. voedzaam, lekker als afwisseling. kan rauw en gekookt gegeten worden. eet ze als krieltjes of wok ze als groenten.

Image
Image
https://hofvansteden.wordpress.com/eetb ... n-affinis/
https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/s ... 710/crosne
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Guerilla gardening prep-style

Post by EVA »

Melganzevoet

Wilde plant, wordt al sinds mensenheugenis gebruikt als groente (spinazie)
Van de zaden kan een meel (Melganzevoet) gemalen worden.Vorig jaar in een ruigte(natuurgebied) gezaaid.
er stond dit jaar een veldje van 4 vierkante meter, goed uitgezaaid. de planten waren zeker anderhalve meter hoog
en zagen er goed uit dus ik heb er alle vertrouwen in dat er volgend jaar nóg meer staat.


Image
Image
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Guerilla gardening prep-style

Post by EVA »

Quinoa

Familie van bovenstaande. Dit jaar aan de rand van een aardappelveld gezaaid.
De quinoa heeft vrij veel voeding nodig dus leek een plek bij landbouwgrond me een goede plek. ze waren enorm!
helaas te laat om zaden te oogsten, de muisjes waren er eerder bij...
de zaden van de quinoa zijn behoorlijk groter dan die van z'n wilde grote broer dus ze zijn ook eenvoudiger te oogsten.
Deze zaden kunnen gebruikt worden als graansoort maar is er geen familie van. glutenvrij.
de blaadjes worden als spinazie bereid. niet teveel blad oogsten want dan krijgt hij minder zaden.

Image
Image

http://dezelfvoorzieningsbijbel.blogspo ... uinoa.html
http://denieuwetuin.be/46-quinoa
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Guerilla gardening prep-style

Post by EVA »

Haver, rogge en gerst

Bij veel mensen bekend maar niemand oogst er zaden van...
Deze heb ik ook aan de rand van een weiland aan de slootkant gezaaid.gewoon wat losjes gestrooid. walkanten worden zelden gemaaid,
hooguit worden de sloten gehekkeld (fries woord?). Jaren geleden gezaaid en helaas stonden er dit jaar alleen nog planten van de Haver.
blijkbaar de sterkste soort van de drie.
Genoeg zaden kunnen oogsten van de overige soorten om op meerdere plaatsen weer uit te zaaien.
en ach, daar gaat het me ook eigenlijk om. om de verse zaaizaden....

Image
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Guerilla gardening prep-style

Post by EVA »

Struisvaren (matteuccia struthiopteris)

Op verschillende plaatsen uitgezet. in perkjes, bosranden en braakliggende terreinen.
prachtig noodrantsoen! er weten maar weinig mensen dat deze varen te eten is....
hij schijnt te smaken als een kruising tussen asperges en broccoli, Zelf helaas nog nooit gegeten...ik durf nog niet...
de jonge scheuten, ook wel fiddleheads genoemd, kun je na 15 minuten koken eten. ze zijn rijk aan vitaminen A en C, niacine en riboflavine.
Breiden zichzelf prima uit door middel van wortelstokken. na twee jaar zijn ze groot genoeg om van te oogsten.


Image
Image
http://varenvereniging.blogspot.nl/2011 ... teris.html
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Guerilla gardening prep-style

Post by EVA »

Hemelsleutel

Omdat hij bij mij in de tuin vreselijk groot werd heb ik hem gedeeld en her en der uitgeplant. hij houd er echt niet van om gemaaid te worden maar wel van zon dus heb ik hem op de westkant van een nagemaakte grafheuvel geplant. het is een mooie sierplant en er komen weinig mensen dus laten ze daar mooi staan.
er stonden eerst 5 kleine stekken, nu zijn het enorme bossen geworden....
De jonge scheuten en toppen van de hemelsleutel zijn eetbaar. apart mondgevoel en smaakje voor door de sla.

Image
Image
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Guerilla gardening prep-style

Post by EVA »

Bosaardbei

Natuurlijk de bosaardbei overal uitgeplant! deze plant breid zichzelf prima uit...zelfs op zonnige plaatsen.
en als je de witte variant (ananasaarbei) plant dan blijven de vogels er ook nog eens vanaf.....
en de meeste mensen weten niet eens dat de witte aardbei rijp is en wordt dus ook door hen niet geplukt.
Zeker als er geen lekkernijen meer zijn is dit een heerlijke aanvulling op het dieet.
doordat de aardbeitjes zo klein zijn heb je weinig oogst...of je moet ze op veel plaatsen uitgeplant hebben!

Image

http://www.zadenier.nl/a-29060113/diver ... ria-vesca/
http://ecolonie.org/eco/nl/meewerken/pr ... osaard.php
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Guerilla gardening prep-style

Post by EVA »

Salomonszegel Polygonatum multiflorum

Deze plant houd van bos dus daar heb ik hem ook geplant...
zelf nog nooit gegeten.
Alleen de jonge scheuten zijn eetbaar, de besjes zijn zelfs heel giftig. Dus perfect voor de schoonmoedersalade
Niet een favoriet van me maar wel ontzettend leuk!

Image
Image
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Guerilla gardening prep-style

Post by EVA »

Vervolg...
deze soorten ga ik nog wat uitgebreider behandelen...nog even geduld!


zeebiet
Amarant
Amarantkoren

Hamwortel
Winterpostelein
Daslook
zevenblad
Kliswortel
Melde
Last edited by EVA on Mon Dec 21, 2015 10:51 am, edited 6 times in total.
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Guerilla gardening prep-style

Post by EVA »

Aardpeer.

-erg handig als prepperplant omdat hij zonder enige hulp als een gek uitbreidt.
deze plant wordt soms wel 2/3 meter hoog en ziet eruit als een zonnebloemsoort.
helaas is de aardpeer al wat herkenbaarder.

sommige soorten bloeien, andere soorten weer niet. als ze niet bloeien hebben ze doorgaans grotere knollen.
voordeel is dat hij winterhard is en de knollen kunnen de hele winter geoogst worden.
als de grond enigszins los is krijg je altijd een grote oogst.

je hoeft de aardpeer niet bij een zadenhandel oid te halen. ga gewoon naar een bio winkel en haal een kilootje. helemaal niet duur.
je kunt ze meteen in de grond zetten.

Ik vind de smaak een tikkeltje zoet maar best smakelijk. jonge verse knollen hoef je niet te schillen, even afboenen is voldoende.
je kunt ze bereiden als aardappelen of wokken als groenten of gooi ze door de soep. rauw door de salade is ook nog een optie.
als je niet gewend bent aardpeer te eten houd er dan wel rekening mee dat je er behoorlijk winderig van kan worden.
De wortels bevatten fructanen, biotine, calcium, ijzer, natrium en inuline

deze knol heb ik met opzet alleen in mijn tuin. het is een enorme woekeraar...
Er is een stuk waar de Kaukasische berenklauw staat. dat is ook een woekeraar. daar ga ik dit jaar een stel knollen planten. eens zien wie er wint.

Image
Image

http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1 ... t-aardpeer
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Guerilla gardening prep-style

Post by EVA »

Indianenwortel
Apios americana

Een van mijn favorieten.
dit is een erg gemakkelijke knol om te telen. zet hem op een liefst zonnige plek en hij doet het uitstekend.
winterhard en eigenlijk best wel mooi... hij lijkt wel wat op de blauwe regen.
je zou echt niet zeggen dat er ook maar iets eetbaars aan deze plant zit. het is net een sierplant!

helaas duurt het drie jaar voordat zijn knollen helemaal klaar zijn.
bij het rooien stop je de kleinere knollen gewoon weer in de grond.
hij breidt erg gemakkelijk uit. alweer een woekeraar...

de smaak is wat kastanjeachtig. je kunt ze bereiden zoals je met aardappelen doet.
ook de bloemetjes zijn eetbaar en smaken gek genoeg een beetje naar chocolade.
de geur is wat apart. de een vind het naar chocolade ruiken de ander vind het onaangenaam naar aas ruiken.

de apios houd niet van teveel voedsel dus ik heb hem aan de rand van een productiebos geplant.
hij staat er nog maar 2 jaar en doet het prima. volgend jaar ga ik oogsten om het woekeren tegen te houden...


Image

Image

http://www.versvancees.nl/product/eetba ... loemetjes/
https://www.vreeken.nl/409090-indianenaardappel
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Guerilla gardening prep-style

Post by EVA »

Eeuwig moes
Brassica oleracea var ramosa

Dit is een ouderwetse koolsoort. waarschijnlijk een van de eerst gecultiveerde koolsoorten.
de kool zaai je niet maar stek je. in de bladoksels groeien al snel nieuwe 'koppen' .
deze stek je het beste in het voorjaar tot de zomer. bijzonder eenvoudig!
de kool bloeit in principe niet! als hij wel bloeit is het waarschijnlijk geen echte eeuwig kool.

De kool leeft erg lang, er zijn gevallen bekend van 40 jaar oude planten.
hij verdraagt temperaturen van zeker 20 onder nul maar als hij tóch bevriest moet je hem niet weggooien.
de kans is groot dat hij bij de wortels toch weer uitloopt.

Omdat hij weinig last heeft van plagen en ziekten is het een perfecte preppersplant.
slakken willen wel eens een hapje nemen evenals rupsen maar de plant heeft er weinig last van.
Een droge wal naast een natuurgebied leek me wel een prima plaats om wat stekken uit te planten maar het blijkt dat de ganzen er dol op zijn.
in de winter zitten er dus geen toppen meer in....toch zijn ze weer prachtig groen in de zomer.

Je oogst iedere keer enkele bladeren van een plant. de jonge bladeren zijn ook rauw erg lekker.
de oudere bladeren kun je net als boerenkool bereiden. ik gebruik de bladeren in allerlei wokgroente schotels.
lekker in de bami en nasi maar ook in de soep is hij prima te eten.
je oogst van de zomer tot ver in de winter.
de voedingswaarden zijn praktisch dezelfde als boerenkool.

Image

https://www.vreeken.nl/831470-eeuwig-moes
http://www.levenvanhetland.nl/kool.htm
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Guerilla gardening prep-style

Post by EVA »

Pastinaak


In Engeland een gewaardeerde groente, hier een van de 'vergeten groenten'
de bermen staan hier altijd vol met de wilde variant waar de gekweekte soort sprekend op lijkt.
Handig 'onkruid'....

bijzonder smakelijk.
een ietwat kruidige variant van een (niet heel zoete) wortel.
perfect voor in de soep, prima als wok groente of gewoon gekookt.

Bijzonder gemakkelijk te kweken.
Op mijn moestuin zaai ik ze in goed losgemaakte grond alwaar ze wel 55 cm lang kunnen worden.
op mijn guerrilla plekje zaai ik ze gewoon tussen het gras, beetje aarde erover, water geven en klaar...
de wortelen worden daar niet zo lang en zijn vaak vertakt maar dat maakt niet uit, ze zijn nog net zo eetbaar!

Zaden van de pastinaak zijn maar 2 jaar kiemkrachtig.
vaak laat ik ze daar dan ook bloeien, zo heb ik weer verse zaden!

Image

Image
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Guerilla gardening prep-style

Post by EVA »

Peterseliewortel
Petroselinum crispum var. tuberosum

-Heerlijke toevoeging aan verschillende gerechten.
het blad kan gegeten worden als gewone peterselie, de wortel is iets milder van smaak.
erg lekker als puree. fijne plakjes zijn lekker in salades. uitstekend in de soep.
de smaak zit een beetje tussen pastinaak en knolselderij in.

peterselie heeft mooi blad maar is verder niet bepaald opvallend.
zet hem in je bloembed of aan de rand van een bos en niemand ziet het...

zaaien in de vroege lente, oogsten vanaf augustus tot de lente.
De wortelpeterselie werkt tegen winderigheid...misschien een idee om hem tegelijk met de aardpeer te eten?

Image

Image



http://www.vlaamszaadhuis.com/winkel/in ... e%20wortel
http://www.nieuwzeelandshert.com/recept ... tsaus.html
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Guerilla gardening prep-style

Post by EVA »

Schorseneer
Scorzonera hispanica

Prachtige preppersgroente. de bladeren zien er niet eetbaar uit en ook de wortel ziet er niet echt smakelijk uit...

deze wortel behoort (alweer) tot de vergeten groenten. en daar is een reden voor!
ze oogsten lastig want ze breken nogal eens bij het uitsteken.
ze zitten altijd onder de modder, vooral als ze op de klei hebben gestaan.
het schillen is één grote ellende. er komt een melkachtig sap uit waar je handen zwart van worden en dat is amper van je handen af te krijgen.
ze verkleuren waar je bij staat tot een grauwe onsmakelijke kleur grijs/bruin...
vroeger was de bijnaam van de schorseneer dan ook 'keukenmeidenverdriet.

maar overal is een oplossing voor!
Ze zijn beter te schillen als je ze een tijdje in een badje water legt. Trek dan je latex handschoenen aan, schrob de wortels en schil ze met een dunschiller. Leg de schorseneren in schoon water met wat citroensap zodat ze niet verkleuren.

Kook ze met bouillon anders zijn ze wat smakeloos.
Natuurlijk kun je ze ook in de wok of in de soep doen.
ze smaken enigszins nootachtig.

Tot nu toe heb ik deze wortel alleen in het wild gezaaid voor de nieuwe zaden.
zaai ze in april in (als het even kan) zandgrond.
oogsten kan vanaf oktober/november maar het beste zijn ze in februari. een echte wintergroente dus.

Image
Image
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Guerilla gardening prep-style

Post by EVA »

Nieuw Zeelandse spinazie
Tetragonia tetragonioïdes.

Bekend bij experimenterende moestuinders maar verder praktisch onbekend.
en onbekend betekend meestal niet herkend...

Het dikke vetplantachtige blad is te gebruiken als spinazie, rauwe jonge blaadjes in salades, ouder blad stoven.

Omdat het van nature een warmte minnende plant is heb ik deze aan een walkant op het zuiden gezet. lekker in de luwte en de zon.
Groeit met enige bewatering en veel warmte vrij goed en zaait zichzelf (de afgelopen twee jaar) uit.
ik heb nog geen idee of het zichzelf uitzaaien stopt na een echte vorstperiode...

Image
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Guerilla gardening prep-style

Post by EVA »

Akelei
aquilegia vulgaris

Wie had dat ooit gedacht...De akelei is eetbaar!
omdat de plant er met z'n prachtige bloemen zo heerlijk giftig uitziet had ik het echt niet verwacht maar het is echt zo...de akelei heeft eetbare blaadjes en bloemetjes!
De jonge blaadjes van de akelei kun je in het vroege voorjaar door de sla doen. Ook de bloemen zijn eetbaar en doen het goed in een salade.

De Akelei hoort in een bosachtige, vochtige omgeving dus doet het prima in de schaduw.
eenmaal gezaaid komen ze elk jaar weer terug. akelei houd niet van natte voeten of van teveel wind.

Omdat ik niet van plan ben om hele salades van akeleiblad te maken heb ik puur voor de lol de akelei een beetje uitgezaaid in het productiebos hier een paar kilometer vandaan.

de Akelei kan verschillende kleuren en vormen hebben maar deze roze heb ik zelf uitgezaaid

Image
Image
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Guerilla gardening prep-style

Post by EVA »

Hosta
Hosta

Natuurlijk mag de Hosta hier niet ontbreken! deze prachtige sierplant is namelijk ook eetbaar...
De jonge scheuten mag je in het voorjaar oogsten en kun je zowel rauw als gestoofd eten.
De oudere balderen kun je gekookt eten.

Deze plant staat bekend als schaduwplant maar er zijn ook soorten die prima in de zon kunnen.
zaaien is een lastige bezigheid dus gewoon naar het tuincentrum om een paar planten te halen.
je kunt de Hosta na een paar jaar vermeerderen door hem in de lente te scheuren.

Je kunt de Hosta gewoon in je voortuin zetten en eten als tshtf...

Image

Image
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Guerilla gardening prep-style

Post by EVA »

japanse duizendknoop
Fallopia japonica

Dit is een plant die je absoluut niet moet uitplanten. het is een van de meest invasieve planten ter wereld.
als hij ergens groeit is bij vrijwel onmogelijk weer uit te roeien.
de wortels kunnen wel drie meter onder de grond zitten en uit elke centimeter wortel komt weer een nieuwe plant.
wieden en afmaaien heeft geen enkele zin, hij komt toch weer terug. de plant heeft daarnaast ook nog eens geen natuurlijke vijanden...
Neem snijafval nooit mee naar huis! voer direct af want uit elk stukje stengel kan ook weer een plant groeien!
de stengels groeien door asfalt, muren en je fundering heen.

In Nederland en Belgie is de plant al flink uitgebreid dus er moet ergens in je buurt wel een bosje van het spul groeien.
En in zo'n geval is er maar een oplossing; If you can't beat them, eat them!

De jonge scheuten schijnen lekkerder te zijn dan rabarber. er zijn ook verslagen van mensen die de scheuten wrang en bitter vinden...
je kunt ze dan ook voor dezelfde recepten gebruiken. voor jams, chutney, limonade etc etc.

De japanse duizendknoop bevat Vit. C en A en verschillende mineralen. Het is een grote bron van resveratrol, een stofje wat ook in wijn zit.
Reservatrol zorgt voor verlaging van cholesterol en vermindert de kans op een hartaanval. tevens verlaagt de stof het verloop van alzheimer.

Image
Image
Image
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Guerilla gardening prep-style

Post by EVA »

Aardaker
Lathyrus tuberosus
Friese naam; 'Reade skuontsjes (rode schoentjes)

Deze plant staat nog op mijn verlanglijstje.
als ik zaden te pakken kan krijgen dan plant ik hem volgend jaar in mijn moestuin om wat ervaring met deze plant op te doen.

Dit is toch net een sierbloemetje? kun je die niet in elke zadenwinkel vinden?
hij lijkt zeker op de sier lathyrus( geurerwt) maar deze soort is inheems en heeft eetbare knolletjes!

Vroeger werd de aardaker nog commercieel geteeld in zuid holland en zeeland.
hij werd zelfs uitgevoerd naar frankrijk.

Je kunt de knolletjes als aardappels eten, poffen als kastanjes of puree van maken.
van de bloemen werd vroeger ook parfum gemaakt. een fijn ingrediënt voor eigengemaakte zeep misschien?
er is ook nog eens een plantaardige olie uit te winnen. je kunt ze ook gebruiken als koffiesurrogaat.
ook de bloemen en de peultjes zijn eetbaar. multifunctioneel dus.
pas na 4 jaar 'settelen' kun je de knolletjes voor het eerst oogsten.

Winterhard en brengt stikstof in de tuin.


Image
Image

https://www.vreeken.nl/000900-aardaker
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Guerilla gardening prep-style

Post by EVA »

Kardoen
Cynara cardunculus

Deze eetbare distel is niet een van mijn favorieten omdat hij zichzelf niet red in de 'wilde' natuur maar
omdat hij er niet uitziet als een eetbare plant past hij toch in het rijtje.

De Kardoen is familie van de artisjok en ook van deze plant kun je de bloembodems dus eten.
Van de kardoen wordt meestal de vezelige kern van het blad gegeten.
aangeraden wordt om de stelen te schillen en dan te blancheren.
de smaak is enigszins bitter maar door een paar weken voor de oogst de stelen te bleken wordt de bitterheid minder.
Bleken doe je door karton om de plant te binden.

De Kardoen dient eind winter (feb) voorgekweekt te worden in een verwarmde ruimte met veel licht.
de plantjes zijn niet vorstbestendig dus pas in mei uitplanten en met nachtvorst de plantjes beschermen.
De plant kan uitstekend tegen droogte, niet zo goed tegen nattigheid...

als sierplant misstaat hij niet in de bloemborder dus is het misschien een idee om de kardoen in een pot te planten.
als de vorst valt zet je hem gewoon weer vorstvrij....zo is de plant ook nog eens meerjarig.

Image

Image
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Guerilla gardening prep-style

Post by EVA »

Suikerwortel
Sium sisarum

Daar is er weer een...een vergeten groente. de komst van de aardappel heeft veel soorten de nek om gedaan.
voor de aardappel was ons voedsel waarschijnlijk veel gevarieerder.
Omdat de suikerwortel zoals de naam zegt zoet is werd hij vooral door de adel gegeten.

De plant is een schermbloemige en uit ervaring weet ik dat veel mensen problemen hebben om schermbloemigen uit elkaar te houden.
Dit feit maakt de plant uiterst geschikt als preppersplant. zorg ervoor dat jij hem wél herkent!


De kluwen wortels zijn best lastig te oogsten dus zaai de plant in zo los mogelijke grond.
zaaien in augustus/oktober, oogsten kan het jaar erop vanaf augustus.
de wortels zijn dan ongeveer een vinger dik.
plant of zaai hem op een vochtige maar niet te natte grond
de plant is meerjarig maar de kwaliteit van de wortels neemt snel af. zorg dus elk jaar voor nieuwe planten.
je kunt de plant ook vermeerderen door de plant in het voorjaar te scheuren.
Plant hem aan de rand van je tuin of aan de rand van een bos, de plant kan wel anderhalve meter hoog worden.

Het gebruik van de wortel is eenvoudig; laat je creativiteit er maar op los!
koken, bakken, frituren en pureren is allemaal mogelijk.

Image

Image

http://www.levenvanhetland.nl/suikerwortel.htm
http://www.cruydthof.nl/suikerwortel.html
EVA
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 09, 2015 1:03 am
Been thanked: 1 time

Re: Guerilla gardening prep-style

Post by EVA »

Haverwortel\(paarse morgenster)
Tragopogon porrifolius

Als 'ervaringsdeskundige' heb ik dit over de plant te zeggen;
Vreselijk ding!
de wortels zitten net zoals bij de schorseneer vol met melksap, hij ziet er niet uit, valt steeds om, bloeit alleen 's morgens en zaait als een gek uit.
lastig in een moestuin dus.
maar dat maakt hem nog wel een prima preppersplant...niet veel mensen zullen hem herkennen als een eetbare plant en
hij red zich prima in het wild.

Omdat het een wortelgewas is doet hij het best op zanderige of losse grond.
zaai hem in het voorjaar en oogst in het najaar tot februari.
zelf heb ik hem aan de randen van enkele natuurgebieden en recreatiegebieden gezaaid en op een paar plaatsen na doet hij het prima.
oogsten doe ik nog niet, het gaat me vooral om de uitbreiding en de verse zaden.

De jonge bladeren kunnen als sla of als spinazie gegeten worden.
De wortel schijnt naar oesters te smaken.
bereiden zoals schorseneren.

Image

Image

Image

http://www.de-werkplaats.info/index.php ... ts_id=1605
https://www.debolderik.net/soort-detail ... r&letter=T
Last edited by EVA on Mon Dec 21, 2015 4:09 am, edited 1 time in total.
Post Reply