Page 2 of 2

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Sun Mar 26, 2017 11:24 am
by Flos
Bedankt mannen. Omdat ik niet zeker van de werkwijze was heb ik mijn 2 gekregen forellen deze middag in de pan gebakken. De volgende ga ik roken.

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Sun Mar 26, 2017 2:43 pm
by Flos
Deze morgen een stuk zalm met vel in mijn rookoven gelegt. Die heeft 6 uur droog gepekeld en daarna 12 uur gerust . Mijn zelf gemaakte rookmot bak doe het goed volgens mij.
Ik heb een bakje gemaakt in geperforeerd plaatstaal. Daar heb ik mijn eigen mengsel van rookmot in gedaan aangestoken en doen roken. Ik had wel twee pogingen nodig voordat het goed op gang was. Maar nu rookt het al 7u en het gaat nog steeds goed. Ik hou de temperatuur net onder de 30°boven aan in mijn oven gemeten. Volgens mij is het dan op de rooster waar mijn zalm op ligt zo een 28° graden en dat is perfect.
Ik mag mijn stook plaats van mijn oven niet open doen want dan komt er te veel zuurstof in gaat de vlam in mijn mot stijgt de temperatuur en is het voor de helft om zeep. Dus geduld. De zomertijd is er dus een uur langer licht om te controleren.
De volgende keer doe i' het lijk @Lewieke en dat is s'nachts roken.

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Sun Mar 26, 2017 3:35 pm
by wodan
En dat terwijl je juist gestopt was met roken :D :D

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Sun Mar 26, 2017 3:49 pm
by Lewieke
Zes uur droog pekelen lijkt me wel lang. Laat eens weten hoe dat meeviel. De laatste zalm die ik rookte was niet genoeg gepekeld, dus het is ook weer even zoeken.

L. @flos

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Sun Mar 26, 2017 3:50 pm
by DonTor
ghostwhiper wrote:2 uur nat pekelen is echt te lang voor forel, meer dan een uur is echt niet nodig.
De 45min per cm dikte is idd correct en dat leerde ik nu in 7 jaar hotelschool ;)

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Sun Mar 26, 2017 4:19 pm
by Flos
Na 8uur roken is het plots gestopt na controle was de reden gebrek aan brandstof. Ik heb mijn bakje nog eens voor de helft gevuld en terug aan gestoken. Het schijnt dat een kleine onderbreking geen invloed op de smaak zal hebben.

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Sun Mar 26, 2017 6:13 pm
by Flos
Mijn bij vulling is kennelijk dubbel zo snel opgesmeult dan de rest.
Ik heb het stukje zal uit mijn rookoven gehaald en ten rusten gelegt in de koelkast.
Ik kon het natuurlijk niet laten een klein sneedje te proeven.
Al bof ik nu op mijn eigen werk maar dat is een van de beste stukjes gerookte zalm dat ik ooit heb gegeten.
En @Lewieke zeker niet te zout.

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Sun Mar 26, 2017 6:35 pm
by Flos
20170326_200354.jpg
Het stuk zalm net uit de rookoven

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Sun Mar 26, 2017 6:50 pm
by Lewieke
Absoluut. Als je een keer zelf gerookt hebt, wil je dat niet meer uit de winkel. Dat heb ik ook met wijn, confituur, honging, ... .

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Mon Mar 27, 2017 7:24 am
by Flos
Niemand vraagt naar mijn recept van mijn pekel en de samenstelling van mijn rookmot. Dus plaats ik het zomaar.
Mijn zalmstuk woog 816gr. Ik zou 750gr grof zout gebruiken per kg en 350gr bruine suiker.
Maar aangezien ik geen muggenziften ben heb ik gewoon 650gr zout en 300gr suiker gebruikt.
Ik heb rotszout gebruikt een soort zout heelgoed geschikt voor pekelen van vis.
Alles goed mengen in een pot. Mijn suiker vertoonde al wat klonters die heb ik allemaal manueel gebroken.
In een schaal waar het stuk vis net inkon heb op de bodem een laag pekel mengeling gelegt.
Dan mijn stuk zalm op het vel. Van tevoren goed droog gedept en op graten gecontroleerd.
Dan ben ik flink met de pepermolen er overgegaan verse tijm en rozemarijn blaadjesheb ik er ook rijkelijk over gestrooid.
En dan de rest van mijn zout suiker mengeling. Een stuk aluminiumfolie er overheen en 6u in de koelkast.
Na 6u de vis uit de pekel gehaald en zorgvuldig afgespoeld. En dan 12u te ruste gelegt op een rooster min of meer in de tocht.
Nu kan het in de rookoven.
Mijn rookmot.
Zoals Lewieke al scheef kost rookmot veel geld voor wat het maar is . Dus had ik van tevoren geëxperimenteerd met wat ik liggen had.
In een zelf gemaakt bakje vol gaten van 13x42x7cm leg ik een laag houtschilfers die gebruikt worden om bv. konijnen of kippen mee te strooien in een hok. Te koop in alle dieren speciaal zaken in grote en kleine verpakkingen.
Dit 1cm dik. Daarop een laag eik machine schaafsels dan terug strooi schaafsels en zo verder telkens ongeveer 1cm tot de bak vol is en goed aandrukken. Hier en daar een takje tijm en rozemarijn er tussen.
Ik heb het aangestoken met een gasbrandertje het lukte mij eerst niet . Maar met die binnenste van een maïskolf kreeg ik het aan de praat. En het heeft meer dan 8u gesmeuld.
Ik heb het dan nog eens terug opgevuld met de bijde soorten houtsnippers gemengd in een emmer maar dit ging er dubbel zo snel doorheen als het eerste bakje.
Nu mijn tweede rook project is geslaagd het eerste was een stuk spek maar dat moet nog 2 weken drogen.
Ik ga de mensen die er mij terug doen aanzetten te roken gelukkig maken met een stukje zalm.

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Mon Mar 27, 2017 7:31 am
by Lewieke
Je zal er zeker plezier aan beleven. Bedankt voor het delen van je ervaringen. Suiker voegde ik zelf nog niet toe. Enerzijds bespaar je hallucinant veel als je zelf rookt én je weet dat er geen chemische toevoegingen aan te pas komen. Mijn huisgenoten willen geen andere zalm meer dan zelfgerookt.

L.

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Mon Mar 27, 2017 10:21 am
by janc
Wist je dat sommige " gerookte producten " simpelweg rookadditieven krijgen of men verneveld een product op worsten om ze chemisch te roken . ( die worsten zien zelf geen rook . Enkel drogen en dan additief op vernevelen )

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Mon Mar 27, 2017 10:47 am
by Flos
@janc klopt er bestaan zelfs kruiden om het product een rook smaak te geven.

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Mon Mar 27, 2017 4:02 pm
by FincaInSpanje
Dat is een mooie ton geworden Flos met een 300 liter inhoud. Ik denk dat je hier nog veel plezier aan gaat beleven.

Verstuurd vanaf mijn GT-I9505 met Tapatalk

Re: Roken in een rookoven.

Posted: Mon Mar 27, 2017 6:47 pm
by wodan
Inderdaad rookt men tegenwoordig zonder rook :D Ook noten roostert men zonder warmte, maar door chemische baden...
Hoe meer je weet van wat er in de voeding allemaal gebeurt, hoe minder men wil eten :D

Wat je zelf doet, doe je meestal beter (gezonder) en soms nog goedkoper ook!