Page 4 of 12

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Mon May 02, 2016 8:58 am
by ghostwhiper
het zou heel goed kunnen dat je gepasteuriseerd honing gebruikt hebt @lewieke.
de structuur van honing veranderd en diverse enzymen breken af door de verhitting.

hier wat meer info over honing en de percentages van welke suikers er in zitten http://www.joostpeschier.nl/nederlands/ ... ing_nl.htm

rauwe honing bij de imker vandaan lijkt me de beste optie, de bijen staan nu ongeveer op het fruit dus met een week of 3 dan kun je bij lokale imkers wel terecht voor verse fruithoning die wat fruitiger smaakt.
na het fruit is de bloemenhoning aan de beurt en die smaakt wat zoeter dan dan fruithoning.
eind augustus krijg je de heide honing, die is pittig zoet en kristaliseerd wel snel vergeleken met de fruit en bloemenhoning.
je kan helemaal los met het expirimenteren van het gebruik van diverse honingsoorten.

de werkbij heeft goede honing en kan ook grotere hoeveelheden leveren.
http://www.dewerkbij.nl/webwinkel.php?sg=2

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Mon May 02, 2016 9:14 am
by Lewieke
De werkbij levert een honingwijn en mede voor ongeveer 7e per fles. Rekening houdend met de hoeveelheid honing die er nodig is om mede te maken kom ik er met die prijsstelling niet. De honing kost tussen 10-15€/kg. Daarmee maak je 3l wijn, daarbij moet je nog rekening houden met het werk, de bottelen, de kostprijs van de fles en stopsel en het etiket. De wijn zelf heeft tegen die prijzen een nettokostprijs van 4€ per fles, zonder rekening te houden met het werk, verpakking, transport, investeringen, ... . Ik zal een goedkopere leverancier moeten zoeken om die prijs te verslaan.

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Mon May 02, 2016 9:24 am
by ghostwhiper
veel goedkoper dan de werkbij de honing levert gaat het niet worden.
zoals ze zelf al aangeven op de site is de honing volgens dagprijzen en die worden ook door de meeste imkers die verkopen gerekend.
de prijzen zullen straks weer gaan dalen met een euro of 2 per kg zodra de productie op gang komt.

de honingwijn en mede van de werkbij kun je niet tegen op concurerren, die produceren enkele duizende flessen per dag en tevens is de inkoop dan een heel stuk goedkoper.
verschil tussen hobby en commercieel.

Kosten houden van bijen:
aanschaf bijenvolk 250 euro minimaal.
kast en toebehoren 500 euro.
honingslinger vanaf 300 euro

de laatste paar jaren gaat het heel slecht met de bijen en is er een hoge sterfte in de winter daarom is de prijs voor een volk enorm gestegen en als je daar maar een kilo of 5 vanaf haalt zie je gelijk waar de kosten zijn.

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Wed May 04, 2016 8:17 pm
by Lewieke
Intussen heb ik in mijn netwerk even gekeken of er imkers tussen zitten. Ik vond er 4. Bij eentje die ik geregeld ontmoet heb ik een bestelling geplaatst voor 20kg honing. Ik betaal 8e/kg voor echte natuurhoning, zonder toegevoegde suikers. Levering binnen enkele weken. Het lijkt me een redelijke prijs.

@ghostwhiper

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Wed May 04, 2016 9:11 pm
by ghostwhiper
dat is geen gekke prijs @lewieke.
ben benieuwd hoe de volgende poging verloopt (en bied me vrijwillig aan als proefpersoon)

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Thu May 05, 2016 5:58 am
by Lewieke
Ik heb de prijs gedrukt door : het spul af te halen en zo de transportkost en -tijd te beperken, de honing te laten leveren in een grote emmer van 20kg ipv individuele verpakking van glazen potjes en dekseltjes en door bijkomende bestellingen in het vooruitzicht te stellen.

L.

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Sun May 15, 2016 2:34 pm
by wildemossel
Het klinkt alsof je op de goede weg bent. Maar ben je nu niet zelf het wiel aan het uitvinden? Zelf ben ik lid van het oudste gilde van NL. Niet dat dat zo knap is (je kan gewoon lid worden), maar ons gilde geeft cursussen aan mensen, die je perfect de kneepjes bij brengen. Dat scheelt een hele hoop fouten en frustratie. Misschien doet jouw club dat ook? Gewoon doen en lekker een eclectische wijnmaker worden, in jouw geval dus veilig voor je partner....
Hier staan behoorlijk veel flessen van diverse jaren. Ik moet nog 60 liter appelwijn bottelen in drukflessen om te hergisten, en een liter of 40 bramen/druiven-port om gewoon te bottelen. Mocht je vragen hebben en ik kán ze beantwoorden, stel ze dan gerust!

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Sun May 15, 2016 5:26 pm
by Lewieke
Ik ben lid van een gilde en volgde een cursus van in totaal een uur of 10. Ondanks die cursus maak je ook nog fouten. Gelukkig leer ik daar uit.

Intussen ben ik met een nieuwe wijn gestart. De voorbereidingen zijn getroffen. Batch 10 komt er aan : banaan, rozijn, bosbes. Een licht rozige wijn moet het worden.

@wildemossel Misschien kan jij me vertellen hoe je het aanpakt om je appels te persen. Ik heb een kilo of 20 in de vriezer zitten, netjes in partjes gesneden, hoe ga jij verder? Het probleem waar ik tegen aanloop is dat het appelsap snel oxideert. Misschien is dat te verhelpen door er zuur aan toe te voegen?

Ik probeerde al 2x een pulpgisting met appels maar dat blijkt geen goed idee te zijn, 2x mislukt. Werk jij met pulpgisting voor appels?

L.

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Sun May 15, 2016 8:03 pm
by wodan
Ik zou denken aan citroenzuur / vitamine C tegen oxidatie.

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Sun May 15, 2016 8:19 pm
by Lewieke
Ascorbinezuur voeg ik normaal wel toe.

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Mon May 16, 2016 3:38 pm
by wildemossel
Hoi Lewieke,
Nee ik doe bij appels nooit een pulpgisting, dat werkt dus niet.
Het beste is om appels door een appelvreter te halen. Helaas zijn die niet goedkoop (misschien iets om samen met het gilde aan te schaffen?), voorbeelden kan je vinden op internet bij bv brouwmarkt.
Vervolgens gaat die pulp, geloof het of niet, in een ouderwetse huishoudcentrifuge (die heel erg schoon is maar dat spreekt), en waarvan de trommel bekleed is met een snel uitneembaar doek. Na elke batch even leegschudden. Het sap wat je nu krijgt laat ik lopen in een vat waarin ik al ascorbinezuur (vit C) heb gedaan om oxidatie tegen te gaan ( en wat sulfiet, maar dat gaat bij jou dus niet.)
Vervolgens snel beginnen met fermenteren, appels zitten vol met natuurlijke gisten, en anders zijn die je voor.......

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Mon May 16, 2016 8:29 pm
by Lewieke
Ik heb een kleine appelvreter van 7 kg, daarna perste ik de appels met een pers van 18l, maar dat is allemaal nogal omslachtig. Op aanraden van een collega-brouwer waste ik de appels in water met wat sulfiet in, ik sneed ze in partjes en deed ze in de vriezer. Alleen is het mij een raadsel hoe ik ze nu moet ontdooien zonder dat ze oxideren. Wellicht kan ik de zuurtegraad verhogen door er ascorbine- en citroenzuur bij te doen.

Ik vraag me af of het een goed idee zou zijn om eerst rabarber te persen en daarna appels. Dan krijg ik rabarber-appel, dat is sowieso al zuurder.

Hoeveel ascorbine voeg je toe? Gebruik je ook citroenzuur en wijnsteenzuur? @wildemossel

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Tue May 17, 2016 9:08 am
by wildemossel
Dat ontdooien zonder oxidatie lijkt me lastig. Misschien onder water??? Ik heb het nooit geprobeerd bij appels.
Direct na het persen voeg ik dus ascorbinezuur toe, maximaal 0,5gr/10L ! Dat bind samen met sulfiet erg veel zuurstof.
De juiste stap is om vervolgens Rohament-P en pecto-enzym toe te voegen (zoals de fabrikant dat op de verpakking voorschrijft) en 12 uur te wachten. Daarna hevelen, en nu zou je een behoorlijk helder sap moeten hebben. Als je geen sulfiet hebt gebruikt is in dit stadium de kans vrij groot dat een wild gist je voor is en moet je de hele boel aan de riolering toevertrouwen..........
Pas nu kan je gistvoedingszout toevoegen, en je giststarter.
Beter niet aanmodderen met citroen/wijnsteenzuur hier. Eerst meten van de zuurgraad en als die te laag is aanpassen met een kant en klaar gemengd zuur, of het in de handel zijnde kant-en-klare appelzuur.
En als het mag nog een klein advies: appelwijn/cider is lekkerder als je meerdere soorten/rassen appels tegelijk verwerkt.
Ik hoop dat je er wat aan hebt. Succes!

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Mon May 23, 2016 7:45 pm
by Lewieke
Vandaag een deal gemaakt met een imker-priester. 22.5kg verse honing gekocht. De volgende keer ruil ik elke kilo voor een fles mede. Een win-win situatie. Ik ben vreselijk blij met de overeenkomst. In de praktijk krijg ik zo voor elke fles 8 à 10€ afhankelijk van welke prijs voor de aankoop van honing je hanteert. Dat is een faire deal.

L.

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Fri May 27, 2016 6:52 pm
by Lewieke
Vandaag 18 flessen appelwijn gebotteld. De wijn is drinkbaar en mooi van kleur maar naar mijn gevoel niet top. De wijn voldoet aan een aantal eigenschappen zoals zuurtegraad, alcholpercentage, ... maar valt wat 'mager' uit. Ik zal 'm gebruiken om gistingsflessen aan te vullen na het hevelen. Intussen heb ik het bottelen en kurken van de flessen onder de knie. Met mijn huidig materiaal kan ik naar schatting tot 150 flessen per dag afvullen.

@wodan kan de wijn morgen alvast even proeven.

Ik heb ook de vraag gesteld aan mijn leraar ivm het ontdooien en persen van de appelen zonder oxidatie. Ik ben benieuwd naar zijn antwoord.

L.

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Fri May 27, 2016 9:03 pm
by Lewieke
Ziehier het eindresultaat.

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Fri May 27, 2016 9:08 pm
by Lewieke
Het resultaat :

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Sat May 28, 2016 8:50 am
by Repelsteeltje
Ze zien er goed uit @Lewieke

Dat ze maar goed mogen smaken! Moeten ze nog lang narijpen op de fles voor het beste resultaat?

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Sat May 28, 2016 10:20 am
by wodan
Aan het proeven :)

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Sat May 28, 2016 5:48 pm
by Peerke
wodan wrote:Aan het proeven :)
En, al dronken ?

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Sat May 28, 2016 6:02 pm
by wodan
Peerke wrote:En, al dronken ?
Neen, wel lekker!

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Sat May 28, 2016 9:11 pm
by Lewieke
Leuk om te horen dat het op prijs wordt gesteld. Wellicht smaakt ie nog beter als ie gekoeld staat op een graadje of 12. Ik heb 'm nu aan een paar mensen laten proeven en iedereen vind 'm wel lekker. Mss ben ik wat te streng voor het product.

Naar mijn ervaring krijgen ze meestal niet veel tijd om na te rijpen op fles! :-)

L.

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Sat May 28, 2016 9:15 pm
by Repelsteeltje
Lewieke wrote:Mss ben ik wat te streng voor het product.
Te streng kan in mijn optiek niet. Perfectie bestaat niet, verbetering kan altijd. Wees tevreden met oog voor verbetering.

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Sat May 28, 2016 9:24 pm
by Lewieke
@repelsteeltje

Ik ben aan het leren om fatsoenlijk wijn te maken. Het duurt nog wel een jaartje voor ik de belangrijkste kneepjes onder de knie heb. Morgenavond start ik een nieuwe batch. Het is de bedoeling om een bananenwijn te maken met de al verworven kennis.

Met een kleinere hoeveelheid wil ik een nieuw procédé uittesten omdat het meer smaakstoffen zou kunnen opleveren. Ik doel hierbij op enzymatische hydrolase waarbij de smaakstoffen vrijgemaakt worden door enzymen en niet met het procédé wat ik nu gebruik. Als dit experiment zou lukken, dan slaag ik er in om grotere hoeveelheden bananen te ontsappen met een kleinere inspanning, dan krijg ik meer smaakstoffen uit de banaan en stijgt het rendement. Binnen een halve week zal ik al een antwoord hebben op al deze vragen.

L.

Re: Zelf wijn maken.

Posted: Sun May 29, 2016 5:59 pm
by wodan
Momenteel een glas bananenwijn aan het degusteren... Heel lekker en verfrissend.
@Lewieke: Thanks!