Page 1 of 1

Streven naar onafhankelijkheid: kruiden en thee

Posted: Sun Jun 04, 2017 1:35 pm
by Lewieke
Altijd op zoek naar energiezuinige manieren om te conserveren probeerde ik het volgende :

- ik plukte munt in de tuin, maakte er een bundeltje van en hing het in de zon, onder de dakgoot, waar de wind er bij kan. Na een dag of 10 blijkt alles mooi droog te zijn, zonder dat er een oven aan te pas kwam. Ik oogst de munt om deze winter ook wat muntthee te kunnen drinken.

- met perterselie deed ik hetzelfde. De gedroogde peterselie zal volgende winter dienst doen.

Intussen heb ik nieuwe bundeltjes opgehangen en oregano er aan toegevoegd.

L.

Re: Streven naar onafhankelijkheid: kruiden en thee

Posted: Sun Jun 04, 2017 6:36 pm
by wodan
Gezonde manier van drogen :)
Al is verse muntthee nog altijd lekkerder dan gemaakt van gedroogde, het is beter dan water :)

Re: Streven naar onafhankelijkheid: kruiden en thee

Posted: Sun Jun 04, 2017 6:55 pm
by Lewieke
Ik wil mijn oogst optimaal benutten. Daarom droog ik het spul, dan heb ik deze winter ook muntthee.

L.

Re: Streven naar onafhankelijkheid: kruiden en thee

Posted: Sun Jun 04, 2017 7:43 pm
by Peerke
Slim om zo je kruiden te drogen. Dat moet ik ook maar eens gaan doen. Telkens een kleine voorraad drogen om de plant te ontlasten EN een wintervoorraad aan te leggen.

Re: Streven naar onafhankelijkheid: kruiden en thee

Posted: Sun Jun 04, 2017 9:40 pm
by Lewieke
Vooral milieu en energievriendelijk. Het weer leent er zich perfect toe. Er hangen inmiddels alweer 4 bundels te drogen. De oregano is overigens super in spaghettisaus.

L.

Re: Streven naar onafhankelijkheid: kruiden en thee

Posted: Thu Jun 08, 2017 7:34 pm
by Peerke
Oregano is ook lekker in zelfgemaakte knoflooksaus.

Meng wat mayonaise met wat water en citroensap. Voeg er geperste knoflook aan toe, eventueel verder vermaald met wat zout. Voeg er wat suiker en fijngemalen droge oregano aan toe. Paar uur laten staan. Kan ook gemaakt worden met deels mayonaise en deels yoghurt.

Nu drogen wat je drogen kunt. Handig als wintervoorraad.

Re: Streven naar onafhankelijkheid: kruiden en thee

Posted: Thu Jun 08, 2017 7:58 pm
by Lewieke
De volgende bundels zijn bijna droog, gelukkig maar want er staat alweer een partij klaar om te oogsten.

L.

hibiscus en hibiscusthee

Posted: Thu Jul 20, 2017 5:02 am
by Lewieke
Op reis in Indonesiƫ bezocht ik een paar koffiehuisjes waar ze zelf hun koffie en thee maken of waar een aantal mensen samenwerken met een twintigtal anderen in een soort agro-turismo coƶperatieve. Je krijgt op die plekken dan een selectie van koffie en thee aangeboden en natuurlijk de kans om er dan ook te kopen (tegen een veel te hoge prijs, want ontwikkeld voor toeristen).

Vaak krijg je dan ook een rondleiding in de tropische 'tuin' waar je de planten ziet. Tijdens enkele van die rondleidingen zag ik voor het eerst de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke koffie, cacaobonen, papaya en ... hibiscus, meestal de rode variant. Nu ben ik niet erg goed onderlegd in botanica (een domein waar ik de komende jaren over wil leren omdat ik er blij van word en het nut er wel van inzie).

In mijn eigen tuin staan dus verschillende struken van de 'chinese roos', die vond ik erg gelijkend met de hibiscus, op de kleur na dan. Wat hier staat is wit, roze of paarsachtig (er werden oorspronkelijk alleen witte aangeplant). De natuur houdt je soms voor de gek.

Hibiscus blijkt bijzonder goed te zijn als thee en bezit heel wat positieve eigenschappen, ook voor mensen met gevoelige nieren. En nu komt mijn vraag : is elke hibiscusplant geschikt voor thee? Misschien weet @peerke hier meer over. http://www.preventievegezondheidszorg.c ... usthee.php

Daarnaast zie ik ook nog andere toepassingen. Ik ben continu op zoek naar bijzondere smaken en aroma's en natuurlijke kleurstoffen voor de wijn die ik zelf brouw. Eventueel zou ik hibiscus ook willen gebruiken om natuurwijntjes een natuurlijk aroma te bezorgen of wat verrassend te kleuren. Wie weet hier meer over?

Aansluitend op de voorgaande vraag : Zijn er manieren om de planten zo te snoeien dat er meer bloemen aan komen (en de opbrengst dus groter wordt)?

L.

Re: Streven naar onafhankelijkheid: kruiden en thee

Posted: Thu Jul 20, 2017 10:27 am
by Peerke
Tot mijn spijt wist ik hier niets over en heb met genoegen de link gelezen.

Re: Streven naar onafhankelijkheid: kruiden en thee

Posted: Thu Jul 20, 2017 2:48 pm
by wodan
Ik drink graag en vaak hibiscus thee, zowel puur, als met andere smaakjes bij (bvb rozebottel combineert goed) en dit zowel warm als afgekoeld en koud.
Het leuke aan hibiscus is dat het zeer mooi rood kan kleuren, maar het is vrij zurig van smaak.
Volgens mij moet het perfect mogelijk zijn hibiscus als 'sierplant' te houden en als 'oogstplant' te laten renderen. Met rozebottel gaat dit zeker,
waarbij roze wat slaat op de kleur van de bloemetjes, (kan ook wit en paars zijn) als de vorm. Ook weet ik dat het lekker ruikt, wel zo leuk detail
dat ik weet omdat deze in mijn buurt met hondenstr*nt worden bemest door mijn viervoeter om de zoveel dagen :D

Re: Streven naar onafhankelijkheid: kruiden en thee

Posted: Thu Jul 20, 2017 7:33 pm
by Lewieke
Rozenbottel is bijzonder geschikt om wijn van brouwen. De knopjes, niet de bolemetjes.

L.