Zelf (wilde) kruiden verzamelen en drogen
Posted: Wed Oct 24, 2018 11:52 pm
de basis kennis van alle kruiden middeltjes is natuurlijk het zelf verzamelen en drogen.
Hoe gaat dat in zijn werk?
-Weet waar je plukt!!
kies een plaats uit met zo min mogelijk vervuiling.
zonder hondenpoep maar denk ook aan vossen urine...
liefst zonder gemotoriseerd verkeer, houd in ieder geval een 30 meter afstand regel aan.
geen fabrieken. houd liefst meer dan 500 meter afstand aan.
ook veebedrijven zijn niet erg goed om dichtbij te plukken, denk eens aan alle hormonen en antibiotica vee krijgt tegenwoordig.
en natuurlijk vergeten we de zwaar vergiftigde gewasvelden niet...
-Bepaal de kwaliteit van het kruid.
schimmel is een absolute NO-GO. al zie je maar één plekje dan zit het gegarandeerd door de hele plant.
gele blaadjes eraf plukken, daar zitten geen werkzame stoffen meer in.
luis en ander ongedierte maken de plant ziek. niet plukken dus.
rare vlekjes, vreemd gevormde blaadjes, gekke kleurtjes? allemaal indicaties dat er iets niet helemaal goed is.
-Tijdstip van oogsten.
oogst op een droge dag, liefst 's morgens voor het middaguur.
de meeste (blad) kruiden oogst je net voor de bloei.
soms oogst je juist de bloemen. pluk dan de net geopende exemplaren.
wortels oogst je in de herfst of lente zodat alle goede stoffen in de wortels zitten in plaats van het blad.
schors oogst je wanneer er geen blad aan de boom of struik zit.
-Pluk met mate.
wees geen vandaal.
let erop dat er genoeg moet overblijven voor het volgende seizoen.
oogst op verschillende plaatsen.
-Schoonmaken.
gek genoeg maak je het kruid zelden schoon voordat je het verder verwerkt. bij het wassen kun je namelijk veel werkzame stoffen verliezen.
werk bij het oogsten dus zorgvuldig zodat er geen aarde oid op je kruid terecht komt.
wortels en waterkruiden mag je natuurlijk wel wassen.
- Vastbinden.
verwijder de onderste blaadjes en bind samen tot gelijke bosjes.
maak de bosjes niet te groot.
als een kruid droogt verliest het massa. als je een touwtje gebruikt zakt dat er dan dus af.
gebruik elastiekjes.
-Losse bloemblaadjes, bladeren en kleine kruiden.
bloemen en kleine kruiden spreid ik uit in een opgehangen fijnmazig net.
-Waar drogen?
op een warme, donkere en droge plaats met een goede ventilatie.
op een lichte plaats verkleuren je kruiden.
zonder ventilatie gaan je kruiden schimmelen.
zelf droog ik mijn kruiden op zolder bij de CV op waslijnen.
prima plaats want het is er standaard warm, in de zomer en de winter.
het geblindeerde raam staat op een klein kiertje.
de meeste kruiden zijn binnen 1-3 dagen droog
-Oven drogen.
je kunt ook sneller drogen.
vooral gebruikt voor kleine porties bloemen of kruiden die eenvoudig schimmelen.
plaats het rooster op de één na laagste stand.
leg er bakpapier op.
verspreid de kruiden goed over het bakvel.
zet de oven op de laagste stand.
sluit de oven met een pollepel tussen de deur.
boven de zestig graden verliezen veel kruiden hun werkzame stoffen
dus let goed op dat de temperatuur niet te hoog wordt.
verdeel de kruiden af en toe opnieuw en keer ze om.
het drogen in een oven kan wel zo'n 24 uur duren.( economisch minder handig dan gewoon drogen dus)
zodra ze 'knisperend' zijn kun je ze in een droge schone (liefst donkere) pot doen.
-Op een donkere plaats bewaren!
gedroogde kruiden blijven meestal een jaar of meer goed.
daarna gaat de werking achteruit.
Hoe gaat dat in zijn werk?
-Weet waar je plukt!!
kies een plaats uit met zo min mogelijk vervuiling.
zonder hondenpoep maar denk ook aan vossen urine...
liefst zonder gemotoriseerd verkeer, houd in ieder geval een 30 meter afstand regel aan.
geen fabrieken. houd liefst meer dan 500 meter afstand aan.
ook veebedrijven zijn niet erg goed om dichtbij te plukken, denk eens aan alle hormonen en antibiotica vee krijgt tegenwoordig.
en natuurlijk vergeten we de zwaar vergiftigde gewasvelden niet...
-Bepaal de kwaliteit van het kruid.
schimmel is een absolute NO-GO. al zie je maar één plekje dan zit het gegarandeerd door de hele plant.
gele blaadjes eraf plukken, daar zitten geen werkzame stoffen meer in.
luis en ander ongedierte maken de plant ziek. niet plukken dus.
rare vlekjes, vreemd gevormde blaadjes, gekke kleurtjes? allemaal indicaties dat er iets niet helemaal goed is.
-Tijdstip van oogsten.
oogst op een droge dag, liefst 's morgens voor het middaguur.
de meeste (blad) kruiden oogst je net voor de bloei.
soms oogst je juist de bloemen. pluk dan de net geopende exemplaren.
wortels oogst je in de herfst of lente zodat alle goede stoffen in de wortels zitten in plaats van het blad.
schors oogst je wanneer er geen blad aan de boom of struik zit.
-Pluk met mate.
wees geen vandaal.
let erop dat er genoeg moet overblijven voor het volgende seizoen.
oogst op verschillende plaatsen.
-Schoonmaken.
gek genoeg maak je het kruid zelden schoon voordat je het verder verwerkt. bij het wassen kun je namelijk veel werkzame stoffen verliezen.
werk bij het oogsten dus zorgvuldig zodat er geen aarde oid op je kruid terecht komt.
wortels en waterkruiden mag je natuurlijk wel wassen.
- Vastbinden.
verwijder de onderste blaadjes en bind samen tot gelijke bosjes.
maak de bosjes niet te groot.
als een kruid droogt verliest het massa. als je een touwtje gebruikt zakt dat er dan dus af.
gebruik elastiekjes.
-Losse bloemblaadjes, bladeren en kleine kruiden.
bloemen en kleine kruiden spreid ik uit in een opgehangen fijnmazig net.
-Waar drogen?
op een warme, donkere en droge plaats met een goede ventilatie.
op een lichte plaats verkleuren je kruiden.
zonder ventilatie gaan je kruiden schimmelen.
zelf droog ik mijn kruiden op zolder bij de CV op waslijnen.
prima plaats want het is er standaard warm, in de zomer en de winter.
het geblindeerde raam staat op een klein kiertje.
de meeste kruiden zijn binnen 1-3 dagen droog
-Oven drogen.
je kunt ook sneller drogen.
vooral gebruikt voor kleine porties bloemen of kruiden die eenvoudig schimmelen.
plaats het rooster op de één na laagste stand.
leg er bakpapier op.
verspreid de kruiden goed over het bakvel.
zet de oven op de laagste stand.
sluit de oven met een pollepel tussen de deur.
boven de zestig graden verliezen veel kruiden hun werkzame stoffen
dus let goed op dat de temperatuur niet te hoog wordt.
verdeel de kruiden af en toe opnieuw en keer ze om.
het drogen in een oven kan wel zo'n 24 uur duren.( economisch minder handig dan gewoon drogen dus)
zodra ze 'knisperend' zijn kun je ze in een droge schone (liefst donkere) pot doen.
-Op een donkere plaats bewaren!
gedroogde kruiden blijven meestal een jaar of meer goed.
daarna gaat de werking achteruit.