Page 1 of 1

Appeltaart!!!

Posted: Tue Oct 30, 2018 7:38 pm
by Lewieke
Je kent het wel, je verwacht bezoek en je loopt tegen het einde van je budget aan. Toch wil je de mensen goed ontvangen. Hoe pakken we dat aan? Wel we bieden een stukje appeltaart met koffie/thee aan. Wie lust dat niet. Een andere variant is natuurlijk perentaart.

Mijn geheime recept :
- 100g fijn gezeefd meel (bij voorkeur uit Lidl want heel fijn!! in pakjes van 500g)
- 100g kristalsuiker
- 100g vloeibare margarine (bij voorkeur solo bakken en braden)
- 2 eieren
- 2 tot 3 appels/peren

Klop het eiwit stijf en zorg dat het mooi gescheiden is van de dooier.
Meng de overige ingrediënten in een mixkom. Je gooit het meel, de suiker en de margarine er in, samen met de twee dooiers.
Je mengt alles goed door elkaar. Hierna voeg je er het eiwit aan toe en je je mengt dat voorzichtig onder het beslag.

Geheimpje. Je snijdt een van de appels in fijne stukjes en mengt dat onder het deeg.

Het mengsel doe je in een passende vorm. De bovenzijder garneer je met fijn gesneden partjes appel.

Je zet je bakvorm in een voorverwarmde oven gedurende 35 min op 180°C

Na 35 min is je appeltaart klaar. Je kan nog afwerken met een laagje gelei of poedersuiker en je hebt een feestelijk ontvangst voor je gasten. En hoeveel kost het? Een minuut of 10 werk en een paar euro.

Succes!!

L.

PS. De eerstvolgende keer plaats ik wat foto's.

Re: Appeltaart!!!

Posted: Tue Oct 30, 2018 7:49 pm
by Carismo
De appels of peren de dag op voorhand ff aanbakken met kaneel en een beetje geraffineerde bruine suiker maakt het nog net iets smeuïger...

Re: Appeltaart!!!

Posted: Tue Oct 30, 2018 8:14 pm
by wodan
Moet daar geen rijsmiddel bij?

Re: Appeltaart!!!

Posted: Tue Oct 30, 2018 9:31 pm
by Peerke
Ik loop dan naar de bakker en koop daar X appelflappen. Scheelt me uren werk,

Re: Appeltaart!!!

Posted: Wed Oct 31, 2018 4:21 pm
by Carismo
Peerke wrote:Ik loop dan naar de bakker en koop daar X appelflappen. Scheelt me uren werk,

Bij de bakker voegen ze bij vele cakejes en gebakjes gelatine toe... dit ongezond afvalproduct eet ik niet ;)

Re: Appeltaart!!!

Posted: Wed Oct 31, 2018 5:57 pm
by DonTor
wodan wrote:Moet daar geen rijsmiddel bij?
Neen.
Eigenlijk maakt L hier een klassieke "quatre quart" (cake) belegd met appel.
Door het eiwit stijf te kloppen krijg je een luchtige massa.
Voor een taartbodem heb je eventueel wel gist nodig, maar dat hangt af van het type bodem die je wil.

Een quatre quart is de moeder der cakes.
In ronde vorm zie je ze vaak met kersen erin en bestreken met chocolademousse of als marmercake bijvoorbeeld (= cakedeeg met chocolade in).

Veel warenhuistaarten worden met die basis gemaakt omdat het goedkoper/eenvoudiger is dan een biscuitdeeg.

Re: Appeltaart!!!

Posted: Wed Oct 31, 2018 7:27 pm
by Carismo
DonTor wrote:Neen.
Eigenlijk maakt L hier een klassieke "quatre quart" (cake) belegd met appel.
Door het eiwit stijf te kloppen krijg je een luchtige massa.
Voor een taartbodem heb je eventueel wel gist nodig, maar dat hangt af van het type bodem die je wil.

Een quatre quart is de moeder der cakes.
In ronde vorm zie je ze vaak met kersen erin en bestreken met chocolademousse of als marmercake bijvoorbeeld (= cakedeeg met chocolade in).

Veel warenhuistaarten worden met die basis gemaakt omdat het goedkoper/eenvoudiger is dan een biscuitdeeg.
quatre quart (de naam zegt het zelf) is slechts met 4 ingrediënten.

Van de moment dat er iets met extra vocht wordt toegevoegd is het altijd beetje controleren of er het deeg niet te slap is, anders kan deze inzakken en heb je meer een moulleux cake... terwijl een 4/4 toch behoorlijk vast is. ;)

Re: Appeltaart!!!

Posted: Wed Oct 31, 2018 7:51 pm
by DonTor
@Carismo
Daarom zei ik ook: "Eigenlijk maakt L hier een klassieke "quatre quart" (cake) belegd met appel." Hij maakt dus een quatre quart en legt er appelen op.

De quatre quart is de basis

Re: Appeltaart!!!

Posted: Wed Oct 31, 2018 9:38 pm
by Carismo
DonTor wrote:@Carismo
Daarom zei ik ook: "Eigenlijk maakt L hier een klassieke "quatre quart" (cake) belegd met appel." Hij maakt dus een quatre quart en legt er appelen op.

De quatre quart is de basis
Lewieke wrote:
Geheimpje. Je snijdt een van de appels in fijne stukjes en mengt dat onder het deeg.
:geek: ;)

Re: Appeltaart!!!

Posted: Thu Nov 01, 2018 7:55 am
by Lewieke
I know. It's stupid. But it works. De taart is net wat smeuiger en de appelstukjes houde veel vocht vast. Een beetje bakpoeder en zelfrijzend meel mogen zeker. Gist is nt nodig. De volgende die op bezoek komt krijgt een stukje van die onmogelijke taart.
T

Re: Appeltaart!!!

Posted: Thu Nov 01, 2018 7:58 am
by Lewieke
Peerke wrote:Ik loop dan naar de bakker en koop daar X appelflappen. Scheelt me uren werk,
Het taartje is 10 min werk. Ik maak het volgendr stukje over appelflappen maken in 10 min. Dat scheelt een hoop euro's.

Re: Appeltaart!!!

Posted: Thu Nov 01, 2018 1:14 pm
by wodan
Hier maakt de vriendin ook al eens appelflappen, maar wel met gekocht bladerdeeg... en zo komt het niet zo goedkoop uit vermoed ik,
wel lekker, kan je wat oude appeltjes verwerken enz, dat dan weer wel.

Re: Appeltaart!!!

Posted: Thu Nov 01, 2018 8:57 pm
by Carismo
wat is soms doe is appeltjes bakken (kaneel en bruine suiker) en dan veggie pannekoekendeeg (zelfrijzende bloem en roasted amandelmelk) toevoegen en roerbreken zoals een roerei, dan vaste vorm laten bakken. Deze omvouwen zoals een calzone op een baktrey met bakpapier de bovenkant beetje invetten samen met een beetje bloemsuiker en dan verder 25-30 minuten afbakken op 200° :o :o :o