Zelf zuurkool maken
Posted: Wed Nov 14, 2018 2:52 am
Zelf zuurkool maken
je kunt hiervoor witte kool, spitskool, groene kool of rode kool gebruiken.
Ingrediënten:
Een kool
22.5 gram zout per kg witte kool
scheutje karnemelk
-eventueel-
peperkorrels
jeneverbessen
karwijzaad
1 dl droge witte wijn per kg witte kool
Extra:
zuurkool vat, pot van glas of geglazuurd keramiek
stamper
steen
Bereiding:
Haal de buitenste bladeren van de witte kool zodat de kool schoon is.
Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Leg 1 schoon blad apart,
dit heb je later nodig voor het afdekken van de zuurkool.
Was de kool niet.
Snijd de kool in vieren en verwijder harde stronken en kernen.
Schaaf of snijd de kool in fijne slierten.
Dit kan met een scherp mes, maar ook met een mandoline of keukenmachine.
gebruik een gesteriliseerde pot.
strooi een laagje zout in de pot. leg er een laagje kool op.
Voeg bij elke laag eventueel de kruiden toe.
voeg nu een scheutje karnemelk, een klein lepeltje naturel yoghurt of (ongepasteuriseerde) appelazijn toe.
Deze drie zorgen voor de start van het fermentatieproces.
Knijp de kool fijn, zodat het vocht uit de kool vrijkomt.
Dit mag best een beetje hardhandig. Stomp, sla, kneed en masseer de kool.
Stamp op de kool tot de laag heel vast in elkaar zit.
Houd dit minimaal 5 minuten aan. Laat de zuurkool dan even rusten.
Na ongeveer vier lagen kool en zout komt er bij het stampen van de kool sap vrij.
Blijf nu kool en zout toevoegen en aanstampen tot de pot vol zit of de kool op is.
Als alle kool in de pot zit en je hebt het goed aangestampt, zal er een laagje vocht boven de kool staan.
De kool moet onder water staan.

Duw de kool goed naar beneden, zodat het vocht naar boven komt.
staat er na al het aanstampen nog steeds geen laagje vocht boven de kool?
dan kun je een beetje witte wijn met wat zout erop gieten tot de kool onderstaat.
of je kunt pekelwater toevoegen.
Verhouding is 2,25% zout per liter water.
Vul de pot tot ongeveer vijf centimeter onder de rand.
Dek het geheel af met het koolblad dat je apart gehouden hebt.
Het blad mag niet gaan drijven.
Leg er daarom een bord met een in een plastic zak gewikkelde steen op.
let op, de zuurkool kan tijdens het fermenteren gaan spetteren.
dek het geheel daarom af met een theedoek en doe daar een schone plastic zak omheen.
Laat de pot enkele dagen in de woonkamer staan om het gistingsproces op gang te brengen.
Na circa drie dagen controleer je of het vocht verdubbeld is
en verplaats je de pot naar een donkere, koele plek.
Open in het begin de pot iedere dag om het gas te laten ontsnappen.
Controleer of de zuurkool nog onder water staat
(zo niet, voeg dan extra pekelwater toe)
als er schimmel ontstaat, verwijder je dit.
Na circa 3/6 weken kun je proeven of de zuurkool klaar is.
De zuurkool is klaar als er geen gas meer vrijkomt en de zuurkool lekker smaakt.
Zolang de zuurkool goed onder water staat, is de zuurkool tot een jaar te bewaren.
Haal telkens een portie uit het vat en sluit het daarna weer luchtdicht af.
Bewaar de zuurkool in de koelkast.
zuurkool die langer bewaard wordt, is donkerder en sterker van smaak.
als hij je te sterk is kun je de zuurkool vlak voor gebruik afspoelen met water.
je kunt hiervoor witte kool, spitskool, groene kool of rode kool gebruiken.
Ingrediënten:
Een kool
22.5 gram zout per kg witte kool
scheutje karnemelk
-eventueel-
peperkorrels
jeneverbessen
karwijzaad
1 dl droge witte wijn per kg witte kool
Extra:
zuurkool vat, pot van glas of geglazuurd keramiek
stamper
steen
Bereiding:
Haal de buitenste bladeren van de witte kool zodat de kool schoon is.
Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Leg 1 schoon blad apart,
dit heb je later nodig voor het afdekken van de zuurkool.
Was de kool niet.
Snijd de kool in vieren en verwijder harde stronken en kernen.
Schaaf of snijd de kool in fijne slierten.
Dit kan met een scherp mes, maar ook met een mandoline of keukenmachine.
gebruik een gesteriliseerde pot.
strooi een laagje zout in de pot. leg er een laagje kool op.
Voeg bij elke laag eventueel de kruiden toe.
voeg nu een scheutje karnemelk, een klein lepeltje naturel yoghurt of (ongepasteuriseerde) appelazijn toe.
Deze drie zorgen voor de start van het fermentatieproces.
Knijp de kool fijn, zodat het vocht uit de kool vrijkomt.
Dit mag best een beetje hardhandig. Stomp, sla, kneed en masseer de kool.
Stamp op de kool tot de laag heel vast in elkaar zit.
Houd dit minimaal 5 minuten aan. Laat de zuurkool dan even rusten.
Na ongeveer vier lagen kool en zout komt er bij het stampen van de kool sap vrij.
Blijf nu kool en zout toevoegen en aanstampen tot de pot vol zit of de kool op is.
Als alle kool in de pot zit en je hebt het goed aangestampt, zal er een laagje vocht boven de kool staan.
De kool moet onder water staan.

Duw de kool goed naar beneden, zodat het vocht naar boven komt.
staat er na al het aanstampen nog steeds geen laagje vocht boven de kool?
dan kun je een beetje witte wijn met wat zout erop gieten tot de kool onderstaat.
of je kunt pekelwater toevoegen.
Verhouding is 2,25% zout per liter water.
Vul de pot tot ongeveer vijf centimeter onder de rand.
Dek het geheel af met het koolblad dat je apart gehouden hebt.
Het blad mag niet gaan drijven.
Leg er daarom een bord met een in een plastic zak gewikkelde steen op.
let op, de zuurkool kan tijdens het fermenteren gaan spetteren.
dek het geheel daarom af met een theedoek en doe daar een schone plastic zak omheen.
Laat de pot enkele dagen in de woonkamer staan om het gistingsproces op gang te brengen.
Na circa drie dagen controleer je of het vocht verdubbeld is
en verplaats je de pot naar een donkere, koele plek.
Open in het begin de pot iedere dag om het gas te laten ontsnappen.
Controleer of de zuurkool nog onder water staat
(zo niet, voeg dan extra pekelwater toe)
als er schimmel ontstaat, verwijder je dit.
Na circa 3/6 weken kun je proeven of de zuurkool klaar is.
De zuurkool is klaar als er geen gas meer vrijkomt en de zuurkool lekker smaakt.
Zolang de zuurkool goed onder water staat, is de zuurkool tot een jaar te bewaren.
Haal telkens een portie uit het vat en sluit het daarna weer luchtdicht af.
Bewaar de zuurkool in de koelkast.
zuurkool die langer bewaard wordt, is donkerder en sterker van smaak.
als hij je te sterk is kun je de zuurkool vlak voor gebruik afspoelen met water.