zelf likeur maken
Posted: Fri Nov 23, 2018 11:42 am
Sleedoorn gin

Er zijn twee manieren waarop je likeur kunt maken.
bij de ene heb je een destilleerder nodig een aangezien we die niet hebben gaan we met de tweede manier bezig.
deze manier heb ik jaren geleden van Engelse vrienden geleerd.
zij maakten elk jaar heel simpel Sloe-gin (sleedoornbessen gin)
en nadat ik het geproefd had wilde ik dat zelf ook wel maken...
eigenlijk ben ik te laat met dit recept want normaal maak je dit tegen het begin van november.
maar als je nog sleedoornbessen kunt vinden, ga je gang!
Als je geen bessen meer kunt vinden is het ook niet erg want dit is een
basis recept en je kunt het dus gebruiken voor allerhande fruit.

Sleedoornlikeur
oogst de bessen.
De sleedoornbessen moeten rijp zijn en dit is meestal begin november wanneer de eerste vorst
er overheen gegaan is.
Je kunt ze ook eerder plukken en een tijdje in de diepvries leggen.
Sleedoornlikeur is een donker roodkleurige likeur die je in de herfst kunt maken.
ik heb het leren kennen onder de naam sloe gin.
Sloe is het Engels voor Sleedoorn.
Sleedoornbessen worden ook wel sleepruimen genoemd en zijn
van de blauwkleurige bessen van de Prunus Spinosa.

Bereidingswijze:
Neem een pot of fles met een brede hals.
was de bessen goed en verwijder de steeltjes.
Prik elke bes apart aan met bijvoorbeeld een satéprikker.
De sleedoornbessen hebben een hele dikke schil en je wilt alle smaak in de gin krijgen.
als dat je teveel werk is kun je ze allemaal even met een deegroller butsen.
zorg er wel voor dat zo veel mogelijk sap in de gin komt.
Vul de pot voor de helft met bessen en vul de pot af met gin (je mag ook brandewijn of jenever gebruiken).
Voeg voor elke 500 ml aan drank ten minste 100 gram suiker toe.
als je wilt kun je er nu er een kaneelstokje, kruidnagel en een beetje amandel essence bij doen.
sluit de pot.
schud de fles of pot goed zodat de suiker goed verdeeld is.
Zet donker en koel weg.
De eerste 2 weken moet de pot dagelijks gekeerd/geschud worden, daarna 3 maanden lang wekelijks keren.
Na die 3,5 maand kun je proeven of je hem al lekker vind.
je kunt nu nog suiker en/of kruiden toevoegen en nog een paar weekjes laten staan.
als hij naar smaak is kun je de sloegin filteren.
ik doe dat zelf met een koffiefilter want dan wordt de gin prachtig helder en minder wrang.
de bessen met kruiden hoef je trouwens niet weg te gooien, daar kun je nog jam mee maken!

Er zijn twee manieren waarop je likeur kunt maken.
bij de ene heb je een destilleerder nodig een aangezien we die niet hebben gaan we met de tweede manier bezig.
deze manier heb ik jaren geleden van Engelse vrienden geleerd.
zij maakten elk jaar heel simpel Sloe-gin (sleedoornbessen gin)
en nadat ik het geproefd had wilde ik dat zelf ook wel maken...
eigenlijk ben ik te laat met dit recept want normaal maak je dit tegen het begin van november.
maar als je nog sleedoornbessen kunt vinden, ga je gang!
Als je geen bessen meer kunt vinden is het ook niet erg want dit is een
basis recept en je kunt het dus gebruiken voor allerhande fruit.

Sleedoornlikeur
oogst de bessen.
De sleedoornbessen moeten rijp zijn en dit is meestal begin november wanneer de eerste vorst
er overheen gegaan is.
Je kunt ze ook eerder plukken en een tijdje in de diepvries leggen.
Sleedoornlikeur is een donker roodkleurige likeur die je in de herfst kunt maken.
ik heb het leren kennen onder de naam sloe gin.
Sloe is het Engels voor Sleedoorn.
Sleedoornbessen worden ook wel sleepruimen genoemd en zijn
van de blauwkleurige bessen van de Prunus Spinosa.
Bereidingswijze:
Neem een pot of fles met een brede hals.
was de bessen goed en verwijder de steeltjes.
Prik elke bes apart aan met bijvoorbeeld een satéprikker.
De sleedoornbessen hebben een hele dikke schil en je wilt alle smaak in de gin krijgen.
als dat je teveel werk is kun je ze allemaal even met een deegroller butsen.
zorg er wel voor dat zo veel mogelijk sap in de gin komt.
Vul de pot voor de helft met bessen en vul de pot af met gin (je mag ook brandewijn of jenever gebruiken).
Voeg voor elke 500 ml aan drank ten minste 100 gram suiker toe.
als je wilt kun je er nu er een kaneelstokje, kruidnagel en een beetje amandel essence bij doen.
sluit de pot.
schud de fles of pot goed zodat de suiker goed verdeeld is.
Zet donker en koel weg.
De eerste 2 weken moet de pot dagelijks gekeerd/geschud worden, daarna 3 maanden lang wekelijks keren.
Na die 3,5 maand kun je proeven of je hem al lekker vind.
je kunt nu nog suiker en/of kruiden toevoegen en nog een paar weekjes laten staan.
als hij naar smaak is kun je de sloegin filteren.
ik doe dat zelf met een koffiefilter want dan wordt de gin prachtig helder en minder wrang.
de bessen met kruiden hoef je trouwens niet weg te gooien, daar kun je nog jam mee maken!