Eva's kweekseizoen 2019
Posted: Sun Feb 03, 2019 4:48 am
Oud zaad.
al sinds ik tuinier verzamel ik ook al zaden.(zo'n 40 jaar dus!)
soms gaat dat goed, soms wat minder.
vooral kruisingen zijn een probleem.
vooral kool heeft de vervelende neiging om met alle ''onkruiden'' te kruisen...
de vreemdste kruisingen heb ik al gehad.
maar er is één kruising die ik heel prettig vind.
het is een soort rood/groene boerenkool met vrij gladde bladeren.
hij groeit een beetje als een palmkool.
hij heeft maar twee lastige puntjes; hij is niet altijd gelijk van grootte en hij komt overal op.
wel erg smakelijk.
ik heb zaad van deze kruising die al van 2011 is en die is nog steeds kiemkrachtig!
Vandaag alle oude zaden gesorteerd.
dit jaar moet ik veel bonensoorten planten om aan nieuw zaad te komen.
ook de tomaten, aubergine en peperzaden zijn aan de beurt.
die had ik ook al veel te lang laten liggen. hiervan zitten ook zaden van 2011 tussen.
die gebruik ik niet meer denk ik
ongeveer 45 soorten peper, 10 aubergine en 25 soorten tomaten zaad overgehouden.
alles word gezaaid.
voor de pepers gebruik ik de deno-methode.
(in een vochtig koffiefilter in een zakje) in de tv kast. daar is het altijd boven de 25 graden.
de meeste peperzaden hebben die temperatuur nodig.
als ze gekiemd zijn haal ik ze uit het filter en plant ik ze in een tweede/derdehands plastic bekertje met een zakje erop.
dan komen ze onder de tl lamp.
zodra ze het zakje omhoog duwen dan gaat het zakje er vanaf (niet in één keer)
als ze te groot worden voor de bekertjes dan gaan ze in vrij grote potten.
de mooiste, sterkste plantjes houd ik zelf en plant ik in de serre, op de tuin of blijven in de pot in de achtertuin.
de rest verkoop of ruil ik.
met de tomaten doe ik hetzelfde maar dan zonder de deno methode.
het is nu ook tijd om ui en prei te zaaien.
die zaai ik in grote vierkante potten en zet ik in de kweekkamer (ongeveer 20 graden)
zodra ze goed boven zijn gaan ze in de koude serre. (als het niet heel koud is)
ook de koolsoorten zaai ik nu al maar die gaan meteen in bakken in de koude serre.
die komen vanzelf boven als het er een graad of tien is.
morgen alles zaaien dus...drukke eerste dag!
al sinds ik tuinier verzamel ik ook al zaden.(zo'n 40 jaar dus!)
soms gaat dat goed, soms wat minder.
vooral kruisingen zijn een probleem.
vooral kool heeft de vervelende neiging om met alle ''onkruiden'' te kruisen...
de vreemdste kruisingen heb ik al gehad.
maar er is één kruising die ik heel prettig vind.
het is een soort rood/groene boerenkool met vrij gladde bladeren.
hij groeit een beetje als een palmkool.
hij heeft maar twee lastige puntjes; hij is niet altijd gelijk van grootte en hij komt overal op.
wel erg smakelijk.
ik heb zaad van deze kruising die al van 2011 is en die is nog steeds kiemkrachtig!
Vandaag alle oude zaden gesorteerd.
dit jaar moet ik veel bonensoorten planten om aan nieuw zaad te komen.
ook de tomaten, aubergine en peperzaden zijn aan de beurt.
die had ik ook al veel te lang laten liggen. hiervan zitten ook zaden van 2011 tussen.
die gebruik ik niet meer denk ik

ongeveer 45 soorten peper, 10 aubergine en 25 soorten tomaten zaad overgehouden.
alles word gezaaid.
voor de pepers gebruik ik de deno-methode.
(in een vochtig koffiefilter in een zakje) in de tv kast. daar is het altijd boven de 25 graden.
de meeste peperzaden hebben die temperatuur nodig.
als ze gekiemd zijn haal ik ze uit het filter en plant ik ze in een tweede/derdehands plastic bekertje met een zakje erop.
dan komen ze onder de tl lamp.
zodra ze het zakje omhoog duwen dan gaat het zakje er vanaf (niet in één keer)
als ze te groot worden voor de bekertjes dan gaan ze in vrij grote potten.
de mooiste, sterkste plantjes houd ik zelf en plant ik in de serre, op de tuin of blijven in de pot in de achtertuin.
de rest verkoop of ruil ik.
met de tomaten doe ik hetzelfde maar dan zonder de deno methode.
het is nu ook tijd om ui en prei te zaaien.
die zaai ik in grote vierkante potten en zet ik in de kweekkamer (ongeveer 20 graden)
zodra ze goed boven zijn gaan ze in de koude serre. (als het niet heel koud is)
ook de koolsoorten zaai ik nu al maar die gaan meteen in bakken in de koude serre.
die komen vanzelf boven als het er een graad of tien is.
morgen alles zaaien dus...drukke eerste dag!