Iers Soda Brood
Posted: Thu Mar 26, 2020 7:11 pm
Nu met de crisis en een vrouw die in een risicogroep zit proberen we zo min mogelijk contact met de buitenwereld te hebben, dat betekent behalve met dit weer veel in de tuin aan de slag ook weer eens wat meer in de keuken. Zodoende het Ierse brood weer eens op tafel getoverd.
Goedkoop, snel klaar en goed voedzaam.
Ik maak het als volgt:
Hetelucht oven op 180graden voorverwarmen
170 gram volkomen meel
170 gram zelf rijzend bakmeel
1/2 theelepel baking soda
1/2 theelepel zout (met 1/4 kan ook maar wordt smakeloos)
Mengen en door een zeef in een kom verzamelen, in het midden een kuiltje maken en daar 290ml karnemelk in delen aan toevoegen en goed mengen.
Als alles gemengd is in 1minuut lichtjes doorkneden (je doet eerder teveel dan te weinig)
En een mooie bal van maken, deze “smijt” ik op bakpapiertje op de bakplaat.
Bovenin een diep kruis snijden en de oven in 30-35minuten.
Als het “hol” klinkt als je er op klopt is het gaar. Houd je van een zachtere korst: uit de oven inpakken in een theedoek.
Wij eten hier met z’n 2en 2 dagen van (ontbijt+broodmaaltijd)
Goedkoop, snel klaar en goed voedzaam.
Ik maak het als volgt:
Hetelucht oven op 180graden voorverwarmen
170 gram volkomen meel
170 gram zelf rijzend bakmeel
1/2 theelepel baking soda
1/2 theelepel zout (met 1/4 kan ook maar wordt smakeloos)
Mengen en door een zeef in een kom verzamelen, in het midden een kuiltje maken en daar 290ml karnemelk in delen aan toevoegen en goed mengen.
Als alles gemengd is in 1minuut lichtjes doorkneden (je doet eerder teveel dan te weinig)
En een mooie bal van maken, deze “smijt” ik op bakpapiertje op de bakplaat.
Bovenin een diep kruis snijden en de oven in 30-35minuten.
Als het “hol” klinkt als je er op klopt is het gaar. Houd je van een zachtere korst: uit de oven inpakken in een theedoek.
Wij eten hier met z’n 2en 2 dagen van (ontbijt+broodmaaltijd)