MDF strop met diamantpasta
Posted: Wed Dec 04, 2024 1:24 pm
Dit type strop is wat ik bij tijd en wijle zelf maak en ook weggeef aan mensen die me regelmatig een CRK/Spyderco/Benchmade/Buck of ander kwaliteits (koks-) mes brengen om te slijpen en/of voor wat TLC, zodat ze de scherpte en het uiterlijk van hun nieuwe snede zelf een tijd lang kunnen bijhouden.
Zelfs een paar professionele koks in mijn omgeving met prijzige gyuto's en santoku's in moderne PM-staalsoorten gebruiken deze MDF strops met goede resultaten, zo vertellen ze me tenminste.
Ik gebruik deze strops natuurlijk zelf ook, en ze zijn ook nog eens gemakkelijk te maken.


Wat je ziet is een nieuw en op maat gezaagd stuk schoon MDF, bedekt met een dunne laag 1,0 micron (~ 14000 grit) mono-diamantpasta, en voorzien van 4 zelfklevende rubberen bumpers op de onderzijde.
Deze bumpers maken de strop antislip en ze verhogen tevens het werkoppervlak een beetje, waardoor de strop handiger is om te gebruiken op een tafel (meer ruimte voor je handen).
Vanwege het hardere oppervlak is de kans op het afronden van je scherpe apex ook aanzienlijk kleiner in vergelijking met het stroppen op zachte materialen zoals leer.
Het oppervlak van deze strop kan ook van tijd tot tijd worden schoongemaakt met een microvezeldoekje en wat aceton, waarmee vrijwel alle fiine polijstresten worden verwijderd zonder de diamantdeeltjes zelf te verwijderen, aangezien deze (gedeeltelijk) in het MDF-oppervlak worden geperst tijdens het stropproces.


Maar dit is (letterlijk) het belangrijkste element: de plaatsing op rubberen bumpers geeft de gebruiker van de strop tevens akoestische feedback door het MDF te isoleren van de tafel (een beetje zoals de staven op een xylofoon).
Je kunt daadwerkelijk horen wanneer je de apex van de snede bereikt tijdens het stroppen, dit omdat het hoorbare geluid dan verandert.
Dit maakt het stroppen heel eenvoudig, zelfs voor beginners.

De Chris Reeve Nyala die als rekwisiet voor de foto's werd gebruikt werd opnieuw gereprofileerd (van 35-40 graden inclusief naar een gelijkmatige 30 graden inclusief) en geslepen (met 15 micron diamantpasta op een Paper Wheel).
De eigenaar gebruikt dit prijzige mesje uitsluitend om sinaasappels te snijden, ongeveer 5 per dag. (geen grap)
Zelfs een paar professionele koks in mijn omgeving met prijzige gyuto's en santoku's in moderne PM-staalsoorten gebruiken deze MDF strops met goede resultaten, zo vertellen ze me tenminste.
Ik gebruik deze strops natuurlijk zelf ook, en ze zijn ook nog eens gemakkelijk te maken.


Wat je ziet is een nieuw en op maat gezaagd stuk schoon MDF, bedekt met een dunne laag 1,0 micron (~ 14000 grit) mono-diamantpasta, en voorzien van 4 zelfklevende rubberen bumpers op de onderzijde.
Deze bumpers maken de strop antislip en ze verhogen tevens het werkoppervlak een beetje, waardoor de strop handiger is om te gebruiken op een tafel (meer ruimte voor je handen).
Vanwege het hardere oppervlak is de kans op het afronden van je scherpe apex ook aanzienlijk kleiner in vergelijking met het stroppen op zachte materialen zoals leer.
Het oppervlak van deze strop kan ook van tijd tot tijd worden schoongemaakt met een microvezeldoekje en wat aceton, waarmee vrijwel alle fiine polijstresten worden verwijderd zonder de diamantdeeltjes zelf te verwijderen, aangezien deze (gedeeltelijk) in het MDF-oppervlak worden geperst tijdens het stropproces.


Maar dit is (letterlijk) het belangrijkste element: de plaatsing op rubberen bumpers geeft de gebruiker van de strop tevens akoestische feedback door het MDF te isoleren van de tafel (een beetje zoals de staven op een xylofoon).
Je kunt daadwerkelijk horen wanneer je de apex van de snede bereikt tijdens het stroppen, dit omdat het hoorbare geluid dan verandert.
Dit maakt het stroppen heel eenvoudig, zelfs voor beginners.

De Chris Reeve Nyala die als rekwisiet voor de foto's werd gebruikt werd opnieuw gereprofileerd (van 35-40 graden inclusief naar een gelijkmatige 30 graden inclusief) en geslepen (met 15 micron diamantpasta op een Paper Wheel).
De eigenaar gebruikt dit prijzige mesje uitsluitend om sinaasappels te snijden, ongeveer 5 per dag. (geen grap)