Slijpbeurt voor een Takamura R2 gyuto 210
Posted: Fri Jan 17, 2025 2:25 pm
Rechtshandige Takamura R2 Gyuto 210 mm van een professionele chef-kok, die het enige tijd geleden als verjaardagscadeau van zijn vrouw kreeg.
Het mes is al twee maanden in gebruik in de restaurantkeuken, en het was tijd voor de eerste slijpbeurt, welke ik vorige week heb gedaan op een Paper Wheel met 15 micron diamant compound, en daarna afgebraamd op een tweede Paper Wheel voorzien van 0,25 micron diamant compound.
Het idee was om een snede te maken die zowel goed zou presteren bij het "trekkend snijden" alsook bij het zgn "push-cutting", en ook om zo min mogelijk staal te verwijderen van het dun uitgeslepem R2/SG2-lemmet, hetgeen gehard is tot ~63/64 HRC.
De nieuwe snede meet ~ 20 graden inclusief (~10 graden per kant) en kan een borsthaar schillen van haarwortel tot haarpunt op ongeveer 4 centimeter vanaf het punt van vasthouden, en na een paar testsnedes in een oud stuk beukenhouten snijplank.
Ik heb deze foto's gemaakt met een oude Ipad en wilde ze eigenlijk weer wissen omdat ze niet goed genoeg leken, totdat ik de laatste foto uitvergrootte.
Eerst dacht ik dat ik enkel wat achtergebleven polijstresten op de nieuwe snede zag, maar die kleine witte vlekjes bleken in werkelijkheid de afgesneden topjes van de micro-dotstructuur aan de binnenkant van het dunne plastic beschermhoesje van het mes.














De eigenaar van de Takamura R2 stuurde me later een link naar deze YouTube-clip, waarin hij een druif gebruikt om de scherpte van de nieuwe snede te testen:
Het mes is al twee maanden in gebruik in de restaurantkeuken, en het was tijd voor de eerste slijpbeurt, welke ik vorige week heb gedaan op een Paper Wheel met 15 micron diamant compound, en daarna afgebraamd op een tweede Paper Wheel voorzien van 0,25 micron diamant compound.
Het idee was om een snede te maken die zowel goed zou presteren bij het "trekkend snijden" alsook bij het zgn "push-cutting", en ook om zo min mogelijk staal te verwijderen van het dun uitgeslepem R2/SG2-lemmet, hetgeen gehard is tot ~63/64 HRC.
De nieuwe snede meet ~ 20 graden inclusief (~10 graden per kant) en kan een borsthaar schillen van haarwortel tot haarpunt op ongeveer 4 centimeter vanaf het punt van vasthouden, en na een paar testsnedes in een oud stuk beukenhouten snijplank.
Ik heb deze foto's gemaakt met een oude Ipad en wilde ze eigenlijk weer wissen omdat ze niet goed genoeg leken, totdat ik de laatste foto uitvergrootte.
Eerst dacht ik dat ik enkel wat achtergebleven polijstresten op de nieuwe snede zag, maar die kleine witte vlekjes bleken in werkelijkheid de afgesneden topjes van de micro-dotstructuur aan de binnenkant van het dunne plastic beschermhoesje van het mes.














De eigenaar van de Takamura R2 stuurde me later een link naar deze YouTube-clip, waarin hij een druif gebruikt om de scherpte van de nieuwe snede te testen: