Zelf wijn maken.

Hoe zorg je het best voor jezelf en je naasten zowel nu als wanneer het wat minder of zelfs fout gaat.
Post Reply
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by Lewieke »

Net heel wat materiaal voor een prikje op de kop getikt. Zo hoop ik het te doen : capsules, stoppen, flessendroger, flessenontsmetter, reiniger, meetapparatuur, rubber doppen, kristalslang, droogrek, ...

L.
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by Lewieke »

Intussen het materiaal afgehaald. En een praatje gemaakt met de verkoper. Ik heb weer heel wat opgestoken van een man met veel ervaring. Van ontsmetten van flessen tot brood bakken. Ik kreeg zijn bakinstallatie en professionele oven te zien, zijn satellietkneder, ... . Het wijnmaken is hij gestopt omwille van gezondheidsproblemen en omdat zijn kelder vol ligt met 2000 flessen. Hij wil die uitdrinken voor hij het tijdelijke voor het eeuwige ruilt. De man is 78 en hoopt dus nog enkele jaren mee te gaan :-)
User avatar
wodan
Posts: 3794
Joined: Wed Oct 14, 2015 3:06 pm
Location: In mijn hamster ren in Vlaanderen
Has thanked: 59 times
Been thanked: 20 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by wodan »

Aan een fles per dag kan ie meer dan 5 jaar drinken :D :D
“Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.” -- Benjamin Franklin
"Peaceful majority is irrelevant if they do nothing ..." -- Brigitte Gabriel
De twee belangrijkste metalen zijn unaffordium en unobtainium...
We hebben het ongelooflijk goed, maar niemand is nog content. -- E. Geenen.
"The true Soldier fights not because he hates what is in front of him, but because he loves what is behind him." - GK Chesterton.
"Socialism is a shitty idea in theory and an immoral idea in practice" --Ben Shapiro
"We should be one and undivided, equal and free" -- Robin Hood
Repelsteeltje
Posts: 1172
Joined: Mon Oct 19, 2015 8:15 am

Re: Zelf wijn maken.

Post by Repelsteeltje »

wodan wrote:Aan een fles per dag kan ie meer dan 5 jaar drinken :D :D
Nodig https://www.preppers.zone/ uit en het is binnen een dag weg :lol:
Repelsteeltje
Posts: 1172
Joined: Mon Oct 19, 2015 8:15 am

Re: Zelf wijn maken.

Post by Repelsteeltje »

Gisteren de aardbeien/bananenpulp uitgeperst en gefiltreerd. Dit in de gistingsfles gedaan tezamen met extra suiker opgelost in een weinig water.
Deze staat nu wederom op zolder met het waterslot erop. Gezien de stand van het water is de omzetting van suikers in alcohol in volle gang.

Ik had wat teveel (anders zou de fles te vol geraken) en dat heb ik in een schoongemaakte petfles in de koelkast gezet. Net een slokje koud geproefd en op wat gistsmaak na waar ik wel doorheen kijk/proef word dit toch een aardig slobberwijntje.

Dit is echt een drankje dat koud gedronken ideaal is op een warme dag. Dus afwachten wat de 2de gisting gaat doen met de smaak. Hij zou aan het einde van de gisting verdunt moeten worden met water. Als het suikergehalte te laag word denk ik wel dat ik dit vervang door een lichte suikeroplossing om juist dit zoetje erin te houden wat lekkerder is voor de dames.
Repelsteeltje
Posts: 1172
Joined: Mon Oct 19, 2015 8:15 am

Re: Zelf wijn maken.

Post by Repelsteeltje »

En de wijn gist nog rustig door...
User avatar
Peerke
Posts: 4048
Joined: Thu Oct 15, 2015 7:05 pm
Location: West Brabant
Has thanked: 21 times
Been thanked: 90 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by Peerke »

Repelsteeltje wrote:En de wijn gist nog rustig door...
Dan zijn de suikers nog niet volledig omgezet tot EtOH. Pas als het vergisten stopt, is alles omgezet.
Lies live on, and the truth is the victim.
Repelsteeltje
Posts: 1172
Joined: Mon Oct 19, 2015 8:15 am

Re: Zelf wijn maken.

Post by Repelsteeltje »

Peerke wrote:Dan zijn de suikers nog niet volledig omgezet tot EtOH. Pas als het vergisten stopt, is alles omgezet.
Of de gist sterft af bij een bepaald alcoholpercentage. Dit word een stevig drankje...deze gist kan doorgaan tot 16%...*hips*...
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by Lewieke »

Je kan netjes narekenen hoeveel water er bij moet om uit te komen op 12.1, het normale percentage voor wijn. Vanzelfsprekend bereken je ook hoeveel suiker er bij moet.

L.
Repelsteeltje
Posts: 1172
Joined: Mon Oct 19, 2015 8:15 am

Re: Zelf wijn maken.

Post by Repelsteeltje »

Nog steeds is de vergisting in volle gang.

Net een telefoontje gehad van mijn oom. Eén der bejaarden heeft wat spulletjes voor mij klaargezet wat ik zo mag hebben in ruil voor een flesje van mijn eerste gifmenging. Deze word uiteraard wél gezamenlijk soldaat gemaakt. Soms is het handig om met 38 jaar toch de Benjamin van het geheel te zijn.

Er staan 2 gistingflessen (1x2 liter en 1x5 liter), een gistingvat á 12 liter, watersloten en doppen klaar. Voldoende hardware dus om 19 liter wijn per keer te maken, wat een flinke vooruitgang is vanuit mijn huidige 5liter. Dat het kleinere volumes zijn vind ik alleen maar leuker. Dat geeft de mogelijkheid er wat meer mee te spelen en te experimenteren. Ook staan er wat flessen, kurken, krimpkappen en een assorti labels klaar. Mijn oom komt ze van der week langs brengen.
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by Lewieke »

Gefeliciteerd. Je zal zien dat het verslavend werkt. Het brouwen, en hopelijk niet het drinken.

L.
Repelsteeltje
Posts: 1172
Joined: Mon Oct 19, 2015 8:15 am

Re: Zelf wijn maken.

Post by Repelsteeltje »

Lewieke wrote:Gefeliciteerd. Je zal zien dat het verslavend werkt. Het brouwen, en hopelijk niet het drinken.

L.
Voor mij blijft het een vorm van conserveren. Kunnen produceren is leuk, maar als je overschotten niet kan bewaren heb je niets aan goede productiemethodes. Verslavend zal het bij mij niet worden, daarvoor heeft wijn bij mij echt een te lage prioriteit.
Repelsteeltje
Posts: 1172
Joined: Mon Oct 19, 2015 8:15 am

Re: Zelf wijn maken.

Post by Repelsteeltje »

Vanmorgen is mijn oom langs geweest met de spulletjes. En ja, stof laten vergaren is ook weer zoiets. Dus op naar de tuin en nog meer kruisbessen plukken (kruisbessen genoeg) en met een emmer vol kruisbessen weer huiswaarts. Thuisgekomen alles wat benodigd is schoon maken en klaar zetten.

Het sap maken. Ik dacht laat ik eens wat anders proberen en de kruisbessen door een sapcentrifuge halen. Ik had er geen en vond het onnodig een dure te halen, bij de Action stond er 1 voor slechts 18,95. Mooi, klaarzetten en de kruisbessen erin mieteren....pjd...wat een onding zeg! Ik heb zelfs de pulp er nog 2 x doorheen moeten halen om nog een beetje droge pulp te verkrijgen en maximaal sap. Waarschijnlijk heb je deze ellende niet met een degelijke sapcentrifuge. Ik had 5 liter puur sap. Daarna de pulp nog een keer in water verwarmt en deze ook nog even uitgewrongen. Dat was dus nog 2,5 liter extra sap, hoewel verdunt. Geheel samengevoegd en het was nog steeds een aardig dikke sap, geeft niet, suiker gehalte moest toch nog op peil gebracht worden. 2 kilotjes suiker in de pan, met een litertje water erbij. Even laten afkoelen en bij de rest. Het zuurgehalte was prima. Geheel overgieten in de 12 liter container die ik gekregen heb. Schepje zout erbij, even walsen en dan de gist er losjes op strooien. Waterslot erop en wegzetten. Tot volgende week!

De aardbeien/banaan is bijna uitgegist. Ik ben benieuwd wat het zal worden.
Repelsteeltje
Posts: 1172
Joined: Mon Oct 19, 2015 8:15 am

Re: Zelf wijn maken.

Post by Repelsteeltje »

De aardbei/banaanwijn was geheel uitgegist. Deze is overgeheveld en heeft nog een paar dagen extra kunnen bezinken, Daarna gebotteld. Het zijn in totaal 6 volle flessen geworden. Het restje heb ik maar in een schone petfles gestopt.

Het alcoholpercentage zit op 15,4%. Aardig straf dus voor een wijntje. Hoe het zit met zuurgraden ed weet ik niet. Ben al lang blij dat hij gelukt is. Ook is hij niet 100% helder. Dat had wel gekund maar dat zou uitsluitend voor de mooiigheid zijn. De wat mindere helderheid vind ik zelf overigens veel mooier en natuurlijker overkomen. De vorige keer dat ik hem proefde was hij goed, maar aardig scherp qua smaak, maar de extra tijd gegeven heeft de wijn vele malen voller van smaak gemaakt. Een lekker wijntje dat heerlijk is om gekoeld te drinken op warme dagen. Buurvrouw vind hem geweldig, en zelfs blabla vind hem lekker. Ik laat hem nog een paar weken op de fles narijpen alvorens ik er een glas van inschenk en er een foto van maak voor hier.

Onderwijl gaat de kruisbessenwijn gewoon gezellig door met gisten. Wel wat extra suiker toegevoegd om zo het maximale aan alcohol te kunnen gaan behalen. Op advies van 1 der bejaarden heb ik de suiker opgelost in wat water en de suiker heel licht laten karamelliseren. De smaak zou dan nog dieper en intenser moeten gaan worden. We gaan het zien :)
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by Lewieke »

Je kan 'm in de koelkast plaatsen, dan bezinken de zwevende deeltjes. Als je dan hevelt krijg je ene heldere wijn.
Repelsteeltje
Posts: 1172
Joined: Mon Oct 19, 2015 8:15 am

Re: Zelf wijn maken.

Post by Repelsteeltje »

Door omstandigheden kon ik niet toekomen aan het bottelen van de kruisbessenwijn. Mijn zuster en zwager hebben dit voor mij gedaan. Ze hebben wel de zwevende gist eruit gehaald maar de droezem wel mee gebotteld. Ach ja, het was lief bedoelt. Nu hebben we 15 flessen kruisbessenwijn staan met wat extra stukjes kruisbes erin. Komt vanzelf op want het smaakt verder prima, of anders maar niet :)

De vlier begint al aardig op te komen. Tevens beginnen de appels van de buurman mooi groot te worden en staan de peren en kersenbomen (die her en der staan) ook al vol mooie vruchten die bijna rijp zijn. En dan hebben we nog altijd een paar strekkende kilometer aan bramen door de gehele stad staan. Mogelijkheden genoeg dus om nog andere wijntjes te maken.
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by Lewieke »

Vandaag ook voor het eerst sinds een hele tijd weer wat tijd gehad voor mijn wijn. En ook dit keer heb ik weer een paar hordes genomen.

Ik leerde vandaag (nadat ik heel wat literatuur doornam) de vrije zwavel meten. Het blijkt vrij simpel te zijn. Ik koos voor de eenvoudigste (maar niet de goedkoopste) methode. De meting is niet érg precies maar goed genoeg voor mijn doel.

Verder maak ik momenteel een 'studie' van het toevoegen van zoetstoffen. Nadat ik diverse wijnen liet proeven is de meest voorkomende opmerking dat de wijn niet zoet genoeg is. Onze smaak is door de industrie blijkbaar helemaal misvormd. Het concept is dat ik een zo natuurgetrouw mogelijk product realiseer. Anderzijds is het natuurlijk wel de klant die beslist wat hij wil. Ik deed beroep op een kennis in de voedingsindustrie die me enkele staaltjes bezorgde van diverse producten die goedgekeurd zijn om toe te voegen als zoetstof. Uiteindelijk heb ik 3 kanshebbers weerhouden. Alledrie hebben ze hun verdienste. Eentje springt er uit omdat het een product is dat al jaar en dag wordt gebruikt, in kleine hoeveelheden gebruikt kan worden en een natuurlijke smaak heeft. Daar ga ik nu mee aan de slag door subtiel een hele klein hoeveelheid toe te voegen aan de wijn.

1/ De mede batch 6 - 7l is helemaal uitgeklaard, de zwevende deeltjes zijn bezonken. Na meting blijkt de wijn lekker maar een beetje zurig te smaken. De zuurtegraad is 6, de vrije zwavel is aan de lage kant.

2/ De bessenwijn is -15l is klaar voor consumptie. De wijn heeft een mooie kleur, een aangenaam boeket en het juiste alcoholpercentage. Die wijn wil ik bottelen in witte en groene flessen. Deze wijn moet lichtjes bijgezoet worden.
Repelsteeltje
Posts: 1172
Joined: Mon Oct 19, 2015 8:15 am

Re: Zelf wijn maken.

Post by Repelsteeltje »

@Lewieke

Zoetstoffen toevoegen? Kan je niet gewoon de vergisting beginnen met wat meer suiker? Oftewel, genoeg suiker toevoegen om zowel het zoetje als het gewenste alcoholpercentage te bereiken? Zo doe ik het in ieder geval wel, maar ik maak er dan ook geen wetenschap van zoals jij :D

De licht gekarameliseerde suiker die ik aan de kruisbessenwijn had toegevoegd doet overigens zijn werk. Het maakt de smaak veel voller en ronder zonder direct zoeter te worden. De kruisbewijns is, ondanks de aanwezige droezem, erg lekker geworden.
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by Lewieke »

Het probleem met suiker is dat die wordt omgezet in alcohol. Als je gaat bottelen zonder dat je suiker vergist is, bestaat het risico op nagisting in de fles. Dat hoeft geen probleem te zijn als je een parelwijn nastreeft en de juiste drukflessen gebruikt (champagne). Als je gewone wijnflessen gebruikt, ontstaat er druk op de fles waardoor die flessen letterlijk kunnen ontploffen. De enige manier om dat te vermijden, is gebruik maken van chemische producten om de gistcellen te doden maar dat staat haaks op mijn concept van een zo natuurlijk mogelijk wijn, weliswaar in zo gecontroleerd mogelijke omstandigheden.

Overigens gebruiken andere brouwers sorbitol, dat is een zoetstof die behoort tot de familie van de alcoholen en derhalve niet meer kan vergisten. Ook hiermee zijn enkele problemen :
- het is een behoorlijk duur product
- er kunnen negatieve gezondheidseffecten zijn
- je moet er relatief toevoegen, waardoor je de eigenschappen van de wijn eigenlijk verandert

Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruik van zoetstoffen ipv chemische producten voor het stilleggen van het gistingsproces. Deze praktijk is gangbaar bij het wijnmaken.

L.
Repelsteeltje
Posts: 1172
Joined: Mon Oct 19, 2015 8:15 am

Re: Zelf wijn maken.

Post by Repelsteeltje »

De gisten sterven bij een bepaald alcoholpercentage af. Dit is per soort gist verschillend. Indien dit percentage bereikt is kan gist derhalve ook niet verder gisten en kan er ook geen druk in de fles ontstaan.

Dat jij gistcellen dus bij een bepaald alcoholpercentage geforceerd moet laten afsterven betekend dus dat je logischerwijs een gist gebruikt die afsterft bij een hoger alcoholpercentage die jij voor ogen hebt. Er zijn dus 2 mogelijkheden: A) Meer alcohol in je wijn toelaten of B) een gist gebruiken die bij een lager alcoholpercentage afsterft.
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by Lewieke »

Batch 14

Rabarber en peer en appel opgezet.

Batch 15

Braambes, banaan en blauwe pruim gestart.

Batch 16

Appel en aalbes (wit) wordt morgen gestart.

Updates volgen.
Roel
Posts: 276
Joined: Tue Nov 24, 2015 2:34 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 3 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by Roel »

En achter dit alles gaat uiteraard een groot geheim schuil...
20 liter wijn is leuk, maar met 100 liter doe je wel twee keer zo lang.... :D
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

Batch 15

Post by Lewieke »

De braambes, banaan, blauwe pruim ondergaat nu een pulpgisting. De resultaten zijn bemoedigend. Het sapje is zo al retelekker. De komende dagen doe ik de metingen om te zien waar ik uitkom. Momenteel is alles zo goed als 'zuiver' wat maakt dat de smaak behoorlijk intens is. Binnen 2 dagen wordt het sap uitgeperst en in dame jeannes gedaan. Dit wordt een kleine batch van hooguit 10l.
User avatar
Lewieke
Posts: 1853
Joined: Wed Oct 14, 2015 5:13 pm
Location: Texas WVL
Been thanked: 3 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by Lewieke »

Zoals ik al eerder meemaakte ruikt de gisting naar zwavel, blijkt dat het om de geur van ethylmercaptaan gaat dat ontstaat bij een vergisting in een te zuurstofarme omgeving. Om het probleem het hoofd te bieden heb ik de flessen belucht door verschillende keren met veel gekletter en gedruis te hevelen.

Voor de grootste batch is het gelukt. Nu nog afwachten of de methode aanslaat voor de volgende batches.

Om dit probleem in de toekomst te vermijden en om te voorkoment dat de mercaptaanmoleculen zich gaan binden tot disulfide (waardoor de batch verloren gaat omdat het spul niet te recupereren is voor consumptie), zal ik de vergisting anders aanpakken. Door het aanpassen van de procedure hoop ik dit (toch al enkele keren voorgekomen probleem) te vermijden in de toekomst.

L.
User avatar
wodan
Posts: 3794
Joined: Wed Oct 14, 2015 3:06 pm
Location: In mijn hamster ren in Vlaanderen
Has thanked: 59 times
Been thanked: 20 times

Re: Zelf wijn maken.

Post by wodan »

Ik lees dat je dit stofje al ruikt bij 0.1PPB, dat is echt wel een heel lage concentratie, is dat DAN al van belang?
“Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.” -- Benjamin Franklin
"Peaceful majority is irrelevant if they do nothing ..." -- Brigitte Gabriel
De twee belangrijkste metalen zijn unaffordium en unobtainium...
We hebben het ongelooflijk goed, maar niemand is nog content. -- E. Geenen.
"The true Soldier fights not because he hates what is in front of him, but because he loves what is behind him." - GK Chesterton.
"Socialism is a shitty idea in theory and an immoral idea in practice" --Ben Shapiro
"We should be one and undivided, equal and free" -- Robin Hood
Post Reply